DOLAR
33,99
0,08%
DOLAR
EURO
37,71
-0,34%
EURO
GRAM ALTIN
2728,77
-0,69%
GRAM ALTIN
BIST 100
9771,16
-1,67%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimcilere franchise destekleri artıyor

Franchise ekosistemi, yatırımcılara hizmet standartlarını koruyabilmesi açısından fırsatlar sunuyor. Franchise veren markalar, kroki çiziminden şube kurulumuna, eğitimden dekorasyona kadar geniş bir yelpazede yatırımcılara destekler sağlıyor.

09 Temmuz 2024 | 10:26
Girişimcilere franchise destekleri artıyor

23 Haziran-6 Temmuz 2024 tarihli sayıdan

Türkiye’de büyüklüğü 50 milyar dolara ulaşan franchise ekosistemi her geçen gün bünyesine kattığı yeni girişimcilerle binlerce kişiye istihdam sağlıyor. 

Bu yıl 15 binden fazla girişimcinin katılacağı tahmin edilen bu ekosistemin içerisinde yer alan Türkiye’deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin 700’e ulaştı. Zincir işletmelere bağlı şube sayısı 66 bini bulurken, şimdiye kadar yurt dışına 405 Türk markası açıldı.

DOĞRU LOKASYON SEÇİMİ

Fast food pazarının yanı sıra danışmanlıktan eğitime, gayrimenkulden teknoloji üretici ve geliştirici firmalara, sağlıklı ürünlerinden mobilya gibi birçok sektörde büyüme görülüyor. Markaların hızlı ve güvenli bir şekilde genişleyebilmesi, yerel pazar dinamiklerine hızla uyumlanabilmesi ve bu süreçte tutarlı kalite ve hizmet standartlarını koruyabilmesi franchise sistemini cazip hale getiriyor. Bunların yanı sıra yatırımcılara verilen destekler de iş modelinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Kroki çiziminden, şube kurulumuna, eğitimden dekorasyona, tabeladan pazarlamaya kadar çok geniş bir yelpazede yatırımcılara destekler sunuluyor. Haberimizde 18 markanın yatırımcı destekleri ve büyüme planlarını araştırdık.

450 şubeyle faaliyet gösteren Çiğköftem, 2024 sonunda bu rakamı 550’ye ulaştırmayı hedefliyor. Franchise giriş bedeli ve royalty alınmıyor. Şubeler için doğru lokasyonun önemine dikkat çeken Çiğköftem CEO’su Muhammet Nezif Emek franchise ekibinin, işletmenin açılacağı noktadaki tüm analizleri yaptığını söylüyor. Kroki çizimi, şubenin kurulumu, işbaşı eğitimi gibi tüm aşamalarda yatırımcıların yanında olduğunu ifade eden Emek, “Şubelerimizin açılış süreci birçok sektöre göre çok daha kolay ve kısa oluyor. Pişirme işlemleri gerekmediğinden ekipman yatırımı daha az oluyor ve ürünler servise hazır halde şubelere ulaştırılıyor” diyor.

EĞİTİM VE DEKORASYON

Yataş Bedding, Enza Home, Divanev ve Puffy markalarının yurtiçinde bin 200’ü aşkın noktada, yurt dışında ise 205 mağazası bulunuyor. Yıl sonuna kadar bayilik tarafında 25 adet Enza Home ve 60 adet Yataş Bedding markaları ile 85 adet yeni mağaza açılması hedefleniyor. Puffy ve Divanev markalarıyla ise 30’ar yeni mağaza açılması planlanıyor. Franchise giriş bedeli ve royalty alınmıyor. Yatırımcının mimari yatırım maliyetini üstlenerek mağaza açabildiğini belirten Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın; eğitim, dekorasyon, tabela ve pazarlama konularında destek verdiklerini söylüyor.

CENK KOÇDOR / BRISA

HUKUK VE DANIŞMANLIK

1998 yılında tamamı yerli sermaye ile kurulan ve bu yıl sektörde 26’ncı yılını kutlayan Altın Emlak, açılış hazırlığı içinde olanlarla birlikte 140 şube ile faaliyet gösteriyor. Bu yıl sonuna 20 şube daha açılması planlanıyor. Yatırımcılara güncel bilgi desteği verdiklerini söyleyen Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Olcay Selvi, bunun yanı sıra yapay zeka araçlarını sektöre entegre etme konusunda da AR-GE çalışmaları yaptıklarının altını çiziyor. Brisa çatısı atında faaliyet gösteren Otopratik Midi’nin 13, Otopratik’in ise 122 şubesi bulunuyor. Yıl sonuna kadar 156 şubeye ulaşılması hedefleniyor. Elektrikli araç eğitimleri ve güvenlik ekipmanlarının temini, teknik sorunlarda bilir kişi desteği, personel eğitimleri konularında destek verdiklerini söyleyen Brisa Satış Genel Müdür Yardımcısı Cenk Koçdor, ayrıca yazılım sistemleri, hukuk ve danışmanlık konularında da katkı sunduklarını ifade ediyor.

BURAK GİRAY / ÖZSÜT

MENÜ SEÇİMİ

Türkiye’nin 45 ilinde 150’ye yakın franchise şubesi bulunan Özsüt, bu yılın sonuna kadar 12 yeni mağaza açacak. İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Antalya gibi büyükşehirlerde şube sayısını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Özsüt İş Geliştirme Direktörü Burak Giray, “Mağazanın açılacağı lokasyonunun seçimi, projelendirilmesi ve yatırım fizibilite çalışmalarının yapılması; mağaza açılışı öncesi verilen hizmetlerimiz arasında yer alıyor. Mağaza seçim süreci sonrası uygun konseptin ve menünün seçimi, açılış öncesi personel alım ve eğitim programının oluşturulması, açılış sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması ile ilgili tüm hizmetler Özsüt tarafından sağlanıyor” diyor.

MEHMET DİNÇERLER / GLORIA JEAN’S COFFEE

TEDARİK VE SATIŞ

Sıcak ve soğuk kahveler, tatlı ve tuzlu ürünler, taze premium kahve çekirdekleri, kahve ile ilgili yan ürünler de dahil olmak üzere geniş ürün yelpazesi ile faaliyet gösteren Gloria Jean’s Coffees, Türkiye’de 189 şubeye ulaştı. 30 bin dolar franchise giriş bedeli alınırken, royalty ücreti ise ciro üzerinden yüzde 5 olarak ifade ediliyor. “Öncelikle şubenin projelendirilmesinden uygulama takibine kadar süreci yönetiyor sonrasında da çalışacak olan baristalarımızın eğitim süreçlerini ve bütün açılış sürecini birlikte yönetiyoruz” diyen Gloria Jean’s Coffees CEO’su Mehmet Dinçerler, açılış sonrası tedarik ve satış desteğinin de sürekli sağlandığını vurguluyor.

“Bayilerimizin çoğunluğu aile işletmeleri”

ALTAN SEKMEN / SEÇ MARKET GENEL MÜDÜRÜ
“81 ilimizde her biri bağımsız işletme olan 2 bin 700’ü aşkın Seç Market mağazası ile kısa sürede ülkemiz perakende sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldik. Seç Market bayisi olan esnaftan hiçbir giriş ya da tabela bedeli alınmıyor, iş ortaklarımız kendi işinin sahibi olmaya devam ediyor. İş ortaklarımızla beraber yaklaşık 7 bin kişiden oluşan bir ekosisteme sahibiz. İşletmelerimizin büyük çoğunluğu aile işletmesi. Ayrıca yüzde 10’a yaklaşan kadın iş ortağımızla kadın girişimcilere de önemli katkı sunuyoruz. İş ortaklarımız Seç Market çatısı altında toplu satın almadan doğan fiyat avantajından faydalanıyor. Talep etmeleri durumunda raflarında sebze-meyve veya yerel ürünler gibi bizim tedarik zincirimizde olmayan ürünlere de yer verebiliyorlar. İş ortaklarımıza ayrıca mağazacılık danışmanlığı, teknik altyapı desteği, finansal danışmanlık gibi destekler sağlıyoruz.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 2728,77 -0,69%
  • ALTIN ONS 2497,31 -0,78%
  • BIST 100 9771,16 -1,67%
  • DOLAR/JAPON YENI 142,306 -0,795%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35719 0,5084%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 90,35 1,6596%
  • DOLAR/TURK LIRASI 33,9851 0,0798%
  • EURO/DOLAR 1,1086 -0,2232%
  • EURO/TURK LIRASI 37,7132 -0,3383%
  • STERLIN/DOLAR 1,3129 -0,39451%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL