Halen 61 şubesi bulunan BigChefs, bu yıl 15 yeni şube daha açmaya hazırlanıyor. Şirket ayrıca dijitalleşmeye de yatırım yapıyor. Kısa bir süre önce Vadi İstanbul restoranında dijital menüye geçen şirket, 2020'de bunu tüm Türkiye'deki şubelerine yaymayı planlıyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
[email protected]
Temelleri 2007 yılında kadın girişimcilerin rol modellerinden biri olan Gamze Cizreli tarafından Ankara'da atılan Bigchefs, bugün yurtiçinde ve yurtdışında 61 şubesiyle Türkiye'nin önemli restoran zincirlerinden biri haline geldi.
Eylül 2016'da uluslararası yatırım fonu Taxim Capital ile ortaklık kuran şirket, bu yatırım sonrasında bir yılda 12 şube açarak yüzde 40 büyüdü. Bugün BigChefs'in Türkiye'de İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra aralarında İzmir, Antalya, Adana, Muğla (Bodrum), Bursa, Denizli, İskenderun, Mersin ve Marmaris'in de olduğu farklı bölgelerde 50 şubesi bulunuyor.
Yurtdışında ise 10 şubesi bulunan şirketin yıllık cirosu 450 milyon TL'ye ulaşmış durumda.
YURTDIŞINDA BÜYÜYECEK
2019'da yurtiçinde ve yurtdışında 15 yeni şube açmaya hazırlanan Bigchefs, son beş yıldır franchise sistemiyle büyüyor. Türkiye içindeki toplam 20 şube franchise yoluyla işletiliyor. 2019'da sekiz adet daha franchise şube açılması planlanıyor. Trabzon, Kayseri, Konya, Çanakkale, Balıkesir öncelikli iller arasında yer alıyor.
Franchise giriş bedeli yurtiçi şubeler için 600 bin TL iken royalty bedeli ise yüzde 6 olarak belirlenmiş durumda. Bu bedeller yurtdışında ise pazar büyüklüğü ve açılacak şube sayısına göre değişiklik gösteriyor.
Son dönemde yurtdışında da büyümesini hızlandıran şirket, ağustos ayında Frankfurt'ta açılacak şubeyle Avrupa pazarına girecek. Bu yıl Kazakistan, Romanya, Azerbaycan ve Bahreyn'de de şubeler açmayı planlayan şirketin böylece yurtdışındaki restoran sayısı 13'e ulaşacak.
Bigchefs CEO'su Cenk Akın, Hollanda, Avusturya, Katar, Umman, Malezya ve Rusya gibi ülkelerin de büyüme planlarında olduğunu söylüyor.
DİJİTALLEŞMEYE YATIRIM YAPIYOR
2019 başında ilk kez bir CEO atayan Bigchefs'in gündemindeki başlıklardan biri de dijitalleşme. Şirket, bu yıl dijitalleşmeye 500 bin TL yatırım yapacak.
Bigchefs CEO'su Cenk Akın, "Dijital menümüze yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Vadi İstanbul restoranımızda kullanmaya başladık. Ardından tüm şubelerimize yayılmasını sağlayacağız" diyor.
2020 yılında siparişlerin internetten verileceği bir sisteme geçiş yapılacak. BigChefs'e özel bir aplikasyon geliştiren şirket, müşterilerine özel kampanyalar da sunacak. Mobil uygulamanın eylül ayı itibarıyla kullanıma girmesi planlanıyor.