Deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, üretim ve girişimcilik ruhunun yeniden ayağa kalkmasını sağlamak için şirketler ve STK'lar bölgede farklı projeler gerçekleştiriyor.
04-17 Şubat 2024 tarihli sayıdan
Kuluçka merkezleri, girişimcilik programları, üretici destekleri gibi birçok proje hayata geçiriliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde etkili olan deprem felaketinden etkilenen ailelerin hayatlarını yeniden kurmalarına yönelik yapılan çalışmalar devam ederken, girişimcilere ve üreticilere yönelik bölgesel kalkınmayı destekleyen projeler de hayata geçiyor.
Şirketler, STK'lar ve girişimcilik ekosisteminin paydaşları iş birliği yaparak depremden etkilenen illerde kuluçka merkezleri, ortak çalışma alanları girişimcilik eğitim programları, KOBİ'lere e-ticaret desteği gibi birçok proje gerçekleştiriyor.
Bölgedeki üreticilere de özel destekler sunuluyor. Zincir marketler bölgedeki üreticilerin ürünlerinde raflarına yer verirken, restoranlar da hem tedarik ağlarında hem de menülerinde bölgeye pozitif ayrımcılık yapıyor. Deprem felaketinin birinci yılında yaralar hala sarılmaya çalışılırken, üretim ve girişimcilik ruhunun yeniden ayağa kalkmasını sağlamak için hayata geçirilen projeleri araştırdık.
KOMİSYON İNDİRİMİ
Örneğin, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Hepsiburada, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen işletmeleri e-ticaretle büyütmek üzere özel bir iş birliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokol ile TÜRKONFED deprem bölgesi üyelerine öncelikli destek hattı sunulurken Hepsiburada üzerinden gerçekleştirilecek satışlardan alınan komisyonlarda ilk üç ay altın ve ziynet kategorisi hariç tüm kategorilerde 100 bin TL ciroya kadar yüzde 50 komisyon indirimi sağlanacak.
Ayrıca, deprem bölgesinde faaliyet gösteren ve Hepsiburada platformu üzerinde yeni mağaza açacak TÜRKONFED üyelerine 100 bin TL'ye kadar bakiye desteği verilecek. Hepsibu-rada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin, "TÜRKONFED ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, bölgenin ekonomik olarak kalkındırılmasında önemli bir adım olacak" diyor.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ CANLANDIRILACAK
Bölgedeki iş insanlarını, öğrencileri, kadın girişimcileri desteklemek için Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) kurduğu konsorsiyumla da ortak çalışma alanları oluşturmak üzere Hatay Büyükşehir
Belediyesi ile protokol imzalandı.
Deprem bölgesinde tarımla uğraşan kadın çiftçilere yönelik Migros ile projeler gerçekleştireceklerini söyleyen KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, Hatay'da kurulan "Örnek Evler" ekolojik yaşam alanına yerleştirilen kadınların bilgi ve becerilerine, ihtiyaçlarına göre üretilecek bir ürün ve üretim hattını belirlediklerini vurguluyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, GEN Türkiye, KAGİDER, TOBB, ICC Türkiye ve Habitat Derneği ortaklığı ile kurulan 'İstasyon Hatay'da ise mentorlar ve girişimciler ile dayanışma, iş birliği ve network buluşması gerçekleştirdiklerini ifade eden Bezircioğlu, "İstasyon Hatay'da gerçekleştirilecek etkinlikler ile bölgedeki farklı sosyal grupların ve toplulukların bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabilecekleri ve beraber çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunulacak" diyor. Bezircioğlu aynı zamanda L'oreal ve Koton'la Hatay'da ING Bank ile de Kahramanmaraş'ta kadın girişimcilerin dahil edileceği eğitim ve istihdam programlarını başlattıklarını söylüyor.
ULUSAL GIDA BANKASI KURACAK
Fazla ve Gıda Kurtarma Derneği, deprem sonrasında bölgedeki gıda bankalarıyla hızlı bir iletişim başlattı. Deprem bölgesindeki 27 gıda bankasıyla koordineli bir şekilde çalıştı.
Bu bölgelerdeki hayatın yeniden kurulduğunu görene kadar ihtiyaçlara cevap verecek şekilde çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Fazla CEO'su Olcay Silahlı, "Deprem illerinde var olan mevcut ve potansiyel gıda bankacılığı kapasitesini artırarak ve bölgedeki gıda bankacılığı ağına daha fazla yerel örgütü de dahil ederek sürdürülebilir insani yardımın topluluklara ulaşması için çalışmayadevam ediyoruz.
Ulusal gıda bankacılığı ağı kurmak ve bu ağdaki gıda bankalarının lojistik, altyapı, depolama gibi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz" diye konuşuyor.
Adım sayma ve bağış yapabilme olanağı sunan girişim Help Steps de uygulamayı 'deprem bölgesine yardım' teması ile güncelledi. Kısa vade çalışmalarında uygulamadan bağışlanan adımların karşılıklarının yanı sıra bölgeden ayrılmak zorunda kalan 38 öğrenciye sıfır bilgisayar ve tablet desteğinde bulundu.
Uzun vade planlarında bölgede çalışan STK'larla iletişime geçerek onları markalarla eşleyip, özel projeler ürettiklerini ifade eden Help Steps Kurucusu Gözde Venedik, "Projemiz onlarca STK'ya destek olan bir çatı proje. 2024 planlarımızı yaparken odağımızı bölgeye cevirdik ve orta ve uzun vadede neler yapacağımızı plana aldık" diyor.
KUTAY KARTALLIOĞLU CARREFOURSA CEO'SU
“Sahada olmaya devam edeceğiz”
"Bölge üreticilerine olan desteklerimizi sürdürüyoruz. Şu anda üretim tesisinde hasarları olan Hataylı bir kolonya üreticisi ile çalışıyor ve Carrefour marka limon kolonyası ürünümüzü bu üreticimizle üretiyoruz. Hem kendisinin hem de 30 çalışanının yeniden üretime başladığı bu iş birliği ile başka bir yerden ürün alımı yapmıyoruz.
Bunun yanı sıra deterjan, temizlik ürünleri gibi dört farklı ürün grubunun üretimini daha bu üreticiden sağlamak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Hatay, Adana, Kilis, Gaziantep ve Elazığ'da olmak üzere sekiz yeni CarrefourSA bayi açılışı gerçekleştirdik. Şu anda sekiz bayimizle 58 depremzede vatandaşımız istihdam edildi. Sorumluluklarımızın bilinciyle tüm yaralar sarılıncaya kadar sahada olmaya devam edeceğiz.’
GAMZE CİZRELİ BIGCHEFS KURUCUSU VE CEO'SU
“Bölgedeki üreticileri destekliyoruz”
“Başkan yardımcısı olduğum Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYID) ile Antakya Uzun Çarşı Projemizi hayata geçirdik. 71 adet prefabrik yapıya tarihi Uzun Çarşı’nın gıda esnafını yerleştirmeyi hedefledik.
Bunun yanında Bigchefs olarak ürün tedarikinde bölgedeki üreticilerin stoklarına öncelik verdik. Menülerimize afet bölgesindeki üreticilerden aldığımız ürünleri daha fazla dâhil ettik. Bölgede yaşayan halkın psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bu anlamda çeşitli STK'lar vasıtasıyla mentorluk, yazdığım kitap üzerine söyleşiler, bölgede yaşamını sürdürmek isteyen özellikle kadın üreticilerle, girişimcilerle iş birliği önümüzdeki dönemki projelerimizden. Bunun yanında tedarik zincirimize o bölgedeki üreticileri dâhil etmeye devam edeceğiz.”