DOLAR
34,12
0,27%
DOLAR
EURO
38,15
0,30%
EURO
GRAM ALTIN
2876,83
1,65%
GRAM ALTIN
BIST 100
9900,25
-0,76%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bir yerli otomobil daha geliyor: Binekte iki model üretecek

HABAŞ Otomotiv yerli otomobil planını açıkladı. HABAŞ Genel Müdürü Hüseyin Urkun şirketin satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacaklarını belirterek "Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz" dedi. Şirket, binekte hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyon düşünüyor.

17 Eylül 2024 | 14:47
Bir yerli otomobil daha geliyor: Binekte iki model üretecek

Türk Sanayisinde 68 yılı geçen bir geçmişe sahip HABAŞ, Türk Mühendisliğiyle tasarlanan ticari araçlarını, ‘IAA TRANSPORTATION 2024’ Hannover Fuarı’nda sergiliyor. 

Fuarda HABAŞ, HBS markalı elektrikli ve hidrojenli otobüsleri ile elektrikli çekicisini ziyaretçileri ile buluşturuyor. HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun “68 yıla ulaşan tecrübesi ile Türk sanayisine hizmet eden HABAŞ olarak, sektörümüz açısından böyle önemli bir fuarda yer almak bizim için büyük bir gurur. Tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan elektrikli ve hidrojenle çalışan araçlarımızı dünya sahnesine sunmak, yerli ve milli üretim kapasitemizin geldiği noktayı göstermektedir. Sürdürülebilirlik ve yenilikçilik, HABAŞ’ın temel ilkelerinden bir tanesidir. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz ve tanıtımını yaptığımız elektrikli çekiciler ve otobüsler hem çevre dostu hem de geleceğin teknolojilerini barındırmaktadır. Çevre dostu çözümlerimiz ve ileri teknolojiye sahip modellerimiz ile sektörümüzde öncü bir konumda yer almak istiyoruz” diye konuştu.

Görücüye çıkan araçlar şöyle:

  • HABAS STEELPOWER-e / Tam Elektrikli Çekici Kamyon 
  • HBS COMFORTCITY – H2 / Hidrojen, Fuel Cell Şehir içi Otobüs 
  • HBS ALFACITY–e / Elektrikli Şehir İçi Midibüs
  • HBS ALFALUX –e / Elektrikli 8.2m. Şehirler Arası Midi Otobüs

YERLİ OTOMOBİL PLANI

Öte yandan Urkun ticari ve binek araç üretiminde yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım planladıkların söyledi. Urkun, "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak." dedi. Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon evroları bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroyu bulabileceğini söyledi. Urkun, Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini de otomobil için 75 bine yükselteceklerini aktardı.

Hüseyin Urkun, Hannover'de düzenlenen IAA Transportation Fuarı'nda, markanın planlarını anlattı. HABAŞ olarak 2021'in başında İzmir Çiğli'de önce AR-GE faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Urkun, Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurduklarını söyledi.

2025'TE SERİ ÜRETİME GEÇECEK

Söz konusu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir'deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz." diye konuştu.

ÜÇ VERSİYON VAR

Otomobil üretme planları olduğunu da belirten Urkun, şunları kaydetti:

"HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an motor konusunda, Volvo motor kullanıyoruz binekte. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz."

BATARYA

Urkun, üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu'dan aldıklarını belirterek şu bilgileri paylaşıyor: "Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz. 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2876,83 1,65%
  • ALTIN ONS 2622,3 1,37%
  • BIST 100 9900,25 -0,76%
  • DOLAR/JAPON YENI 143,885 0,883%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3571 0,07706%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,35 -0,1511%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,1225 0,2709%
  • EURO/DOLAR 1,1163 0,0112%
  • EURO/TURK LIRASI 38,1535 0,3044%
  • STERLIN/DOLAR 1,3321 0,35786%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL