DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İlk çeyrek dönemin en güçlü bilançoları

27 Ekim 2022 | 08:30
İlk çeyrek dönemin en güçlü bilançoları
Gözlerin 22 Mayıs’ta yapılacak AKP kongresinde olduğu bir süreçte, 2016’nın ilk çeyrek dönemine ait bilançolar tamamlandı. Net satış, esas faaliyet kârı ve net kâr artışına göre yaptığımız analizde, Alcatel Lucent Teletaş, Borusan Mannesmann, Bursa Çimento, Otokar ve Say Reklamcılık öne çıkıyor. ikinci çeyrekte ise kur artışlarının bilançolar üzerindeki etkileri takip edilecek.

TALİP YILMAZ
tyı[email protected]

Global piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler, iyimser havanın bozulduğuna işaret ediyor. ‘Zayıf dolar, güçlü piyasa’ eğiliminin tam anlamıyla tersine döndüğünü söylemek için henüz erken olmasına rağmen, dolar endeksinin gerilemesinin ve enerji fiyatlarındaki artışın küresel piyasalarda yarattığı iyimserlik geride kalıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
hb75
Büyüme cephesindeki endişeler ve gerileyen şirket kârları piyasalarda satışlara yol açıyor. Türkiye piyasaları içeride yaşanan siyasi gelişmelerle dünyadan olumsuz ayrışmaya devam ediyor. Politik belirsizlikler, terör eylemleri ve tırmanan jeopolitik riskler mayıs ayında Türkiye piyasalarının risk primini yükseltti. Borsa İstanbul, bu haliyle geçen hafta 80.000 direncini yukarı yönlü kıramadı. Gözler 22 Mayıs’ta yapılacak AKP kongresinden çıkacak yeni başbakan ve ekonomi yönetiminde.

TABLO NASIL HAZIRLANDI?
Şirket bazında gelişmelere bakıldığında ise 2016 ilk çeyrek bilançoları tamamlandı. Endeksin 80.000’in altında kaldığı bu dönemde, yeni pozisyon açma niyetinde olanlar için bu bilançolar önemli bir kriter. Buradan yola çıkarak üç başlıkta sanayi şirketlerinin bilançolarını analiz ettik.

Haberimizin tablolarında gördüğünüz gibi, bu analizlerde satış geliri, esas faaliyet kârı ve net kâr rasyolarını dikkate aldık. 2015 ilk çeyrek ve 2016 ilk çeyrek bilanço verileri üzerinden yapılan çalışmada sanayi şirketleri baz alındı.

2016 ilk çeyrek verilerine bakılarak, cirosu 25 milyon TL’nin altında kalan ve esas faaliyet kârı ve net kârı ekside olan şirketlerle her üç kalemde de geçen yılın altında performans sergileyen şirketler, liste dışı bırakıldı. Örneğin cirosu 25 milyon TL’nin üzerinde ve yüksek artış yakalayan bir şirketin net kârında veya esas faaliyet kârında gerilme varsa liste dışı tutuldu.

EN İYİ 20 ŞİRKET
Bu elemeler sonucunda her üç kriterin de en iyi 20 şirketine tablolarımızda yer verdik. Bu üç kriterin hepsinde yer alan şirketler; Alcatel Lucent Teletaş, Borusan Mannesmann, Bursa Çimento, Otokar ve Say Reklamcılık. Sektörel bazda bakıldığında çimento, enerji, kağıt-ambalaj gibi sektörler öne çıkıyor.

İlk çeyrek bilançolarında döviz kurlarının gerilemesinin etkili olduğu söylenebilir. 2015 yılındaki güçlü dolar hareketi şirketlere yüksek finansal gider yazdırmıştı. Geçen yılı 2,92 seviyelerde kapatan dolar/TL paritesi, 2016’nın ilk çeyreğini 2,83 seviyelerinde kapattı. Bu da kur riski olan şirketlerin kur farkı kârı yazmasını sağladı.

Gedik Yatırım, haberimizin tablolarında yer alan şirketler arasında Trakya Cam, Yataş, Aksa Enerji, Turkcell, Bizim Toptan, Petkim, Vestel Beyaz Eşya, Kordsa, Çemtaş ve Bossa’ya dikkat çekiyor. Başta bankacılık olmak üzere bilişim ve beyaz eşya sektörlerinin bilançolarını beğenen Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, hisse bazında Garanti Bankası, Yapı Kredi ve Akbank’a dikkat çekiyor. Göz-gör, beyaz eşya sektöründe yer alan Arçelik ve Vestel’in artan yurtiçi tüketim sonrası bilanço performansının oldukça olumlu olduğunu söylüyor.

İKİNCİ ÇEYREKTE NE OLUR?
2016 yılının ikinci çeyreğinde ise döviz kurlarındaki değişimlere hassas şirket ve sektörlerin ön plana çıkması bekleniyor. 2015 yılının son çeyreğinde ve 2016 yılının birinci çeyreğinde gevşeyen döviz kurları, ikinci çeyrekte küresel piyasalardaki iyimserliğin azalması ve yurtiçindeki siyasi risklerdeki artışla sert bir çıkış gösterdi.

2016 yılı birinci çeyreğinde döviz kurlarındaki düşüşten pozitif etkilenen, döviz açık pozisyonu yüksek olan şirketler, döviz kurlarındaki artışın devam etmesi durumunda ikinci çeyrekte olumsuz etkilenebilir. Döviz kurlarındaki artışlar, döviz varlığı yüksek olan şirketlerin net kârına ise pozitif yansıyabilir.

Gedik Yatırım uzmanları, sektör bazında otomotiv ihracatındaki olumlu seyrin devam etmesi nedeniyle ikinci çeyrekte otomotiv şirketlerinin ön plana çıkmasını bekliyor. Kurum, ayrıca, faizlerdeki indirim ve mevsimsel etkilerde inşaat sektörünü ve inşaat sektörü ile dolaylı bağı olan beyaz eşya, cam ve çimento sektörlerini öne çıkarıyor. Dönem içinde siyasi risklerin artması nedeniyle tüketici güveninde görülebilecek bir düşüş ise gıda hariç perakende sektöründe bozulmalara neden olabilir.

KURLARA DİKKAT!
Alan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, ikinci çeyrekte siyasi risklerin kısmi olarak kur cephesinden yansıyacağını söylüyor. Karabulut, ikinci çeyrekte bankacılık, holding ve gıda sektörünün öne çıkmasını bekliyor.

Bankacılık hisselerinde olumlu beklentisi olan bir diğer isim olan Kutay Gözgör, son zamanlarda yatırımlarla ön plana çıkan bilişim sektörü ve çimento sektörünü beğeniyor. Gözgör, “MB’nin faiz indirimlerine ikinci çeyrekte devam etmesi ve önümüzdeki süreçte de devam edebileceği beklentisi, bankacılığı desteklemeyi sürdürebilir. Öte yandan 4,5G şebeke sistemine geçilmesiyle birlikte bilişim sektörü de bir miktar ön plana çıkabilir” diyor.

  • BURGAN YATIRIM'DAN İLK ÇEYREK ANALİZİ
    Araştırma kapsamımızdaki şirketlere bakıldığında bankalarda toparlanma dikkat çekti. THY ve Tüpraş'ın etkisiyle, reel sektör kârı beklentilerin yüzde 17 gerisinde kaldı. Bankacılık sektöründe faiz marjı bir önceki çeyreğe kıyasla biraz daralırken, faaliyet giderlerindeki düşüş ve daha önce ayrılan bazı karşılıkların gelir yazılması, güçlü performansa destek oldu.

  • Bu dönemin en parlak sonuçları ise Tekfen, Ülker ve Enka'dan geldi. Bu üç şirket hem esas faaliyet hem de net kâr performanslarıyla analistleri pozitif yönde şaşırttı. Türk Traktör, Petkim, Otokar, Pınar Et, Selçuk Ecza, Kordsa ve Hektaş dönemin dikkat çeken güçlü sonuçları arasında sıralanabilir.

  • Elektrik şirketleri esas faaliyet kârlılıklarında kayda değer bir toparlanma elde ederken net kâr ise beklentileri karşılayamadı. CCİ, T. Telekom, Pegasus, Erdemir ve Migros, ilk çeyreğin diğer zayıf sonuçları olarak sıralanabilir

  • Çimento sektörü, tarımla ilintili şirketler (gübre ve traktör) genel olarak başarılı bir kâr artışı sağladı. Otomotivde ise yüksek baz etkisine rağmen sonuçlar tahminlerin üstünde ve tatminkar.

0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL