DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Borsada ilk çeyrekte fark yaratan 29 şirket

İlk çeyrekte net kâr ve satışlarda düşüşler yaşanırken, enflasyon artışını fiyatlarına yansıtabilen şirketler öne çıktı. İhracatın güçlü olmaması ve enflasyon-kur dengesizliğiyle marjların zayıfladığı bu dönemde, yüksek faizler net finansman giderlerini artırdı.

07 Ağustos 2024 | 15:03
Borsada ilk çeyrekte fark yaratan 29 şirket

Borsa İstanbul’da (BİST) enflasyon muhasebesi düzenlemesi nedeniyle 2023 son çeyrek bilanço sezonu uzun bir sürece yayılmış, henüz finansallar tamamlanmadan mayıs ayı ortası itibarıyla 2024 ilk çeyrek bilançoları da gelmeye başlamıştı. Geçen hafta itibarıyla 2024 ilk çeyrek bilançoları  büyük ölçüde tamamlandı.

21 Temmuz - 3 Ağustos 2024 tarihli sayıdan 

SINAİ ENDEKSİ’NİN PARLAYAN ŞİRKETLERİ

Biz de hem enflasyon muhasebesinin hem de mevcut ekonomik konjonktürün 2024 ilk çeyrek şirket finansalları üzerindeki etkisini inceledik. Bunun için ayrıntılı bir tablo da hazırladık. BİST-Sınai Endeksi’nde yer alan şirketler üzerinden hazırladığımız; finans şirketlerini, holdingleri, yatırım ortaklıklarını, GYO’ları dâhil etmediğimiz bu tabloya; 2024 ilk çeyrekte satış gelirleri 400 milyon TL’nin, FVAÖK’ü ve net kârı 1 milyon TL’nin altında olan şirketleri de almadık. Şirketleri bu üç kriterde yıllık değişimlerine göre sıralayarak en iyi sonuçları elde eden 29 şirkete ulaştık... Erdemir, Say Yenilenebilir Enerji, Astor Enerji, Mega Metal, Koza Polyester, Agrotech, İsdemir, Kalekim, Tureks Turunç Madencilik, Kütahya Porselen ve Özsu Balık üç rasyoda da sıralamaya girdi.

“BİLANÇOLARDA İVME KAYBI VAR”

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş; “Enflasyon muhasebesiyle şirketlerde kârların düştüğünü görmüştük ancak 2024 ilk çeyrek sonuçlarında ekonomide başlayan soğumanın etkisiyle satışlarda da düşüşler var” diyor. 2023 ilk ve son çeyrek kıyaslamalarında ciro ve net kâr artışları sınırlı kaldığı için 2024 ilk çeyrek finansallarının genelinde de ivme kaybı yaşandığına dikkat çeken Erbaş; ilk çeyrekte gıda, sigorta ve faktoring’in öne çıktığı, gayrimenkul sektörünün de beklentilerinin üzerinde fark yarattığı analizini yapıyor.

MARJLAR ZAYIFLADI, GİDERLER ARTTI

Enflasyon muhasebesi uygulamasıyla şirketlerin reel olarak nasıl bir performans sergilediğini gözlemlemek önem arz ediyor. Ziraat Yatırım Araştırma Ekibi; “İlk çeyrekte sanayi tarafında ihracat pazarımızın güçlü olmaması ve enflasyon-kur dengesizliğiyle marjlar zayıfladı” diyor. Artan faizlerin de net finansman giderlerini artırdığına dikkat çeken Ziraat Yatırım; telekomu, sigortayı, otomotivi, şirketler arasında farklılıklar olsa da perakendeyi ve sağlığı ilk çeyrekte bilançolarıyla öne çıkan sektörler olarak sıralıyor. Ziraat Yatırım; yüksek faiz ortamında görece iyi duran şirketlerin daha iyi performans sergilediğinin, döviz geliri yüksek olan ve dövizle iş yapan şirketlerin zorlandığının da altını çiziyor.

ÇAĞLAR TOROS / İNFO YATIRIM

YILIN KALANINDA NE BEKLENİYOR?

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros; ilk çeyrekte duran varlıkları öz sermayesinin üzerinde olan, aktiflerini borçlarla finanse edebilen ve stok maliyetleri az olan şirketlerin enflasyon muhasebesinde öne çıktığını aktarıyor. Toros; “Yılın kalanında riski dağıtan çeşitlendirilmiş portföy yapıları, piyasa değerlerinin net aktif değerlerini yansıtmaması durumu ve yabancı ilgisi holdingleri destekleyebilir, yabancı yatırımcı hikayesi bankalara katalizör etki yaratabilir” diyor. Çağlar Toros; yazın turizm beklentilerinin yüksek olmasının ulaştırmayı, genellikle bir yıllık taahhütler halinde yapılan tarifelerin enflasyona göre belirlenmesinin telekomu, gıda ürünlerine talep artışının gıda perakendeyi öne çıkarabileceğine dikkat çekiyor.

MEHMET BİLAL BİRCAN / INVESTAZ

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; yurt içinde yılın ikinci yarısına ilişkin en önemli başlıkları ‘enflasyondaki seyir, Türkiye’nin gri listeden çıkartılması, olası not artırımları, ekonomik aktivite tarafındaki veri akışları ile TCMB’nin alacağı aksiyonlar’ olarak görüyor. Bu başlıklar göz önüne alındığında şirket finansallarında ayrışmanın süreceğini tahmin eden Bircan’a göre; özellikle yılın ikinci yarısında büyümenin baskılanabileceği beklentisi otomotiv ve dayanıklı tüketim gibi sektörleri ikinci plana iterken perakendecilik ve ulaştırma gibi sektörleri ön plana çıkartabilir.

KUDRET AYYILDIR / GCM YATIRIM

BANKALARDA GÖRÜNÜM NASIL?

Bankalara da ayrı bir parantez açalım. GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır; ilk çeyrekte bankaların genel olarak net kârlarındaki artış hızı yüksek seyretse de önümüzdeki süreç için kârlılıkların bir miktar azalmasını mümkün görüyor. Yükselen kredi faizlerinin, mevduat artışının ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın maliyet artışlarına neden olduğuna ve yıl sonuna doğru yaklaşırken bu durumun bankalar üzerinde olumsuz etki yaratabileceğine işaret eden Kudret Ayyıldır, şöyle devam ediyor:“Yabancı ilgisinde bankacılığın desteklenmesi, bankaların global emsallere kıyasla hala iskontolu olması ve dolar bazlı zirve seviyelerinden uzaklığı önemli unsurlar. CDS’lerde düşüşlerin devam edebileceği öngörüsü, bankaların enflasyon muhasebesinden muaf olması ve swap kanallarının kademeli açılması olasılığı, para akışını sağlayarak olumsuz finansal görünüme karşın fiyatlama davranışında bankalarda iyimser beklentileri ön planda tutabilir.”

CEMAL DEMİRTAŞ / ATA YATIRIM GMY

“Pazardaki konumu ve mali yapısı güçlü şirketleri tercih ediyoruz”

  • HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKTI? İlk çeyrekte enflasyon muhasebesinin etkisinin genelde net kârları olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bankalarda enflasyon muhasebesi uygulanmadığı için farklı bir algı oluşmadı fakat ‘Enflasyon muhasebesi uygulansaydı rakamlar nasıl olurdu’ gibi soru işaretleri söz konusu oldu. İlk çeyrekte, iç talep güçlü seyrettiği için büyümeler makul seviyelerdeydi ancak hem asgari ücretteki hem de diğer maliyetlerdeki artışların şirketler üzerindeki etkileri hissedilmeye başladı. Genel olarak; bankacılık, sigorta, perakende, gıda ve telekom sektörlerinde ve daha çok hisse bazlı kârlılıklar güçlüydü. Yüksek enflasyon ortamında, enflasyon artışını fiyatlarına yansıtabilen ve pazarlık gücü olan şirketler öne çıktı.
  • EN BEĞENİLEN HİSSELER 2024 ikinci çeyrekte döviz kurlarında sınırlı artışlar yaşanırken enflasyon baskısı sürdü. Üçüncü çeyrek bize birçok konuda ileriye dönük ipuçları verecektir. Genel olarak ikinci ve üçüncü çeyrek bilançolarında; ihracat ve turizm açısından maliyet baskısının artmasının yansımalarını görebiliriz. Döviz borcu olan şirketler açısından kurların istikrar kazanmasının bir miktar olumlu etkileri bilançolara yansıyabilir. İleriye dönük olarak hisse seçiminde, daha çok finans dışı sektörleri öne çıkarıyor; finans dışı sektörlerde de pazardaki konumu ve mali yapısı güçlü şirketleri tercih ediyoruz. En beğendiğimiz hisseler listesinde, birinci grupta; Coca-Cola İçecek (CCI), Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tüpraş, Turkcell ve Ülker Bisküvi, ikinci grupta Aksa Enerji, Aygaz, BİM Mağazalar, TAV Havalimanları ve Tofaş Oto var.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3064,11 0,22%
  • ALTIN ONS 2779,46 0,21%
  • BIST 100 8945,8 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,351 0,013%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39158 0,00575%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 97,5 0,3006%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2889 0,0473%
  • EURO/DOLAR 1,0819 0,0046%
  • EURO/TURK LIRASI 37,1265 0,015%
  • STERLIN/DOLAR 1,30095 -0,04264%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL