DOLAR
34,49
0,07%
DOLAR
EURO
36,24
-0,32%
EURO
GRAM ALTIN
2960,88
0,87%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Hisse, faiz ve emtia sepeti öneriyoruz”

Biz de bu kritik süreci değerlendirmek, piyasalara ilişkin beklentileri öğrenmek ve yatırımcılara önerilerini almak için Yatırım Finansman Genel Müdürü Eralp Arslankurt ve Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhat Kaya ile bir araya geldik.

29 Nisan 2024 | 23:32
“Hisse, faiz ve emtia sepeti öneriyoruz”

Yatırım Finansman Genel Müdürü Eralp Arslankurt'a göre; dezenflasyon süreci, mevduat faizleri ve yabancı fon akışı BİST'in yönünde belirleyici olacak. "Çeşitlendirilmiş portföy dönemindeyiz" diyen Arslankurt; portföyde hissenin yanında faiz enstrümanlarına ve emtialara yer verilmesini öneriyor.

Piyasalar yerel seçimlerin yarattığı belirsizliği de geride bıraktı. Önümüzdeki süreçte; yurtiçinde ekonomi politikalarındaki istikrar ve alınacak sonuçlar, enflasyonun seyri, mevduat faizlerinin ve olası yabancı sermaye girişlerinin borsaya etkileri, yurtdışında ise jeopolitik riskler, FED ile ECB'nin faiz indirim süreci ve Çin'deki ekonomik göstergeler takip edilecek. 

Biz de bu kritik süreci değerlendirmek, piyasalara ilişkin beklentileri öğrenmek ve yatırımcılara önerilerini almak için Yatırım Finansman Genel Müdürü Eralp Arslankurt ve Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhat Kaya ile bir araya geldik. Arslankurt ve Kaya, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Piyasalardaki son tabloyu değerlendirir misiniz?

BİST, 2023'ü yüzde 36 değer kazancıyla kapatsa da enflasyonun yüzde 65'e yükseldiği, doların TL karşısında yüzde 57 değer kazandığı ortamda 2023'te BİST'te reel getiriden bahsedemedik. 2024'e de 'dengelenme yılı' beklentisiyle giriş yaptık. 2024 ilk çeyrekte BİST, TL bazında yüzde 22, dolar cinsinden yüzde 15 değer kazandı. Piyasaların yerel seçim sürecini de olumlu şekilde kapattığını söyleyebiliriz. Özellikle seçimlerinden ardından Cumhurbaşkanı'nın “Ekonomi politikalarında değişiklik olmayacak", “Önümüzde 4-4,5 yıllık seçimsiz bir dönem var" açıklamaları, önümüzdeki dönemde piyasalara olumlu yansıyarak fırsat yaratabilir.

2024'ün kalanı için beklentileriniz neler?

Türkiye sermaye piyasaları ve ekonomisi açısından en önemli belirleyici unsurların başında, ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin dezenflasyon süreci geliyor. Yüzde 70'lerin üzerine gelen bir enflasyonla karşı karşıyayız. Özellikle haziran ve temmuz aylarında enflasyonda baz etkisiyle yaklaşık 10-15 puanlık düşüş göreceğiz. Enflasyonun yıl sonuna doğru kontrol altına alınması ve 2025'in başlarında da faiz indirim sinyallerinin verilmesi ise BİST için önemli katalizör olur.

Yine sermaye akışlarının gelişmekte olan ülke piyasalarına doğru hızlanması ve Türkiye gibi fırsat içeren ülkelerde yoğunlaşması belirleyici olacak. Faiz indirimlerine ECB'nin 2024'ün ikinci yarısında, FED'in 2024 son çeyrekte başlaması olası gözüküyor. Bu takvim yurtiçi piyasalar açısından da kritik. ABD'deki başkanlık ve Avrupa'daki parlamento seçimleri, yine Çin ekonomisinin seyri de takip edilecek.

BİST'e ilişkin iyi ve kötü senaryonuz nedir?

Yıl başında, 2024 yıl sonu BİST-100 hedefimizi 11.400 olarak belirlemiştik. Ancak enflasyon muhasebesi tabloyu biraz değiştiriyor. Bilançoların tamamlanması ve yeni değerlemelerle BİST hedefimizi yukarı yönlü güncelleyebiliriz.

Ekonomi politikalarının başarısız olması, ekonomi yönetiminde beklenmedik bir değişim ve belirsizlik ortamı oluşması olasılığı kötü senaryo dahilinde. Yine beklenen yabancı sermayenin ülkeye girişinde yaşanacak zorluklar ve gecikmeler, majör merkez bankaları cephesinde faiz indirim serisinin başlamaması gibi bir durum da bu yılın riskleri arasında. Ayrıca zirve yapmış ve fiyatların içinde de olan jeopolitik riskler de önem arz ediyor.

Mevduat faizlerindeki artış BİST'e nasıl yansıyor?

Bir yıl yüzde 50'nin üzerinde bir getiriyi garantileyen kon-vansiyonel bir yatırımcının BİST'e yatırım yapması için BİST'te en az yüzde 70-75 bandında, mevduata göre çok daha yüksek bir getiri beklentisinde olması gerek. Faizlerdeki seyir, BİST için belirleyici bir unsur. Son dönemde yerli yatırımcının biraz geri çekilmesinin arkasında yatan temel neden de bu tablo. O yüzden yabancı yatırımcıların önemi giderek daha da artıyor.

Yabancı para girişi için ne gerekiyor?

BİST, yabancı yatırımcılara çok ciddi fırsatlar sunuyor. Bu noktada Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkışta son aşamaya gelmesi, yabancılar için çok önemli. Yabancılar, ekonomi politikalarının devamlılığını görmek istiyor. Enflasyonla mücadelede atılan adımların kararlıkla sürmesi, yabancılar için güzel bir fırsat. Seçimlerin geride kalması da zamanlama açısından olumlu. Yabancılar, açığa satış yasağının kaldırılması ve swap mekanizmasının rahatlatılması gibi birkaç düzenlemeyi de bekliyor.

Yatırımcılara nasıl bir portföy dağılımı önerirsiniz?

Çeşitlendirilmiş portföy dönemindeyiz. Yüzde 50 hisse, yüzde 30 TL mevduat, ÖST, devlet tahvili gibi faiz enstrümanları, yüzde 20 altın ve gümüşten oluşan bir emtia sepeti şeklinde bir portföy dağılımı ideal olabilir. Döviz cinsinden varlıklara ise TL'nin değer kazanarak dövizin üzerinde getiri sunacağı beklentisiyle portföyde daha az yer verilebilir.

Yıl sonu için dolar/TL beklentimiz, 39,00'larda ama burada da bir güncellemeye gidebiliriz. Ons altının seyrinde jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalarda faiz indirimlerinin başlayıp başlamayacağı en önemli iki etken. Yükselişe geçen ons altında 2.500 dolar ve üzeri görülebilir. Gram altında da onsa paralel ancak onsun getirisinin biraz aşağısında bir performans bekliyoruz.
 

YATIRIM FİNANSMAN’IN MODEL PORTFÖYÜNDEKİ 12 HİSSE

Erdemir: Sıcak rulo fiyatlarının yükselişi, ithalat baskısının azalması ve küresel talepte toparlanma beklentisiyle 2024’te sonuçlar iyileşebilir. Değerlemesini iyi bulduğumuz Erdemir’in potansiyelinin fazla olduğunu düşünüyoruz.

TAV Havalimanları: Kazakistan ve Antalya gibi yeni yatırımların devreye girmesi bilançoda ve kârlılıklarda büyüme yaratabilir. Yıl başından bu yana iyi giden ve yabancı yatırımcının da sevdiği bir hisse olduğundan momentumunu korumasını bekliyoruz.

Migros: 2024’te de güçlü finansal sonuçların devamını öngörüyoruz. Geleneksel ve organize
perakendecilerden başarılı şekilde pazar payı kazanmayı sürdürüyor.

Vakıfbank: Son dönemde geride kalan kamu bankalarını orta-uzun vadede cazip buluyoruz. Önümüzdeki seçimsiz ortamda ucuz kredi
döneminin de sona ermiş olabileceğini düşünürsek kamu bankalarında kârlılıkta toparlanma görebiliriz. Kamuda tercihimiz, Vakıfbank.

Tofaş Oto: Yeni model yatırımı gibi haber akışları katalist oluşturabilir. Stellantis satın almasıyla inorganik büyümenin de söz konusu olacağı Tofaş;
güçlü bir temettü verimi sunuyor.

Enka İnşaat: Güçlü döviz bazlı nakit akışıyla ve istikrarlı temettü politikasıyla beğeniyoruz. Aydem Yenilenebilir Enerji: Yüksek kapasitesiyle, avantajlı ve ucuz değerlemesiyle öne çıkıyor.

Turkcell ve Türk Telekom: Kurdaki daha istikrarlı görünümle gelirlerde dolar bazında toparlanma bekliyoruz.

Petkim: 2024 itibarıyla marjlarda iyileşme görüyoruz. Nakit akışında bozulma olmayan Petkim’i ucuz değerlemesiyle de beğeniyoruz.

Yapı Kredi: İyi yönetilen bir banka ve kâr marjları açısından da sektörde öne çıkıyor.

Pegasus: Düşük fiyatlı iş modelinin öne çıkma olasılığı Pegasus’a olumlu yansıyabilir. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pistin devreye girmesi kapasite büyümesini beraberinde getirebilir. 2024’ün ilk iki ayı itibarıyla yolcu büyümesinde iyi bir trend yakalamış durumda.

0


  • ALTIN GRAM - TL 2960,88 0,87%
  • ALTIN ONS 2670,19 0,8%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,552 -0,595%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39681 -0,08798%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4888 0,0662%
  • EURO/DOLAR 1,048 -0,5622%
  • EURO/TURK LIRASI 36,2438 -0,3179%
  • STERLIN/DOLAR 1,2597 -0,39102%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL