DOLAR
34,48
0,05%
DOLAR
EURO
36,20
-0,44%
EURO
GRAM ALTIN
2952,63
0,58%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

FinTech devrimi!

27 Ekim 2022 | 08:33
FinTech devrimi!
Finansal teknolojiler olarak adlandırılan fintech, dünyada son yılların en çok gelişen yeni pazarlarından biri. Yatırımcılar ve fonlar fintech şirketlerine yatırım yaparken, bu alandaki girişimlerin sayısı giderek artıyor.

GÖZDE YENİOVA
[email protected]

Finansal işlemleri teknolojiyle birleştirerek bir devrim yaratan fintech, önümüzdeki dönemde de yeni fırsatlar yaratacak. Türkiye'de fintech pazarının bu yıl 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Özellikle ödeme sistemleri, para tahsilatı, para transferi ve e-fatura & e-devlet gibi segmentlerde fırsatlar öne çıkıyor.

Görsellere tıklayın.
hb201
hb202Teknoloji dünyasında yaşanan büyük gelişim, tüm sektörleri etkileyip dönüştürdüğü gibi farklı yeni alanlar da açıyor. Bunun en güncel örneği fintech oldu. Finansal teknolojiler olarak tanımlanan fintech pazarı, online ve mobil alanda geliştirilen finansal işlemler ile iki sektörü birleştiren bir devrim yarattı. Bu alandaki girişimler tüm dünyada giderek artarken, fonlar, yatırımcılar ve bankaların gözleri de onlara çevrilmiş durumda.

Fintech işlem hacminin bu yıl İngiltere’de 229 milyar dolara, Almanya’da ise 118 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Dünya genelinde 24 milyar dolardan fazla fintech yatırımı yapıldı. Global ölçekte 2017 yılına kadar mobil ödeme sistemlerine yapılacak yatırımın 823 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

20 MİLYAR DOLARI BULACAK
Veri analizi şirketi Statista'ya göre, 2016 sonu itibarıyla Türkiye’de fintech pazarının 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de fintech alanı her yıl yüzde 20 büyüme gerçekleştiriyor. Özellikle ödeme sistemleri, para tahsilatı, para transferi ve e-fatura & e-devlet gibi segmentlerde çözümler öne çıkıyor. 20122016 arası Türkiye’de melek yatırımcılar ve girişim sermayeleri fintech girişimlerine 20 milyon dolar yatırım yaptı. Türkiye’de fintech yatırımlarının sayısı şu anda 200’ün üzerinde. Son beş yılda bu alandaki yatırımların miktarı da sekiz kat büyüdü.

Avrupa’da en çok kredi kartı kullanım oranına sahip olan Türkiye’de kredi kartı sayısı artmaya devam ediyor. Buna rağmen Türkiye’de harcamaların yüzde 57’si hala nakit ile gerçekleşiyor. Yaklaşık 3 milyon kişi mobil ödeme sistemlerinin potansiyel müşterisi olarak görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde özellikle öne çıkan fintech alanlarında önemli oranlarda büyüme elde edileceği öngörülüyor.

PAZARI GENİŞLETECEK
Kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayan mobil ödeme ve tahsilat sistemleri özellikle finans sektörünü de etkilemeye başladı. Bankalar ya kendi bünyelerinde benzer uygulamalar geliştiriyorlar ya da halihazırda hizmet veren şirketleri bünyelerine katma yoluna gidiyorlar. Mobil tahsilat uygulamaları ile KOBİ ve bireysel girişimcilerin hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlara daha kolay açılmalarının ve gelir artışı elde etmelerinin sağlanması bekleniyor.

Günümüzde yüzde 65’i bulan mobil bankacılık kullanımı buradaki gelişimi gösteriyor. Elektronik para ve ödeme kuruluşlarının da ekosisteme dahil olmasıyla birlikte bu oran ve sürecin hızlanması bekleniyor. Ayrıca Türkiye’de 25 milyon civarında bankacılık hizmeti almayan ya da alamayan kitle bulunuyor. Şirketler özellikle sunulacak finansal hizmetler ile bu kitleye erişmeyi hedefliyor. Türkiye’de ödeme ve elektronik para kuruluşları geçen yıl 11,3 milyon müşteriye hizmet ederek 16 milyar TL işlem gerçekleştirdi.

LİSANSLA DÜZENLEME GELDİ
Türkiye pazarında fintech alanının geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren yasa ile mevzuata bağlanması ve kuruluşların faaliyet göstermek için BDDK’dan lisans alması da sektörü değiştiren bir unsur oldu. Şimdiye kadar 20 şirket lisans aldı ve 25 şirket de lisans almayı bekliyor. Lisanslarla birlikte oyunun kurallarının standart hale gelmesi pazarı da düzenleyecek.

Pazarın büyük yabancı oyuncularından PayPal, geçen hafta yaptığı açıklamada 6 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye'deki faaliyetlerini durduracağını bildirdi. Çünkü şirket gerekli lisansı alamadı. Bunun nedeni olarak ise BDDK’dan açıklama geldi. Sunucu sistemlerini Türkiye’ye taşımadığı için lisansı alamadığı söylendi. PayPal gelecekte Türkiye'deki müşterilerine yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarının devam edeceğini de belirtti.

Bu durum, lisans sonrası pazardaki değişimi ve yatırımların burada artırılması yönündeki çalışmaları da gösteriyor. Şirketler şimdi farklılaşma stratejilerini ve katma değerli hizmetlerini ön plana çıkaracak. Şirketler aldıkları lisanslarla hem de yurtiçinde hem yurtdışında yeni ürün ve hizmetler sunmaya başlayacak. Bu da beraberinde yeni ödeme sistemlerini getirecek.

YENİ ÖDEMELER GELECEK
Dünyadaki trendler incelediğinde, kullanıcıların güvenlik ile ilgili soru işaretlerine token (kullanıcılarının tüm ödemelerini aynı cihazdan yapması ve tüm hesaplarını aynı anda kontrol edebilmesi için tasarlanmış giyilebilir bir ödeme), biyometrik doğrulama gibi çözümler, üye işyerlerindeki yaygınlık için NFC (temassız ödeme) ve HCE (bulut tabanlı temassız ödeme) gibi daha standart çözümler ve yine kullanıcı tarafında kullanım kolaylığı sağlayan çoklu entegrasyon altyapılı cüzdanlar yoğunlukla tercih ediliyor ve bu çözümlerde geliştirmeler yapılıyor.

Yine mobil cüzdanların yükselişte olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra nesnelerin interneti (iOT), giyilebilir teknolojiler ve sanal gerçeklik (VR) uygulamalarının ödeme sistemlerini de içeren uygulamalarını görmeye başladık. Bu gelişmelerin ödeme sistemleri dünyasında yansımaları artacak. Apple Pay’ın piyasaya çıkışından sonra Android Pay’in de hayatımıza girmesiyle de, ödeme sistemlerinde yeni teknolojilere doğru bir yakınsama olması bekleniyor.

TEKNOLOJİ İHRACI MÜMKÜN
Önümüzdeki dönemde daha fazla ‘finansallaşan’ telekom operatörleri ve bilgi teknolojileri şirketleri ile daha fazla ‘dijitalleşen’ bankaların hem işbirliklerini hem de rekabetini göreceğiz. Bunun sonucunda her iki sektör de değişecek. Bu gibi değişimler Türkiye’de yeni iş kolları, fırsatlar ve istihdam alanları yaratacak.

Global oyuncuların pazara ilgisi oldukça fazla ve Türkiye’ye bu alanda yatırım yapıyorlar. Türkiye’deki girişimlerden de online ve mobil çözüm sunan şirketler, yurtiçindeki büyümelerinin yanı sıra yurtdışı operasyonları için de plan yapıyor. Hatta içlerinde şimdiden yurtdışına teknoloji ihraç eden şirketler bulunuyor. Bölge ülkelerden başlayarak yurtdışında faaliyet gösteren birçok fintech şirketini yakında göreceğiz.

TELEKOM DA PAZARA GİRDİ
Online ve mobil ödeme şirketlerinin kurulup bu alanda faaliyet göstermesinin yanı sıra telekom şirketleri tarafında da bu alanda girişimler oluyor. Geçen yıl Vodafone Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Anonim Şirketi'ni kuran Vodafone Türkiye, bu şirket aracılığıyla ödeme hizmetleri, para havalesi, elektronik para ihracı ve fatura ödemeleri ile Vodafone Mobil Ödeme, Vodafone Cep Cüzdan ve Cep Nakit Kart ürünleriyle hizmet veriyor.

Şirket ayrıca mobil ödeme ürünüyle satın alınan hizmetin ödeme tutarının tahsilatına aracılık edebiliyor. Örneğin, Vodafone faturasız hat aboneleri, alışverişlerini anında Vodafone hatlarının TL bakiyesinden düşerek yapabiliyor. Faturalı hat aboneleri ise yaptıkları alışverişleri telefon faturalarına yansıtabiliyor.

Vodafone Bireysel Servisler Direktörü Emre Kanaat, önümüzdeki döneme ilişkin planları konusunda şunları söylüyor: “Önümüzdeki dönemde mobil ödeme üzerinden penetrasyonu artırmak ve yeni servisler açmak birinci önceliğimiz olacak. Bu alanda iş ortaklarımızla birlikte yeni lansmanlarla ürün ve hizmet portföyümüzü genişletmeye devam edeceğiz.”

FARKLI ALANLAR GELECEK
Türk Telekom da TT Ödeme Hizmetleri A.Ş. adına Ödeme Hizmeti Faaliyet Lisans başvurusunu Haziran 2015’te gerçekleştirdi. TürkTelekom Mobil Ödeme, Türk Telekom Netten Ödeme ve Türk Telekom Evden Ödeme ürünlerini sunan şirket, bu ürünlerle anlaşmalı olan üye işyerlerinden satın alınan ürün ve hizmet bedellerini mobil, internet veya ev telefonu faturalarına yansıtma veya TL bakiyelerinden düşme olanağı sağlıyor.

Türk Telekom Dijital Ödeme Hizmetleri Direktörü Zeynep Bosna, verdikleri hizmetler konusunda şöyle konuşuyor: “Dijital Ödeme Hizmetleri anlamında müşterilere sunduğumuz mevcut ödeme çözümleri ağırlıklı olarak e-ticaret harcamalarında kullanılıyor.

Bu çözümlerin 2015 yılında lansmanını yaptığımız projeler ile birlikte uygulama dükkanlarında, fiziksel restoranlarda ve mobil uygulamalar gibi alışılmışın dışındaki farklı alanlarda da kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Portföyümüzü farklılaştırmak adına yeni ürün çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mobil cihazlar ile temassız ödeme, fatura ödemeleri, ulaşım ödemeleri, para transferi gibi işlemler gibi uçtan uca ödeme hizmetleri sunmayı hedefliyoruz.”

BANKALARLA İŞBİRLİĞİ
Telekom şirketleri dışında bankalar da bu alanda hem kendi çözümlerini yaratıyor hem de fintech şirketleriyle anlaşmalar yapıyor. Örneğin Yapı Kredi, fintech şirketleri ve finans alanına odaklanan start up’larla işbirlikleri gerçekleştiriyor. Yapı Kredi’nin bu alanda, bugüne kadar incelediği fintech ve start up şirket sayısı binin üzerine çıktı.

Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Ya-kup Doğan, “Bu yeni girişimleri bir fırsat olarak görüyor, hem bu firmalarla ortak çalışma alanlarını değerlendiriyor hem de bu firmalara yatırım yapılabileceği stratejisini benimsiyoruz. Londra, Milano, Kopenhag, Viyana ve San Francisco gibi birçok şehirde bu girişimlerle görüşmeler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. İncelediğimiz yeni teknolojileri kısa bir süre içinde müşterilerimizin hizmetine sunacağız” diyor.

PLATFORM KURULDU
Fintech ekosistemine bir platform girişimi de eklendi. Kurumları, eğitimcileri, girişimcileri ve yatırımcıları bir araya toplayan platform olan FinTech İstanbul geçen şubat ayında kuruldu. FinTech İstanbul Kurucu Ortağı İhsan Elgin, bugüne kadar yaptıklarına ve hedeflerine ilişkin olarak şunları söylüyor: “Dört ay gibi kısa bir zamanda oldukça iyi bir yol kat ettik.

İki adet meet-up ve düzenlediğimiz Fintech 101 eğitimleriyle girişimciler, yatırımcılar, finansçılar, kanun belirleyiciler gibi her kesimden temsilciyi bir araya getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Uluslararası yeni bağlantılar yakaladık. Önümüzde fintech’in farklı alanlarında yapacağımız yeni meet-up’lar var. Bu kez sigorta ve ilgili alanlardaki kişileri de platformun içine dahil edeceğimiz bir etkinlik olacak.”

ABD'YE TEKNOLOJİ İHRACATI!
Farklı alanlardan girişimler de bu alanda faaliyet göstermeye başlıyor. Örneğin Garanti Bankası’nın büyük ortağı BBVA’nın Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanlığı’ndan ayrılan Mehmet Sezgin, bu alanda yeni bir girişime imza attı. Mehmet Sezgin, SezginPay isimli bir şirket kurdu.

Öncelikle ABD pazarında faaliyet gösterecek olan SezginPay, Amerika'daki kart çıkaran yüzlerce bankaya ödeme sistemlerinde plastikten mobil ödemeye geçecek altyapıyı sunacak. Kart sahiplerine kartlarını uzaktan kontrol edecek mobil çözümler sunacak olan şirket, işyerlerinin ise en doğru müşteriye indirim ve
özel avantajlar sunmasına yardımcı olacak.

Mehmet Sezgin, bu yatırım konusunda şunları söylüyor: “Yazılım aşamasına kısa sürede geçmeyi ve önümüzdeki dokuz ay içinde faal olmayı umuyoruz. Yazacağımız sistem, ödeme sistemlerinde 25 yıllık birikimin sonucu ortaya çıkıyor. BBVA Wallet ve bonus uygulamalarının çok daha ileri götürülmesini hedefliyor. Türkiye'den sürekli know-how transferi yapacağız ve yazılım alacağız ama Türkiye pazarında bir planımız yok.”

YENİ FIRSATLAR VAR
Her ne kadar daha çok ödeme sistemleri alanında girişimler görülse de, fintech sadece ödeme sistemlerini değil bankacılığın her alanını kapsıyor. Örneğin risk skorlaması, KOBİ’lere kredi sunulma kararları, blockchain teknolojileri, 24 saatte EFT’nin saat ve telefon numaraları ile yapılabilmesi gibi birçok alanda önemli fırsatlar olduğu ifade ediliyor. Bu alanda yapılacak yatırımlarda önümüzdeki dönemde öne çıkmanın daha mümkün olabileceği de söyleniyor.

Fintech şirketlerinin burada edindikleri bilgi ve deneyim ile yurtdışına teknoloji ihracatı yapma potansiyelleri yüksek hatta şimdiden başladığını söylemek bile mümkün. Ayrıca beklentilere göre bankacılık gelecekte giderek açık bir platforma haline gelecek ve pek çok hizmeti için üçüncü parti şirketlere hizmet sunacak. Burada da en önemli oyuncular fintech şirketleri olacak.

Mobil penetrasyonun yüksek olması, şubesiz bankacılık ve e-ticaret uygulamalarının artması bu alandaki fırsatların önünü açan faktörler arasında yer alıyor. Pazarda bu yönlü fırsatlar varken yeni girişimler ve yatırım yapmak isteyen şirketler için de potansiyel barındıran bir alan açıldı. Burada başarılı olmuş şirketler yenilerine örnek olabilir.

11 FINTECH ŞİRKETİNİN BAŞARI ÖYKÜSÜ
hb189BİRLEŞİK ÖDEME
Birleşik Ödeme, 2010 yılında kuruldu. Elektronik para, ön ödemeli kart, para transferi, mobil ödeme ve self-servis kiosk alanlarında faaliyet gösteriyor. Ekim 2015'te elektronik para lisansı alan şirket, self-servis kiosk faaliyetlerinin yanı sıra diğer faaliyet alanları ile ilgili proje çalışmalarına başladı. Şirket Avrupa'da özellikle İngiltere'de lisans başvuru sürecini de yıl sonu itibariyle sonlandırarak, sektörde global bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Birleşik Ödeme CEO'su İlker Sözdinler, şunları söylüyor:"Self-servis kiosk faaliyet alanında pazar lideri konumundayız. Aynı başarıyı ön ödemeli kart ve mobil ödeme alanında da göstererek sektörde önemli bir oyuncu

olmayı hedefliyoruz. Yıl sonu itibariyle hizmet alanımızı genişletmek ve Türkiye genelinde en az15 ile ulaşarakl milyar TL ödeme hacmi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, akıllı ödeme teknolojileri alanındaki faaliyetlerimizi hayata geçirerek, ürün portföyümüze mobil ödeme, ön ödemeli kart ve para transferi çözümlerimizi eklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

hb190CEMETE
2009 yılında Kapalıçarşı'da kurulan şirketin ilk faaliyet alanı uluslararası para transferi olarak başladı. Faaliyet alanını geçen yıl aldığı "Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Kuruluşu" lisansı ile ulusal para transferi, tahsilat ve ödemelere aracılık, elektronik para, kartlı sistemler ve sanal POS hizmetleriyle genişletti.

Uluslararası hızlı para transferinde geçen yılki rakamlara oranla, pazar payının Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketler arasında yüzde 15'e ulaştığını söyleyen CEMETE Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, "Öncelikle CMT HAN (Hesaplı ve Akıllı Nokta) franchise'larımızı ve CMT Banco'larımızı (acente ve korner) yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar bin 500 noktada CMT HAN ve CMT Banco'larımız ile tüm hizmetlerimizi sahada ve çoklu kanalda faaliyete almayı hedefliyoruz. Anadolu'da yaygınlaşmayı, markalaşmayı ve yerel ağlara öncülük yapmayı ön planda tutuyoruz" diyor. Şirket hizmetlerini bölge ülkelere de götürmeyi hedefliyor.
hb191HEPSİPAY
Geçen yıl kurulan Hepsipay de lisans alan şirketlerden. Pazara henüz yeni giren şirket, Hepsiburada'nın 15 yıllık elektronik ticaret ve pazaryeri tecrübesini de alarak yenilikçi ürünlerle kısa süre içerisinde pazarın öncü şirketlerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Hepsipay Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kuloğlu, "Hepsipay olarak Doğan Online'ın Türkiye'nin dijitalleşmesine öncülük etme, kolay ve güvenli e-ticareti yaygınlaştırarak sektörü büyütme vizyonu çerçevesinde KOBİ ve girişimcilere işlerini geliştirme konusunda destek olmaya odaklanıyoruz.

Sektöre girmek isteyen elektronik ticaret firmalarını hızlı ve güvenli bir şekilde e-ticarete taşırken aynı zamanda sahtecilik önleme, tek tıkla ödeme, tekrarlayan ödeme gibi katma değerli hizmetlerimizle işlerini büyütmelerine katkı sağlıyoruz" diyor. Elektronik ticaret ve ödemenin olduğu her alanda çözümler sunmak şirketin öncelikli planları arasında yer alıyor.

hb192İPARA
2012'de Gittigidiyor'un kurucu ortakları tarafından Türkiye'nin ilk online ödeme sistemi olarak kurulan iPara, sanal POS altyapısı ve dijital cüzdan hizmetleri ilefaali-yet göstermeye başladı. 2013'te iPara, Multinet tarafından satın alındı ve geçen yıl Aypara Ödeme Kuruluşu A.Ş. adı ile yine hisseleri Multinet'e ait olan
yeni bir şirket altında BDDK ile lisans başvuru süreci tamamlandı.

iPara Satış ve Operasyon Direktörü Avşar Dirgin, "iPara kart saklama, tek tıkla ödeme, tekrarlayan ödeme benzeri katma değerli hizmetleri ile de e-ticaret şirketlerine online tahsilat alanında anahtar teslim çözümler sunuyor. Hem mobil tarafta hem de fiziksel mecrada da kullanıcılarımız iPara üyelikleri sayesinde alışveriş yapabilecek. Ayrıca mevcut platformumuzu lokal ve global pazarda kullanıma açacağız" diye konuşuyor. Şirket ayrıca 5 milyon TL'lik elektronik para lisansına başvurup hem B2B hem de B2C sektöründe çok önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.
hb193LYZICO
2013 yılında kurulan İyzico, farklı alanlarda hizmet veren çeşitli büyüklüklerdeki e-ticaret şirketlerine ödeme platformu sunuyor. Türkiye'de 14 farklı banka ve ödeme yöntemiyle entegre olan şirket geçtiğimiz yıl ürünlerine 27 farklı yeni özellik ekledi. lyzico CEO'su Barbaros Özbugutu, "IFC, 212, Speed Invest ve Endeavor Catalyst'ten aldığımız 16 milyon TL'lik yatırım ve 2016 başındaki İran açılımıyla yeni döneme çok daha büyük hedefler koyarak giriyoruz.

İyzico olarak İran'da yaptığımız işbirliği ile İran'daki Shetab sistemine bağlı kartları uluslararası ödeme sistemlerine entegre hale getirdik. Türkiye'de ödeme sistemleri alanında konumumuzu koruyarak, bölgemizde de ödeme sistemi şampiyonu olma yolunda ilerlemeyi sürdüreceğiz" diyor. Şirket, ülkeler arası ödemelerin daha kolay yapılmasını sağlayacakve Türkiye'deki şirketlerin yurtdışına satış yapabilmelerini kolaylaştıracak çözümler üzerine odaklanacak.

hb194MOKA
Moka, 2014 yılında kurulmuş ve lisans almış, bünyesinde fatura tahsilatı, sanal pos ve mobil ödeme hizmetlerini barındıran bir ödeme hizmeti sağlayıcısı. Ödeme çözümleri dışında sanal POS hizmetleri ve fatura tahsilat hizmeti veriyor. Fatura tahsilatı alanında mobil uygulaması olan Moka, akıllı telefonlar üzerinde yer, saat gibi kısıtlamaları ortadan kaldıran, fatura ödemelerinin yanında harcama kontrolü de sağlayan mobil bir uygulamayı da yakın zamanda kullanıma sunacak. Moka Genel Müdürü Selim Güsar, "Fatura ödeme alanında büyümeyi planlıyoruz.

Bunu yanı sıra özellikle perakende sektörüne yönelik geliştirdiğimiz mobil ödeme ve interaktif CRM altyapısı ile sektör lideri oyuncular ile pilot çalışmalarımızı tamamlayıp en az üç şirket ile çalışmaya başlayacağız. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz ürün ve servislerimizi yakın coğrafyada yaygınlaştırmak ve sunmak adına çalışmalarımızı hayata geçireceğiz" diyor.

hb195ÖDEAL
Cep telefonlarıyla banka kartı ve kredi kartıyla tahsilat yapılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen Ödeal İşyerim uygulaması, Eylül 2014'ten bu yana hizmet veriyor. Özellikle sabit maliyetleri, ciro hedefleri, aylık kotalar gibi kriterler nedeniyle POS cihazı alamayan ya da almak istemeyen günlük işlem hacmi küçük işletmeler ve bireysel girişimlere kredi kartı ve banka kartıyla tahsilat olanağı sunuyor.

72 ilde 60'dan fazla sektörde hizmet veren şirket, 8 bin kullanıcıya ulaştı. Ödeal CEO'su Fevzi Güngör, "Ödeal İşyerim olarak öncelikli hedefimiz küçük sermayeli işyeri sahiplerine ve bireysel girişimcilere kredi kartı ve banka kartı ile ödeme alamadıkları için müşteri kaybetmelerinin önüne geçerek, müşterilerine ödeme alternatifi sunabilmelerini sağlamak. Ödeal İşyerim olarak orta vadede finansal teknolojiler alanında bölgesel bir şirket haline gelmek için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu doğrultuda ürün ve hizmet çeşitliliğimizi artırmak adına çalışmalar da yürütüyoruz" diye konuşuyor.

hb196PAYGURU
Mobil katma değerli servisler alanında hizmet vererek telekom ve medya sektörüne odaklanan şirket, 2003 yılında kuruldu. 2006 yılında TURKVEN'den yatırım aldı. 2009 yılında mobil ödeme alanına odaklanan şirket, payguru Click & Collect 2011 yılında İtalyan NEOMOBILE grubuna satıldı. Takip eden beş yıl boyunca NEOMOBILE grubu içerisinde birçok uluslararası mobil Ödeme projesine imza atan Trend ödeme, 2015 Haziran ayı içerisinde Mustafa Işık Uman, Serkan Akkaya ve Sezer Özen yönetim kadrosu tarafından satın alındı ve Payguru adını aldı.

2015 Haziran'ında BDKK ödeme izni başvurusunu tamamlayan şirket bugün itibariyle 12 ülkede 27 operatörle mobil ödeme hizmeti veriyor. Payguru Kurucusu Mustafa Işık Uman, "Şu an itibariyle kurumlara mobil ödeme hizmeti veren dört şirketten biriyiz. Son bir yılda hedefler çerçevesinde oluşturduğumuz stratejik planın en önemli maddesi büyümek ve pazarı büyütmek" diyor.

hb197PAYTREK
1994'te kurulan Tatil.com, Otel.com, Hotelspro.com gibi markaların sahibi Metglobal, geçen yıl grup şirketlerinin ödeme işlemlerini yürüten ödeme altyapısını Paytrek adı altında markalaştırarak tüm girişimlere hizmet vermeye başladı. Paytrek üzerinden son 12 ayda 180 farklı ülkeden ve 52 para biriminden 1 milyona yakın satış işlemi tamamlandı. Bu işlemlerin Türkiye içindeki hacmi 220 milyon TL'ye ulaştı.

Paytrek Genel Müdürü Cemal Hamitoğulları, "Sahtekarlık önleme, iş zekası, finansal mutabakat ve raporlama gibi ek hizmetleri geliştirerek hem sektörde farklılaşmayı hem de farklı gelir kaynakları yaratmayı planlıyoruz. Özellikle big data konusundaki yatırımlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel pazarda güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor. Şirketin Türkiye'de yeni aldığı BDDK lisansına ek olarak Avrupa için de bir ödeme kuruluşu lisansı alma hedefi var. 2017'de toplam gelirinin yüzde 50'sini yurtdışı satışlarından oluşturmayı hedefliyor.

hb198PayU
PayU, global düzeyde birçok farklı ülkede faaliyet gösteren Naspers grubunun fintech iştiraki. Türkiye'de 2011 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
İşletmelere sanal POS hizmetleri sağlamanın yanı sıra fraud, kart saklama, mobil ödeme gibi katma değerli çözümler sunarak faaliyet alanını genişletiyor.

PayU CEO'su Emre Güzer, "Geldiğimiz noktada 5 binden fazla aktif işyerine hizmet veriyoruz ve Türkiye'de e-ticaret cirosunun yüzde 10'undan fazlasına dokunuyoruz. Türkiye'ye beş yıla yakın bir sürede 20 milyon dolardan yüksek bir yatırım yaptık. Türkiye'de faaliyet gösteren ve yurtdı-şından ödeme sistemleri kullanan global oyuncuları Avrupa'nın en iyi ödeme sistemleriyle tanıştırıp Türkiye'ye getirmeye başlayacağız"diyor. Şirketin amacı, yeni ödeme yöntemleriyle hem insanları bankacılık sistemleri ile tanıştırmak hem de yaklaşık 4 milyon olan yüksek frekansta alışveriş yapan online kullanıcı sayısını hızlı bir şekilde 10 milyona çıkarmak.

hb199WİRECARD
1999'dan beri faaliyet gösteren ve 21 binden fazla üye işyeri ile dünyanın önde gelen elektronik ödeme şirketlerinden olan Wirecard, Türkiye pazarına 3Pay şirketini satın alarak giriş yaptı. Şirket özellikle kredi kartı tahsilatlarındaki katma değerli servisler ve güvenlik artırıcı çözümleri ile kurumların tahsilat altyapılarını çok daha etkin ve güvenli hale getirmeyi planlıyor.

Wirecard CEO'su Alper Akcan, "Yüksek kalitede girişimci eko-sistemine sahip olan Türkiye, alternatif ödeme araçları ve farklı ihtiyaçlara göre farklı çözümler sunan ödeme servis sağlayıcılarına her zaman talep gösterecek. Biz de yeni ürün ve hizmetlerimizle, sadece ödeme hacmini büyütmeyi değil, gündemde olmayan ürün ve hizmetlerle pazarı büyütmeyi hedefli-yoruz"diye konuşuyor. Akcan, Türkiye'de başlayan lisans ile birlikte bu standartlar uluslararası geçerlilik göstereceğinden, globalleşen hizmet sektöründe yeni oyuncuların, servislerin ve şirketlerin Türkiye'ye gelmesinde, yatırım yapmalarında, büyük etken olacağını düşünüyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2952,63 0,58%
  • ALTIN ONS 2663,36 0,54%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,61 -0,558%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39657 -0,10515%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4817 0,0456%
  • EURO/DOLAR 1,0468 -0,6784%
  • EURO/TURK LIRASI 36,199 -0,4413%
  • STERLIN/DOLAR 1,25811 -0,51675%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL