2017 yılını büyüme ve ihracatta moralli kapatan Türkiye iş dünyası, 2018'de yatırımlarda gaza basacak. Bir yandan gelişmekte olan ülkelere para akışının devam etmesi diğer yandan da hükümetin yakın zamanda açıklayacağını duyurduğu yeni teşvik programı, özel sektör çarklarını hızlandırmaya başladı.
ARAM EKİN DURAN
[email protected]
Biz de Ekonomist Dergisi olarak, enerjiden otomotive, tekstilden gıdaya pek çok sektörde lider konumda bulunan 20 dev holdingin 2018 yatırım planlarını araştırdık. Buna göre toplam ciroları 250 milyar TL'yi aşan 20 holding, bu yıl 15 milyar TL'yi aşan yatırıma ve 45 bin yeni istihdama imza atacak.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Dünya ekonomisi, 2018 yılına hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki başarılı büyüme performanslarının yarattığı moralle girdi. Küresel ticarette yakalanan bu başarı, bu yıl için de beklentilerin iyimser olmasının önünü açtı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2018 için küresel büyümenin yüzde 3,9 olacağı tahmininde bulunurken, Türkiye'nin dış ticaretteki en büyük ortağı olan Euro Bölgesi'ndeki büyümenin de yüzde 2'nin üzerinde gerçekleşeceği beklentisi hakim.
Türkiye iş dünyası ise 2017 üçüncü çeyrekte yakalanan yüzde 11,1'lik rekor büyüme ve ihracatın yüzde 10,2 artışla 157 milyar doları aşması sonrasında, 2018 için hedeflerini büyüttü.
Enerjiden beyaz eşyaya, tekstilden gıdaya, turizmden inşaata pek çok sektörde yeni yatırımlar için düğmeye basıldı. Uzmanlar, 2018'de özellikle kapasite artırımlarının ve şirket satın almalarının yoğunlaşacağına vurgu yaparken, Türk şirketlerinin yurtdışındaki varlıklarını da güçlendireceğine işaret ediyor.
Biz de Ekonomist Dergisi olarak faaliyet gösterdikleri alanlarda Türkiye'nin lider şirketlerine sahip 20 dev holdingin 2018 ajandasını sizler için araştırdık. Araştırmamıza göre, her holdingin istisnasız Endüstri 4.0 dönemine uyum için yeni yatırım kararı aldıklarını söylemek mümkün.
Bunun yanında yurtdışında şirket avına çıkan holdinglerin sayısı giderek artarken, geçen yıl başlatılan istihdam seferberliğinin 2018'de de devam edeceği belli oluyor. Araştırmamıza göre, 20 dev holding, 2018 yılında toplamda 15 milyar TL'yi aşan yeni yatırım yapacak ve 45 bini aşkın yeni istihdam sağlayacak.
Koç Holding, ABD pazarına yoğunlaşırken, Sabancı Holding cirosunu beş yıl içinde iki katına çıkarmak için dijital dönüşüme ağırlık verecek. Zorlu Holding, yurtdışında ev tekstili mağazaları açmaya başlarken, Sanko Holding kapasite artışları ve ürün çeşitliliği için yeni yatırım yapacak.
EMRE ÖZER COFACE TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
"KAPASİTE YATIRIMLARI ARTACAK"
"2018 yılında Türkiye ekonomisinin büyüme oranının yüzde 5,2 olacağını tahmin ediyoruz. Bu dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin devam edecek olması firmaların nakit akışı sorunlarını azaltmaya yardım edecektir.
Başlıca ticaret ortağımız olan AB ekonomilerinin toparlanmayı sürdürmesi, Türkiye'nin sanayi üretimine katkıda bulunmaya devam edecek. İhracat tarafının kuvvetli olması ve halihazırda birçok sektörde kapasite kullanımlarının yüzde 80'lere yakın seyretmesi, önümüzdeki dönemde yeni kapasite yatırımlarının da artabileceğine işaret ediyor. Ancak bölgesel çatışmalar ve jeopolitik riskler bu tablo üzerinde risk oluşturuyor.
Türk firmalarının zayıf sermaye yapıları ve yüksek borçlulukları da başlıca riskler arasında gösterilebilir. TL'de görülebilecek ani değer kayıpları da hem üretim hem de borçlanma maliyetlerini artırabilecektir. En büyük kırılganlık riski budur. 2018 yılında otomotiv, tekstil, giyim, gıda gibi yüksek ihracat yapan sektörlerin, başlıca ihracat piyasalarındaki toparlanmaya paralel olarak daha avantajlı olduğu görülüyor."
DEV FABRİKA YATIRIMI
Bu yıl Türkiye ekonomisi için önemli bir yatırıma başlayacak holdinglerden birini de Kibar Holding oluşturuyor. Geçen yılı döviz bazında yüzde 8 civarında bir büyüme ile kapattıkların dile getiren Kibar Holding CEO'su Tamer Saka, "Hem bizler hem de Türkiye için daha hızlı koşmamız gereken bir dönem içerisinde olduğumuzu düşünüyorum" diye konuşuyor.
Bu nedenle pek çok dev grup gibi Kibar Holding de 2018'i "yatırım yılı" olarak planlamış durumda. 800 milyon dolar yatırımla Sakarya-Karasu'da kurulacak yüksek teknolojili fabrikada uçak ve savunma sanayi odaklı üretim yapacak olan Kibar Holding, Assan Alüminyum ile de ABD pazarında üretim için kolları sıvadı. Grubun mevcut işleri ve yeni yatırımlarıyla birlikte yıl sonuna kadar bin yeni istihdam yaratması ve toplam çalışan sayısını 8 bin 500'e çıkarması hedefleniyor.
2018 yılında küresel müşterilere daha iyi hizmet sunabilmek adına uluslararası aktivitelerini geliştireceklerini vurgulayan Tamer Saka, "Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde portföy anlamında biraz daha odaklı bir yapı hedefliyoruz. 10-20 yıl sonra da en iyi olabileceğimize inandığımız alanlarda yatırım yapmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.
ÖZLEM ÖZÜNER EULER HERMES TÜRKİYE CEO'SU
"KÜRESEL TİCARET 3 TRİLYON $ GENİŞLEYECEK"
"2018 yılında küresel ticaret hacminde yüzde 3,9 oranında artış gerçekleşmesini bekliyoruz. Küresel ticaret 2014-2016 döneminde 3 trilyon dolara yakın kayba uğradı. Bunun başlıca nedenleri arasında gelişmekte olan ülkelerde ithalatın daha yavaş büyümesi, gelişmiş ülkelerde yatırımların zayıflaması ve emtia fiyatlarındaki düşüş yer alıyordu.
2018 yılında kayıp 3 trilyon doların telafi edileceğini tahmin ediyoruz. Bu büyümede ABD, Euro Bölgesi ve gelişmekte olan Asya ülkelerinden gelecek güçlü talep etkili olurken, ihracat kanadında da Avrupa ve Asya ülkeleri ticaretin ivme kazanmasından en çok faydalanacak taraflar olacak.
2018 yılında hizmetler küresel GSYH'nin yüzde 72'sini oluşturacak. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme modeli yavaş yavaş hizmet sektörü üzerine yoğunlaşıyor. Bununla birlikte dijitalleşme, küreselleşme için önemli avantajlar sağlıyor. Türkiye'de tekstil, makine, kimya, otomotiv ve tarım en yüksek potansiyele sahip sektörler olarak öne çıkıyor ve ihracatın Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki iyileşmelerden faydalanacağını tahmin ediyoruz."
SATIN ALMALAR SÜRECEK
Yeni dönemde kendine iddialı hedefler koyan bir diğer dev kuruluş ise limancılık ve enerjide her geçen gün büyüyen Global Yatırım Holding. 2017'de Katar Kraliyet Ailesi ve Softbank'ın da aralarında bulunduğu küresel stratejik yatırımcıların oluşturduğu bir varlık yönetim kurumu olan Centricus (F.A.B. Partners) ile yüzde 30,7 oranında hisse satış anlaşması yaparak stratejik ortaklık kuran Global Yatırım Holding, halihazırda sekiz ülkede 14'ü kruvaziyer ve ikisi ticari olmak üzere toplam 16 liman işletiyor ve 7,8 milyon yolcuya hizmet veriyor. Holdingin amiral gemisi Global Ports Holding, Mayıs 2017'de Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda 610 milyon dolarlık halka arz gerçekleştirdi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, enerji alanındaki odaklarının biokütle ve güneş enerjisi olacağını vurguluyor. Kutman, "Yeni ortağımız ile birlikte grup olarak yeni stratejimiz doğrultusunda odaklanacağımız sektörler altyapı, temiz enerji ve varlık yönetimi" diyor. Şu an yürüttükleri kruvaziyer limanı ve kruvaziyer sektörü ile
lgili şirket satın alma çalışmalarının toplam büyüklüğünün 750 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Kutman, enerji alanına ise sıfırdan yatırımlar ile birlikte yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdıklarını söylüyor.
MÜŞFİK CANTEKİNLER EY TÜRKİYE KURUMSAL FİNANSMAN HZM. LİDERİ
"YURTDIŞI SATIN ALMALAR YOĞUNLAŞACAK"
"Önümüzdeki dönemde Türk yatırımcıların yurtiçinde konsolidasyon fırsatlarını değerlendirmesini beklerken, yurtdışında yapılan yatırımların da devam etmesi olası görünüyor. Avrupa ve civar coğrafyada şirket satın alımları yoluyla dengeli bir portföy oluşturabilirler.
Türkiye'nin genç nüfusu ve tüketim alışkanlıkları dolayısıyla, perakende ile yiyecek ve içecek sektörlerinde daha yoğun hareketlilik yaşanması ihtimal dahilinde. Yurtdışı satın alma işlemlerinde özellikle imalat, ulaştırma, altyapı, turizm ve bilişim sektörlerinin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. ABD ve AB'nin Türk şirketlerin yurtdışı yatırımları açısından öne çıkan ülkeler olduğunu gözlemliyoruz.
Türk şirketlerin 2018'de de son yıllarda aktif olan yurtdışı satın alma işlemlerine yoğunlaşmaları muhtemel. Bunun nedeni, dengeli bir şirket portföyü oluşturarak, kur ve ülke riskini dağıtmayı hedeflemek olacaktır. Ayrıca, daha uzak coğrafyalarda da güçlü Türk holdinglerinin satın almalarına şahit olabiliriz. Avrupa ve ABD'nin yanı sıra Ortadoğu, Asya ve Latin Amerika büyük Türk şirketlerinin radarında bulunuyor."
ENERJİ İLGİ ODAĞI
2018 yılında yeni şirket satın almaları dışında 600 milyon TL yatırım harcaması öngördüklerini anlatan Mehmet Kutman, şunları söylüyor: "Liman işkolundaki hedefimiz öncelikle Karayipler ve Asya olmak üzere coğrafi çeşitliliği artırarak kısa ve orta vadede kruvaziyer liman sayımızı iki katına ve yolcu sayımızı da üçe katlamak.
Enerji işkolunda ise Türkiye'nin tarımsal atıklarının yoğun olduğu bölgelere odaklanarak bu alanda 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon dolarlık yatırım ile 250 MW kurulu güce ulaşmayı ve yılda yaklaşık 1,5 milyar kWs'lik elektrik üretimiyle Türkiye'de lider olmayı hedefliyoruz."
Bu yıl için yüzde 20'lik büyüme hedefi koyan, 15 milyar dolar ciro ve 55 binin üzerinde çalışana sahip Limak Holding de faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde büyüme, kapasite artırımları ve yeni yatırımlar planlıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 4,3 milyar dolarlık büyüklüğüyle bir Türk firması tarafından yurtdışında alınan en büyük ihale olan Kuveyt Havalimanı terminal binası inşaatına 2018 yılında hız vereceklerini belirtiyor.
Özdemir, "Benzer şekilde, Rusya pazarına da büyük önem veriyoruz. Bu yıl Rostov Havalimanı inşaatını tamamladık. 2018 yılında Rusya pazarında Volgograd Havalimanı terminal binası ve Ufa otoyol projesi inşaatlarına devam edeceğiz" şeklinde konuşuyor.
Nihat Özdemir, Türkiye'deki dev altyapı projelerine ilişkin olarak ise şunları söylüyor: "İstanbul Yeni Havalimanı, hem ülkemiz hem de bizim için çok önemli bir proje. 2015 yılında finansmanını tamamladığımız projemizin yüzde 80'in üzerindeki kısmı tamamlandı. 2018 yılında yeni havalimanının faaliyetlerine başlamasını bekliyoruz. 2017 yılında ihalesini kazandığımız Çanakkale 1915 Köprüsü projesi de ülkemiz için hayati nitelikte bir proje. 2018 yılında bu projemiz ile ilgili çalışmalarımızı artıracağız."
MURAT ALSAN KPMG TÜRKİYE BAŞKANI
"YENİ TEŞVİKLER YATIRIMLAR İÇİN FIRSAT"
"2018'de bankacılık ve enerji sektöründeki teşvikler dikkat çekiyor. Ayrıca hükümet politikaları inşaat sektörünün de gelişmesini destekliyor. Yine hükümetin AR-GE ve yatırım teşvikleri, otomotiv sektörünü de canlı tutuyor.
Bu teşvikler 2018 yılında yatırımcılar için fırsat anlamına geliyor. Türk şirketlerin sektör ayırt etmeksizin Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşmaları, teknoloji çalışmalarına hız vermeleri gerekiyor. 2017 yılı içinde yaşanan gerek politik ve makroekonomik gelişmeler gerekse ezber bozan teknolojik gelişmeler, gelecek dönemde değişken ve dönüşüme ayak uydurmakta geri kalanlar için zorlaşan bir tabloya işaret ediyor.
Dünyada 2020 yılında 25 milyar nesnenin birbiriyle konuşur hale geleceği tahmin ediliyor. Bu gelişimde büyük veri ve bulut bilişimin çok önemli bir yeri olacak. Teknolojinin her geçen gün daha da fazla etkilediği otomotiv, inşaat, bankacılık, perakende gibi sektörlerde avantaj yakalamak ve geleceğe ayak uydurmak adına Türk şirketlerin Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşmaları büyük bir zorunluluk."
İNŞAAT HIZ KESMİYOR
Limak Holding bir diğer ana faaliyet alanı olan enerjide ise yeni projeler ve satın almalar yoluyla portföyünü genişletecek. 5 bin MW'lık kurulu güce ulaşmayı planladıklarını vurgulayan Nihat Özdemir, "Buna ilaveten, enerji üretim portföyümüzün çeşitliliğini daha da artırmak için rüzgâr ve güneş santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Bu ay içinde Isparta Gönen'de yatırımını tamamladığımız güneş santralimiz üretime başlayacak. 2018 yılında Aydın'da jeotermal ve Konya'da güneş santrali yatırımlarımızı devreye alacağız" diyor.
2017'de kazandığı 1 milyar dolarlık Rüzgar Enerjisi YEKA ihalesiyle kendinden bahsettiren Türkerler Holding de yeni dönemde yatırım düğmesine basan holdinglerden biri.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, 2018'de enerji sektöründe üretim, depolama, enerji ticareti ve dağıtımın öncelikli geliştirecekleri alanlar olduğunu ifade ediyor.
Türker, "Yenilenebilir enerjide Türkiye'nin en büyük yatırımcısı olma hedefimiz çerçevesinde, açılacak yeni YEKA ihalelerinde de hep olacağız. Ankara, İzmir ve Kocaeli'deki şehir hastaneleri projelerimizin inşaatları da büyük oranda tamamlanacak" diyor.
YURTDIŞINDA BÜYÜME
Türkiye'nin yurtdışında yaptığı yatırımlarla küresel marka haline gelen bir diğer sanayi markası ise Tosyalı Holding. Üç ayrı kıtada, 20'yi aşkın tesisle faaliyetlerini sürdüren holding, Cezayir'deki en büyük petrokimya yatırımı olan Tosyalı Algerie'nin üçüncü etabını 2018'de tamamlayacak. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, böylelikle bölgedeki toplam yatırımlarının 2 milyar 250 milyon doları bulacağını söylüyor.
ARAM EKİN DURAN
[email protected]
Biz de Ekonomist Dergisi olarak, enerjiden otomotive, tekstilden gıdaya pek çok sektörde lider konumda bulunan 20 dev holdingin 2018 yatırım planlarını araştırdık. Buna göre toplam ciroları 250 milyar TL'yi aşan 20 holding, bu yıl 15 milyar TL'yi aşan yatırıma ve 45 bin yeni istihdama imza atacak.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Dünya ekonomisi, 2018 yılına hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki başarılı büyüme performanslarının yarattığı moralle girdi. Küresel ticarette yakalanan bu başarı, bu yıl için de beklentilerin iyimser olmasının önünü açtı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2018 için küresel büyümenin yüzde 3,9 olacağı tahmininde bulunurken, Türkiye'nin dış ticaretteki en büyük ortağı olan Euro Bölgesi'ndeki büyümenin de yüzde 2'nin üzerinde gerçekleşeceği beklentisi hakim.
Türkiye iş dünyası ise 2017 üçüncü çeyrekte yakalanan yüzde 11,1'lik rekor büyüme ve ihracatın yüzde 10,2 artışla 157 milyar doları aşması sonrasında, 2018 için hedeflerini büyüttü.
Enerjiden beyaz eşyaya, tekstilden gıdaya, turizmden inşaata pek çok sektörde yeni yatırımlar için düğmeye basıldı. Uzmanlar, 2018'de özellikle kapasite artırımlarının ve şirket satın almalarının yoğunlaşacağına vurgu yaparken, Türk şirketlerinin yurtdışındaki varlıklarını da güçlendireceğine işaret ediyor.
Biz de Ekonomist Dergisi olarak faaliyet gösterdikleri alanlarda Türkiye'nin lider şirketlerine sahip 20 dev holdingin 2018 ajandasını sizler için araştırdık. Araştırmamıza göre, her holdingin istisnasız Endüstri 4.0 dönemine uyum için yeni yatırım kararı aldıklarını söylemek mümkün.
Bunun yanında yurtdışında şirket avına çıkan holdinglerin sayısı giderek artarken, geçen yıl başlatılan istihdam seferberliğinin 2018'de de devam edeceği belli oluyor. Araştırmamıza göre, 20 dev holding, 2018 yılında toplamda 15 milyar TL'yi aşan yeni yatırım yapacak ve 45 bini aşkın yeni istihdam sağlayacak.
Koç Holding, ABD pazarına yoğunlaşırken, Sabancı Holding cirosunu beş yıl içinde iki katına çıkarmak için dijital dönüşüme ağırlık verecek. Zorlu Holding, yurtdışında ev tekstili mağazaları açmaya başlarken, Sanko Holding kapasite artışları ve ürün çeşitliliği için yeni yatırım yapacak.
EMRE ÖZER COFACE TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
"KAPASİTE YATIRIMLARI ARTACAK"
"2018 yılında Türkiye ekonomisinin büyüme oranının yüzde 5,2 olacağını tahmin ediyoruz. Bu dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin devam edecek olması firmaların nakit akışı sorunlarını azaltmaya yardım edecektir.
Başlıca ticaret ortağımız olan AB ekonomilerinin toparlanmayı sürdürmesi, Türkiye'nin sanayi üretimine katkıda bulunmaya devam edecek. İhracat tarafının kuvvetli olması ve halihazırda birçok sektörde kapasite kullanımlarının yüzde 80'lere yakın seyretmesi, önümüzdeki dönemde yeni kapasite yatırımlarının da artabileceğine işaret ediyor. Ancak bölgesel çatışmalar ve jeopolitik riskler bu tablo üzerinde risk oluşturuyor.
Türk firmalarının zayıf sermaye yapıları ve yüksek borçlulukları da başlıca riskler arasında gösterilebilir. TL'de görülebilecek ani değer kayıpları da hem üretim hem de borçlanma maliyetlerini artırabilecektir. En büyük kırılganlık riski budur. 2018 yılında otomotiv, tekstil, giyim, gıda gibi yüksek ihracat yapan sektörlerin, başlıca ihracat piyasalarındaki toparlanmaya paralel olarak daha avantajlı olduğu görülüyor."
DEV FABRİKA YATIRIMI
Bu yıl Türkiye ekonomisi için önemli bir yatırıma başlayacak holdinglerden birini de Kibar Holding oluşturuyor. Geçen yılı döviz bazında yüzde 8 civarında bir büyüme ile kapattıkların dile getiren Kibar Holding CEO'su Tamer Saka, "Hem bizler hem de Türkiye için daha hızlı koşmamız gereken bir dönem içerisinde olduğumuzu düşünüyorum" diye konuşuyor.
Bu nedenle pek çok dev grup gibi Kibar Holding de 2018'i "yatırım yılı" olarak planlamış durumda. 800 milyon dolar yatırımla Sakarya-Karasu'da kurulacak yüksek teknolojili fabrikada uçak ve savunma sanayi odaklı üretim yapacak olan Kibar Holding, Assan Alüminyum ile de ABD pazarında üretim için kolları sıvadı. Grubun mevcut işleri ve yeni yatırımlarıyla birlikte yıl sonuna kadar bin yeni istihdam yaratması ve toplam çalışan sayısını 8 bin 500'e çıkarması hedefleniyor.
2018 yılında küresel müşterilere daha iyi hizmet sunabilmek adına uluslararası aktivitelerini geliştireceklerini vurgulayan Tamer Saka, "Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde portföy anlamında biraz daha odaklı bir yapı hedefliyoruz. 10-20 yıl sonra da en iyi olabileceğimize inandığımız alanlarda yatırım yapmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.
ÖZLEM ÖZÜNER EULER HERMES TÜRKİYE CEO'SU
"KÜRESEL TİCARET 3 TRİLYON $ GENİŞLEYECEK"
"2018 yılında küresel ticaret hacminde yüzde 3,9 oranında artış gerçekleşmesini bekliyoruz. Küresel ticaret 2014-2016 döneminde 3 trilyon dolara yakın kayba uğradı. Bunun başlıca nedenleri arasında gelişmekte olan ülkelerde ithalatın daha yavaş büyümesi, gelişmiş ülkelerde yatırımların zayıflaması ve emtia fiyatlarındaki düşüş yer alıyordu.
2018 yılında kayıp 3 trilyon doların telafi edileceğini tahmin ediyoruz. Bu büyümede ABD, Euro Bölgesi ve gelişmekte olan Asya ülkelerinden gelecek güçlü talep etkili olurken, ihracat kanadında da Avrupa ve Asya ülkeleri ticaretin ivme kazanmasından en çok faydalanacak taraflar olacak.
2018 yılında hizmetler küresel GSYH'nin yüzde 72'sini oluşturacak. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme modeli yavaş yavaş hizmet sektörü üzerine yoğunlaşıyor. Bununla birlikte dijitalleşme, küreselleşme için önemli avantajlar sağlıyor. Türkiye'de tekstil, makine, kimya, otomotiv ve tarım en yüksek potansiyele sahip sektörler olarak öne çıkıyor ve ihracatın Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki iyileşmelerden faydalanacağını tahmin ediyoruz."
SATIN ALMALAR SÜRECEK
Yeni dönemde kendine iddialı hedefler koyan bir diğer dev kuruluş ise limancılık ve enerjide her geçen gün büyüyen Global Yatırım Holding. 2017'de Katar Kraliyet Ailesi ve Softbank'ın da aralarında bulunduğu küresel stratejik yatırımcıların oluşturduğu bir varlık yönetim kurumu olan Centricus (F.A.B. Partners) ile yüzde 30,7 oranında hisse satış anlaşması yaparak stratejik ortaklık kuran Global Yatırım Holding, halihazırda sekiz ülkede 14'ü kruvaziyer ve ikisi ticari olmak üzere toplam 16 liman işletiyor ve 7,8 milyon yolcuya hizmet veriyor. Holdingin amiral gemisi Global Ports Holding, Mayıs 2017'de Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda 610 milyon dolarlık halka arz gerçekleştirdi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, enerji alanındaki odaklarının biokütle ve güneş enerjisi olacağını vurguluyor. Kutman, "Yeni ortağımız ile birlikte grup olarak yeni stratejimiz doğrultusunda odaklanacağımız sektörler altyapı, temiz enerji ve varlık yönetimi" diyor. Şu an yürüttükleri kruvaziyer limanı ve kruvaziyer sektörü ile
lgili şirket satın alma çalışmalarının toplam büyüklüğünün 750 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Kutman, enerji alanına ise sıfırdan yatırımlar ile birlikte yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdıklarını söylüyor.
"YURTDIŞI SATIN ALMALAR YOĞUNLAŞACAK"
"Önümüzdeki dönemde Türk yatırımcıların yurtiçinde konsolidasyon fırsatlarını değerlendirmesini beklerken, yurtdışında yapılan yatırımların da devam etmesi olası görünüyor. Avrupa ve civar coğrafyada şirket satın alımları yoluyla dengeli bir portföy oluşturabilirler.
Türkiye'nin genç nüfusu ve tüketim alışkanlıkları dolayısıyla, perakende ile yiyecek ve içecek sektörlerinde daha yoğun hareketlilik yaşanması ihtimal dahilinde. Yurtdışı satın alma işlemlerinde özellikle imalat, ulaştırma, altyapı, turizm ve bilişim sektörlerinin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. ABD ve AB'nin Türk şirketlerin yurtdışı yatırımları açısından öne çıkan ülkeler olduğunu gözlemliyoruz.
Türk şirketlerin 2018'de de son yıllarda aktif olan yurtdışı satın alma işlemlerine yoğunlaşmaları muhtemel. Bunun nedeni, dengeli bir şirket portföyü oluşturarak, kur ve ülke riskini dağıtmayı hedeflemek olacaktır. Ayrıca, daha uzak coğrafyalarda da güçlü Türk holdinglerinin satın almalarına şahit olabiliriz. Avrupa ve ABD'nin yanı sıra Ortadoğu, Asya ve Latin Amerika büyük Türk şirketlerinin radarında bulunuyor."
ENERJİ İLGİ ODAĞI
2018 yılında yeni şirket satın almaları dışında 600 milyon TL yatırım harcaması öngördüklerini anlatan Mehmet Kutman, şunları söylüyor: "Liman işkolundaki hedefimiz öncelikle Karayipler ve Asya olmak üzere coğrafi çeşitliliği artırarak kısa ve orta vadede kruvaziyer liman sayımızı iki katına ve yolcu sayımızı da üçe katlamak.
Enerji işkolunda ise Türkiye'nin tarımsal atıklarının yoğun olduğu bölgelere odaklanarak bu alanda 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon dolarlık yatırım ile 250 MW kurulu güce ulaşmayı ve yılda yaklaşık 1,5 milyar kWs'lik elektrik üretimiyle Türkiye'de lider olmayı hedefliyoruz."
Bu yıl için yüzde 20'lik büyüme hedefi koyan, 15 milyar dolar ciro ve 55 binin üzerinde çalışana sahip Limak Holding de faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde büyüme, kapasite artırımları ve yeni yatırımlar planlıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 4,3 milyar dolarlık büyüklüğüyle bir Türk firması tarafından yurtdışında alınan en büyük ihale olan Kuveyt Havalimanı terminal binası inşaatına 2018 yılında hız vereceklerini belirtiyor.
Özdemir, "Benzer şekilde, Rusya pazarına da büyük önem veriyoruz. Bu yıl Rostov Havalimanı inşaatını tamamladık. 2018 yılında Rusya pazarında Volgograd Havalimanı terminal binası ve Ufa otoyol projesi inşaatlarına devam edeceğiz" şeklinde konuşuyor.
Nihat Özdemir, Türkiye'deki dev altyapı projelerine ilişkin olarak ise şunları söylüyor: "İstanbul Yeni Havalimanı, hem ülkemiz hem de bizim için çok önemli bir proje. 2015 yılında finansmanını tamamladığımız projemizin yüzde 80'in üzerindeki kısmı tamamlandı. 2018 yılında yeni havalimanının faaliyetlerine başlamasını bekliyoruz. 2017 yılında ihalesini kazandığımız Çanakkale 1915 Köprüsü projesi de ülkemiz için hayati nitelikte bir proje. 2018 yılında bu projemiz ile ilgili çalışmalarımızı artıracağız."
MURAT ALSAN KPMG TÜRKİYE BAŞKANI
"YENİ TEŞVİKLER YATIRIMLAR İÇİN FIRSAT"
"2018'de bankacılık ve enerji sektöründeki teşvikler dikkat çekiyor. Ayrıca hükümet politikaları inşaat sektörünün de gelişmesini destekliyor. Yine hükümetin AR-GE ve yatırım teşvikleri, otomotiv sektörünü de canlı tutuyor.
Bu teşvikler 2018 yılında yatırımcılar için fırsat anlamına geliyor. Türk şirketlerin sektör ayırt etmeksizin Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşmaları, teknoloji çalışmalarına hız vermeleri gerekiyor. 2017 yılı içinde yaşanan gerek politik ve makroekonomik gelişmeler gerekse ezber bozan teknolojik gelişmeler, gelecek dönemde değişken ve dönüşüme ayak uydurmakta geri kalanlar için zorlaşan bir tabloya işaret ediyor.
Dünyada 2020 yılında 25 milyar nesnenin birbiriyle konuşur hale geleceği tahmin ediliyor. Bu gelişimde büyük veri ve bulut bilişimin çok önemli bir yeri olacak. Teknolojinin her geçen gün daha da fazla etkilediği otomotiv, inşaat, bankacılık, perakende gibi sektörlerde avantaj yakalamak ve geleceğe ayak uydurmak adına Türk şirketlerin Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşmaları büyük bir zorunluluk."
İNŞAAT HIZ KESMİYOR
Limak Holding bir diğer ana faaliyet alanı olan enerjide ise yeni projeler ve satın almalar yoluyla portföyünü genişletecek. 5 bin MW'lık kurulu güce ulaşmayı planladıklarını vurgulayan Nihat Özdemir, "Buna ilaveten, enerji üretim portföyümüzün çeşitliliğini daha da artırmak için rüzgâr ve güneş santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Bu ay içinde Isparta Gönen'de yatırımını tamamladığımız güneş santralimiz üretime başlayacak. 2018 yılında Aydın'da jeotermal ve Konya'da güneş santrali yatırımlarımızı devreye alacağız" diyor.
2017'de kazandığı 1 milyar dolarlık Rüzgar Enerjisi YEKA ihalesiyle kendinden bahsettiren Türkerler Holding de yeni dönemde yatırım düğmesine basan holdinglerden biri.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, 2018'de enerji sektöründe üretim, depolama, enerji ticareti ve dağıtımın öncelikli geliştirecekleri alanlar olduğunu ifade ediyor.
Türker, "Yenilenebilir enerjide Türkiye'nin en büyük yatırımcısı olma hedefimiz çerçevesinde, açılacak yeni YEKA ihalelerinde de hep olacağız. Ankara, İzmir ve Kocaeli'deki şehir hastaneleri projelerimizin inşaatları da büyük oranda tamamlanacak" diyor.
YURTDIŞINDA BÜYÜME
Türkiye'nin yurtdışında yaptığı yatırımlarla küresel marka haline gelen bir diğer sanayi markası ise Tosyalı Holding. Üç ayrı kıtada, 20'yi aşkın tesisle faaliyetlerini sürdüren holding, Cezayir'deki en büyük petrokimya yatırımı olan Tosyalı Algerie'nin üçüncü etabını 2018'de tamamlayacak. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, böylelikle bölgedeki toplam yatırımlarının 2 milyar 250 milyon doları bulacağını söylüyor.