Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER), hizmet sektörü firmalarının ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazanması için geliştirilen bir destek programı. Bu program sayesinde, hizmet sektörü firmaları altyapılarını ve kurumsal kapasitelerini güçlendirebiliyor, ürün ve hizmetlerini yurt dışında tanıtabiliyor ve pazarlayabiliyorlar.
1-14 Eylül 2024 tarihli sayıdan
HİSER Projesi kapsamında Gazi Teknopark tarafından oluşturulan ‘Bilişim Kümesi’ndeki firmalarla ihtiyaç analizi yapılıyor. Hizmetin uluslararası pazarlara uygunluğunun değerlendirilmesi, pazar araştırması, sürdürülebilir ve küresel standartlara uyum sağlayan pazarlama ve satış stratejileri geliştirilmesi gibi çok geniş bir yelpazede firmaları mercek altına alan Gazi Teknopark, hedef pazardaki ihracat kurallarını, yasal düzenlemeleri ve mevcut finansal durumu değerlendiriyor.
LONDRA’DA OFİS AÇTI
Firmaları dünya sahnesine hazırladıklarını söyleyen Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, bu yıl, Londra’da bir irtibat ofisi açtıklarını belirtiyor. Sistem Global Danışmanlık ile imzaladıkları protokolle, Gazi Teknopark içinde faaliyet gösteren firmaların Londra’da bulundukları süre boyunca kullanabilecekleri bir ofis imkânı sunduklarını ifade eden Teksin, “Ayrıca, İngiltere’de şirketleşme, iş yapma konularında danışmanlık, pazar araştırması, pazara giriş, lokalleşme, satış, pazarlama, birleşme ve devralma, yatırımcıya erişim ve teşvik mekanizmalarına ulaşma gibi konularda da Sistem Global’in İngiltere’de yerleşik uzmanları tarafından da firmalarımıza nitelikli hizmetler sunmayı amaçlıyoruz. Yurt dışı irtibat ofislerimizin sayısını artırmak öncelikli hedeflerimizden biri” diyor.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan en büyük üniversitelerden birisi olan Tashkent University of Information Technologies (TUIT) ile iş birliği protokolü imzaladıklarını anlatan Teksin, Özbekistan’ın bilişim ve teknoloji dünyasında öncü olan dört büyük kurumuyla daha mutabakat anlaşmaları imzaladıklarını söylüyor.
Londra’daki irtibat ofisinin kurulmasıyla birlikte, Avrupa pazarında daha etkin olmayı hedeflediklerini belirten Teksin, yakın zamanda Londra’da sektörel ticaret heyeti düzenleyeceklerinin altını çiziyor. Yurt dışı irtibat ofislerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Teksin, “Yurt dışı faaliyetlerimizin, Türk girişimcilerin küresel ölçekte başarıya ulaşmalarına katkıda bulunarak, inovasyon ve teknoloji transferi alanında ülkemizin adını daha da ileri taşıyacağına inanıyorum” diye konuşuyor.
Yeni iş fırsatları
“Yürütmekte olduğumuz programlarımıza katılmak isteyen firmaların belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. T.C. Ticaret Bakanlığı’nın 5447 Sayılı Genelgesi kapsamında yürütüldüğünden, bu programlara katılmak isteyen firmaların bilişim sektöründe faaliyet göstermesi ilk şart. Bununla birlikte, firmaların uluslararasılaşma potansiyeline sahip olması ve dış pazarlarda büyümeye istekli olması önemli. Ayrıca, firmaların projelerini ve iş modellerini net bir şekilde tanımlamış olmaları gerekiyor. Bu programlar aracılığıyla firmalar, kurdukları bağlantılar sayesinde uluslararası alanda daha güçlü bir temsil oluşturabiliyor, iş birlikleri ve yeni iş fırsatları geliştirme şanslarını artırıyorlar.”