DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimcilere 16 davet!

27 Ekim 2022 | 11:45
Girişimcilere 16 davet!
Özellikle sermaye bulmakta zorlanan fikirlerin ürünlerini ticarileştirebilmesi için gerek akademik kurumlar gerekse finans dünyasında girişimcilere yönelik birçok destek bulunuyor.

BURCU TUVAY
[email protected]

Teknoparkların içerisinde kurulan kuluçka merkezleri, bankaların kendi bünyelerinde faaliyete geçirdikleri girişimcilik merkezleri, birebir mentorluk, ücretsiz mali yönetim danışmanlığı, uluslararası hızlandırıcı faaliyetler, basın-tanıtım, hackathon, İK ve yarışma, melek yatırımcı bulma gibi birçok alanda start up'ları destekliyor. Biz de Türkiye'nin en önemli 16 girişim merkezinin yeni dönemde verecekleri destekleri araştırdık.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.



Girişimcilik, birçok ihtiyacı olan bir ekosistem işi. Çok zorlu bir gelişme ve büyüme süreci gerektiriyor. Girişimcilerin tek başına böyle çetin bir atmosferde ayakta kalmaları oldukça güç.

Girişimcilerin danışmanlık hizmeti alabileceği, fikir paylaşımında bulunabileceği, ürünlerini test edip deneyebilecekleri bir merkezin olması hayati bir öneme sahip.

Aslında Silikon Vadisi gibi uygulamalar tam da bu ihtiyacın karşılanması için var. Bütün dünya şu anda "Start up'lara nasıl destek verebiliriz?" arayışı içinde. Dolayısıyla bu ekosistemin desteklenmesi ve yatırımcının ilgisinin bu tarafa yönlendirilmesi gerekiyor.

Türkiye, bu yıl start up ekosisteminde geçen yıla göre geriledi. Geçen yılın ilk yarısında 46 milyon dolarlık yatırım yapılmışken bu yılın aynı döneminde bu rakam 27,5 milyon dolar seviyesinde kaldı.

Yaşadığımız ekonomik dalgalanmanın bu yatırımları engellememesi oldukça önemli. Zira ülkelerin geleceğinin girişimcilikten geçtiği ifade ediliyor. Özellikle sermaye bulmakta zorlanan değerli fikirlerin filizlenip bir ürün meydana getirmesi adına artık Türkiye'de de gerek akademik kurumlar gerekse finans dünyası elini taşın altına koymaya başladı. Teknoparklar ile başlayan bu akım bankaların da devreye girmesiyle birlikte önemli bir ekosistem oluşturma yoluna gitti.

GLOBAL PAZAR FIRSATI
Teknoparkların içerisinde kurulan kuluçka merkezleri, bankaların kendi bünyelerinde faaliyete geçirdikleri girişimcilik merkezleri, bu değerli fikirlerin hayat bulmasına önemli katkılar sağlıyor. Peki, bu merkezlerde neler yapılıyor?

Bu merkezlerde girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik özel destekler ile iş planları sonucu oluşan prototiplerini ticari ürünlere çevirmeleri destekleniyor. Bunun yanı sıra girişimcilerin ürünlerinin sadece yerel pazarda değil global pazarda da yer bulmaları sağlanıyor.

Bu destekler arasında birebir mentorluk, ücretsiz mali yönetim danışmanlığı, uluslararası hızlandırıcı faaliyetler, basın-tanıtım, hackathonlar, İK ve yarışmalar sayılabilir. Ayrıca yatırımcı-girişimci buluşmaları da start up'ların melek yatırımcılara ulaşmasında büyük önem taşıyor.

Biz de Türkiye'nin en önemli 16 girişim merkezinin yeni dönemde verecekleri destekleri araştırdık. Bu 16 merkez, 2018-2019 döneminde yarışmalardan eğitimlere, hackathonlardan zirvelere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.



İKİ FARKLI MERKEZ
İTÜ ARI Teknokent, girişimcilik merkezleriyle farklı profillerdeki girişimcilerin ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Erken aşama girişimcilere yönelik çalışmalar İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi'nde, ileri aşamadaki girişimci firmalara yönelik çalışmalar ise İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi'nde yürütülüyor.

İTÜ Çekirdek'te girişimcilere yönelik seminer ve workshoplar düzenleniyor. Sektörden önemli isimler girişimcilerle bir araya gelerek kendi alanlarında konuşmalar yapıyor. İTÜ MAGNET'te ise yıl boyu firmaların satış, iş stratejisi ve pazarlama faaliyetlerini destekleyecek Teknoloji Sohbetleri, Fireside Chat etkinlikleri
gerçekleştiriliyor.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, "Ürünü, müşterisi, ekibi, ölçeklenebilir bir iş modeli olan ancak çeşitli sorunlar nedeniyle henüz ölçeklenmemiş seçme girişimlerin bir araya geldiği İTÜ MAGNET'te firmaların sorunlarıyla teker teker ilgileniyoruz.

Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile de teknoloji firmalarına, uluslararası bağlantılara erişim, pazarlara açılma, iş modeli ve strateji geliştirme fırsatı sunuyoruz" diyor. Innogate programından bu yıl ve önümüzdeki yıl 70'den fazla firmanın faydalanması hedefleniyor.

AKADEMİSYENE ÖZEL KULUÇKA
Yıldız Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren Yıldız Kuluçka, Türkiye'nin en büyük kuluçka merkezi olma özelliğini taşıyor. Yıldız Kuluçka'da bulunan girişimcilere ön kuluçka, kuluçka ve sadece akademik girişimcilere özel akademik kuluçka programında bulunma imkanı tanınıyor.

Bu programlarda girişimcilere şirketleşme yolunda hukuki, mali ve patent konularında danışmanlık hizmetleri, mentorluk, eğitim, ulusal ve uluslararası fonlara yönlendirme, yatırımcı görüşmeleri sağlama gibi destekler sunularak şirketlerini büyütmelerine yardımcı olunuyor.

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, kurumsal yönetim, yatırımcılarla ilişkiler, prototip atölyesini ücretsiz kullanma, bir yıl ücretsiz ofis alanı ve girişimci rehberlik programı hizmetleri verdiklerini ifade ediyor.

Güner, "Ayrıca TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği programı kapsamında uygulayıcı kuruluşlar arasında yer alıyoruz. STAR BİGG ile programın birinci ve ikinci aşamalarını yürüterek, girişimcilerimizin hibe desteğine ulaşması için çalışıyoruz" diyor.



ABD VE AVRUPA'YA GÖTÜRÜYOR
Bilkent CYBERPARK, 2003 yılında kurduğu Türkiye'nin ilk özel Kuluçka Merkezi ile bünyesinde yer alan girişimcilere kuluçka ve ön kuluçka hizmetleri sunuyor. İlk aşamada kapalı ofise ihtiyaç duymayan start up'lar için girişimler arası etkileşimin yüksek olduğu ve yeni fikirlerin hızlıca geliştiği Atölye olarak adlandırılan açık ofis ortamında girişimciler teknopark hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, "Önde gelen yatırım ağlarıyla girişimlerimizi buluşturduğumuz görüşmeler, sektör uzmanı firmalar tarafından verilen teknik eğitimler, network geliştirmeyi ve firmalar arası işbirliğini arttırmayı hedefleyen kahvaltılar, CYBERPARK'ta düzenli gerçekleştirilen etkinliklerimiz arasında" diye konuşuyor.

FON BULACAK
Sabancı Üniversitesi'nin 2013 yılında kurulan SUCOOL girişim hızlandırma merkezi ile tamamı Sabancı Üniversitesi'ne ait olan ve 2006 yılında kurulan İnovent yatırım ve stratejik danışmanlık şirketi bulunuyor.

Burada, pre-SUCOOL adı verilen online ön kuluçka programında, iş fikri sahibi, girişimci adayları dijital bir eğitim döneminde, doğru pazara, doğru ürünü, doğru ekiple, doğru iş modeliyle kurgulamayı öğreniyorlar.

Girişimcilere iş ve yatırım dünyası ile aynı dili konuşmaları, kendi işlerindeki eksiklikleri görmeleri için uzmanlardan aldıkları eğitimlere ek olarak mentorluk, müşteri ve yatırımcı ağı tanıştırmaları, ön prototip ve MVP geliştirme destekleri sunuluyor.

Sucool Koordinatörü Naci Kahraman, "TÜBİTAK'ın yenilikçi girişimcilere 200 bin TL'ye kadar hibe desteği verilen 1512 BİGG Programı birinci aşama faaliyetlerini yürüteceğimiz 'BiGGinner' projesiyle 2018-2020 arasında 300'e yakın girişimciye destek olmayı ve daha ileri aşamada olanlara da iş geliştirme ve fon bulma hizmetleri vermeyi hedefliyoruz" diyor.

ATÖLYEDE ŞİRKET KURUYORLAR
Erciyes Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Sera Kuluçka Merkezi'nde girişimcilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ofis ortamıyla birlikte projelerini hızlandırıcı ve geliştirici eğitimler, birebir teknik ve ticari mentorluk hizmetleri veriliyor.

Sera, bir girişimci için iş fikri üretme aşamasından onun ticarileşip global bir markaya dönüşmesi sürecine kadar her şeyin planlandığı bir program. İş fikirlerinin ürüne dönüştürülmesi aşamasında ise Türkiye'nin pro-totipleme atölyesi Lab Erciyes kullanılabiliyor. Prototip aşamasını başarıyla tamamlayan girişimciler, AfterSera ve ProSera programlarıyla şirketleşme adımlarını atabiliyor.

Erciyes Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Hidayet Kiraz, "Sera Kuluçka Merke-zi'nin ön kuluçka aşamasında 14 girişimciye, hızlandırıcı aşamasında ise 21 ekibe, Presera kapsamında da 400 girişimciye önümüzdeki dönemde hizmet vermeyi hedefliyoruz" diye konuşuyor.

BİR YIL ÜCRETSİZ OFİS
Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde girişimcilere ve girişimci adaylarına belirli aralıklarla girişimcilik eğitimleri veriliyor.

Bunun yanı sıra üniversiteden bir yıl içinde mezun olabilecek girişimci adayları, iş fikirlerini hayata geçirmelerine yönelik olarak hazırlanan TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişimci) Desteği Programı'na yönlendiriliyor. Başarılı girişimciler de BeeVenture Kuluçka Merkezi'nde faaliyetlerine başlıyor.

Çankaya TTO Müdürü Tankut Aslantaş, "Bu amaçla kasım ayında gerçekleşecek TECHAn-kara proje pazarında dereceye giren başarılı bir girişime kuluçka merkezimizde bir yıl ücretsiz ofis tahsis edeceğiz" diyor. Aslantaş, aynı zamanda mentor havuzunda yer alan mentorların tecrübelerinden de faydalandıklarını vurguluyor.

800 BİN TL ÖDÜL DAĞITTI
Anahtar Kuluçka Merkezi ve Anahtar Ön Kuluçka Merkezi gibi yaratıcılık, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün gelişmesini sağlayacak mekanizmaları geliştiren Gazi Teknopark, girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her aşamada katkıda bulunuyor.

Gazi Teknopark Genel Müdürü Tuğrul İmer, faaliyetleriyle ilgili olarak şöyle konuşuyor: "2013 yılından bu yana yürüttüğümüz programlarla bin 200 ün üzerinde girişimciye eğitim ve mentorluk hizmeti sağladık. Yaptığımız yarışmalarla 800 bin TL'nin üzerinde ödül dağıtarak girişimcilik ekosistemine katkıda bulunduk. Sadece yürüttüğümüz hızlandırıcı programlarıyla 2017 yılının başından bugüne kadar 38 girişimcinin şirketleşmesini sağladık.

Bilişim kümemizle firmalarımıza yurtdışında 300'ün üzerinde B2B görüşme organize ederek ihracat rakamlarını artırdık. 2017 yılında Bilişim kümemiz Ekonomi Bakanlığı tarafından iyi uygulama örneği olarak seçildi."

YENİ TTO KURUYOR
İstanbul Kültür Üniversitesi Augmented Network and Technology Services (İKÜ ANTS), butik ve tematik bir teknoloji transfer ofisi (TTO) konseptiyle Ocak 2019'da kapılarını girişimci adayları için açacak. Diğer TTO yapılanmalarına nazaran daha geniş kapsamlı bir konumlandırma stratejisi izleyen İKÜ ANTS, çatısını UNESCO'nun 'Tasarım Kentleri' Projesi ve UNDP'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden yola çıkarak oluşturdu.

Bu bağlamda, 'yaratıcı endüstriler' alanındaki özgün fikirlerin yanı sıra sosyal girişimcilik temelli fikirlere büyüme ve şirketleşme imkanı sunan bir merkez kimliğine bürünmek de merkezin hedefleri arasında.

Merkezin bünyesinde ön kuluçka, kuluçka, ortak çalışma alanları, tasarım fabrikası, seminer ve eğitim salonları, sosyal aktivite alanları ve şirketleşen girişimciler için tam donanımlı ofis alanları da yer alacak. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle kurulum çalışmalarına başlanan Tasarım Fabrikası'nda ise 13 farklı başlıkta multidisipliner çalışmalar yürütülecek.

İstanbul Kültür Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gabriela Olaru, "İKÜ ANTS'ta girişimcilere ofis ve teknolojik altyapı tedarikinin yanında pazarlama, satış, iletişim, fikri mülkiyet hakları ve mali işler alanlarında profesyonel destek verilecek. Ayrıca girişimciler İKÜ ANTS eğitim ve seminerlerine ücretsiz katılabilecekler" diyor.

GİRİŞİM ÜSSÜ KURDU
Garanti Bankası, girişimcilerin yanında olmak hedefiyle 2015 yılında GarantiPartners Girişim Hızlandırma Platformu'nu oluşturdu. 2016'da ise start up ve girişimcilerin her türlü teknik altyapıya sahip fiziki ofis imkanlarından yararlanabildiği GarantiPartners Girişim Üssü'nü hayata geçirdi.

Girişimcilere fiziki ofis ve eğitim olanakları sunulan GarantiPartners Girişim Üssü'nde, girişimcilerin değişik sektörlerden iş bağlantıları kurabilecekleri bir ortam yaratıldı. Bunun yanı sıra girişimcilerin gelişimlerine katkı sağlayacak mesleki ve stratejik konularda eğitim ve seminerler de düzenleniyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, fintech, sosyal, dijital yayıncılık ve içerik, online pazaryeri, ürün/donanım girişimleri gibi pek çok farklı sektörden girişimlerin GarantiPartners portföyünde bulunduğunu söylüyor.

GarantiPartners platformunda girişimcilere fiziki ofis imkanının yanı sıra mentorluk, mesleki ve stratejik geliştirme konusunda eğitimler, işbirliği fırsatları, ticari referans, çeşitli danışmanlıklar, pazarlama ve PR destekleri, iş ağı kurma ve bulut hizmetleri gibi birçok alanda destek sağlanıyor.

SİLİKON VADİSİ'NDE 'EV' AÇTI
Türk Ekonomi Bankası, TEB Girişim Bankacılığı ile girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösteriyor. Bu kapsamda İstanbul Ataşehir'de açılan TİM-TEB Girişim Evi'nde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti veriliyor. Aynı çatı altındaki TİM-TEB Kuluçka Merkezi'nde de girişimcilere ofis desteği sağlanıyor, yatırımcı ve müşteri buluşmaları ile projelerini tanıtma imkanı sunuluyor.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Girişim Evi konseptini Anadolu'ya da taşıdıklarını söylüyor.

Boz, "Silikon Vadisi'nde açtığımız TİM-TEB Girişim Evi Noktası sayesinde, tüm imkanlarımızı dünyaya açılmak isteyen yenilikçi ve katma değerli fikre sahip girişimcilere kullandırmak için çalışıyoruz. Burada Silikon Vadisi'nde tutunmak için ihtiyaç duyulan danışmanlıktan network kurmaya kadar her türlü desteği girişimcilere seferber ediyoruz" diye konuşuyor.

GARAJDAN FİKİRLER ÇIKARIYOR
Albaraka Türk, 2017 yılında girişimcileri desteklemek amacıyla start up gelişme ve hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj'ı kurdu. Albaraka Garaj'ın özelliği ise dünyada katılım bankaları arasında kurulan ilk kuluçka merkezi olması. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Albaraka Garaj'dan çıkacak teknolojileri hızla bankaya kazandırarak özellikle finansal teknolojiler alanında erkenden mesafe kat etmek istediklerinin altını çiziyor.

Utku, sözlerine şöyle devam ediyor: "Keşfet adını verdiğimiz kurum içi inovasyon programımızı çok önemsiyorum. Burada girişimcilik ruhu olan ve projeleri olan çalışanlarımızın fikirlerini hayata geçirmelerini sağlayan, finansal destek ve danışmanlık hizmeti sunduğumuz bir yapı hedefledik. Bu programda çalışanlar fikirlerini bir girişimci gibi yöneticilerimize sunuyorlar. Bizler ise bir yatırımcı sıfatıyla bu girişimlere yatırım yapıp yapmamayı kararlaştırıyoruz."

Albaraka Garaj programı toplam 12 ay sürüyor. Bu süre içerisinde ilk olarak 12 haftalık mini MBA eğitimi, mentorluk, finansal destek, ofis desteği ve ihtiyaca özel danışmanlık gibi destekler veriliyor. Program süresince de girişimcileri  ürünlerini Albaraka içerisinde deneme ve doğrulama imkanı tanınıyor.

10 BİN TL HİBE
Kuveyt Türk bünyesinde kurulan Lonca Girişimcilik Merkezi'nde, teknoloji odaklı ve ölçek-lenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürmeleri destekleniyor.

Lonca Girişimcilik Merkezi, 'genel' ve 'fintech' olmak üzere iki ayrı kategoride başvuru kabul ediyor. Genel kategoriye; yazılım, bilgi güvenliği, robotik, büyük veri, loT, mobil uygulama, öğrenen cihazlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, oyun geliştirme veya görüntü işleme üzerine bir projeye sahip olan tüm girişimciler başvurabiliyor.

Fintech kategorisinde ise ödeme sistemleri, blockchain, dijital cüzdan, API bankacılığı, bireysel finans yönetim araçları, kitle fonlama gibi finansal teknolojiler üzerine geliştirilen projeler değerlendiriliyor.

Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar, start up'lara eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti, 10 bin TL'ye kadar hibe desteği, cihaz geliştiren girişimcilere AR-GE desteği, özellikle fintechler için API gibi birçok destek sunduklarını söylüyor.

TEKNOLOJİ TABANLI ŞİRKETLER DESTEKLENECEK
KOBİ ölçeğindeki erken aşama teknoloji tabanlı şirketlerin AR-GE ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürün ve teknolojilerini ticarileştirme süreçlerinde en büyük sorunları sermaye.

Söz konusu sermayenin girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanması amacıyla TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığı işbirliğiyle yürürlüğe giren Tech-InvesTR programı kapsamında TÜBİTAK tarafından 100 milyon TL'lik bir bütçeyle haziran ayında çağrıya çıkılmıştı. İlgili programa 30 Eylül tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

Buna göre fonlara yatırım yapan Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) ve yeterlik kararı verilmiş Araştırma Altyapıları (AA) hibe verilerek desteklenecek. Fonlara katılan kuruluşların erken aşama teknoloji tabanlı girişimler için ödeyeceği katkı paylarının yüzde 50'si TÜBİTAK tarafından hibe olarak verilecek.

Yine kuruluşlara katkı paylarının yüzde 10'u kadar genel gider desteği sağlanacak. Talep edilmesi durumunda desteklenen TTO, TGB ve AA'ların nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla fona taahhüt ettiği toplam tutarın yüzde 20'sine kadar teminat karşılığı ön ödeme de yapılacak.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL