DOLAR
34,45
-0,10%
DOLAR
EURO
36,18
-0,17%
EURO
GRAM ALTIN
2957,37
-0,17%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Amerika'da şirket almayı düşünüyoruz

27 Ekim 2022 | 10:22
Amerika'da şirket almayı düşünüyoruz
Türkiye’de yassı alüminyum üretiminin yarıdan fazlasını tek başına gerçekleştiren Kibar Holding bünyesindeki Assan Alüminyum, alanında ilk üç üreticiden biri olduğu Avrupa pazarından sonra Amerika’ya açılıyor.

ARAM EKİN DURAN
[email protected]

Amerika’da yeni dağıtım kanalları kuracaklarını belirten Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksel Güngör, “Kuzey Amerika’da şirket satın alabiliriz, bir üretim tesisi de kurabiliriz” diyor. Kurulduğu 1988 yılından bu yana rulo, levha ve folyo olmak üzere yassı haddelenmiş alüminyum üreten ve yılda yaklaşık 750 milyon dolar ciro ile Türkiye’nin en büyük 50 şirketinden biri olan Kibar Holding iştiraki Assan Alüminyum, ABD pazarına göz dikti.

Şirketin yeni dönem planlarını Ekono-mist’e anlatan Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksel Güngör, bugüne kadar Avrupa pazarına odaklandıklarını belirterek, “Yeni dönemde ise Amerika pazarını radarımıza aldık. Özellikle Kuzey Amerika’da şirket satın alabiliriz. Planlarımız gerçekleşirse, orada bir üretim tesisi de kurabiliriz” diye konuşuyor.

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksel Güngör’e sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Türkiye alüminyum sektörünün büyüklüğü nedir?
Türkiye’de alüminyum sektörünün toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 1,3 milyon ton. Biz ise sektörün yassı alüminyum alanında Türkiye’deki üretimin yarısından fazlasını tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Bu da geçen yılki rakamlarla 266 bin tona karşılık geliyor.

2017 yılı sizin için üretim ve ihracatta nasıl geçiyor?
2016’da bir önceki yıla göre yüzde 6,3 büyümüştük. 2017’de ise yüzde 3 büyüme hedefimiz vardı. İç pazarda ise yüzde 8-10 arası bir büyüme planı oluşturmuştuk. İlk 8 ayda işler yolunda gitti. Şu an hedeflerimizle yapmış olduğumuz bütçenin doğru orantıda gittiğini görüyorum. İhracat ayağında ise üretimin yüzde 74-75 seviyelerinde gerçekleşmelerle planlarımıza uygun gidiyoruz.

Bu yıl hangi yatırımları devreye alacaksınız?
Bizim açımızdan 2017, yatırımları realize ettiğimiz bir yıl. Dolayısıyla büyüme oranımızı yüzde 3’te tuttuk. Bu dönemde devreye alacağımız yatırımlarımızla, önümüzdeki yıllarda büyüme oranımız hızla artacak. Öncelikle Dilovası’ndaki fabrikamızda kapasite artırımını içeren iki önemli yatırımımızı devreye alıyoruz.

İlki döküm kapasitemizi artırmak için iki yeni döküm hattı kurduk, Mayıs ayında devreye aldık. Böylelikle döküm hattı kapasitesi olarak Çin’den sonraki dünyanın en yüksek sürekli döküm kapasitesine ulaşmış olduk. Şu anda 19 döküm hattımız faaliyette. Bunun yanında bir de hadde yatırımımız var. Katma değerli folyo üretimine destek olması için ele aldığımız bu yatırım da yılın son çeyreğinde, Kasım başı itibariyle devreye alınacak.

Bu yatırımların toplam maliyeti ne oldu?
İki yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 60 milyon dolar oldu diyebilirim. Döküm hattı ve hadde yatırımları ile birlikte oluşacak kapasite artışı ile toplam üretimimizi 2 yıl içinde 270 binlerden 300 bin tonlara çıkaracağız. Bunun içinde, folyo ürünlerinde kısa sürede 100 bin tona ulaşmayı öngörüyoruz. Geri kalan 200 bin ton da bizim rulo, levha ve boyalı alüminyum ürünlerimizin toplam kapasitesi olacak. Böylelikle folyo üretiminde Avrupa’nın en büyük ikinci kapasitesine sahip şirketi olacağız.

Dünya artık hızla Endüstri 4.0 çağına hazırlanıyor. Sizin bu alana ilişkin hazırlıklarınız nelerdir?
Biz yaklaşık iki yıl süren çok ciddi bir yazılım altyapısı değişimine gittik. Bunun ana nedeni Endüstri 4.0’a ilişkin altyapı değişikliklerine hazırlanmaktı. Teknolojik anlamda müşterilerimizin yeni ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önce bu altyapıyı yeniden kurmamız gerekiyordu. Yazılım altyapısını kurduktan sonra, bunun üzerine tedarik zinciri optimizasyonu projesine başladık. Böylelikle Endüstri 4.0 ile ilgili beklentilerin birinci aşamasını hayata geçirmiş olduk.

Önümüzdeki dönemde ne gibi yeni adımlar atmayı planlıyorsunuz?
İkinci aşamada, ürün optimizasyonlarının tamamlaması ile birlikte maksimum verimliliğe odaklandığımız bir çalışmaya başlayacağız. Takdir edersiniz ki bin 300 çalışanı bulunan, yıllık 700-750 milyon dolarlık cirosu olan, Türkiye’nin en büyük 41’inci sanayi kuruluşunun ERP’sinin yani kurumsal kaynak planlama sisteminin değiştirilmesi çok hassas ve maliyetli bir süreç.

Avrupa merkezli ihracat yapan bir şirket olarak, ‘yeni pazarlar’ arayışınız var mı?
Assan Alüminyum’un repütasyonu oldukça yüksek ve ihracatçı bir şirket olarak tanınıyoruz. Dolayısıyla yalnızca Avrupa değil, dünyanın her yerindeki fırsatlara açığız ve hızlı hamleler yapabiliriz. Bunlar içerisinde satın almalar, yeni yatırımlar yeni setup’lar hep gündemde olacak.

Yakın gelecekte en fazla odaklanacağız coğrafya neresi olacak?
Bizim bundan sonraki genişleme planımızda Amerika önemli bir yer tutacak. Avrupa’daki alışkanlıklarımız ve yerimiz ile beraber Amerika’da da var olmak için çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda orada bir setup, dağıtım kanalları kurmak ile ilgili hamleye başlayacağız.

Peki ABD’de bir satın alma planınız var mı?
Olabilir. Her türlü fırsat ve olasılığa, stratejimize uyumlu her türlü girişime açığız. ABD’de radarımızdaki en önemli ülkelerden bir tanesi. Bu yüzden sürekli takipteyiz. Dolayısıyla globalleşen Assan Alüminyum’un bundan sonra en önemli ayaklarından biri de Amerika olacak.

ABD’nin hangi bölgeleri şu an ilgi alanınızda?
Daha çok Kuzey Amerika’ya bakıyoruz. Yaklaşık 18-20 yıldır Amerika ile çalışıyoruz, bu pazar hakkında know-how’ımız yüksek. Amerika’daki yorumlarımız doğru çıkarsa satın alma ve hatta yeni üretim tesisi kurma gibi birçok konu gündeme gelecek.

'İLAVE YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ'
"Bizim sektörümüzde ölçek ekonomisi çok önemli. Bugünkü gibi belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, daha katma değerli işlere doğru bir yönelme olacaktır. Şu an yeni folyo yatırımımız dışında bir planımız yok. Ama gidişatı gören biri olarak, bunların üzerine yine hadde yatırımları söz konusu olacaktır. 2018'de yeni pazar araştırmalarımızın olumlu çıktılarını gördüğümüz zaman, kapasite artırmaya yönelik ilave yatırımları gündeme alacağız"
0


  • ALTIN GRAM - TL 2957,37 -0,17%
  • ALTIN ONS 2670,01 -0,06%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,522 0,011%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39734 0,03759%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4523 -0,0983%
  • EURO/DOLAR 1,0472 -0,0649%
  • EURO/TURK LIRASI 36,1787 -0,1694%
  • STERLIN/DOLAR 1,25874 -0,06947%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL