DOLAR
34,52
0,11%
DOLAR
EURO
36,18
-0,17%
EURO
GRAM ALTIN
2963,24
0,03%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İlk çeyrek bilançosu güçlü olan 40 şirket

27 Ekim 2022 | 21:07
İlk çeyrek bilançosu güçlü olan 40 şirket
Ceren Oral Balaban [email protected]

İlk çeyrek finansalları; ekonomik aktivitedeki canlanma, talep ve üretim kapasitesindeki artışla güçlü geldi. Oto, demir-çelik, petrokimya, gıda perakende, beyaz eşya, telekom, yazılım öne çıktı. İkinci çeyrek bilançolarında; kur ile faizlerdeki artışın ve 17 günlük kapanmanın etkileri izlenecek.

13 Haziran 2021 tarihli sayıdan

Borsa İstanbul'da (BİST), 2021 ilk çeyrek bilanço dönemi tamamlandı. Yılın ilk çeyreği, COVİD-19 vaka sayılarındaki artışın ve aşılamanın ön plana çıktığı bir dönem oldu. Özellikle yılın ilk 2,5 ayında ekonomik aktivitedeki canlılık sürdü.

Ancak mart ayı sonrasında vaka sayılarında tırmanış başladı. 17 Mart'ta TCMB'deki beklenmedik başkan değişimi TL'de sert kayıplara, borsada ciddi satışlara neden oldu. Faizlerdeki yükseliş eğilimi de sürdü.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

İlk üç aylık finansallar, tüm bu gelişmelerin etkisiyle şekillendi. Biz de bu etkileri incelemek için ilk çeyrek bilanço sonuçlarını analiz ettik. Finans şirketlerini, holdingleri, yatırım ortaklıklarını, GYO'ları çalışmamıza dâhil etmedik.

Satış geliri 100 milyon TL'nin altındaki şirketler ile esas faaliyet zararı ve net zarar açıklayan ve bu iki rasyosu 2,5 milyon TL'nin altındaki şirketleri de almadık. Şirketleri bu üç kriterde yıllık değişimlerine göre sıraladık ve en iyi sonuçları elde eden 40 şirkete ulaştık. Say Yenilenebilir Enerji, Petkim, Kardemir ve Mondi Tire Kutsan; üç rasyoda da bu sıralamaya girdi.

MAKRO TEMALAR


İlk çeyreğin ilk 2,5 ayında ekonomik aktivitedeki canlanma ve talepteki artışla, banka dışı şirketlerden genel olarak güçlü sonuçlar bekleniyordu. Yapı Kredi Yatırım, şirketlerin ilk çeyrek finansallarına etki eden makro temaları; yüksek enflasyon, TL'nin Euro-dolar sepeti karşısındaki çeyreksel ortalamasında yıllık yüzde 21 değer kaybı ve piyasa faizlerindeki 9-10 puana yakın artış olarak sıralamıştı.

Yapı Kredi Yatırım analistleri; genel olarak bakıldığında 2020'nin özellikle ikinci yarısında görece güçlü veya zayıf sonuçlarıyla öne çıkan sektörlerin, 2021 ilk çeyrekte de büyük oranda aynı olmasını bekliyordu.

Otomotiv, madencilik, petrokimya, çelik ve beyaz eşyayı 'halen kazanan sektörler' olarak öngören Yapı Kredi Yatırım'a göre; havacılık ve petrol-gaz tek defaya mahsus gelirleri hariç, 'halen cansız operasyonel sonuçlarıyla geride kalan sektörler' olacaktı.

BEKLENTİ ÜZERİ SONUÇLAR


Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, ilk çeyrek bilançolarında banka dışı şirketlerin güçlü performanslarıyla dikkat çektiğini söylüyor.

Akkoyunlu, öne çıkan sektörleri; pandemi sonucu talebin öne çekilmesiyle otomotiv, artan emtia fiyatlarıyla demir-çelik, güçlü trafik nedeniyle gıda-perakende, canlı taleple beyaz eşya olarak sıralıyor.

Ali Kerim Akkoyunlu; yükselen veri kullanımıyla telekom ve artan dijitalleşmeyle yazılım sektörlerinin de iyi sonuçlar elde ettiğine de değiniyor.

2020 Mart'ta ortaya çıkan pandeminin olumsuz etkileri, 2020'nin ilk ve ikinci çeyrek bilançolarında yakından izlendi. Tera Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, 2020'nin ikinci yarısından itibaren salgın tedbirleriyle artan üretimin sanayi şirketlerini pozitif etkilediğini, bu pozitif etkinin ilk çeyrek bilançolarında da görüldüğünü kaydediyor. "Çoğu şirket, beklentimizin üzerinde iyi finansallar açıkladı" diyen Tavacı; sanayi özelinde çoğu sektörün beklentileri karşıladığı görüşünde.

Otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerinin bilançolarıyla ön plana çıktığını kaydeden H. Emre Tavacı, petrokimya ve demir-çelik sektörlerinin bilançolarını da beğeniyor. Tavacı, "İlk çeyrek bilançolarında dikkat çeken kur farkı gelirleri ve artan üretim kapasitesine bağlı olarak satış gelirlerinde görülen artış, ikinci çeyrek bilançolarında da devam edebilir" diyor.

ÖNE ÇIKABİLECEK ŞİRKETLER


Peki, 2021 Nisan-Mayıs-Haziran'ı kapsayan yılın ikinci çeyreğine ait bilançolar nasıl şekillenecek? Bu süreç, kur ve faizde ciddi dalgalanmaların gerçekleştiği bir dönem oluyor. İkinci çeyreğin başında dolar/ TL 8,12, Euro/TL 9,60 seviyesindeydi. 3 Haziran'da dolar/TL 8,70'e, Euro/TL ise 10,57'ye yükseldi. Mart sonunda yüzde 20'leri gören iki yıllık gösterge faiz ise yüzde 19'lara yakın seyrediyor.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş; ikinci çeyrek finansallarında kur tarafının etkili olacağını, yüksek faizlerin bilançolara negatif yönde yansıyacağını öngörüyor.

İhracat hacminde genişleme yaşandığı notunu da düşen Erbaş; özellikle ekonomide 17 günlük tam kapama ve belirli tarihlerdeki kısmi kapamanın etkilerinin de bilançolarda hissedileceğini tahmin ediyor.

Demir-çelik, gıda, teknoloji, ambalaj ve petrokimyayı ikinci çeyrek bilançolarında ön plana çıkabilecek sektörler olarak sıralayan Erbaş; ulaştırma sektöründe ise kısmi toparlamanın başlayabileceğini belirtiyor.

Tonguç Erbaş, şirket bazlı olarak T. Şişecam, Aselsan, İskenderun Demir Çelik, Enka İnşaat, Enerjisa, Orge Elektrik, Aksa Akrilik, Eczacıbaşı İlaç, Deva Holding ve Tekfen Holding'in ön plana çıkabileceği kanaatinde. Ayrıca Erbaş; Despec Bilgisayar, İndeks Bilgisayar, Alcatel Lucent, Alkim Kimya, Koza Altın, Alarko GYO, TAV Havalimanları, Doğuş Oto, Kordsa ve Aksa Enerji'den de başarılı finansallar bekliyor.

ÖMER ERYILMAZ YATIRIM FİNANSMAN GENEL MÜDÜRÜ "OLUMLU FİNANSALLAR YÜKSELİŞ POTANSİYELİNİ GÜÇLÜ TUTUYOR"


"Mart ayında TCMB başkanlık değişimi sonrası 1.500-1.600 bandından 1.350¬1.450 bandına gerileyen BİST-100'ün, bu bantta denge aradığını görüyoruz.

TL faizlerdeki yükselişe karşın, 2021 ilk çeyrek bilançolarının olumlu görünümü ve revize edilen değerlemelerin, faizlerdeki güçlü artışa karşın sınırlı kalması BİST-100 açısından halen yükseliş potansiyeli sağlıyor.

Katalist eksikliği nedeniyle yaz döneminde 1.500 üzerine yönelim olasılığı sınırlı. BİST-100, önümüzdeki birkaç ayı ağırlıklı 1.400-1.500 bandında geçirebilir."

UĞUR BOĞDAY ZİRAAT YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ "GÜÇLÜ BİLANÇOLAR SONRASINDA BORSA DAHA DA UCUZLADI"


"Yurtiçinde enflasyondaki trend nedeniyle TCMB mevcut duruşunu koruyabilecekken, haziran ortasında gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi kritik olacak.

Görüşmenin yapıcı geçmesi durumunda piyasa bunu olumlu fiyatlayabilir ki güçlü ilk çeyrek bilançoları sonrasında daha da ucuzlayan BİST-100, faizlerdeki görece yüksek seviyeler de dikkate alındığında, 1.500-1.600 bandına oturabilir. Turizm tarafındaki gelişmeler de önemli olacak."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2963,24 0,03%
  • ALTIN ONS 2669,71 -0,07%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,535 0,019%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39735 0,03866%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5233 0,1076%
  • EURO/DOLAR 1,0476 -0,0344%
  • EURO/TURK LIRASI 36,1799 -0,1661%
  • STERLIN/DOLAR 1,2591 -0,04049%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL