DOLAR
35,01
0,06%
DOLAR
EURO
36,79
0,15%
EURO
GRAM ALTIN
2976,22
0,08%
GRAM ALTIN
BIST 100
10011,27
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bankaların son gözdesi ’sosyal ödeme’ oldu

27 Ekim 2022 | 10:00
Bankaların son gözdesi ’sosyal ödeme’ oldu
Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden para transferiyle ödeme yöntemi son dönemde giderek artıyor. Şirketler bu alanda kendi çözümlerini üretirken, bankaların da hem kendi geliştirdikleri çözümler hem de diğer kurumlarla yaptıkları işbirlikleri dikkat çekiyor.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Ödeme yöntemlerinin çeşitlenmesi için yatırım yapan bankalar, arka arkaya ‘sosyal ödeme’ çözümlerini sunuyor. Sosyal medya ve mesajlaşma platformları, kullanıcı sayılarının artmasıyla birlikte asıl işlerinin yanı sıra farklı hizmetler de vermeye başladı. Bunlardan son dönemde en dikkat çekici olanı ise ödeme hizmetleri.Sosyal medya ve mesajlaşma platformları, genel olarak kendi ödeme yöntemlerini sunuyor.

Örneğin Facebook Messenger ile Facebook hesapları arasında P2P (kişiden kişiye) para transferi olanağı var. Mesajlaşma uygulaması WeChat de mobil ödeme çözümü WeChat Pay ile faaliyet gösteriyor. Kullanıcılar uygulama üzerinde mal satabiliyor, ödeme gönderip alabiliyor. Snapchat’in Square ile desteklenen Snapcash özelliği ve Whatsapp’ın Hindistan’da devreye almayı planladığı P2P para transferi yöntemi de sosyal ödeme hizmetleri arasında yer alıyor.

İŞBİRLİKLERİ ARTIYOR
Bununla birlikte, ödeme pazarına giren fintech’ler arasında Venmo, dünyada ödeme yönetimini değiştirerek sektöre yeni bir bakış açısı getirdi. Bankalar da artık ödeme yöntemlerini bu mecralara kaydırıyor. Bu alanda bankaların fintech’lerle işbirlikleri gerçekleştirmeye başladıklarını görülüyor. Örneğin Western Union, mesajlaşma uygulaması Viber ile yaptığı anlaşma sonrasında, Viber platformu üzerinden para gönderme işlemleri yapıyor.

Ayrıca platformlar, finans kuruluşlarının servislerini uygulamalarına entegre ederek de çözüm sunabiliyor. Son dönemde buradaki hizmetlerde de artış görülüyor. Bu yöntemin Türkiye’deki örneklerinden biri ise Garanti Bankası ile Turkcell iş birliğiyle hayata geçirilen BİP mesajlaşma uygulaması üzerinden para transferi işlemi oldu.

YENİ UYGULAMALAR
Bu yılın mart ayı itibarıyla, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, mobil bankacılık işlemi yapan kişi sayısı 34,6 milyona ulaştı. Finansal hizmetlere her an ulaşılması için bankalar mobil alandaki uygulamalara daha fazla yatırım yapmaya başladı. Burada özellikle cep klavye hizmetiyle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarından para transferi ve ödeme hizmeti sunmak son dönemin trendi haline geldi.

Yurtdışında birçok örnek görülürken, Türkiye’de de bankalar bu alanda çözümlerini sunmaya başladı. Örneğin Garanti Bankası, klavye kullanılan her platformdan para transferi yapabilme olanağı sunan Garanti Cep Klavyesi’ni geliştirdi.

Garanti Cep Klavyesi, Android işletim sistemli akıllı telefon kullanan tüm kişilerin mesajlaşma, sosyal medya ve klavye kullandıkları herhangi bir uygulama içerisindeyken diğer bir cep telefonuna para gönderme işlemini gerçekleştirmelerini sağlıyor. Garanti Cep Klavye ile para gönderimi ve BİP üzerinden para gönderimi limitleri CepBank işlemleri ile aynı çerçevede çalışıyor. Günlük para gönderme limiti ise bin TL düzeyinde bulunuyor.



KONUŞARAKPARA GÖNDERME
Yapı Kredi Bankası da mesajlaşma uygulamalarından anında para gönderilmesini sağlayan Bankacı Klavye’yi hizmete sundu. Android işletim sistemli akıllı cihazlara yüklenen WhatsApp ve benzeri tüm me-sajlaşma uygulamaları içerisinde kullanılabilen Bankacı Klavye uygulaması ile müşteriler Yapı Kredi Mobil’e giriş yapmadan istedikleri hesaba para transferinde bulunabiliyor.

Üstelik kullanıcıların EFT ve havale süreçlerine girmesine gerek kalmıyor. Bununla birlikte, iOS tabanlı cihazlarda Yapı Kredi müşterileri, Siri ve iMessage üzerinden ister sesle ister mesajla para gönderebiliyor.

Yapı Kredi Banka-sı’nın ayrıca Facebook Messenger'ın bot uygulaması üzerinden sunduğu BankacıBot hizmetiyle de en yakın Yapı Kredi şubesi, döviz kurları ve anında döviz hesaplama, piyasa bilgileri gibi işlemler gerçekleşiyor. BankacıBot hizmetinde 2016’nın kasım ayından beri yaklaşık 70 bin mesajlaşma gerçekleşti, 20 bine yakın kullanıcı bu hizmetten yararlandı.



SOHBET EDERKEN TRANSFER
İş Bankası da İşCep iMessage ve Siri ile para gönderme uygulamasıyla bu alanda hizmet veriyor. iOS 10 ve üzeri işletim sistemine sahip mobil cihazı olan İşCep kullanıcıları, Apple’ın “iMessage” mesajlaşma servisi üzerinden sohbet ederken para aktarabiliyor. Bir diğer uygulama kapsamında ise İşCep kullanıcıları Apple’ın “Siri” adlı asistan servisi ile tanımlı hesaplarına havale yapabiliyor.

İşCep Sosyal Hesap hizmetiyle ise kullanıcılar ailelerinden veya arkadaşlarından yemek, doğum günü gibi organizasyonlar için belirledikleri hesaba para aktarmalarını isteyebiliyor, kendilerine iletilen organizasyon taleplerine yanıt verebiliyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, “Günlük hayatının büyük bölümünü sosyal medya platformları, mesajlaşma uygulamaları ile iç içe geçiren günümüz müşterileri için, bankacılıkta tüm temas noktalarından kolay ve kesintisiz bir deneyimin sunulmasının müşteri memnuniyetini de beraberinde getirdiğini düşünüyoruz” diyor. Bu alanda güvenlik için ise yapılan işlemlerin altyapısında mobil bankacılık güvenlik ilkeleri ve kontrolleri uygulanıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,22 0,08%
  • ALTIN ONS 2644,4 0,02%
  • BIST 100 10011,27 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,616 0,064%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,43239 0,08315%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,6 1,2563%
  • DOLAR/TURK LIRASI 35,0064 0,0554%
  • EURO/DOLAR 1,0498 0,0953%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7877 0,1492%
  • STERLIN/DOLAR 1,26971 -0,08931%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL