DOLAR
34,54
0,16%
DOLAR
EURO
36,18
-0,17%
EURO
GRAM ALTIN
2964,67
0,08%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Avrasya'dan yatırımcıya davet

27 Ekim 2022 | 12:38
Avrasya'dan yatırımcıya davet

İç piyasadaki durgunluk nedeniyle yüzünü yurtdışına çeviren yatırımcılar için Karadeniz kıyısından Orta Asya'ya uzanan Avrasya bölgesindeki fırsatlar göz dolduruyor.





ARAM EKİN DURAN
[email protected]





Bölgede son 30 yılda müteahhitlik hizmetiyle 175 milyar dolarlık projeye imza atan Türk şirketleri, yeni dönemde gıdadan enerjiye, tekstilden turizme tüm alanlarda ticaret ve yatırım olanaklarını artırma peşinde. Ekonomist Dergisi olarak, Avrasya bölgesindeki yükselen 10 gözde pazardaki fırsatları araştırdık.





Avrasya' tanımı aslında Avrupa ve Asya kıtalarının tamamını ifade ediyor. Ancak Türkiye'de 'Avrasya' denilince akla Karadeniz kıyısından başlayıp Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerine uzanan bir bölge geliyor.





Son yıllarda ekonomik başarıları ile göz dolduran, uluslararası yatırımcıların pazar kapmak için birbiriyle yarıştığı bu bölge, ekonomik durgunluk nedeniyle yüzünü iç pazardan yurtdışına çeviren Türk şirketleri için de sayısız fırsat barındırıyor.





Müteahhitlik işleri aracılığıyla bölgede yaklaşık 30 yıldır haklı bir başarı elde eden Türk şirketleri, şimdi bu başarıyı gıdadan enerjiye, tekstilden turizme pek çok sektörü içine katacak şekilde büyütmek istiyor. Biz de dergimizin bu haftaki kapak haberinde, Avrasya'nın yükselen 10 pazarını sizin için mercek altına aldık.





UZUN VADELİ BÜYÜME
Avrasya bölgesinin son 30 yılda ticaret ve yatırım konusunda cazip olmasında en önemli etken, 1991 yılında dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) ardından kurulan bölge ülkelerinin zayıf ekonomileri ve teknolojik yetersizlikleri olmuştu.





Günümüzde ise bu bölgeye yatırımcı ilgisinin temelinde yeraltı ve yer üstü kaynakları ile zenginleşen yüksek nüfusa sahip bu ülkelerin barındırdığı uzun vadeli büyüme potansiyeli var.









NÜFUS 300 MİLYONA YAKIN
Türkiye'nin son 10 yılda bölgeye yaptığı ihracat yüzde 26 arttı ve 10 milyar dolar seviyesini aştı. İthalat ile birlikte toplam dış ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Bölgede Türk müteahhitlik şirketlerinin son 30 yılda hayata geçirdikleri projelerin toplam değeri ise dış ticarette ulaşılan noktanın katbekat üzerinde.





Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) verilerine göre, Avrasya bölgesinde bugüne kadar üstlenilen proje sayısı 4 bin 500 ve proje tutarı 175 milyar dolar oldu. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, bölgenin Türkiye için öneminin giderek arttığını vurguluyor.





Yenigün, sadece geçen yıl Rusya'da üstlenilen 1,6 milyar dolar tutarındaki Amur doğalgaz işleme tesisi ile Habarovsk ve Çelyabinsk havalimanları yeni yolcu terminal binası inşaatlarının ve Kazakistan'daki 1,3 milyar dolar tutarındaki çevre yolu ile petrol işleme tesisi yapımı projelerinin büyüklüğüne dikkat çekiyor.





Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde en büyük pazarlarının Rusya olduğunun da altını çiziyor. Yenigün, "Kasım 2015 tarihinde yaşanan uçak krizinin sektörümüzde etkisi önemli biçimde hissedildi. İlişkilerde normalleşmeyle birlikte ise geçtiğimiz yıl Rusya 4 milyar dolartutarında projeyle yeniden lider pazarımız konumuna geri döndü" diyor.





Avrasya'nın yükselen 10 pazarı olarak nitelediğimiz ve toplam nüfus büyüklüğü 278 milyona ulaşan Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Belarus ile ticaret ve yatırım alanlarında yapılacak ortaklıklar gelecek dönemin gözde iş alanlarından biri olabilir.





TİCARET 4 KAT ARTACAK
Türkiye'nin yalnızca müteahhitlik değil diğer ticari alanlarda da bölgedeki en stratejik iş ortağı, tahmin edilebileceği gibi Rusya. SSCB'nin yıkılmasından sonra Avrasya ülkeleri üstündeki etkisini devam ettiren Rusya, Putin'in başkanlığı döneminde ise Gürcistan ve Ukrayna müdahaleleri gibi pek çok konuda Batı dünyasının tepkilerine rağmen bölgedeki yerini sağlamlaştırdı.





Rusya ile 500 yıllık tarihi bir geçmişi bulunan Türkiye de son yıllarda gerek siyasi gerekse ekonomik anlamda bu ülkeyle ilişkilerini yeni bir yola sokmuş durumda. Başta Rusya olmak üzere Avrasya bölgesinde Türk iş dünyasını temsil eden en büyük şirketlerden biri Anadolu Grubu.





Grubun Türkiye ile birlikte Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'da toplam 21 bira fabrikası bulunuyor. Kazakistan, Gürcistan ve Moldova pazarında lider olan Anadolu Grubu, Rusya pazarında ise ikinci konumda.





Holding, ayrıca meşrubat ve perakende sektörlerinde de bölgede hayli yaygın bir faaliyet içinde. Ayrıca Gürcistan'da bir Türk şirketi tarafından üstlenilen ilk enerji projesi olan Paravani HEPP'in de yürütücüsü. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yeni dönemde Rusya ile savunma, enerji, gıda ve tarım gibi sektörlerde stratejik ortaklıların artarak devam edeceğini söylüyor.





HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
Geçtiğimiz yıllarda ikili ticarette yaşanan düşüşe rağmen, 2018 yılında Rusya'ya olan ihracat ve ithalat arttı ve ikili ticaret hacmi 25,4 milyar dolara yükseldi. Böylelikle önceki yıla göre ikili ticaret hacminde yaklaşık yüzde 14'lük artış yakalanmış oldu.





Tuncay Özilhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Nisan'da gerçekleştirdiği Rusya ziyaretinde toplam ticaretin 4 kat artırılarak 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının kararlaştırıldığını dile getiriyor. Özilhan, "Rusya, Türk iş insanları için tüm dinamikleriyle oldukça büyük bir pazar.





Özellikle müteahhitlik, altyapı, gıda, makine, ilaç ve enerji alanlarında yoğunlaşarak, Rusya'nın en fazla ithal ettiği ürünler üzerine ticari bir strateji belirlenmesi gerekiyor" diye konuşuyor. Özilhan aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrasya İş Konseyleri ve Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanlığını yürütüyor.





ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE ORTAK YATIRIM
Hem Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) hem de Türkiye-Gürcistan İş Konseyi'nde başkanlık görevini yürüten Fatsa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yangın da bölgeyi en iyi bilen iş insanlarından biri. Cemal Yangın, 2012'den bu yana beş kez düzenledikleri Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumları ile Türk iş dünyasının bölgedeki ağrılığını artırmayı hedeflediklerini kaydediyor.





Yangın, Türk şirketlerinin Gürcistan ile 2007'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ve vizesiz seyahat avantajlarını daha fazla kullanması gerektiğini söylüyor. Gürcistan ile önümüzdeki beş yılda ticaret hacminin 1,5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini de kaydediyor.





Yangın, "Ticari, ekonomik ve sosyal ilişkilerimiz son derece iyi durumda ve bununla yetinmek yerine daha fazla çalışmamız ve bölgesel yönde işbirliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ortak yatırımlar aracılığıyla üçüncü ülkelere beraber ihracat yapılması da çözümlerden biridir diye düşünüyorum" şeklinde konuşuyor.





KALİFİYE İŞ GÜCÜ İMKANI
Elbette Türkiye'nin çok yakın ilişkilerinin bulunduğu Azerbaycan da gelişen ekonomisiyle Türk şirketler açısından göz dolduruyor. Türkiye-A-zerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Türk firmalarının Azerbaycan pazarına olan ilgisinin nedenleri arasında, stratejik coğrafi konumu ve ekonomide hızlı büyümenin yanında, ucuz ve kalifiye işgücünün de yer aldığını söylüyor.





Azerbaycan'da Türkiye sermayeli yaklaşık 2 bin 500 vergi mükellefi firma bulunduğunu da dile getiriyor. Akat, "Azerbaycan'da iş yapmak isteyen Türk firmalarının yatırım ve iş kurma konusunda Azerbaycan'ın ticaret kanunlarına hâkim olması ve ülkedeki ticari koşulları bilmesi önemli" diyor.





OTOMOTİVCİLERE DAVET
Bölgedeki yıldızı giderek parlayan ülkelerden biri de 33 milyonluk nüfusuyla önemli bir pazar olan Özbekistan. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ülke, petrol, altın, uranyum, doğalgaz ve kömür gibi önemli yeraltı zenginliklerine sahip.





1990'ların sonunda Rusya'da önemli altyapı projelerine imza atan Gentes Şirketler Grubu Başkanı İzzet Ekmekçibaşı, bölgedeki deneyimlerini şu anda Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanlığı göreviyle şirketlere aktarıyor. Ekmekçibaşı, Özbekistan'da tekstil, gıda, mühendislik, inanç turizmi, sağlık turizmi, elektrikli ev aletleri, petrol ve gaz sektörlerinin ticaret ve yatırım için öne çıktığı bilgisini veriyor.





Ülkenin uzun zamandır yüzde 5-8 bandında büyüdüğüne işaret eden Ekmekçibaşı, "Türk İş dünyası temsilcilerini özellikle otomotiv yan sanayi konusunda yatırım yapmaya davet ediyorlar" diyor. Ekmekçibaşı, Ziraat Bank-Özbekistan'ın ülkede kurulan yüzde 100 yabancı sermayeli ilk banka olduğunu ve Taşkent'te iki şubesi bulunan bankanın Semerkant ve Namangan'da da yeni şubeler açmayı planladığını sözlerine ekliyor.





TÜRK ÜRÜNLERİNE RAĞBET VAR
Orta Asya ve Avrasya bölgesinde Türkiye özel sektörünün gerek dış ticaret gerekse yatırımlar açısından en büyük iş hacmine sahip olduğu ülkelerden biri olan Kazakistan da yeni dönemin gözde pazarlarından biri. Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülke olması, burada yatırım yapmak isteyen Türk şirketleri açısından pek çok avantajın hayata geçmesinin de yolunu açtı.





Bu ülkeye ilk giden Türk şirketlerinden biri Eczacıbaşı olmuştu. Holding, 2006'da bölgedeki ilk büyük yatırımlarından biri olan İpek Kağıt fabrikasını Almatı kentinde kurmuş, 2016'da ise fabrikayı Astana'daki 50 bin metrekarelik dev alana taşımıştı.





Son dönemde bölgede büyüme kararı alan Eczacıbaşı, Özbekistan'da da madencilik, ilaç, güneş enerjisi ve inşaat malzemeleri alanlarında yatırım yapmayı gündemine almış durumda. Diğer büyük yatırımlar Abdi İbrahim ve Yıldırım Group.





Türkiye Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı, her iki ülkenin iş insanlarının karşılıklı pazar olanaklarını daha etkili şekilde değerlendirmeleri gerektiğini vurguluyor. Sarı, "Kazakistan'da Türk ürünlerinin çok rağbet gördüğünü her fırsatta dile getirmekteyiz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde karşılıklı ticaret hacminin 5 milyar, daha sonra ise 10 milyar dolar seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz" diyor.





İŞ YAPMA KOLAYLIĞI
Türkiye'nin son dönemde bölgede giderek yakınlaştığı ülkelerden biri de 'Beyaz Rusya' olarak da bilinen Belarus. En büyük Türk yatırımı olarak Turkcell'in 1 milyar doların üzerindeki mobil telefon hizmeti veren şirketi öne çıkıyor.





Bunun dışında başta President ve Mariott Rönesans oteli olmak üzere ülkedeki en prestijli dört büyük otel de Türk müteahhitlik şirketi Emsaş İnşaat tarafından inşa edildi. Emsaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan, Belarus'un iş yapma kolaylığı açısından dünyadaki en iyi ülkeler arasında yer aldığını söylüyor.





Özellikle müteahhitlik, hayvancılık, IT ve otomotivde büyük potansiyel gördüklerini de dile getiriyor. Arslan, "Önümüzdeki beş yılda ihracat hedefi 4-5 milyar dolara ulaşmak. Belarus yatırımcılara güzel teşvikler verdiğinden, yatırımlar da 500 milyon dolara çıkar diye düşünüyorum" diyor.





1- RUSYA
OTOMOTİV YATIRIMLARI YÜKSELİYOR

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2018 yılında yüzde 15,7 artarak 25,4 milyar dolara ulaştı. Bu yıl ise özellikle tarım ürünleri ticareti hacmi dört ayda 1,2 milyar dolar oldu. Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen başlıca ürünler domates, sebze ve meyve çeşitleriyle balık oldu. Geleneksel olarak ihracatı yapılan tekstil, gıda ve elektronik ürünlerinin yanı sıra son dönemde otomotiv sektörü öne çıkıyor. Otomotiv sanayi ile ilgili ülkede ciddi yatırım yapılıyor. Türkiye'nin önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte otomotivde Rusya pazarına odaklanması önemli avantaj yaratabilir. Rusya, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise Türkiye'nin en büyük ortağı. Ülkede bugüne kadar üstlenilen projelerin toplam tutarı 73,1 milyar dolar düzeyinde.





2- UKRAYNA
STA GÖRÜŞMELERİ HIZ KAZANDI

Türkiye, Ukrayna'nın en önemli tarımsal ürün tedarikçilerinden biri. Geçen yıl bu ülkeye 382 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı yaptık. 2018'de ülkeler arasındaki ticaret yüzde 4 oranında azalsa da bu yıldan itibaren ihracatta yüzde 30'a varan artış var. Gıda sektörünün yanında ormancılık, veterinerlik ve bitki sağlığı sektörlerinde işbirliği fırsatları çoğalıyor. İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri de devam ediyor. Türkiye'den bu ülkeye günde yaklaşık 20 direkt uçak seferi bulunuyor. THY'nin Ukrayna'da altı farklı kente uçuşu var. Türkiye ayrıca Ukrayna'dan en fazla turist çeken ülke konumunda. Geçtiğimiz yıl Ukrayna'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısı yaklaşık 1,4 milyon oldu.





3- KAZAKİSTAN
TEKSTİL VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ İMKANI

İhracatta avantaj sağlayacak ürünler tekstil mamulleri, giyim eşyası, elektrikli makineler ve tel/optik kablolar. İthalatın başta gelen kalemleri ise demir dışı metaller, bakır, ham petrolden ürünler, ham petrol ve doğalgaz.





Türkiye, yüzde 50'nin üzerinde payla Kazak turistler için birinci destinasyon konumunda. 2018 yılında Kazakistan'dan Türkiye'ye 427 bin turist geldi. Resmi rakamlara göre, Kazakistan'daki Türk yatırımlarının toplam birikimli tutarı 2 milyar dolar civarında. İki devlet arasındaki görüşmeler sonrasında, önümüzdeki beş yıl içerisinde karşılıklı ticaret hacminin 5 milyar dolara, yedi yıl içinde ise 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması planlanıyor.





4- AZERBAYCAN
TARIHI İŞBİRLİĞİ GENİŞLİYOR

Kafkaslar'da ekonomik ve siyasi açıdan en istikrarlı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye'nin 'İki devlet bir millet' söylemiyle tarihten gelen yakın ilişkileri nedeniyle bölgedeki en yakın ticari ortağı konumunda. Azerbaycan'a ihracatta öne çıkacak ürünler demir-çelik inşaat ve aksamı, temizlik malzemeleri, radyo-televizyon yayını için verici cihazlar olarak sıralanıyor.





İthalatta ise petrol ve doğalgaz, plastik ürünleri, işlenmemiş alüminyum, organik kimyasal maddeler ön planda. Ülkedeki Türk yatırımları 11 milyar dolara ulaştı. Aynı şekilde Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımları da 11,2 milyar dolar seviyesinde. Her yıl Azerbaycan'dan Türkiye'ye yaklaşık 800 bin turist geliyor.





5- ÖZBEKİSTAN
BIN 100 TÜRK ŞİRKETİ FAALİYETTE

Başlıca ihraç ürünleri arasında temizlik maddeleri, ilaç, römork, plastik ürünleri ve gıda işleme makineleri öne çıkıyor. İthalatta ise bakır, bakır alaşımları ve bakır ürünleri, levhalar, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları, gübre, konserve, altın, işlenmemiş kurşun ve ipek ön planda.





Türkiye 2018 yılında Rusya'dan sonra Özbekistan'da en çok şirket kuran ülke oldu. Özbekistan'da Türk sermayeli bin 100 civarında şirket bulunuyor. Bankacılık, ilaç, inşaat, otomotiv, ayakkabıcılık, turizm ve gıda sektörlerine yapılan Türk yatırımlarının toplamı 1 milyar doları buluyor. Türkiye mahreçli yatırımlar Özbekistan'ın ihracatına 300 milyon dolar katkı sağlıyor.





6- GÜRCİSTAN
ENERJİ, İLAÇ VE ALTYAPI İÇİN CAZİP

Avantaj sağlayacak ihraç ürünleri demir-çelik-plastik borular, temizlik malzemeleri, tıbbi ilaçlar ve demir inşaat aksamları. Başlıca ithal ürünler ise kimyasal gübreler, demir-alaşımsız çelik ve örme mensucat. Gürcistan'da sermayesi 1 milyon doların üstünde 27 Türk firması var.





Ayrıca ülkede KOBİ niteliğinde yaklaşık 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Gürcistan'da bugüne kadar Türk müteahhitlik firmaları tarafından yaklaşık 3,5 milyar dolar tutarında 197 proje üstlenildi. Türk firmalarının faaliyet alanları, enerji santrali, turistik tesis, konut, karayolu inşası gibi alanlarda yoğunlaşıyor.





7- KIRGIZİSTAN
EGİTIM VE BANKACILIK ÖN PLANDA

İhracatta en önemli üç kalem mücevher eşyası, tekstil ürünleri ve karayolu taşıtları için aksam olarak sıralanıyor. İthalatta ise altın, pamuk ve kuru baklagiller öne çıkıyor. Kırgızistan'daki Türk yatırımları 304 milyon dolar seviyesinde iken Türkiye'deki Kırgızistan yatırımları ise yaklaşık 25 milyon dolar.





Başkent Bişkek'e THY haftada 17 sefer yapıyor. Kırgızistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2018'de 115 bini buldu. Bu sayı üç yıl önce 80 bin civarındaydı. Kırgızistan'da bugün Türk sermayeli yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. Yatırım yayılma kapasitesi açısından ise eğitimden bankacılığa, hizmetten gıda üretimine kadar birçok değişik sektörde ilk sırada bulunuyor.





8- TÜRKMENİSTAN
KİMYA VE TARIM ÜRÜNLERİNDE FIRSAT

Ülkeye ihraç edilebilecek başlıca ürünler pamuk ve tekstil ürünleri, enerji, kimya ve tarım ürünleri. İthal edilen ürünler arasında ise işlenmiş metal, beyaz eşya, elektronik ürünleri, gıda, tekstil sanayi ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, ulaştırma araçları ve ilaçlar öne çıkıyor.





THY'nin başkent Aşkabat'a haftada 14 seferi bulunuyor. 1992-2019 yılları arasında Türkmenistan'da müteahhitlik hizmeti bağlamında toplamda yaklaşık 50 milyar dolarlık 1019 proje Türk şirketleri tarafından hayata geçirildi. Geçen yıl 250 bin Türkmenistanlı Türkiye'yi ziyaret ederken, son dönemde ticaret hacminde bir azalma gözleniyor.





9- BELARUS
GIDA VE METALDE FIRSAT SUNUYOR

İhraç edilebilecek başlıca ürünler domates, üzüm, tekstil ürünleri, sebze ve meyve ile kara taşıtları. Ayrıca maden ürünleri, makine ve ekipman, kimyasal ürünler ve metaller alanında da fırsatlar var. İthal edilen başlıca ürünler ise kimyasal gübre, sentetik filament demetler, demir-çelik.





Belarus'ta faaliyet gösteren 45 Türk şirketinin bu ülkedeki toplam yatırımları 1,2 milyar dolar düzeyinde. Türk müteahhitlik firmaları, Belarus'ta faaliyetlerine başladıkları 1991 yılından günümüze kadar 918 milyon dolar değerinde 46 proje üstlendiler. Belarus'tan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2018 yılında yaklaşık 250 bin kişi oldu.





10- TACİKİSTAN
MÜTEAHHİTLİKTE GİDİLECEK YOL VAR

İhracatta öne çıkacak ürünler alüminyum, pamuk, hazır deriler, meyve, metal cevherleri, taze ve soğutulmuş sebzeler ve tekstil ürünleri olurken, ithalatta ise petrol yağları ve gazları, buğday, tekstil ürünleri, ahşap ürünleri, otomotiv ve cam eşyalar ön planda.





Tacikistan'da 19942018 yılları arasında Türk müteahhitlik firmaları 49 proje ile 600 milyon dolarlık iş hacmi yarattı. Tacikistan'daki en büyük Türk yatırımı, Coca Cola İçecek'in yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği üretim ve şişeleme tesisi. Son teknolojili bir üretim bandıyla faaliyet gösteren fabrikada yaklaşık 150 kişi çalışıyor.













MİTHAT YENİGÜN / TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ (TMB) BAŞKANI
"Türkiye, bölgeye model oluyor"

"Avrasya ülkeleri ile Türkiye arasında coğrafi ve kültürel yakınlığın katkısıyla siyasi ve ticari ilişkiler hep ön planda olmuştur. Orta Asya'daki cumhuriyetlerin bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerin başında yer alan Türkiye, geçen zaman zarfında ekonomide liberalleşme deneyimi konusunda da bu ülkeler için bir model oluşturmuştur.





Rusya, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra son dönemde Belarus, Tacikistan ve Kırgızistan Avrasya bölgesinde yakından izlediğimiz pazarlar arasında yer alıyor.





Müteahhitlerimiz Avrasya ülkelerinde kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri gibi muhtelif sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler, sağlık tesisi, turizm tesisi ve sosyal-kültürel tesisler gibi çeşitli bina projeleri gerçekleştirebilir."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2964,67 0,08%
  • ALTIN ONS 2669,71 -0,07%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,555 0,032%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39726 0,03186%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,54 0,156%
  • EURO/DOLAR 1,0475 -0,0439%
  • EURO/TURK LIRASI 36,1799 -0,1661%
  • STERLIN/DOLAR 1,2592 -0,03255%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL