Geçen yıl 201 milyon dolarlık yatırım yapan şirket, bu yıl da 461 milyon dolar yatırım yapacak. Şirket satın almak için yurtdışını incelediklerini söyleyen Erdemir CEO’su Ali Pandır, bölge olarak Akdeniz havzasına ve Doğu Avrupa’ya baktıklarını belirtiyor. Analistler, hisse için ‘tut’ notu düşüyor.
GÖZDE YENİOVA
[email protected]
Geçtiğimiz yıl sektördeki 50’nci yılını tamamlayan Türkiye’nin demir-çelik devi Erdemir Grubu, Oyak Grubu’nun bünyesine geçtikten sonra büyük yatırımlarla Türkiye’nin yassı ürün ihtiyacını karşılar hale geldi. Şirket, geçen yıl 8,7 milyon ton satış yaptı ve böylece rakam önceki yıla göre yüzde 8 artış gösterdi.
Erdemir, borsanın güçlü şirketlerinden biri. 2002’de Erdemir Grubu’na dahil olan 2,9 milyar TL sermayeye sahip Türkiye’nin uzun hadde çelik üreten şirketi İsdemir de bu ay sonunda borsaya açılacak. Hem Erdemir’in yeni yatırımları ve bilanço performansını konuşmak hem de İsdemir’deki gelişmeleri öğrenmek için İskenderun’daki İsdemir fabrikasında, Erdemir CEO’su Ali Pandır ve İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan ile buluştuk.
Erdemir, geçen yıl bilanço olarak ise önceki yıllara göre çok iyi bir performans gösteremedi. Erdemir CEO’su Ali Pandır, Çinli ve Rus şirketlerin Türkiye pazarına ucuz fiyatlı girmesinin sektörü olumsuz etkilediğini kaydediyor Erdemir, son bilançosunda 2015’te beklenin altında 414 milyon dolar net kâr açıkladı. Geçen yıl bu rakam 732 milyon dolardı.
ANLAŞMA FESHİ ETKİLEDİ
Rakamın beklentilerin altında açıklanması, bir defaya mahsus olarak, piyasa koşullarına uygun yeni bir anlaşma yapmak üzere, 2008-2022 dönemini kapsayan 204 milyon TL’lik sabit fiyatlı navlun hizmet satın alım sözleşmesinin feshi için ayrılan karşılıktan kaynaklanıyor.
Ali Pandır, bir defalık bu sözleşme feshinin yanı sıra geçen yıla göre yarı yarıya düşen çelik fiyatlarının da bi-
lançoda etkili olduğuna dikkat çekiyor. Sektördeki olumsuz gidişata önlem olarak neler yaptıklarını sorduğumuz Ali Pandır, “Maliyet düşürerek, başka pazarlara girerek, inovatif işlere yönelerek ve ürün çeşitliliği yaparak önlem alıyoruz. Verimli kapasite kullanımı yapıyoruz” diyor.
Sektörde durum pek iç açıcı olmasa da Erdemir güçlü büyümesini sürdürüyor. Geçen yıl 201 milyon dolarlık yatırım yapan şirket, bu yıl da 461 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Ali Pandır, yatırım planlarını şöyle anlatıyor: “2019 yılına kadar 1 milyar dolar yatırım paketimiz bulunuyor.
Bunu parça parça yapmayı sürdürüyoruz. Çevre yatırımları, kalite artırıcı ve ürün çeşitlendirici yatırımlar ve enerji yatırımlarımız olacak. Maliyet düşürücü ve kâr artırıcı yatırımlar da yapacağız. Geri kazanım yatırımlarını da devreye alacağız.”
YURTDIŞI HEDEFLERİ
Romanya’da yurtdışı yatırımı olan Erdemir, satın almalar için de fırsatlara bakıyor. Ali Pandır, “Son olarak İtalya’daki Liva için ilgimiz olduğunu bildirdik ve ihale için incelemeler yaptık” diyor. Yurtdı-şında üretim ya da satış ağı yatırımları olabileceğini ifade eden Ali Pandır, bölge olarak Akdeniz havzasına ve Doğu Avrupa’ya baktıklarını söylüyor.
Erdemir, düzenli temettü veren şirketler arasında yer alıyor. Erdemir Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 30 kuruş temettü dağıtılmasına karar verdi. Bu tutar yüzde 8.4 oranında bir temettü verimine işaret ediyor.
ÇİN ETKİSİ SÜRÜYOR
Demir-çelik piyasasında Çin hakimiyetini koruyor. Bu ülkenin üreticilerinin ucuz fiyatlardan Türkiye pazarına girmesi ise pazarı olumsuz etkiliyor. 2013-2015 yılları arasında Çin’in üretimi dünyanın geri kalanının üzerinde oldu. Çin’in fazla kapasitesinin tehdit olduğu ifade ediliyor.
Dünya çelik ihracatını geçen yıl yüzde 22 artıran Çin’in yanı sıra Rusya’da artıda. Türkiye’nin ihracatı ise geçen yıl yüzde 7,8 düştü ve 13,5 milyon ton oldu. Bunda Çin fiyatlarının yanı sıra Türkiye’nin önemli pazarları olan Irak ve Suriye’de yaşanan olayların da etkisi olduğu ifade ediliyor.
Türkiye’nin çelik ithalatı ise geçen yıl yüzde 41,3 arttı. Üretim ise yüzde 7,4 azaldı ve bunda da ithalatın etkisi var. Tüm bu gelişmelerin sektörü ve kendilerini de etkilediğini söyleyen Erdemir CEO’su Ali Pandır, fiyatların düştüğüne ve baskı altında kaldıklarına dikkat çekiyor.
Ali Pandır, yapılan ön incelemede damping yapılan yabancı menşeili şirketlerde bulguların ortaya çıktığını, bir sonraki aşamanın o ülkelerdeki üreticilerin yerinde inceleme yapmak olduğunu söylüyor. Rusya ile aramızdaki gerginlikten dolayı yerinde inceleme yapmanın zor olacağını belirten Pandır, sürecin zaman alacağını ifade ediyor. Sektör olarak telafi edici vergi müracaatı yapmaya hazırlandıklarını söyleyen Pandır, yurtdışındaki şirketlere Türkiye’de anti damping vergisi getirilmesi için çalışacaklarını kaydediyor.
ANALİSTLER NE DİYOR?
“Önerimiz ‘tut’ yönünde”
Başak Dinçkök
İş Yatırım Analisti
“Erdemir, 2015 yılı dördüncü çeyrekte 38 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakam geçen yılın aynı dönemindeki 387 milyon TL net kârın altında gerçekleşti. Şirketin net kârı beklentimiz olan 200 milyon TL'nin oldukça altında.
Dördüncü çeyrek satış gelirleri, zayıf çelik fiyatlarına rağmen yüzde 22 yıllık büyüme gösteren satış tonajı ve TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle TL bazında yüzde 4 büyüme gösterdi. Ancak şirket düşen çelik fiyatları nedeniyle geçen yılın aynı döneminin yaklaşık yarısına gelen bir FVAÖK marjı açıklamak durumunda kaldı. Hedef fiyat 4,18 TL, önerimiz ‘tut' yönünde.”
“Hedef fiyatımız 3,70 TL”
Fulin Önder
Şeker Yatırım Analisti
“Erdemir, 2015 yılı dördüncü çeyrekte tahminimiz olan 272 milyon TL'nin oldukça altında 38 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr, bir defaya mahsus ayrılan karşılık ile beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Erdemir için halihazırdaki hacim büyümesi, fiyat ve kârlılık tahminlerimizi koruyoruz.
Dünya çelik fiyatlarında yılbaşından bugüne ve özellikle yakın zamanda gerçekleşen artışların sektördeki kapasite fazlasının kullanılmasıyla dengelenebileceğini dikkate alıyoruz. Erdemir için hedef fiyatımızı hafifçe yükselterek hisse başına 3,70 TL olarak belirliyoruz. Tavsiyemizi ‘tut' olarak güncelliyoruz.”