Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) 2018'de 11 yeni yatırımcı çekmişti. Bu ilgiyle birlikte yeni yatırım arazileri geliştirmeye başladı. Yeni bölgeye 20 kadar yeni yatırımcı bekleniyor. Böylece 4,5 milyar dolarlık ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]
Türkiye'de ihracata dayalı yatırım ve üretimi teşvik etmek amacıyla 1987 yılından beri farklı lokasyonlarda serbest bölgeler kuruluyor. Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) bunlardan biri. Bölgede faaliyet gösteren 76sı yabancı olmak üzere 167 şirket yılda yaklaşık 4,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiriyor.
Bölgede faaliyet gösteren firmaların dağılımına bakıldığında ise havacılık ve savunma sanayi, otomotiv, makine, elektrik-elektronik, yazılım ve bilişim, gıda işleme ve paketleme ve tekstil gibi sektörler ön plana çıkıyor. Bölgede Hugo Boss, Gates, Delphi Automotive, Eldor Electronics, Lansinoh gibi, farklı ülkelerden yatırımcılar bulunuyor.
F35 uçak motoru parçalarının üretildiği Kale Pratt & Whitney'e ait stratejik tesisler de bölgede faaliyet gösteriyor.
YÜZDE 12 BÜYÜYECEK
Yeni yatırımcı çekmek için bölgede genişleme yapılıyor. Altyapısı tamamlanan genişleme bölgesiyle hem istihdam hem de yatırım açısından mevcut bölge yüzde 12 kadar büyüyecek.
ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, "Gelişme arazisini de en kısa zamanda yeni yatırımcılarla doldurmayı ve bölgede yaratılan toplam ticaret hacmini 6 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. 20 bin olan istihdamın ise 23 bine çıkmasını hedefliyoruz" diyor.
ESBAŞ, yaklaşık 20 bin kişilik istihdam rakamıyla Türkiye'deki serbest bölgeler arasında birinci sırada yer alıyor. Bölge özellikle yabancı yatırımcıları çekerek yeni istihdam yaratmayı hedefliyor.
İLK YATIRIMCI İNGİLİZ
Gelişme arazisinin altyapı yatırımını yeni tamamladıklarını söyleyen Faruk Güler, gerek bölgede yer alan kullanıcılardan gerekse de yeni yatırımcı adaylarından birçok firmayla görüşmelerinin devam ettiğini belirtiyor. İngiltere merkezli bir firmayla sözleşme imzaladıklarını ve bu firmanın nisan ayında yeni fabrikasının inşaatına başladığını da belirtiyor.
Bunun yanı sıra yeni yatırım yapacak firmaların ESBAŞ avantajlarından faydalanabilmesi için her biri bin 200 metrekarelik kapalı alandan oluşan dokuz adet modüler binanın inşasının da 2019 yılı sonuna kadar bitirilmesi ve buralara da yeni yatırımcılar çekilmesi hedefleniyor.
Faruk Güler'in beklentisi gerek KOBİ ölçeğinde gerekse de büyük ölçekli yatırımlarla toplamda 20 civarında yeni firmanın geliştirilmekte olan yeni arazide faaliyet göstermesi yönünde.