Beşiktaş, Etiler ve Nişantaşı'ndan sonra son günlerde 1896 yapımı tarihi Union Française binasında açtığı Pera şubesiyle adından söz ettiren Minoa, rotasını yurtdışına çevirdi. Minoa Kurucusu Nazım Tokuz, "Yurtdışı açılımımızı Berlin'den yapacağız" diyor.
İstanbul kültür-sanat hayatının merkezi Beyoğlu'nda, Meşrutiyet Caddesi'nde açılan Minoa Pera, kentteki bir çok görkemli yapının mimarı Alexandre Vallaury imzasını taşıyan 1896 yapımı Union Française binasında yer alıyor.
İçeri girildiği anda bir kitapevi olarak düşünülen Minoa Pera'da; Minoa Kitabevi'nin yanı sıra Cafe Vallaury, Jules Verne Bar, Lokanta, Sahne ve ortak çalışma alanı Minoa Musea'un da yer aldığı bir konsept söz konusu. Her ne kadar son günlerde Pera şubesiyle adından sıkça söz ettirse de Minoa'nın farklı lokasyonlarda, farklı dinamiklere sahip başka şubeleri de var.
"ORTAKLIĞA AÇIĞIZ"
İlk şubelerini 2014 yılında Beşiktaş Akaretler'de bağımsız bir kitabevi olarak açtıklarını, üç katlı bu mağazalarının 80 misafir kapasiteli bir cafe - brasserie bölümüyle faaliyet gösterdiğini söyleyen Minoa Kurucusu Mimar Nazım Tokuz, "2020 yılında bu yana da Etiler'de 'Minoa Village' şubemizle hizmet veriyoruz. Nişantaşı'nda, Mudo'nun içindeki şubemiz 'Minoa-VE'de Vegan & vejeter-yan menümüzle misafirlerimizi ağırlıyoruz.
Maslak ve Bağdat Caddesi'nde de varız. Son olarak 29 Ekim 2023'te Tepebaşı'nda açtığımız Minoa Pera'yla, kent yaşamına yeni bir soluk kazandırmayı hedefliyoruz. 160 kişiye istihdam sağlıyoruz ve bugüne kadar tüm şubelerimiz için yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik" diye anlatıyor. Minoa'ların büyüme hamleleri İstanbul ile sınırlı kalmayacak.
Yurtdışı açılımlarından da bahseden Tokuz, "İlk yurtdışı şubemiz için Berlin'i uygun bulduk. Şu sıralar Berlin'de şube açma hazırlığındayız" diyor.
Berlin şubesinin beklentileri karşılaması halinde Almanya'da yeni mağazalar da açabilecekleri bilgisini veren Tokuz, "Planlarımız Avrupa'da büyümek yönünde. Minoa belli bir noktaya geldiğinde, finansmanı güçlü bir fonla ya da yatırımcıyla ortaklık kurup, sadece
Türkiye'de değil, yurtdışında da büyümek istiyoruz" diye ekliyor.
DÜNYA MARKALARINI AĞIRLIYOR
Pera şubesinin üst katındaki ortak çalışma alanı Minoa Musea'a da yerli ve yabancı ilgisinin her geçen gün arttığına işaret eden Tokuz, "Kütüphane havasında tasarladığımız bu alanda çalışma ve etkinlik imkanı sunuyoruz. Bu alanı ilk olarak ABD'li 200 kişilik Ethereum ekibi 15 günlüğüne kiraladı. Şirket, dünyadaki ikinci toplantısını İstanbul'da gerçekleştirdi. Sonrasında Tiktok, Coca Cola, Meta'nın eventlerine de ev sahipliği yaptık" diye anlatıyor.
Minoa'nın bir yıldır yayınevi kimliği de var. Bu alanda dört farklı yapıda faaliyet gösterdiklerini belirten Tokuz, kitapevleri ve yayınevleri arasında yaşanan bir soruna da dikkat çekerek şunları söylüyor: "Yayınevleri biz kitapevlerine yüzde 45 indirimle kitap veriyor. Ancak kendi sitelerinde yüzde 40 indirimle kitap satıyorlar.
Okuyucular, kitapevinde kitabı görmeden satın almak istemiyor. Bu durumda biz yayınevlerinin vitrin oluyoruz, onlar satışı online sitelerinden yapıyorlar. Almanya ve Fransa'da bu yasak."
“İKSV Caz Festivalimin ayaklarından biri olduk”
"İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bu ay sonu ‘Köprüde Buluşmalar' diye yabancı yatırımcılarla Türk yönetmenleri biraya getirdiği projeyi de Minoa Sahne'de gerçekleştireceğiz. Üç gün boyunca bu etkinlik kapsamında salonumuzda film gösterimi de yapılacak.
Öte yandan bir tane kuyruklu piyano satın aldık. Sahne'de klasik müzik seanslarına başlayacağız. Önemli bir gelişme de IKSV'nin Caz Festivali'nin ayaklarından biri olduk. Yazın üç gün boyunca caz konserlerinin verileceği üç küçük salondan biriyiz.”