Çamsan Ordu, 70 milyon Euro’luk yatırımla yeni bir MDF üretim tesisi kurdu. Günde 2 bin 200 metreküp üretim kapasitesi ile çalışan bu tesiste 100 kişiye istihdam sağlandı.
13 Haziran 2021 tarihli sayıdan
Çamsan Ordu, 70 milyon Euro'luk yatırımla yeni bir MDF üretim tesisi kurdu. Günde 2 bin 200 metreküp üretim kapasitesi ile çalışan bu tesiste 100 kişiye istihdam sağlandı. Çamsan Ordu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, "Yeni yatırımlarla ihracat pazar payımızı üç katına çıkaracağız" diyor.
Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar'ın ilk, Avrupa'nın dördüncü MDF üreticisi olarak Ordu'da 1984 yılında kurulan Çamsan Ordu, yıllık 200 bin metreküplük üretim kapasitesine sahip iki fabrikasıyla faaliyet gösteriyor. Çamsan Ordu, burada mobilya sektörüne yönelik ham MDF, MDFLAM ve tutkal üretimi gerçekleştiriyor.
100 KİŞİYE İSTİHDAM
70 milyon Euro'luk yatırımla yeni bir MDF üretim tesisi kuran şirket, bölgede 100 kişiye daha istihdam sağladı. Yeni yatırımlarda ayrıca bir adet melamin pres, bir adet yeni emprenye tesisi ve bir tesise ait pre sisteminin uzatılmasının bulunduğunu ifade eden Çamsan Ordu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, yeni MDF3 tesisi ile MDF üretimini iki buçuk katına, ihracat pazar payını ise üç katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Günde 2 bin 200 metreküp üretim kapasitesi ile 250 bin metrekare alana yayılmış bu yeni üretim tesisinin çatısına kurulan solar çatı ile elektrik ihtiyacının yüzde 10'u karşılanabilecek.
Solar çatı ile 18 bin 358 adet panel ve 38 bin metrekarelik alanda 5,8 MW elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Hakan Poyraz, MDF3 üretim tesisiyle birlikte fabrika geneli çatılara kurulan sistemin bugün Ordu'da kurulan, en büyük güneş enerjisi santrali olduğuna dikkat çekiyor.
Poyraz, "Tesisimizin içerisinden akan iki dere vasıtasıyla, kendi suyumuzu kendimiz üretiyoruz. Üretimimizde sadece dal odun kullanıyor ve mutlaka her bir atığı tekrar değerlendirerek doğaya uyumlu bir üretim yolculuğu sağlıyoruz" diyor.
İLK AR-GE MERKEZİNİ KURDU
2020 yılını 456,6 milyon TL ciroyla tamamlayan Çamsan Ordu; BDT ülkeleri, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya ihracat yapıyor. İhracat satış hacmini artırmak ve kurulan MDF3 yeni üretim tesisi ile portföyüne ekleyecekleri ürünlerin pazarını oluşturmak çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Poyraz, MDF3 yeni üretim tesislerinin yatırımdan hemen önce katma değeri daha yüksek ürünleri daha sürdürülebilir yöntemlerle üretebilmek amacıyla bölgenin ilk AR-GE merkezini kurduklarını aktarıyor.
Poyraz, ''Bu yıl çalışan sayımız 595 oldu. Ailemizi genişletmek en önemli hedeflerimizden biri. Yetkin ve işinde uzman mavi yaka çalışan yetiştirmek üzere şu an Çamsan Ordu Akademisi tesisi üzerinde çalışıyoruz. En geç yılsonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz" diyor.
LOJİSTİK AĞINI GENİŞLETİYOR
Lojistik ağlarını genişletmeye devam edeceklerini söyleyen Hakan Poyraz, üzerinde çalıştıkları projeleri şöyle anlatıyor: “TIR kapasitemizi 10 adetten 40 adede çıkarıyoruz. Ayrıca fizibilite çalışmalarını hızlandırdığımız yeni bir sunta ve OSB hattı için çalışıyoruz.
Üretimde duraklama ve arızaları minimize etmek için önleyici bakıma odalı olarak SAS ile iş birliği kurup arızaları gerçekleşmeden çözeceğimiz bir sistem kuruyoruz. Altyapısı kuruldu. Şu an büyük veri ile edindiğimiz verileri değerlendirme aşamasına geldik. Sistemin tam olarak 2021 sonu aktif olması üzere çalışıyoruz.”