Dedeman Grubu, üçüncü kuşağın yönetiminde büyümesine devam ediyor. Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, işletme yoluyla her yıl iki otel açarak 2023 yılında 25 otele ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
Dedeman Grubu, üçüncü kuşağın yönetiminde büyümesine devam ediyor. Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, işletme yoluyla her yıl iki otel açarak 2023 yılında 25 otele ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
[email protected]
Türkiye'nin en eski ve köklü zincirlerinden biri olan Dedeman Grubu'nun yönetimi, Murat Dedeman'ın geçtiğimiz yıl ani kaybı üzerine üçüncü kuşağa devroldu.
Dedeman Holding'in ve Dedeman Madencilik'in yönetimine Rıfat Dedeman geçerken, Dedeman Turizm Grubu'nun yönetimini Banu Dedeman üstlendi.
Geçtiğimiz ekim ayında icra kurulunu oluşturan grup, yeni yatırımlarla yoluna devam ediyor. İşletme yoluyla her yıl iki tesis açarak 2023 yılında 25 otele ulaşmayı hedefleyen Dedeman, 2020 yılında zincirine Kastamonu otelini ekleyecek.
2019 yılını 270 milyon TL ciro ile kapatan Dedeman Turizm Grubu, 2020'de yaklaşık 310 milyon TL ciroya, 2023'te ise 550 milyon TL'lik ciroya ulaşmayı planlıyor.
Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman ile Dedeman Turizm Grubu'nun planlarını konuştuk.
Babanız Murat Dedeman'ın kaybıyla yönetimini devraldığınız Dedeman Turizm Grubu'nda neler planlıyorsunuz?
Dedem Mehmet Kemal Dedeman'ın koyduğu ilkeler çerçevesinde fabrika ayarlarına günümüz teknolojisiyle dönmeyi planlıyoruz. Dedeman Hotels & Resorts International şirketimizin çatısı altında beş yıldızlı Dedeman ile Park Dedeman ve Smart By Dedeman markalarımız bulunuyor.
Şu anda yurtdışında Irak Erbil ve Kazakistan Öskemen'de iki tesisimiz var. İstanbul'da dört, Palandöken'de iki, Trabzon, Elazığ, Gaziantep, Tokat, Şanlıurfa, Konya, Zonguldak, Denizli ve Eskişehir'de birer tane olmak üzere 10'u Dedeman markası, yedisi Park Dedeman markası altında toplam 17 tesisimiz bulunuyor.
Bunların toplam oda sayısı ise 2 bin 737. Yılın üçüncü çeyreğinde açılması hedeflenen 150 odalı Park Dedeman Kastamonu ile zincir oda sayımız 2 bin 887'ye çıkacak. Dedemizin kurduğu, babamız Murat Dedeman'ın geliştirdiği grubumuzu dördüncü kuşağa sağlıkla devredebilmek için trendleri takip ederek yolumuza devam edeceğiz.
WTTC’YE ÜYE OLDU
Ekim ayında WTM Londra fuarında turizmde küresel bir otorite olan World Travel & Tourism Council adlı turizm konseyine üyelik başvurusunda bulunduklarını belirten Banu Dedeman, Dedeman Hotels & Resorts International’ın üye olarak kabul edildiğini söylüyor. Dünya turizmini yönlendiren konseye, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) de 2019 yılında üye olmuştu.
Yeni marka yaratma planınız var mı?
Trendleri yakından takip edip değişen tüketici taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Üç yıl önce yarattığımız ama uygulamaya almadığımız Smart By Dedeman markamızın konseptinin eskidiğini fark ettik. Bir yıl içinde onu revize edip anlaşmalarımızı yapabiliriz.
Ayrıca üç markayı temsil eden Dedeman Hotels & Resorts International'ı çatı marka yapıp, marka karmaşasını ortadan kaldırmak için kurumsal kimlik ve logo çalışmaları yürütüyoruz. Dördüncü kuşaktan oğlum Murat, Haziran 2020'de aramıza katılacak. Yeni kuşaklara markamızı sağlıklı bir biçimde aktarabilmek için çalışıyoruz.
Bu yıl ve önümüzdeki üç yıllık dönem için hedefleriniz neler?
2020 yılında Park Dedeman Kastamonu Oteli'ni açacağız. Her yıl zincirimize iki yeni otel ekleme planımız var. Bu çerçevede 2020 sonunda 19 otelde 3 bin 7 odaya ve bin 300 çalışana, 2023'te ise 25 otelde 3 bin 817 odaya ve bin 550 çalışana ulaşmayı hedefliyoruz.
Hangi ülkeleri ve kentleri mercek altına aldınız?
Yurtiçinde öncelikli hedefimiz Ankara. Kayseri, İzmir, Bursa, Edirne, Malatya, Samsun, Antalya Bodrum'da da şehir otelleri için arayışımız sürüyor. Resort oteli yatırımı düşünmüyoruz.
Kent merkezlerinde yeni yatırım yapan ya da sözleşmesi biten otel yatırımcılarının tekliflerini bekliyoruz. Yurtdı-şında da THY'nin uçtuğu, Türk işadamlarının iş yaptığı Almanya, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Karadağ, Üsküp gibi ülke ve bölgelerle ilgileniyoruz. Şubat ayında incelemeler için Berlin'e gideceğiz.
Kış turizminde Erzurum Palandöken ya da başka bölgelerde yatırım planınız var mı?
Erzurum babamız Murat Dedeman'ın sevdiği, gelişmesi için emek verdiği bir yer olması bakımından bizim için önemli. Orada iki otelimiz var. Ski Lodge otelimizin tahsis süresi geçen yıl uzatıldı.
Dedeman Palandöken otelimizin mülk sahibi ile görüşmelerimiz sürüyor. Orada uzun süreli kalma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunlar dışında kış turizmine yönelik yeni yatırım planlamıyoruz.
Gayrettepe'deki Dedeman İş Merkezi'nin yerine rezidans yapma planınız vardı. O plan ne durumda? Bu yer için uluslararası lüks markalarla görüşme yapıyor musunuz?
Rezidans yapma konusu tamamen kapandı. Şu anda oranın renovasyonu için çalışmalara başlandı. Ofis olarak kullanmak üzere Dedeman İş Merkezi'nin soft renovasyonunu iki yıl içinde yapacağız. Palandöken ve Gayrettepe otellerimiz için de renovasyon çalışmalarımız olacak.
Kardeşiniz Rıfat Bey ve siz geçtiğiniz yıllarda yönetim bayrağını devralmıştınız. Babanız Murat Dedeman'ın ani ve erken kaybı ile iş sorumluluklarınızda ciddi bir değişim oldu mu?
Babamız Murat Dedeman'ın ani kaybının ardından Eylül 2019'da yönetim kurulumuzun yapılanmasını gerçekleştirdik. Kardeşim Rıfat Dedeman holdingin ve madencilik alanının yönetim kurulu başkanı oldu, ben de turizm grubunun başına geçtim. Ekim ayında da icra kurulunu yapılandırdık.
Önce dedem sonra da babam şirketimizi devraldığımız noktaya getirdi. Bizim dönemimizde de kurucumuzun ilke ve değerlerini koruyarak günümüz teknolojisi ve sistemleri ile dördüncü kuşağa devretmeyi planlıyoruz. Şu anda turizm grubunda bin 200 kişiyiz. Bu rakamı büyüterek yolumuza devam edeceğiz.
Babanızın anısını yaşatmak üzere planlarınız da var mı?
Kardeşim Rıfat ile birlikte hayalimiz babamız Murat Dedeman adına turizm otelcilik lisesi veya üniversitesi kurmak. Ülkemizin nitelikli turist çekebilmesi için nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.
Nitelikli eleman yetiştirilebilmesi için de eğitim kurumlarına ihtiyaç var. Biz de bu ihtiyacın karşılanmasına bu şekilde katkı sağlayabiliriz diye düşünüyoruz.