Avukat Yetkin Dönmez ve oğlu Yüksek Mühendis Doğan Dönmez'in girişimiyle Kırklareli'nde kurulan Dönmez Çiftliği, son yıllarda ilgi gören bağ turizmi rotalarından bir olmayı başardı. Almanya ve İngiltere'ye ihracat da yapan işletme, 'Vino Dessera' markasını hayata geçirdi.
Özlem Bay Yılmaz
[email protected]
KOBİ Girişim Kasım sayısından
Yılda 100 ton üzüm üreten, 300 dönüm dikili bağ alanına sahip olan Dessera, aynı zamanda 33 odası ile hizmet veren butik oteli ile Trakya bağ turizminin önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.
Özellikle pandemi ile birlikte doğaya dönüşün de artığı son zamanlarda bağ tatili kavramının iyice yerleştiğini söyleyen Dönmez Çiftliği Genel Müdürü Doğan Dönmez, “Bağ Turizmi özellikle son yıllarda insanlar tarafından çok talep görmeye başladı ve bağ tatili olarak tatil anlayışında yer edinmeye başladı.
Ülkemizin tabiatı gereği yaz ve kış tatillerimiz ne kadar ihtişamlı ise, bağ turizmi de bu ihtişamı sonbahar ve ilkbaharlarda kazanıyor. Otelimiz özellikle bahar aylarında 33 odası ile tam kapasite hizmet veriyor” diye anlatıyor.
Kırklareli'nin Ahmetçe Köyü'nde toplam bin 500 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Dönmez Çiftliği'nde 300 dönüm üzüm bağının yanı sıra 400 dönüm de ceviz ekili. Çiftlikte yer alan Dessera Bağ Evi, günübirlik ve kalışlı olmak üzere 12 ay boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor.
Hafta sonları tam kapasite hizmet veren çiftlik aynı zamanda beyaz yakalıların toplantıları için de yeni ve farklı bir alternatif sunuyor. Gelen talep üzerine de üç tane toplantı odasını hayata geçirdiklerini dile getiren Doğan Dönmez, şöyle devam ediyor: “Çiftliği ziyarete gelen CEO'lardan gelen talep üzerine toplantı odalarını hayata geçirdik ve oldukça olumlu dönüşler aldık.
Plazalarda sıkışıp kalan beyaz yaka için de oldukça keyifli bir alternatif sunmuş olduk. Firmalara ise gerek her çeyrek kapanış toplantılarına gerek motivasyon toplantılarına sunduğumuz çeşitli toplantı salonu imkanları ile hafta içi yoğunluğu ile de karşılaşıyoruz.”
“Bağlarda, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Sangiovese, Kalecik Karası, Tempranillo, Sauvignon Blanc gibi üzümlerin yanı sıra ülkede yalnızca Dessera Bağları'nda dikili olan Aleksandria Muscat, Chardonay Rose, Barbera D'strandja üzümleri yer almakta.
Daha yolun başında olan üretim tesisimiz için esas potansiyelin ihracatta olduğunu çok net olarak gördük ve bu konudaki çalışmalarımız, özellikle Uzakdoğu'yu da kapsayarak devam ediyor” diyen Dönmez, Vino Dessera'nın çok yeni bir üretim tesisi olmasına rağmen kurulduğunun ikinci yılında ihracata başladığını söylüyor.
Almanya ile başladıkları ihracata İngiltere ile devam ettiklerini dile getiren Dönmez, bugün üretimlerinin yüzde 20 kadarını yurtdışına gönderdiklerini belirtiyor.
Pandemi boyunca güvenli tatil arayanlar için de alternatif oluşturduklarını ifade eden Dönmez, şunları anlatıyor: “ İnsanlar kapalı ya da binaların arasında zaman geçirmek istemiyor.
Bu nedenle günübirlik misafirlerimiz de artış gösterdi. Ziyaretçiler, bahar aylarında kış budamasından sonra bağlarm tekrar uyanışını ve hasada doğru olan serüvenini izleyebilir, yazın Trakya serinliğinde bir nefes alıp, uçsuz bucaksız Trakya ovalarının ufuk ile birleştiği yerde keyifli bir hafta sonu geçirebilir.
Sonbaharda ise hasat zamanının büyük heyecan ve dinamizmine tanık olabilirler. Kışın karlar içinde şömine başında keyifle vakit geçirebilir ve kışlık bahçenin taze ürünleri ile lezzet şöleni tecrübe edebilirler.”
Özlem Bay Yılmaz
[email protected]
KOBİ Girişim Kasım sayısından
Avukat Yetkin Dönmez ve oğlu Yüksek Mühendis Doğan Dönmez'in girişimiyle kurulan Dönmez Çiftliği, bugün bağcılık konusunda Almanya ve İngiltere'ye ihracat yapan Vino Dessera markasını hayata geçirdi.
Yılda 100 ton üzüm üreten, 300 dönüm dikili bağ alanına sahip olan Dessera, aynı zamanda 33 odası ile hizmet veren butik oteli ile Trakya bağ turizminin önemli rotalarından biri olma özelliğini taşıyor.
Özellikle pandemi ile birlikte doğaya dönüşün de artığı son zamanlarda bağ tatili kavramının iyice yerleştiğini söyleyen Dönmez Çiftliği Genel Müdürü Doğan Dönmez, “Bağ Turizmi özellikle son yıllarda insanlar tarafından çok talep görmeye başladı ve bağ tatili olarak tatil anlayışında yer edinmeye başladı.
Ülkemizin tabiatı gereği yaz ve kış tatillerimiz ne kadar ihtişamlı ise, bağ turizmi de bu ihtişamı sonbahar ve ilkbaharlarda kazanıyor. Otelimiz özellikle bahar aylarında 33 odası ile tam kapasite hizmet veriyor” diye anlatıyor.
MOTİVASYON TOPLANTILARI
Kırklareli'nin Ahmetçe Köyü'nde toplam bin 500 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Dönmez Çiftliği'nde 300 dönüm üzüm bağının yanı sıra 400 dönüm de ceviz ekili. Çiftlikte yer alan Dessera Bağ Evi, günübirlik ve kalışlı olmak üzere 12 ay boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor.
Hafta sonları tam kapasite hizmet veren çiftlik aynı zamanda beyaz yakalıların toplantıları için de yeni ve farklı bir alternatif sunuyor. Gelen talep üzerine de üç tane toplantı odasını hayata geçirdiklerini dile getiren Doğan Dönmez, şöyle devam ediyor: “Çiftliği ziyarete gelen CEO'lardan gelen talep üzerine toplantı odalarını hayata geçirdik ve oldukça olumlu dönüşler aldık.
Plazalarda sıkışıp kalan beyaz yaka için de oldukça keyifli bir alternatif sunmuş olduk. Firmalara ise gerek her çeyrek kapanış toplantılarına gerek motivasyon toplantılarına sunduğumuz çeşitli toplantı salonu imkanları ile hafta içi yoğunluğu ile de karşılaşıyoruz.”
HEDEF UZAKDOĞU
“Bağlarda, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Sangiovese, Kalecik Karası, Tempranillo, Sauvignon Blanc gibi üzümlerin yanı sıra ülkede yalnızca Dessera Bağları'nda dikili olan Aleksandria Muscat, Chardonay Rose, Barbera D'strandja üzümleri yer almakta.
Daha yolun başında olan üretim tesisimiz için esas potansiyelin ihracatta olduğunu çok net olarak gördük ve bu konudaki çalışmalarımız, özellikle Uzakdoğu'yu da kapsayarak devam ediyor” diyen Dönmez, Vino Dessera'nın çok yeni bir üretim tesisi olmasına rağmen kurulduğunun ikinci yılında ihracata başladığını söylüyor.
Almanya ile başladıkları ihracata İngiltere ile devam ettiklerini dile getiren Dönmez, bugün üretimlerinin yüzde 20 kadarını yurtdışına gönderdiklerini belirtiyor.
PANDEMİDE ZİYARETÇİ ARTIŞI
Pandemi boyunca güvenli tatil arayanlar için de alternatif oluşturduklarını ifade eden Dönmez, şunları anlatıyor: “ İnsanlar kapalı ya da binaların arasında zaman geçirmek istemiyor.
Bu nedenle günübirlik misafirlerimiz de artış gösterdi. Ziyaretçiler, bahar aylarında kış budamasından sonra bağlarm tekrar uyanışını ve hasada doğru olan serüvenini izleyebilir, yazın Trakya serinliğinde bir nefes alıp, uçsuz bucaksız Trakya ovalarının ufuk ile birleştiği yerde keyifli bir hafta sonu geçirebilir.
Sonbaharda ise hasat zamanının büyük heyecan ve dinamizmine tanık olabilirler. Kışın karlar içinde şömine başında keyifle vakit geçirebilir ve kışlık bahçenin taze ürünleri ile lezzet şöleni tecrübe edebilirler.”