DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yılmaz: “Biyodizel üretimine başlayacağız”

Bu yıl Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçilen Nagihan Yılmaz ile girişimcilik öyküsünü ve büyüme planlarını konuştuk.

16 Nisan 2024 | 00:19
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yılmaz: “Biyodizel üretimine başlayacağız”

Bu yıl Türkiye'nin Kadın Girişimcisi seçilen Nagihan Yılmaz'ın kurduğu DG Doğru Geri Kazanım aracılığıyla toplanan bitkisel atık yağdan yıllık 16 bin ton biyodizel üretiliyor. Yılmaz, bu yıl hayata geçecek yeni tesisle üretim ve ihracata başlayacaklarını söylüyor.

31 Mart - 13 Nisan 2024 tarihli sayıdan

Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile bu yıl 17'ncisi düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda Türkiye'nin Kadın Girişimci Ödülü'nün sahibi DG Doğru Geri Kazanım'ın kurucusu Nagihan Yılmaz oldu. 

Türkiye'de 81 ilin tamamından bitkisel atık yağ toplayan Yılmaz, sözleşmeli olduğu 30 binin üzerindeki atık üreticisine, dokuz lisanslı ara depolama alanı ve 11 şube ile hizmet veriyor. Nagihan Yılmaz ile girişimcilik öyküsünü ve büyüme planlarını konuştuk.

DG Doğru Geri Kazanım'ı kurma fikri nasıl oluştu? Sizi girişimci yapan hikayenizi anlatır mısınız?

1982, Sakarya Karasu doğumluyum. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. 18 yıldır atık ve geri kazanım sektöründe çalışıyorum. Evli ve iki çocuk annesiyim. 14 yıl farklı firmalarda çalıştım. Hayallerim vardı, bu işi herkesten farklı yapmak istiyordum. Bu nedenle Dg Doğru Geri Kazanım'ı kurdum. Dg Doğru Geri Kazanım 2020 yılında kuruldu ve arkasından pandemi geldi. Biz pandemiyi iyi değerlendirdik. Yapılanma sürecimizi, depoların açılması, araç ve depo lisanslarının alınmasını bu süreçte tamamladık. Entegre atık yönetim firması olma gayretindeyiz. Bitkisel atık yağ bakımından en çok noktaya temas eden ve miktarsal olarak en fazla yağı toplayan firmayız.

Siz nasıl bir geri dönüşüm modeli ve organizasyonu oluşturdunuz?

Dg Doğru Geri Kazanım olarakşu an tüm Türkiye'de bitkisel atık yağların toplanması konusunda faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de sözleşmeli olduğumuz 30 binin üzerindeki atık üreticisine, İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Adana, Bursa, Sakarya ve Antalya'da toplam dokuz lisanslı ara depolama alanımız ve 11 şubemiz ile hizmet veriyoruz. Bitkisel atık yağ toplama organizasyonumuzu 150 kişilik bir ekiple yönetiyoruz.

Türkiye'de yıllık ne kadarlık bitkisel yağ atığı oluşuyor? Bunun ne kadarı geri dönüştürülüyor?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre 40 bin ton bitkisel atık yağ toplanıyor. Toplama organizasyonlarının geliştirilmesi ve gerekli yatırımların yapılması ile toplanabilir rakam 150 bin ton. Bitkisel atık yağlar zamanında gıdadan çekilmezse insan sağlığı, çöpe, toprağa ya da lavaboya dökülürse de çevre kirliliği açısından sorun yaratıyor. 

Gıdada kullanım oranı otomatikman yağın biyodizele dönüşüm oranını etkiliyor. Tüm kanun, yönetmelik ve sağlık açısından oluşturulan standartlara uyulduğunda geri dönüşüm oranı yüzde 80 ile 85 aralığında değişiyor. Toplanan rakam üzerinden yaklaşık 32 bin ton iç ve dış pazara satılmak üzere biyodizel üretiliyor. Sadece atık yağ üzerinden bir projeksiyon çizilecek olursa Türkiye'nin 120 bin ton biyodizel üretim potansiyeli var.

Yıllık kaç şehirden ne kadarlık bitkisel atık yağ topluyor-sunuz? Hizmet ağınızda kaç lisanslı toplama araçları ve depolama alanları bulunuyor?

81 ilin tamamından bitkisel atık yağ topluyoruz. Aylık, haftalık ve günlük planlama ile çalıştığımız iller var. Önümüzdeki yıl içerinde hizmet sürelerimizi artırma ile ilgili çalışmalarımız var. DG olarak 52 lisanslı araç ve dokuz ara depolama tesisi ile hizmet veriyoruz. Kayseri, Elâzığ ve Samsun ile lisans aşamasında olan depolarımızla ilk aşamada 12 depoya yıl sonuna kadar 15 depoya çıkma hedefimiz var. Depo sayılarına paralel olarak araç filomuzu ve personel yapımızı da geliştireceğiz.

Ekonomiye ne kadarlık bir katkı ve doğaya nasıl bir geri dönüşüm sağlıyorsunuz?

Bitkisel atık yağları toplamamızdaki önceliğimiz insan sağlığına ve çevreye olan zararlarını minimize etmek. Atık su arıtma tesislerine gittiğinde bu tesislerin işletme maliyetlerini ciddi seviyelere yükseltiyorlar, denizlere, göllere, akarsulara karıştığı taktirde denizdeki canlı varlığının hayatını tehlikeye sokuyorlar ve çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyorlar. Biz bitkisel atıkları ücretli topluyoruz. Sektörel olarak toplamış olduğumuz bitkisel atık yağların şu an ekonomideki karşılığı yaklaşık 35 milyon dolar. Sadece atık kullanıldığı takdirde biyodizel üretimi ve satışı sonrası ekonomik değeri 50 milyon dolar seviyelerinde.

Bu yıl ve önümüzdeki yıl büyüme hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

2023 yılını 2022 yılına oranla yaklaşık yüzde 91'lik bir büyüme ile tamamladık. 2024 yılı büyüme hedefimiz cirosal olarak 275 milyon TL'den 500 milyon TL'nin üzerine çıkmak. Hizmet kalitemizi geliştirmek, toplama noktası sayımızı arttırmak ve karbon ayak izimizi de azaltmak adına Elâzığ, Van, Trabzon, Konya, Kayseri ve Samsun'da yeni lisanslı ara depolama tesisi kurulumunu planlıyoruz.

Yeni yatırım planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Kurulumu devam eden ATY (Atıktan türetilmiş yakıt) tesisimiz var. ATY tesisimizi mayıs ayı itibarıyla faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu tesis faaliyete geçtikten sonra tehlikeli, tehlikesiz atıkların geri kazanımı ile ilgili hizmet vermeye başlayacağız. 

Yine tehlikeli tehlikesiz atıkların toplanması ve geri kazanılması faaliyeti ile ilgili belirlemiş olduğumuz illerde toplama ayırma tesisleri kurumumuz var. Bunun yanı sıra bitki atık yağların toplanması konusuyla ilgili olarak bahsettiğim yeni lisanslı ara depolama alanlarının kurulması planlanıyor ve bir de bitkisel atık yağların geri kazanımı ve biyodizel üretimi konusunda bir biyodizel tesisi kurulumu yeni yatırımlarımız arasında.

Yurtdışına yönelik açılımlarınız olacak mı? Bilgi verir misiniz?

Türkiye'de bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı tamamıyla kapalı bir pazar. Ne ithal atık getirebiliyorsunuz ne de yurtdışına satış yapabiliyorsunuz. Son ürün biyodizelin yurtdışına satışı mümkün. Planlamış olduğumuz tesis yatırımını hayata geçirdikten sonra üretmiş olduğumuz ürünü ihraç etmek ile ilgili hedeflerimiz var.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL