DOLAR
34,26
0,30%
DOLAR
EURO
37,66
-0,47%
EURO
GRAM ALTIN
2922,54
0,21%
GRAM ALTIN
BIST 100
9109,34
2,37%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Geçen yıl halka arz edilmişti.... ABD’de nikel kaplamalı tel yatırımı planlıyor

20 yılı aşkın süredir Kayseri’de oksijensiz elektrolitik bakır tel üretimi gerçekleştiren Mega Metal, üretiminin yüzde 49’unu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Kayseri’de üretim kapasiteni artıracak yeni bir yatırıma soyunacak olan şirket, ABD’de yatırım planlıyor.

24 Temmuz 2024 | 16:22
Geçen yıl halka arz edilmişti.... ABD’de nikel kaplamalı tel yatırımı planlıyor

Mega Metal, 20 yılı aşkın süredir Kayseri’de oksijensiz elektrolitik bakır tel üretimi gerçekleştiriyor. 45 bin metrekarelik kapalı alan olmak üzere toplam 75 bin metrekarelik büyüklüğe sahip tesisinde yıllık 48 bin tonluk kurulu kapasiteye sahip olan şirket, ana faaliyet alanı olan ‘süper ince bakır tel üretimi’ ile Türkiye’nin ve dünyanın lider kuruluşları arasında bulunuyor.

7 - 20 Temmuz 2024 tarihli sayıdan 

Ürün gamını çeşitlendirmek adına teknoloji yatırımlarına devam eden şirket, çıplak ve kalaylı bakır tellerinin yanı sıra daha yüksek ısıya dayanıklı gümüş kaplı bakır tel de üretmeye başlamış durumda.

“Gümüş kaplamalı tellerin kullanım yerleri genelde oldukça niş alanlar olmasına rağmen, sahip olduğu teknolojiyle bu ürünü tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikte üretebildiklerini söyleyen Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, "Örneğin gümüş teller, son yıllarda büyük bir teknolojik dönüşüm geçiren sağlık sektörünün çok temel bir ihtiyacı ve Türkiye’de bizim dışımızda bir üretici yok.

Avrupa’da ise benzer üretimi yapabilen iki şirket olmasına rağmen üretim kapasitesi anlamında aramızda ciddi bir farklılık bulunduğu görülüyor” Cüneyt Ali Turgut, ürün portföylerine nikel kaplı telleri de eklemeyi hedeflediklerini söylüyor.

Nikel kaplamalı tellerin, ABD pazarı için büyük bir potansiyele sahip olduğuna da değinen Turgut, bu pazardaki plan ve organizasyonlarını tamamladıklarında ABD’de üretime başlayacaklarını kaydediyor.

CÜNEYT ALİ TURGUT 
MEGA METAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI

24 BİN TON KAPASİTELİ YATIRIM

668 kişiye istihdam sağlayan şirketin organik büyüme stratejileri çerçevesinde, Kayseri’deki fabrikanın içerisinde bulunan arazide yer alacak şekilde, mevcut üretim tesislerine ek olarak 24 bin ton kapasiteli yeni bir üretim tesisi yatırımı kararı alındığına değinen Turgut, “Yapılacak olan bu yeni yatırımımız ile toplam kapasitemiz yıllık bazda yüzde 50 artarak 72 bin tona ulaşacak. Bir diğer öncelikli hedefimiz ise ABD’de üretime başlamak. Bu konuda ABD’de üretim ve satış pazarlama konusunda sektörümüzde yüksek deneyim ve tecrübe sahibi bir firmanın satın alınması için prensip anlaşmasına vardık, nihai satın alma yönünde çalışmalarımız devam ediyor” diye anlatıyor.

“Halka arza 3,35 kat talep geldi’’
“Geçtiğimiz yıl şirketimizin yüzde 23,68 oranındaki hissesini halk arz etmeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Şirketimizin halka arzı için geçtiğimiz yılın 7-8 Aralık’ında talep toplandı ve hisse fiyatımız 28,30 TL olarak açıklandı. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 74’ü bireysel yatırımcı, yüzde 25’i yurt içi kurumsal yatırımcı, yüzde 1’i ise şirket çalışanlarına ayrıldı ve tamamı satıldı. Halka arz büyüklüğümüz 1 milyar 775 milyon 825 bin TL olarak gerçekleşti. Bireysel ve kurumsal yatırımcılardan gelen talep sayısı, 3 milyon 869 bin 449 ile halk arz edilen miktarın 3,35 katı talep gerçekleşti.”

SAÇ TELİNDEN İNCE TEL ÜRETİYOR

Yenilenebilir enerji santrallerinden otomotiv endüstrisine, uzay araçlarından yüksek teknoloji gerektiren beyaz eşyalara, tıbbi cihazlara ve robotlara kadar çok geniş bir alanda Mega Metal’in ürettiği teller kullanılıyor. Otomotiv, beyaz eşya, sağlık, telekomünikasyon gibi sektörlerde akla gelen birçok yerel ve küresel markanın dolaylı tedarikçisi konumunda olan şirketin ürünleri; NASA, Tesla, Paris Metrosu gibi şirketler ve projelerde kullanılmış bulunuyor. Saç telinin standart çapı 0.10 mm iken şirketlerinin 0.05 mm kalınlığında bakır tel üretebildiğinin altını çizen Turgut, “Bu alanda Avrupa ve Türkiye’deki bütün üreticilerin toplam kapasitesi, tek başına bizim kapasitemize ulaşamıyor. Ürettiğimiz bu telleri yüksek teknolojinin kullanıldığı her alanda, her üründe görmeniz mümkün. Bu ürünler sektörümüzde kârlılığa en yüksek katkıyı sağlayan ürün gamı içinde yer alıyor” diyor.

AVRUPA PAZARINI DOMİNE EDİYOR

2023 yılında büyük bir büyüme ivmesi yakalayarak, yılı 11,7 milyar TL’yi aşkın ciro ve 300 milyon TL net kâr ile kapamayı başaran Mega Metal, bu yılın ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında ise net kârını bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 344 artırarak 31 milyon TL’den 138 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin hasılatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 2,486 milyar TL’den 4,420 milyar TL’ye çıkarken, esas faaliyet kârı ise 115 milyon TL’den 245 milyon TL’ye çıkarak yüzde 130 arttı. Şirketin 2024 büyüme hedefi ise yüzde 15.

Mega Metal’in ürünleri hem iç pazarda hem de yurt dışı pazarlarda talep görüyor. Şirket, faaliyete başladığı günden bu yana İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi arasında yer alıyor. Öte yandan bugün, özellikle ‘süper ince tel’ kategorisinde Avrupa pazarının önemli bir kısmını domine ettiklerini de belirten Turgut, “Çünkü Avrupa’da bizim dışımızda bu kadar yüksek teknolojiyle üretim yapabilen ve yüksek kapasiteye sahip benzer bir şirket yer almıyor” diyor.

İHRACAT HEDEFİ 250 MİLYON DOLAR

Mega Metal, üretiminin yüzde 49’unu ihraç ediyor. Başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında 30’dan fazla ülkeye ihracat yapan şirket, geçtiğimiz yıl yaklaşık 230 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl ise 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Turgut, şöyle devam ediyor: “Avrupa pazarında ‘süper ince bakır tel’ dendiğinde akla gelen ilk markalardan biri olarak Mega Metal, Avrupa’nın bu alandaki referans şirketi konumunda. Yani pazarın büyük bir kısmını domine ediyor. Hedefimiz buradaki güçlü pazar konumumuzu korumak ve buna paralel ABD’de kendi markamız ve dağıtım ağımızı geliştirerek pazar payımızı artırmak.”

Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, enerji verimliliğinin iyileştirilmesi, sürdürülebilir ulaşım ve altyapı projeleri, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi, araçlardaki otonom sistemlerinin artması, solar enerji ve teknolojideki büyümeler ve gelişmeler ürünlerimize ama özelikle süper ince tel ürünlerine olan talebi artırıyor. Mega Metal olarak da öncelikle katma değeri yüksek süper ince bakır tel üretim ve satış miktarlarını artırmanın temel öncelikleri olduğunun altını çizen Turgut, “Hedefimiz Türkiye’deki güçlü pazar konumumuzu korumak ve buna paralel ABD’de kendi markamız ve dağıtım ağımızı geliştirerek pazar payımızı attırmak” diyor.

Şirket, başta ürünlerinin kalitesini artırmak olmak üzere, üretim proses verimliliğini artırmak, enerji tasarrufu yapmak, bakım tekniklerini geliştirmek gibi çeşitli konularda çalışmalar yürütüyor. Turgut, “Her yıl iyileştirme ve üretim faaliyetlerimizi geliştirmek için daha fazla kaynak ayırmaya çalışıyoruz. Bu konuda çalışan tam zamanlı personel sayımızı yükselterek şirketimizde AR-GE merkezi oluşturma yolunda ilerliyoruz” diye ekliyor.

Tunceli’de GES yatırımı gerçekleştirecek
“Yılın son çeyreğinde üretime başlaması planlanan Kütahya ve Bilecik’teki güneş enerjisi santrali projelerimize Tunceli’yi de eklemek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Tunceli’nin Pertek ilçesinde yapmayı planladığımız güneş enerjisi projesi kapsamında çağrı mektubu almak için gerekli başvuruyu yaptık. Çağrı mektubu başvurumuzun olumlu sonuçlanması halinde santralimizi 2024 yılının son çeyreğinde devreye almak için çalışıyoruz. Tunceli’deki güneş enerjisi projemizin yıllık ortalama elektrik üretim kapasitesinin 17 MKwh olarak gerçekleşmesi planlanıyor. Kütahya, Bilecik ve Tunceli’deki üç projenin devreye girmesiyle ise şirketimizin yıllık ortalama elektrik üretim miktarının 57 MW olmasını ve fabrika çatı üstü GES’le birlikte toplam elektrik tüketimimizin yüzde 85’ini karşılıyor olmayı bekliyoruz. Böylece karbon nötr bir şirket olma hedefimize daha da yaklaşacağız.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 2922,54 0,21%
  • ALTIN ONS 2653,5 -0,09%
  • BIST 100 9109,34 2,37%
  • DOLAR/JAPON YENI 148,716 1,207%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35785 0,17263%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 95 0,3963%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2571 0,3013%
  • EURO/DOLAR 1,0978 -0,4814%
  • EURO/TURK LIRASI 37,659 -0,4742%
  • STERLIN/DOLAR 1,3125 -0,00838%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL