Doğuş Gıda; 2022'yi 6,5 milyar TL konsolide ciroyla kapatmayı hedefliyor. Sıfır karbon salımı hedefiyle güneş enerjisi üretim paneli fabrikası kuracak ve fabrikalarının çatisına bu panelleri yerleştirecek olan şirket, bu proje için yaklaşık 85 milyon dolar yatırım yapacak.
26 Haziran – 9 Temmuz 2022 tarihli sayıdan
1985'te bir aile şirketi olarak kurulan Doğuş Gıda; dökme çay ile başlayan üretim yolculuğuna poşet çay, yeşil çay ve bitki-meyve çaylarıyla ürün portföyünü genişleterek devam etti.
Gıda sektöründe büyüme hedefiyle farklı kategorilere de giren Doğuş Gıda; bugün 'Doğuş Çay', 'Doğuş Şeker', 'Doğuş Bahçe' ve 'Doğuş Yiyecek ve İçecek' şirketleriyle çay, şeker, salça, cips ve içecek sektörlerinde, 11 üretim tesisiyle faaliyetlerini sürdürüyor.
İHRACATA DA AĞIRLIK VERECEK
Doğuş Gıda; 2021 'i 3,5 milyar TL konsolide satış geliriyle kapattı. Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı; 2022'de 6,5 milyar TL konsolide satış geliri hedeflediklerini, bunun yüzde 5'inin ihracattan geleceğini söylüyor.
Ürettikleri çayın büyük bölümünü Türkiye'de sattıklarından ihracat pazarı arayışına fazla girmediklerine değinen Harika Karakan Batallı; artık ihracata da ağırlık vereceklerini kaydediyor.
Doğuş Gıda'nın ihracattaki ana ürünleri cips, domates salçası ve çay. Salçada Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin ilgisi yüksek.
Çayda ise özellikle Almanya, Hollanda ve Türki Cumhuriyetlerden yüksek talep gördüklerini söyleyen Harika Karakan Batallı; poşet çayların yaygınlaşmasıyla yeni ülkelerden de talep geldiği, şu anda İspanya ve Rusya ile görüştükleri bilgisi veriyor.
TARIM ARAZİSİ SATIN ALIYOR
Doğuş Gıda'nın ajandasında sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar dikkat çekiyor. "Geleceğimiz tarımda ve toprakta" diyen Doğuş Gıda; 2021'de 160 bin ton yaş çay, 975 bin ton şekerpancarı, 60 bin ton patates, 50 bin ton domates, 15 bin ton mısır alımı yaptı.
Türkiye'de 70 bin çiftçiyle çalıştıklarını vurgulayan Harika Karakan Batallı, çok fazla atıl ve kullanılmayan tarım arazisi olduğundan bahsediyor, iç Anadolu Bölgesi'nde satın aldıkları 1 milyon dekara yakın tarım arazisini çiftçilere kiralamaya başladıklarını söyleyen Harika Karakan Batallı; çiftçilerin bu arazilere ektiği şekerpancarı, domates gibi ürünlerin mahsullerini onlardan satın alacaklarının ve bu yatırımlarla Türkiye'nin bir numaralı tarım markası olmayı hedeflediklerinin de altını çiziyor.
KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK
Doğuş Gıda; hem bu arazilerdeki çalışmalar hem de üretim sırasında açığa çıkan karbon salımını azaltma hedefiyle fabrikalarının çatısına toplam büyüklüğü 100 megawatt'ı aşacak güneş enerjisi panel üretim hatları kuracak.
Harika Karakan Batallı; Afyon'da 4 milyon doları aşan bir yatırımla güneş enerjisi üretim paneli fabrikası kuracaklarını söylüyor.
Panellerin fabrikaların çatısına kurulumunun 3-4 yılda tamamlanacağını öngören Karakan Batallı; toplam yatırımın 80 milyon doları geçeceği bilgisini de veriyor. Böylece kendi enerjisini üretir hale gelecek olan Doğuş Gıda'nın uzun vadede halka arz hedefi de var.
TEMA VAKFI İLE ORTAK PROJE
Doğuş Çay; toprak sağlığının korunması amacıyla TEMA Vakfı iş birliğiyle 2016’da Rize’de başlattığı ‘Her Dem Toprak İçin Projesi’ne de devam ediyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Projenin ilk iki etabında toprak dostu uygulamalar yaptığımız örnek bahçelerde ortalama verim yüzde 38 arttı.
2021’de başlayan üçüncü etapta ise verim artışı yüzde 55’e ulaştı” diyor. Ataç; Trabzon ve Artvin’de başlayan örnek bahçe uygulamalarının yaygınlaştırılacağını da kaydediyor.