DOLAR
34,47
0,00%
DOLAR
EURO
36,37
0,04%
EURO
GRAM ALTIN
2956,49
0,72%
GRAM ALTIN
BIST 100
9255,02
2,47%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dev Holdinglerin 2022 planları

28 Ekim 2022 | 00:13
Dev Holdinglerin 2022 planları
Türkiye'nin önde gelen dev holdingleri, iki yıldır hükmünü süren pandeminin bitmesi beklenen 2022'ye temkinli bütçelerle girdi. Geçen yılın zorlu ekonomik koşullarında kâr odaklı büyümeyi merkeze alan holdingler, bu yıl ise satın alma ve yurtdışı fırsatlara öncelik verecek.

SİBEL ATİK
[email protected]

23 Ocak – 05 Şubat 2022 tarihli sayıdan

Son birkaç yıldır belirsizlikler nedeniyle yatırımda önemli ölçüde frene basarak sermayelerini korumaya yönelen dev grupların, bu yıl özellikle sürdürebilirlik ve yurtdışı odaklı yeni teknolojilere kaynak ayırması bekleniyor.

Dünyayı ve Türkiye'yi hızla etkisi altına alan Omicron varyantının seyri, pande-minin bu yılın ortalarında biteceğine dair tünelde bir ışık olarak belirse de tedirginlik hala had safhada. İki yıllık zorlu sürecin ardından dünya ve Türkiye ekonomisi ise özel bir dönemden geçiyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Modeli veya 'heterodoks' modelle düşük faiz, yüksek kur seviyesi ve üç haneli enflasyona doğru giden Türkiye ekonomisinde yaşanan belirsiz süreç büyük grupların 2022 planlarına da yansıdı. Yüksek ciro yerine artık bütün holdingler kâr odaklı büyümeyi merkezine almış durumda.

Pandemi sürecinde satın alma ve yatırıma ara vermeyen gruplar ise büyümeyi katlamış görünüyor. Koç Holding, Doğan, Erdemoğlu, Tosyalı, Akkök, Anadolu, Kale, Yaşar ve Alarko gibi gruplar yeni yatırımlarla gücünü daha da artırmış durumda.

Özellikle iklim krizine karşı yeşil üretim, dijitalleşme ve girişimcilik ekosisteminde yerini alma gayretiyle yatırımlarına yön veren holdinglerin bu yıl satın alma ve yurtdışı fırsatlara odaklandıklarını da söylemek gerekiyor.

DİJİTALLEŞME REKABETÇİLİKTE ANA UNSUR


Holding gibi büyük ve çoklu yapıların son birkaç yıldır belirsizlikler nedeniyle yatırımlarında önemli ölçüde frene basarak sermayelerini korumaya yöneldiklerini belirten KPMG Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler de biriken sermayenin 2022 itibarıyla yeni ve gelişmekte olan iş alanlarında yatırıma dönüşeceğini ifade ediyor.

Cantekinler, bu noktada özellikle sürdürebilirlik ve yurtdışı odaklı yeni teknolojilerin holdinglerin 2022 yılında ana yatırım temaları arasında olacağına işaret ediyor. TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise dijitalleşmenin önemine dikkat çekiyor. Gerek salgın sürecinde dayanıklılığın, gerekse toparlanma sürecine geçişin bel kemiğini dijitalleşmenin oluşturduğuna işaret eden Kaslowski, dijitalleşme derecesinin rekabetçiliği etkileyen en temel faktör olduğunu kaydediyor.

Bu bilgiler doğrultusunda, her yıl yaptığımız bu araştırmamızda holdinglerin yeni yatırımlarının rotası ve büyüme stratejilerine ışık tuttuk. Listemizde yer alan 25 holdingin ortak mesajı ise belirsizlik ortamına rağmen kâr odaklı büyüme ve daha ziyade satın almayla yatırımda hızlarını kesmemeleri oldu.

HEDEF GÜÇLÜ NAKİT AKIŞI VE KÂRLILIK


Türkiye'nin istihdam şampiyonu gruplarından biri olan ve gıda perakendesi, içecek, otomotiv, tarım, sağlık gibi sektörlerde faaliyet gösteren Anadolu Grubu, geçen yıl kârlılığını satış gelirlerinin üzerinde artırmayı başardı. Toplam satışlar içinde yurtdışının payı ise yüzde 33 oldu.

Özellikle 2021 dokuz aylık rakamlara göre ciroyu yüzde 29,6, FVA-ÖK'ü ise yüzde 31,6 artırdıklarını belirten Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, bu performansa özellikle, meşrubat, Migros ve bira operasyonlarının önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Ana iş kollarına odaklanmakla birlikte pandemiden farklı şekilde etkilenen diğer sektörlerde de dengeli performanslar elde eden holding,2022'de de bu dengeyi korumayı hedefliyor.

Eylül sonu itibarıyla CocaCola Bottlers Uzbekistan'ı satın alarak operasyonları arasına katan ve ekim ayında ise iştiraki Çelik Motor'a bağlı araç kiralama şirketi MOOV'un yüzde 75'ini Getir'e satan holding, bu yıl ise yatırımlarda temkinli olmakla birlikte alternatifleri değerlendirmeye devam etmeyi de planlıyor.

Hurşit Zorlu şunları aktarıyor: "Kurdaki artışa rağmen konsolide net borç/FVAÖK rasyomuz son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz dönemde bu bizim için önemli bir avantaj olacak. 2022 içinse daha temkinli olmamız gereken bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz."

YURTDIŞI PAYINI YÜZDE 50TE ÇIKARACAK


Yapı malzemeleri, savunma ve havacılık alanlarında 16 şirket ve 5 bini aşan çalışanla yatırımlarım sürdüren Kale Grubu ise gelirlerinde yurtdışının payını artırmayı planlıyor. Yapı grubunda Avrupa'nın beşinci, dünyanın ise 15'inci büyük üreticisi olan Kale, geçen yıl 6 milyar TL cironun yüzde 40'ını yurtdışından elde etti.

Yurtdışında etkinliklerini artırdıklarını ve böylece yurtiçin-deki büyümenin üzerinde ihracat büyümesi elde ettiklerini belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, yurtdışı gelirlerin oranını, yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydediyor. Okyay, yurtdışında ise özellikle ABD, İngiltere, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelere odaklandıklarını anlatıyor.

Okyay, şöyle konuşuyor: "Yapı Grubu'nda sektör ihracatında, üst üste yaşanan yüzde 20'lere varan büyümelerin devam edeceğini öngörüyoruz.

Pandeminin savunma ve havacılık sektörümüzü olumsuz etkilemesine rağmen, Kale Grubu olarak büyüme hedeflerimizin üzerine çıktık ve 2022 için daha da olumlu bir yıl beklentisi içerisindeyiz. Önümüzdeki üç yılda Kale Grubu olarak yıllık ortalama yüzde 20 reel büyüme sağlamayı hedefliyoruz."

YÜZDE 15 BÜYÜME HEDEFİ


Sanayiden yenilenebilir enerji ve teknolojiye kadar farklı alanlarda yatırımları olan Doğan Holding de geçen yılı önemli satın alma ve yatırımlar yaparak büyümeyle kapattı.

Geçen yıl yatırım bankası kuran grup, Ditaş ve Sesa'da önemli yatırımlar yaptı. En son Maksipak Amba-laj'ın yüzde 70'ini satın alan grup, bu yıl ise dolar bazında yüzde 15 büyüme öngörüyor. Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş, CEO Ajanda toplamızda yatırım bankasının ardından dijital sigorta şirketinin adımlarını attıklarına işaret etmişti.

Bu süreçte dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdıklarını belirten Göğüş, Ditaş'ta dijital fabrikaya geçtiklerine ve çok iyi sonuçlar aldıklarına dikkat çekip, 2022 stratejilerini ilişkin şu mesajları vermişti: "Galata Wind Enerjiyi büyütme planımız var. 40 megawatlık yatırım yapacağız. Sanayide Ditaş ve esnek ambalaj şirketimiz Sesa'da yatırımlar devam edecek."

ENERJİDE HALKA ARZ PLANLIYOR


İş dünyasının genç kuşak yöneticisi olan Akfen Holding Başkan Vekili ve CEO'su Selim Akın ise bu yıl yatırım fırsatlarına odaklandıklarını söylüyor. Her ne kadar 2022 yılında Türkiye'nin yüzde 4-5 seviyelerinde büyüme kaydetmesini beklediklerini söylese de Akfen özelinde bu yıl bir dizi yatırıma başlayacaklarını ifade eden Selim Akın, mevcut yatırımları tamamlarken stratejik adımlar da atacaklarını kaydediyor.

Dünyada iklim değişikliğiyle ilgili son yıllarda ortaya çıkan hassasiyetin yenilenebilir enerji alanında ne kadar doğru yatırımlar yaptıklarını teyit ettiğini belirten Akın, "Bunu daha önceden görüp, Akfen Yenilenebilir Enerji olarak sadece rüzgar, güneş ve sudan enerji üretimine odaklandık.

Kısa zamanda bu alanda 706 MW'lık portföye ulaştık. Enerji şirketimizde bir halka arz planlıyoruz. Halka arzın hemen arkasından tabii elde etmiş olduğumuz sermayeyle birlikte yeni yatırımlar hayata geçirerek büyümeye devam edeceğiz" diyor.

Öğrenci yurtları ve Bodrum Loft projesiyle portföyünü güçlendirdikleri Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketinde ise yeni bir proje olarak Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'nu rehabilite edeceklerini aktaran Akın, ayrıca Bursa'da Penguen Gıda'ya ait fabrikanın taşınmasıyla ortaya çıkacak alanda ise bölgeye değer katacak bir gayrimenkul projesi geliştirecekleri bilgisini veriyor.

Akın, Mersin Uluslararası Limanı'nda (MİP) ise 375 milyon dolarlık genişletme projesine başlayacaklarını kaydediyor.

50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM


Mobilya sektörüyle yola çıkan fakat enerji ve inşaat alanında da yatırımları devreye alan Doğanlar Holding ise yeni alanlara yatırımı sürdürecek. 2021 konsolide cirosu 2,3 milyar TL olan grup, mobilyada yurtdışı satışları artırmayı planlarken, bu yıl planladığı yatırımların önemli bir kısmını ise enerjiye yapacak. "Holding şirketlerimizin tamamında yeni yatırımlarımız ve istihdamlarımız artarak devam edecek.

Yeni yılda planladığımız yatırımlarımızın, yaklaşık 50 milyon dolar seviyesiyle büyük çoğunluğu enerji üzerine yoğunlaşacak" diyen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bu yıl farklı projelerle, faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde yatırımlara devam edeceklerini de ifade ediyor.

Biotrend Enerji şirketinde Sivas'ta topraksız 54 bin metrekarelik alana kurulan cam seranın temellerini attıklarını dile getiren Davut Doğan, burada evsel atıklardan çıkan metan gazını kullanarak, Türkiye'nin ilk modern sera projesini hayata geçireceklerini anlatıyor.

Öte yandan yurtdışında da Afrika'daki yatırımlara ağırlık vereceklerini söyleyen Doğan, holding olarak Senegal'de, BİGA Home mobilya markasının fabrika inşaatına başladıklarını ifade ediyor.

SATIN ALMA DEVAM EDECEK


Enerji, kimya ve gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Holding de geçen yıl
yaptığı satın almalarla dikkatleri çekti. Grup şirketlerinden Akkim Kimya dünyanın lider karboksimetil selüloz üreticilerinden USK Kimya'yı 63 milyon dolarlık yatırım bedeliyle bünyesine kattı.

Ardından kompozit alanında da yeni bir yatırım gerçekleştiren grup, Epsilon Kompozit'in yüzde 51'lik hissesini satın aldı. Yakın zamanda da Aksa Akrilik, Aksafil markasıyla 27,5 milyon dolarlık yeni bir yatırım ve istihdam hamlesi yaptı. Grup bu yıl da satın alma hamlesini sürdürecek.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, bu yıl grup olarak toplamda 300 milyon dolar değerinde yatırım yapacaklarını kaydediyor. Satın alma yatırımlarının süreceğini ifade eden Dördüncü, yatırım gündemine dair şunları aktarıyor: "Organik ve inorganik yatırımlarla büyüyen Akkim'in 2022'de Avrupa'da yeni bir satın alması daha söz konusu olacak.

İştiraklerimizden DowAksa da kapasitesini artıracak yeni üretim hatlarını devreye almaya hazırlanıyor. 2022'de de bizi hem yurtiçinde hem yurtdışında önemli yatırımlar ve satın almalar beklediğini söyleyebilirim."

Akkök Holding'in sürdürülebilir ve sağlıklı büyümesine katkı sağlayacak, uzun vadeli, stratejiyle uyumlu yatırımlara odaklandıklarını söyleyen Ahmet Dördüncü, yatırımlarla 2022'de istihdam oranını yüzde 15 yükselteceklerini de sözlerine ekliyor. Dördüncü, bu yıl dolar bazında yüzde 6 ile 7, TL bazında ise yüzde 60 büyüme hedeflediklerini aktarıyor.

HEDEF 4 MİLYAR DOLAR


Halı, mobilya, tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteren ve şimdilerde Yumurtalık'ta rafineri yapmak üzere de çalışmalar yürüten Erdemoğlu Holding, attığı stratejik adımların da katkısıyla geçen yıl ciroda yüzde 115 büyüdü. Geçen yıl 16 bin personelle yaklaşık 30 milyar TL ciroya ulaşan holding, son yılların en hızlı çıkış yapan isimleri arasında yer almaya devam edeceğe benziyor.

850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Erdemoğlu, toplam gelirlerinin yüzde 26'sını yurtdışından elde etti.
Pandeminin etkisinin azalması ve yeni devreye alınan tesislerinde katkısıyla bu yıl yaklaşık 4 milyar dolar ciroya ve 17 bin çalışan sayısına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, değişen tedarik zincirini yakından takip edip yatırım stratejisini buna göre belirlediklerini kaydediyor.

Erdemoğlu, şu bilgileri veriyor: "Grup olarak yaptığımız yatırım hamleleriyle Akdeniz Havzası ve bütün Avrupa'nın başta polyester ve hammaddeleri olmak üzere, tüm petrokimya ürünlerinin ana üretim merkezi olma fırsatını avantaja dönüştürdük.

Parça halı sektöründe dünya liderliğimizi korumanın yanında duvardan duvara halı sektöründe de yapılan yatırımlarla dünya pazarlarından daha yüksek pay almayı hedefliyoruz."

YÜZDE 30-35 BÜYÜME


Geçen yıl gayrimenkul, taahhüt, elektrik dağıtım, sanayi ve ticaret alanlarında 20 milyar TL ciroya ulaşan Alarko Holding, bu yıl ise yüzde 30-35 arasında bir büyüme hedefliyor. 2022 yılında da hız kesmeden hemen hemen bütün sektörlerde yatırım planlayan grubun, Bodrum'daki renovasyon çalışmaları sonrasında bir Hillside Oteli daha olacak.

Elektrik dağıtım sektöründe ise altyapı geliştirme ve yenileme çalışmalarına devam edecek olan grup, taahhütte ise yurtdışı gelirleri artırmayı hedefliyor. Kısa bir süre önce Ayhan Yavrucu'nun görevini devralan Alarko Holding AŞ CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Nuri Yıldız, 2021 yılında zorlu piyasa koşullarına rağmen hedeflere ulaştıklarını söylüyor.

Geçen yıl ciroyu yüzde 40 oranında artırdıklarını belirten Yıldız, bu yıl yurtdışı gelirlerin artmasını beklediklerini de anlatıyor. Yıldız sözlerini şöyle sürdürüyor: "2022 yılına dair ümitlerimiz son derece kuvvetli olup, özellikle pandeminin etkisinin iyice azaldığı, belirsizliklerin ortadan kalktığı, dünyada ve ülkemizde ticaretin ivmelendiği bir yıl olmasını bekliyoruz. Bütün planlarımızı büyümeye odaklı yapıyoruz."

2022 İÇİN TEMKİNLİ


Geçen yılı yüzde 40 gibi yüksek büyümeyle kapatan gruplardan biri olan Yaşar Holding ise yurtdışı gelirlerini 145 milyon dolara taşıdı. 2021 cirosu 11 milyar TL'yi bulurken, 2022 hedefleri içinse temkinli bir iyimserlik hakim. Pandemi süreci, üretimden tüketime, iş yapış şekillerinden çalışma koşullarına kadar, tüm sektörlerde çok önemli dönüşümlere neden oldu.

Gıda başta olmak üzere gelecek için stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösteren bir topluluk olarak bu sürece hızla uyumlandıklarını söyleyen Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Aktaş, "Her sene olduğu gibi 2022 yılı için de ülke ekonomisinin ve sektörlerimizin büyümesinin üzerinde büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2022 yılını hedef ve stratejilerin temkinli bir iyimserlikle belirlenmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz" diyor.

YENİ PAZARLARA GİRECEK


Otomotiv, lojistik gibi alanlarda yatırımları olan Soycan Şirketler Grubu ise yüzde 30 büyümeyle cirosunu 715 milyon TL'ye taşıdı. Gelirlerinin yüzde 90'ı yurtdışından olan grubun, bu yıl büyüme hedefi ise yüzde 20. Soycan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Soycan, 2022 yılında öncelikli hedeflerinin otomotivde Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarına girmek olduğunu aktarıyor.

Ayrıca bu yıl sonuna dek Ukrayna'da 20'ye yakın şehirde bayi ve servis ağı kurmak istediklerini belirten Soycan, şirketin Rusya pazarına da açılmak istediğini söylüyor.

E-ticaret alanında ise ABD ve Birleşik Krallık'taki online ve offline kanallara girerek e-ihracat planladıklarını ifade eden Soycan, CAG Logistics tarafında ise yeşil lojistik hedefiyle en fazla yatırımı intermodal taşımacılığa ayırdıklarını aktarıyor.

MÜŞFİK CANTEKİNLER KPMG TÜRKİYE KURUMSAL FİNANSMAN BÖLÜM BAŞKANI “TEKNOLOJİ YATIRIMLARINDA OLUMLU GELİŞMELER OLACAK”


“Bu yıl özellikle ihracat odaklı sektörlerde önemli fırsatlar ve iyi bir gidişat olabileceğini düşünüyoruz. Kurlarda yaşanan dalgalanma bu dönemde ihracat yapan şirketler için ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor.

Her ne kadar asgari ücret ve diğer üretim maliyetlerindeki artışlar şirketlerin kâr marjlarını zorlasa da ihracat gelirleri 2021’de önemli ölçüde arttı ve 2022’de de rekabetçi bir şekilde devam edecek. Bizce, bu yılda ön plana çıkacak sektör teknoloji olacak.

Türkiye ve özellikle İstanbul teknoloji sektörünün birçok alt segmentinde önemli bir bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Ciddi bir global yatırım ve sermaye de çeken yazılım, e-ticaret, oyun sektörü gibi teknolojinin birçok alt kolunda 2022 yılında olumlu gelişmeler bekliyoruz"

ZEYNEP BODUR OKYAY KALE GRUBU BAŞKAN VE CEO’SU


“Operasyonel mükemmellik, yalın dönüşüm, dijital çözümler, hizmet kalitesi ve hızı, rekabetçiliği artırmak adına olmazsa olmaz unsurlar.

Bu kapsamda biz de 2017-2024 döneminde dijital dönüşüm projelerimize 50 milyon doların üzerinde kaynak ayırdık.”

İBRAHİM ERDEMOĞLU ERDEMOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KRL. BŞK.


“Bu dönemde ihracat ve tedarik süreçlerinde devamlılık ve işletme sermayesi yönetimi birinci önceliğimiz olmaya devam edecektir. Ayrıca stratejik yatırımlarımıza devam edeceğimiz bir süreç olacaktır.”

 

AHMET DÖRDÜNCÜ AKKÖK HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI


“2022, temkinli pozisyonumuzu koruyarak fırsatları değerlendirmeye açık olacağımız bir yıl olacak. Önceliğimizi yine yatırımlara vererek 2021’deki organik ve inorganik büyüme hedefli adımlarımıza yenilerini ekleyeceğiz. İhracatımızın artması 2022’de geçmiş senelere kıyasla daha fazla önemli.”

SELİM AKIN AKFEN HOLDİNG BAŞKAN VEKİLİ VE CEO’SU


“2022 yılının mevcut yatırımlarını tamamlamaya odaklanacağız. Bunun yanı sıra ekonomik ortamı yakından izlediğimiz ve yatırım fırsatları arayacağımız bir yıl olmasını bekliyorum.

Burada meydana gelecek hareket beraberinde yeni istihdam ve yatırımları da getirecek.”

HURŞİT ZORLU ANADOLU GRUBU İCRA KURULU BAŞKANI


“2022 yılında öncelikli başlıklarımız operasyonel kârlılık ve güçlü nakit akışı hedefleyen, etkin bir finansal yönetimin yanı sıra pandemi sürecinde güçlü altyapımız sayesinde elimizi fazlasıyla kuvvetlendiren dijitalleşme ve sürdürülebilirlikde daha da yol kat etmek olacak.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2956,49 0,72%
  • ALTIN ONS 2668,67 0,74%
  • BIST 100 9255,02 2,47%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,525 -0,613%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39663 -0,10121%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,61 0,3091%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,466 0,0001%
  • EURO/DOLAR 1,0521 -0,1713%
  • EURO/TURK LIRASI 36,3749 0,0427%
  • STERLIN/DOLAR 1,26383 -0,06484%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL