DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hızlandırıcı programlar girişimciyi dünyaya açıyor

Türkiye’de üniversiteler, bankalar ve girişimcilik ekosistemini destekleyen kurumlar tarafından hızlandırma programları düzenleniyor. Girişimcilerin globalde büyümesini destekleyen hızlandırma programlarıyla alınan yatırım tutarı milyonlarca dolara ulaştı.

06 Ağustos 2024 | 14:36
Hızlandırıcı programlar girişimciyi dünyaya açıyor

Start up yolculuğunun her adımında farklı zorluklar, aşılması gereken farklı eşikler var. Kurulum ve başlangıç en zor kısım gibi gözükse de büyümek, özellikle de kurulan ülkeden çıkarak global ölçekte büyümek de oldukça zorlu bir yolculuk. Bu noktada öne çıkan girişimleri hızlandırma programlarının start up’lara sunduğu katkı oldukça büyük.

21 Temmuz - 3 Ağustos 2024 tarihli sayıdan 

Bu programlar, girişimcilerin inovatif fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerini, ürün ve hizmetlerini en hızlı şekilde olgunlaştırmaları ve geliştirmelerini, deneyim ve network’e erişimlerini, ürün ve hizmetlerini yurt içi ve yurt dışındaki pazarlara açabilmelerini sağlıyor.

Bu noktada Türkiye’de birçok kurum yurt dışına yönelik çeşitli programlar yürütüyor. Örneğin, İTÜ ARI Teknokent tarafından 2014 yılından bu yana yürütülen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı kapsamında 242 yerli teknoloji firması global pazarlarda potansiyel müşteriye erişim fırsatı yakaladı.

ABD pazarına açılan 118, İngiltere pazarına açılan 30 firmanın program sonrası aldıkları toplam yatırım tutarı 41 milyon dolara ulaştı. Haberimizde hem yurt içinde hem de globalde yürütülen hızlandırma programlarını ve yeni dönem planlarını araştırdık.

ALİ GÖKHAN CENGİZ / TEB KOBİ BANKACILIĞI

FRANSA PAZARINA GİRİŞ

TEB Girişim Bankacılığı, ODTÜ Teknokent iş birliğiyle bu yıl Fransa Hızlandırma Programı’nı hayata geçirdi. Bu 10 günlük program kapsamında 10 girişimci VivaTech’e katıldı. Ardından Paris ve Grenoble şehirlerinde devam eden program ile girişimcilerin Fransa pazarı ve Fransa girişimcilik ekosistemi hakkında bilgi edinmelerini, network geliştirmelerini ve yatırımcılarla bir araya gelmelerini sağlayan çeşitli etkinlik ve workshop’lar düzenlendi. İlerleyen dönemlerde, özellikle Avrupa’da, önemli girişimcilik etkinliklerinin olduğu bölgelerde benzer bir program düzenleyebileceklerini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, programın girişimcilere Fransa’da yeni iş fırsatları yaratmaları ve potansiyel müşterilerle bağlantılar kurmaları için önemli bir platform sunduğunu belirtiyor. Katılımcılar Fransa pazarına ilişkin pratik bilgiler edinirken, sektörün önde gelen isimleriyle tanışma fırsatı da buluyor. Cengiz, “Güçlü ekip yapısına sahip, ürünü AR-GE safhasını geçmiş, ticarileşme sürecini tamamlayarak ciro sağlar konuma gelmiş ve yurt dışı pazarına açılmayı planlayan teknoloji girişimleri bu programa aday olabilirler” diyor.

YAKUP DOĞAN / YAPI KREDİ

AVRUPA’YA TAŞIYOR

Yapı Kredi, girişimcilerin dünyaya açılmasını desteklemek hedefiyle geniş kapsamlı yurt dışı hızlandırma programı Yapı Kredi FRWRD Global’i geçtiğimiz yıl faaliyete geçirdi. İş modeli, gelir modeli, pazar ve rakip analizi, satış ve pazarlama stratejileri, fiyatlandırma, finansal öngörülerin oluşturulması gibi birçok konuda eğitimler ve mentorluklar ile girişimlerin büyümesi destekleniyor. Aynı zamanda Yapı Kredi FRWRD Global, Yapı Kredi FAST FRWRD ve Yapı Kredi İş Birliği programların çatısı altındaki girişimlerle müşteri, girişim ve banka odaklarında fayda yaratacak iş birlikleri oluşturuluyor.

İlkini KOSGEB desteği ile gerçekleştirdikleri global hızlandırma programının yurt dışı ayağında girişimcilerin Avrupa’nın önemli girişimcilik merkezlerine taşıdıklarını vurgulayan Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, Yapı Kredi FRWRD çatısı altında gerçekleştirdikleri yerel ve global toplamda üç hızlandırma programına bugüne kadar 38 girişim seçildiğini söylüyor. Doğan, “FRWRD Global programımızı bu yıl ekosistemin ihtiyaçları doğrultusunda yeni dikeylerde ve bu dikeylere uygun bir ülkede yeniden gerçekleştireceğiz. Bu program ile, sadece yerel değil aynı zamanda uluslararası düzeyde etki yaratacak yenilikçi projelere destek vererek, sektöre katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Sonbahar döneminde gerçekleştireceğimiz Yapı Kredi FRWRD Global programımız ile 10’un üzerinde girişimi global programımız ile desteklemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

FARUK İNALTEKİN / BİLKENT CYBERPAK

YATIRIMCILARLA BULUŞMA OLANAĞI

CyBr Business Camp, İngiltere pazarına açılmayı hedefleyen Türk bilişim firmalarının, pazarın dinamiklerini, fırsatlarını, müşteri davranışlarını, rekabet ortamını ve trendlerini değerlendirmelerini sağlayan ve düzenli olarak Bilkent CYBERPARK tarafından gerçekleştirilen bir yurt dışı hızlandırma programı. Program iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm Türkiye’de online olarak yürütülecek olan eğitim ve mentorluk sürecini, ikinci bölüm ise katılımcı firmaların yurt dışı pazarlama faaliyetlerini geliştirmeleri için Londra’da fiziki katılımı kapsıyor. Bu çerçevede tüm katılımcı firmaların İngiltere’deki pazar hedefleri doğrultusunda potansiyel müşteri, yatırımcı ve iş birliği görüşmeleri ile yurt dışı pazarlama faaliyetleri destekleniyor. Özbekistan ve Japonya pazarları için de yeni aktiviteleri planladıklarını ifade eden Bilkent CYBERPAK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, “Ayrıca, Amerika hedef pazarına yönelik olarak Ekim 2024’te düzenlenecek yeni hızlandırma programı CAP için de çalışmalarımız devam ediyor. Bu program kapsamında, ABD’de yer alan ekosistemdeki yatırımcılar ve stratejik ortaklarla buluşma imkânı sunulacak” diye konuşuyor.

İMRAN GÜRAKAN / TEKMER VE LEAP

İNGİLTERE’Yİ TANIMA FIRSATI

Workup Rise & LEAP İngiltere Hızlandırma Programı, Ankara Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile Türkiye İş Bankası iş birliğiyle, KOSGEB Yurt Dışı Hızlandırıcı Desteği Programı kapsamında 2023 yılında hayata geçirildi. Program; girişimlerin İngiltere girişimcilik ekosistemini keşfetmesi, global pazarlara açılması, uluslararası ağını genişletmesi ve önemli partnerlikler geliştirebilmesi hedefiyle ihtiyaçları doğrultusunda kurgulandı. İngiltere pazarını daha yakından tanıma fırsatı sunan program kapsamında düzenlenen büyük bir demo day etkinliği ile de girişimciler kendi projelerini Londra ekosistemine tanıtma fırsatı elde etti. Ankara TEKMER ile LEAP Investment’in önümüzdeki dönemlerde de girişimcilik ekosisteminin güçlü olduğu bölgelerde aktivitelerine devam edeceğini ifade eden Ankara TEKMER ve LEAP Investment CEO’su İmran Gürakan, “Bu doğrultuda önümüzdeki dönemlerde de yeni hızlandırıcılar, B2B heyetler ve benzer uluslararası programlar organize edilecek. Avrupa, İngiltere ve Amerika belirlenen hedef ülkeler arasında yer almakta olup, programlarımızda öncelikli hedefimiz” diye konuşuyor.

ASLI KURUL TÜRKMEN / ENDEAVOR TÜRKİYE

GLOBALLEŞMEYE KATKI

Endeavor, tüm dünyada gelişmekte olan pazarlarda hızlı büyüyen scale-up şirketlerin kurucularını tespit ederek onları daha hızlı büyüyebilmeleri için destekliyor. 2022 yılında, hızlı büyüyen girişimcilere yönelik yürüttüğü ilk bölgesel destek programını uygulayan Endeavor, Türkiye ve MENA (Ortadoğu ve Afrika) odaklı bir girişim destek programı olan ScaleEffect ile 12 aylık süreçte ileri aşama 20 girişim destekledi.

Scale Effect özelinde ile altı aylık bir hızlandırma desteği ile şekillenen programda atölyeler, founder forumlar, mentörlük süreçleri ile globale açılım için özel destekler sağlandı. Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, “Yıl boyunca yaklaşık 250 Endeavor girişimci adayıyla görüşüyoruz ve bunların ortalama 10’u Yerel Seçim Paneli’ne katılıyor. Her yıl ortalama dört Endeavor girişimi ağımıza dahil olarak global desteklerimizden faydalanıyor” diyor.

ZİYA ALPAY / SABANCI ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI PLATFORMA DÖNÜŞTÜRECEK

Sabancı Üniversitesi Hızlandırma Programı ise derin teknolojiler öncelikli olmak üzere fikir aşamasından şirketleşme noktasına gelmiş girişimlere ihtiyaç duydukları iş planı oluşturma, pazar ve rakip analizi, uzman mentorlardan destek ve yatırımcı buluşmalarını kapsıyor. Girişimcilere fikirden ürüne ve üründen uluslararası pazara giden yolda ihtiyaç duyabilecekleri tohum yatırımı, eğitim, mentorluk, müşteri ve yatırımcı ağı, ön prototip / MVP imalatı ve laboratuvar altyapısı gibi destekler sağlanıyor. Programa yenilikçi ve özgün, pazarlanabilir ve ölçeklenebilir, teknik ve ticari açıdan uygulanabilir, tercihen fikri mülkiyet korumasına sahip iş fikirleri olan tüm girişimciler başvuru yapabiliyor. Programın girişimcilere fikirlerini hayata geçirme, finansal destek, çalışma alanı, ağ oluşturma olanağı ve uzman mentorluk desteği sunduğunu belirten Sabancı Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Direktörü Ziya Alpay, “Hızlandırma programımıza yapılan başvurular arasından her yıl yaklaşık 30 girişim kabul ediliyor. Hızlandırma programımızı önümüzdeki yıl itibarıyla seçkin global partnerlerle iş birliği yaparak uluslararası bir platforma dönüştürmeyi hedefliyoruz” diyor.

PROF. DR. ATİLLA DİKBAŞ / İTÜ ARI TEKNOKENT GM

“Start up’ların globale açılan kapısı olacak”
“2014 yılından bu yana teknoloji firmalarının yereldeki başarısını global pazarlarda da sürdürmesini sağlamak amacıyla Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’mızı yürütüyoruz. Innogate Programı’nı 365 gün hizmet verecek şekilde, eşi benzeri olmayan bir globalleşme sürecine dönüştürdük. İş yapış biçimlerimizin mekân/ofis bağımsız bir hale dönüştüğü günümüzde, İTÜ ARI Teknokent yenilikçi bir yaklaşımla beş farklı pazarı girişimlerimiz için online’da ve fizikselde erişilebilir kılacak. Bu dönüşüm, girişimcilerimizin küresel fırsatları daha etkin değerlendirebilmeleri için tasarlandı. İnanıyoruz ki, Innogate Programı ile girişimcilerimize sunduğumuz bu kapsamlı ve kesintisiz destek, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon ekosistemini daha da güçlendirecek. Belirlediğimiz hedef beş pazar tamamen girişimlerimizin ihtiyaçları gözetilerek belirlendi. Bunlar, İngiltere, Fransa, UAE, Hollanda ve Almanya olacak. Bundan sonra İTÜ ARI Teknokent hem bünyesindeki hem de tüm Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin ve girişimlerinin globale açılan kapısı olacak. İlgilenen girişimler innogate.org üzerinden duyurularını gerçekleştirebilecek.”

SİBEL KAYA / GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

“Teknoloji girişimlerine ayrı hizmet modeli oluşturuyoruz”
“2015 yılından bu yana Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma programımızla ekonominin itici güçlerinden olan ve katma değer yaratan girişimcilere destek veriyoruz. Bu yıl, girişimcilik ekosistemini büyütmek, girişimcilerin ihtiyacı olan desteği sağlamak ve çoğalmalarını teşvik etmek amacıyla çalışmalarımıza yeni bir boyut katarak genişlettik. Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı altında, hızla yaygınlaşan teknoloji tabanlı girişimlere destek vermek amacıyla Garanti BBVA Partners Tech programını hayata geçirdik. Bu programa dahil olan girişimlere altı ay boyunca Garanti BBVA Partners Tech Girişim Hızlandırma programı içerisinde yer alan; ofis alanı, ihtiyaca özel mentörlük, Garanti BBVA, Garanti BBVA Teknoloji ve iştirakleriyle iş birliği fırsatları, PR destekleri, iş ve ürün danışmanlığı, eğitim ve seminerler, avantajlı bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanma olanağı sunuyoruz. Fayda sağlayacağımıza inandığımız ve gelişimlerini desteklemeyi değerli bulduğumuz data, siber güvenlik, ödeme sistemleri ve sürdürülebilirlik dikeylerinde programımızı yeniledik. Bunun yanında teknoloji girişimcilerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun bir yaklaşımla oluşturduğumuz ayrı bir hizmet modeli ile karşılarında olacağız.”

MEHMET ALİ AKBEN / VAKIF KATILIM

Fintech girişimlerini destekliyor
Vakıf Katılım, Teknopark İstanbul ile hayata geçirdiği VK Boost Girişim Hızlandırma Programı ile fintech alanında girişimcileri desteklemeyi hedefliyor. Program kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar ile kurumların karşılıklı bilgi, deneyim, alt yapı ve imkanlarından yararlanmaları, kuluçka hizmetlerinin daha hızlı, daha etkin ve daha verimli yönetilmesi sağlanacak. Bu girişimlerin geleceğin fintech uygulamalarını hayata geçirerek hem girişimcilik ekosistemine hem de sektörün gelişimine katkı sağlayacağını söyleyen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben; “Katılım finans sektörünün daha dinamik bir yapıyla gelişimini sürdürmesini önceliklerken sadece teknoloji kullanan değil, yeni teknolojiler üreten ve geliştiren bir yapıya sahip olmak için de girişimcileri desteklemeyi sürdüreceğiz” diyor. Ön kuluçka aşamasındaki girişimciler 30 Eylül’e kadar VK Boost Girişim Hızlandırma Programı’na başvurabilecekler. Değerlendirme sonunda seçilen 12 girişimci, Teknopark İstanbul ve Vakıf Katılım’ın sunacağı bilgi, deneyim ve altyapı imkanlarından yararlanacakları dokuz aylık hızlandırma sürecine dahil olacak. Program sonunda gerçekleşecek demoday’de girişimciler, jüri tarafından değerlendirilecek ve seçilen ilk üç girişimci ödüllendirilecek.

İBRAHİM ELBAŞI / BTM

İstanbul’un bölgesel gücü
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), küresel doğan start up’lara yönelik programı Winglobal ile İstanbul ekonomisinin bölgesel gücünü ve global ölçekteki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Winglobal Programı eğitim, mentorluk, yatırımcı eşleştirmeleri gibi faaliyetlerden oluşan yoğun bir süreci içeriyor. Geleneksel ekonomide yer alan önemli isimlerin birer start up yatırımcısı ve mentoru olması amacıyla Türkiye’de ilk defa ‘Yatırımcı Hızlandırma Programı’nı başlatan BTM, program kapsamında, eğitimler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve yatırımcı simülasyonu üzerinden geleneksel yatırımcılara start up yatırımcılığı uygulamalı olarak anlatılıyor. 14-19 yaş aralığındaki gençlere odaklandıkları Erken Girişimci Geliştirme (EGG) Merkezi Projesi ile gençlerin yenilikçilik ve girişimcilik alanındaki kabiliyetlerinin artırılmasını hedeflediklerini söyleyen BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, “Buna yönelik altyapı ve hizmet modelinin geliştirilmesini, bu yaş aralığındaki gençlerin bilim ve teknolojiyi yerinde deneyimleyerek öğrenmelerini ve pratik hayata aktarmalarını amaçlıyoruz” diyor.

0


  • ALTIN GRAM - TL 3064,11 0,22%
  • ALTIN ONS 2779,46 0,21%
  • BIST 100 8945,8 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,351 0,013%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39158 0,00575%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 97,5 0,3006%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2889 0,0473%
  • EURO/DOLAR 1,0819 0,0046%
  • EURO/TURK LIRASI 37,1265 0,015%
  • STERLIN/DOLAR 1,30095 -0,04264%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL