DOLAR
34,49
0,06%
DOLAR
EURO
36,24
-0,33%
EURO
GRAM ALTIN
2960,21
0,84%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bilançosuyla öne çıkan 39 sanayi şirketi

27 Ekim 2022 | 11:43
Bilançosuyla öne çıkan 39 sanayi şirketi
2018'in ilk yarısında net nakdi olan ve döviz fazlası bulunan sanayi şirketleri, güçlü faaliyet kârı, net kâr ve ciro elde etti. Yılın ikinci yarısında TL'deki kayıplar ve enerji fiyatlarındaki yükselişler bilançolara yansıyacak. İhracatçı şirketler ön planda kalmaya devam edebilir.

CEREN ORAL
[email protected]

Piyasalar, zor geçen ağustos ayını geride bıraktı. Ancak eylül ayı özellikle gelişmekte olan ülke (GOÜ) varlıklarındaki satışlarla başladı. TL varlıklarda ise olumsuz ayrışma devam ediyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Bu hafta, TCMB faiz kararının ve hafta sonunda doğru açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'ın (OVP), TL varlıklar için kırılma noktası olabileceği kaydediliyor.

39 ŞİRKET
Piyasalarda görünüm böyleyken geçen hafta itibarıyla 2018'in ikinci çeyreğine ve totalde altı aylık dönemine ait şirket bilançoları tamamlandı. Biz de bankalar dışında kalan şirket bilançolarını analiz ettik. 2018'in ilk altı ayına ait finansal sonuçları incelemek için bir tablo hazırladık. Tabloda finans sektörüne, holdinglere, yatırım ortaklıklarına ve GYO'lara yer vermedik.

2017'nin ve 2018'in ilk altı ayında sanayi şirketlerinin bilançolarında satış gelirini (ciro), net esas faaliyet kârını ve net kârı dikkate aldık. Bu dönemde 100 milyon TL'nin altında satış geliri olan şirketler ile esas faaliyet zararı ve net zarar açıklayan ya da 2,5 milyon TL'nin altında olan şirketleri çalışmamızın dışında tuttuk.

Şirketleri, bu üç kriterde yüzdesel değişimlerine göre sıraladık ve en iyi finansal sonuçları elde eden toplam 39 sanayi şirketine ulaştık. Batı Çimento, DYO Boya ve Mondi Tire Kutsan ise her üç rasyoda da sıralamaya girdi.

DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
İntegral Yatırım'ın araştırma uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, kurdaki artışın finansallara yansıdığını, az borçlu ve nakit zengini olan şirketlerin güçlü sonuçlar elde ettiğini söylüyor. Yalçınkaya Özer; borcu çok yüksek olan, döviz açığı bulunan ve döviz açığını hedge etmemiş şirketlerde tablonun olumsuz olduğuna dikkat çekiyor.

Bu açıdan demir-çelik, cam, havacılık ve petrokimya sektörlerinin öne çıktığını söyleyen Seda Yalçınkaya Özer, seçici olmak kaydıyla sanayi hissesi alınabileceği önerisinde bulunuyor.

İntegral Yatırım'ın önerdiği sanayi hisseleri arasında, Çemtaş Çelik, Erdemir, Trakya Cam, Tüpraş, Tekfen Holding, Ege Endüstri, Kardemir D, Petkim, Erbosan Erciyas Boru, Aselsan, Ulusoy Elektrik ve Enka İnşaat bulunuyor.

BEKLENTİLER NASIL?
Peki, yılın ikinci yarısına ait öngörüler nasıl şekilleniyor? Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, kurdaki ve enerji fiyatlarındaki yükselişlerin ikinci yarı bilançolarına yansıyacağına dikkat çekiyor. "TL'deki sert kayıplar, geliri döviz ve maliyetleri TL olan şirketlerin kuvvetli bilanço açıklamasını sağlayabilir" diyen Baştürk, yüksek döviz borcu olan şirketlerin bu süreçten olumsuz etkileneceğinin altını çiziyor.

İç talepteki yavaşlama nedeniyle büyümeye odaklı sektör hisselerinin de zayıf performans sergileyebileceği kanaatindeki Rıdvan Baş-türk'e göre, yılın ikinci yarısında ihracatçı şirketler ön planda kalmaya devam edecek.

Rıdvan Baştürk; Petkim, Trakya Cam, T. Şişecam, Soda Sanayii ve Erdemir'den iyi sonuçlar bekliyor. Baştürk, yatırımcılara şu uyarılarda bulunuyor: "Borsa endeksinden ziyade hisselerde spesifik hareketler yaşanıyor. ABD ile ilişkilerin gerginliği ve iki tarafın da normalleşmeye uzak olması, makro dinamiklerdeki bozulma ve ekonomideki yavaşlama belirtileri tüm endeksi baskı altında tutuyor. Ancak yukarıda belirtilen özelliklere sahip şirketler endekse göre pozitif seyir izleyebilir."

ZAMLARIN ETKİSİ
Geçen hafta doğalgaz ve elektriğe gelen zamlara ayrı parantez açmak gerekiyor. Çünkü bu zamlar birçok şirketin ikinci yarıyıl bilançosuna yansıyacak. Ak Yatırım'ın analizine göre, elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan yüzde 30 zam, doğalgaz çevrim santrallerinin toplam portföy içindeki payının yüksek olması nedeniyle Akenerji'nin marjlarını olumsuz etkileyebilir. Ak Yatırım, değerlendirmesine şöyle devam ediyor:

"Enka İnşaat, Türkiye'de kurulu 4 bin MW kapasiteli doğalgaz çevrim santralleri dolayısıyla doğalgaz maliyet artışından olumsuz etkilenebilir. Anadolu Cam ve Trakya Cam, Türkiye operasyonlarının doğalgaz maliyetlerinde yüzde 14 zamla karşı karşıya kalırken bir doğalgaz çevrim santrali olan Soda Sanayii için maliyet artışı yüzde 30 oluyor.

Doğalgaz maliyetlerinde ortaya çıkacak yüzde 10 artış, T. Şişe Cam'ın FVAÖK marjında yıllık yarım puanlık olumsuz etki yaratabilir. Elektrikteki yüzde 14 zam ise çimento şirketlerinin FVAÖK marjını 1,5 puan düşürebilir."

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
'DÖVİZ POZİSYONLARI ARTIDA OLAN ŞİRKETLER KAZANDI'

HANGİ ŞİRKETLER?
2018'in ilk yarısında toplam döviz pozisyonları artıda olan, girdi ve satış fiyatlarını dövize bağlı dengeleyebilen şirketlerin faaliyet kârları beklentileri geçti. Demir çelik ve yurtdışında projeleri olan taahhüt şirketleri, petrol ve petrole bağlı kimyasal üreticileri performanslarıyla öne çıktı. Erdemir, Kardemir, Kordsa, Petkim, Tekfen Holding ve Tüpraş başarılı sonuçlar elde etti.

ENFLASYON ETKİSİ
Üçüncü çeyrekte bu sektörlerdeki ve şirketlerdeki güçlü trendlerin devam etmesini bekliyoruz. Yüksek enflasyonun operasyonlara olumlu yansımasından dolayı gıda ve
giyim perakendecisi sektörlerinin kârlarının öne çıkmasını öngörüyoruz.

NET KÂRLARA YANSIYACAK
2018 ikinci çeyrekte TL'nin zayıflaması, enflasyon tahvil faizlerindeki sert artışlar, petrol fiyatlarının yükselmesi ve ekonomik aktivitenin yavaşlaması Türk ekonomisi açısından ana trendlerdi. Bu faktörlerin çoğu, ikinci çeyreğin ikinci yarısında ortaya çıkmaya başladı. Kur farkı etkileri hariç, bu faktörlerin net kârlardaki olumsuz etkisi daha çok yılın ikinci yarısında görülebilir.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2960,21 0,84%
  • ALTIN ONS 2669,86 0,78%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,56 -0,59%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39718 -0,06151%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,486 0,0581%
  • EURO/DOLAR 1,0478 -0,5779%
  • EURO/TURK LIRASI 36,238 -0,3339%
  • STERLIN/DOLAR 1,2596 -0,39932%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL