DOLAR
34,21
-0,07%
DOLAR
EURO
37,55
0,14%
EURO
GRAM ALTIN
2877,39
0,25%
GRAM ALTIN
BIST 100
9137,95
0,06%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ZPY ZSKF - ZİRAAT PORTFÖY SSA KATILIM SERBEST (DÖVİZ) ÖZEL FON Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

10 Ekim 2024 Perşembe, 10:48

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1346544
Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma Payı Alım Esasları Yatırımcıların BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 13:30'a kadar verdikleri katılma payı alım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden değerleme gününü takip eden ilk iş gününde yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 13:30'dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş kabul edilir ve bir sonraki değerlemede bulunan pay fiyatı üzerinden ilgili değerleme gününü takip eden ilk iş gününde yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar, izleyen ilk iş günü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
Kurucu ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü
1
Fonun, faizsiz yatırım araçlarına yönelik tercihte bulunan yatırımcılara satılacak bir fon olması dolayısıyla; katılma payı alım talimatı karşılığında yatırımcılardan tahsil edilen tutarlar nemalandırılmaz.
Fon katılma payları sadece önceden belirlenmiş kişi veya kuruluşlara tahsis edilmiş fonlar olarak adlandırılan "Özel Fon" niteliği taşımaktadır. Fon katılma paylarının tahsisli olarak satılacağı kişi ve Kuruluşlar Kurucu tarafından 27/11/2023 tarihli ve ZPY23/10395 sayılı yazıyla Kurul'a bildirilmiştir.
Alım Bedellerinin Tahsil Esasları Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %10 ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir. Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır.
Fon katılma paylarının satış başlangıç tarihinde bir adet B Grubu katılma payının nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 Amerikan Doları (USD), bir adet A Grubu katılma payının nominal fiyatı (birim pay değeri) ise bir önceki işgününde TCMB tarafından ilan edilen Amerikan Doları (USD) döviz alış kuru esas alınarak hesaplanacak olan 1 Amerikan Doları (USD) karşılığı Türk Lirası (TL)'dır. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir. Fon birim pay değeri yukarıda belirlenen pay grupları çerçevesinde, bağlı olduğu pay grubuna göre Türk Lirası ve Amerikan Doları cinsinden hesaplanır ve ilan edilir. B Grubu payların Amerikan Doları (USD) cinsinden değeri; ilgili değerleme gününde hesaplanan TL cinsi pay fiyatının TCMB tarafından ilgili değerleme gününde saat 15:30'da ilan edilen gösterge niteliğindeki Amerikan Doları (USD) döviz alış kuruna bölünmesi suretiyle tespit edilir.
Katılma Payı Satım Esasları Yatırımcıların BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 13:30'a kadar verdikleri katılma payı satım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasasının açık olduğu günlerde saat 13:30'dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş kabul edilir ve bir sonraki değerlemede bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar izleyen ilk iş günü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
Fonun birim pay değeri hesaplama ve ilan esasları burada yer almaktadır. Türk Lirası (TL) veya Amerikan Doları (USD) ödenerek satın alınan fon payının, fona iade edilmesi durumunda ödeme aynı para birimi cinsinden yapılır. Fonun satış başlangıç tarihi 26/01/2024'tür.
Satım Bedellerinin Ödenme Esasları Katılma payı bedelleri; iade talimatının, BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 13:30'a kadar verilmesi halinde, talimatın verilmesini takip eden üçüncü işlem gününde ödenir. Katılma payının işleme alınacağı değerleme günü ile yukarıdaki esaslar dahilinde emrin yerine getirileceği gün arasında yurt dışı piyasaların tatil olması durumunda, bozum valörü yurtdışı tatil gün sayısı kadar artar. Yurtdışı piyasa iş günleri olarak A.B.D., İngiltere, İrlanda, Almanya, İsviçre ve Lüksemburg tatil günleri dikkate alınır. İade talimatının BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde saat 13:30'dan sonra verilmesi halinde ise, katılma payı bedelleri talimatın verilmesini takip eden dördüncü işlem gününde yatırımcılara ödenir. Yurtiçi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, gerçekleşme valörü yarım güne denk gelen talimatlar, izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
Pay Grupları: Fon katılma payları A Grubu ve B Grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. A Grubu paylar, fiyatı Türk Lirası (TL) olarak ilan edilen ve Türk Lirası (TL) cinsinden ödeme yapılarak alınıp satılan payları; B Grubu paylar ise fiyatı Amerikan Doları (USD) olarak ilan edilen ve Amerikan Doları (USD) cinsinden ödeme yapılarak alınıp satılan payları ifade eder. Pay grupları arasında geçiş yapılamaz. Türk Lirası (TL) veya Amerikan Doları (USD) ödenerek satın alınan fon payının, fona iade edilmesi durumunda ödeme aynı para birimi cinsinden yapılır. Pay gruplarına uygulanan yönetim ücreti oranında farklılık bulunmamaktadır.
Fon'da oluşan kar, Fon'un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon'a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kardan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
6
Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon, katılma payları Tebliğ'in ilgili hükümleri çerçevesinde nitelikli yatırımcılara tahsisli olarak satılacak Tebliğ'in 6. maddesinde tanımlanan serbest özel fon statüsündedir. Fon yönetiminde katılım prensiplerine uygunluk tercih edilecektir. Fon yönetiminde; Tebliğ'in 17 ila 24'üncü maddelerinde portföye alınacak varlıklara ilişkin oransal sınırlamalara ve diğer şartlara tabi olmaksızın, 25'inci maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara tabidir. Fon portföyüne alınacak varlıklar ve işlemler Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen faize dayalı olmayanlardan seçilir ve söz konusu varlık ve işlemlere ilişkin olarak Tebliğ ve Kurul'un ilgili diğer düzenlemelerine ve izahnamede yer alan esaslara uyulur. Fon katılım serbest fon olması dolayısıyla, yatırım öngörüsü doğrultusunda faize dayalı olmayan yerli ve yabancı kamu ve özel sektör TL ve döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına, kira sertifikalarına (SUKUK), katılma hesaplarına, Danışma Komitesinin icazet verdiği ortaklık paylarına, altın, gümüş ve diğer kıymetli madenler ile taraf olunacak sözleşmelere yatırım yaparak sermaye kazancı sağlamak ve portföy değerini artırmayı amaçlamaktadır. Fon'un ana yatırım stratejisi, döviz cinsi kamu ve/veya özel sektör kira sertifikalarına yatırım yaparak Amerikan Doları (USD) bazında mutlak getiri yaratmaktır. Fon, kısa, orta ve uzun vadeli yerli kamu ve özel sektör yatırım araçlarında değişik vadeler arasında çeşitlendirilmiş faize dayalı olmayan bir portföy taşımayı hedeflemektedir. Fon, söz konusu işlemleri Borsa İstanbul A.Ş. nezdindeki Tahvil ve Bono Piyasası (kira sertifikaları) ile bankalar arası tezgah üstü piyasalarda gerçekleştirebilir. Bu çerçevede; fon yöneticisi döviz cinsinden kamu yatırım araçları ve/veya özel sektör yatırım araçlarını kullanarak verim eğrisi üzerine yayılmış ya da belli bir vadeye odaklanmış bir portföy yapısı oluşturabilir. Bu stratejiyi tamamlayıcı olarak kur riskinden korunmak amacıyla ve/veya tamamen yatırım amaçlı olarak vaad yöntemi kullanılarak Türk Lirası, yabancı para ve/veya çapraz kurlarda pozisyon alabilir. Fon toplam değerinin en az %80'i devamlı olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon portföyüne altın ve gümüşün; borsada peşin (aynı gün valörlü) olarak, borsa dışında ise vaad yöntemi ile vadeli (ileri valörlü) olarak ya da peşin olarak yapılan işlemler ile dahil edilmesi esas olup, Tebliğin 4. maddesinde belirtilen faize dayalı olmayan varlıklardan altın ve gümüş dışında kalan varlıklar ise borsada veya borsa dışında Tebliğ ve Kurul'un ilgili düzenlemelerinde yer alan esaslara uygun olarak aynı gün valörlü ve/veya ileri valörlü işlemler ile fon portföyüne dahil edilebilir. Fon'un kalan kısmı yabancı ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarına ve/veya Türk Lirası cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılacaktır. Fon portföyüne dahil edilecek faize dayalı olmayan ve Danışma Komitesinin icazet verdiği varlık ve işlemlerden döviz cinsi olarak; Türk Devleti, İl Özel İdaresi ve belediyeler ile Devletin kefalet ettiği diğer kuruluşlar tarafından yurt dışında ihraç edilen kira sertifikası, Türk özel şirketlerinin yurt dışında ve/veya yurt içinde ihraç ettiği ortaklık payları ve sukuklar dahil döviz cinsi sertifikalar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu ve özel sektör faizsiz yatırım araçlarına (Sukuk veya diğer faizsiz yatırım araçları / sertifikaları, ve/veya benzer yapıda ki diğer faizsiz yatırım araçları), gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin payları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yatırım fonlarına (yabancı fonlar) ve altın, gümüş ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına, yatırım yapabilecektir. Ayrıca fon portföyünde, sözü geçen tüm varlıklara (emtia dahil) dayalı organize ve/veya tezgahüstü piyasalarda vaad yöntemi ile vadeli işlemler; yurt içinde ve/veya yurt dışında kurulmuş Borsa yatırım fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları dahil olmak üzere yatırım fonları ile her türlü yatırım ortaklığı paylarına da yer verilecektir. Payları fonun portföylerine alınacak yabancı fonlar için ise ilgili otoriteden izin alınmış olması gerekir. Fon portföyüne dahil edilecek Faize dayalı olmayan ve Danışma Komitesi görüşü alınan varlık ve işlemlerden TL cinsi olarak ise; Türkiye'de mukim şirketler tarafından ihraç edilen özel sektör sermaye piyasası araçları (ortaklık payları ve kira sertifikaları), TCMB, Hazine ve İpotek Finansmanı Kuruluşları tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, kamu ve/veya özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, altın ve gümüş, diğer kıymetli madenler, yurt dışı ihraççıların çıkarmış olduğu TL cinsi menkul kıymetler, sertifikalar, ve söz konusu varlıklara dayalı swap işlemleri dahil vadeli işlemler vaad yöntemi kullanılarak, bununla birlikte yurt içinde ve/veya yurt dışında kurulmuş Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları dahil olmak üzere Danışma Komitesinin icazet verdiği yatırım fonu katılma payları ile her türlü yatırım ortaklığı payları alınabilir. Fon portföyünün tamamının, Kurucu tarafından uygun görüldüğü durumlarda döviz cinsi katılma hesaplarına yatırım yapılarak değerlendirilmesi mümkündür. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde, Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde ve Danışma Komitesinden icazeti alınan tezgahüstü piyasalar (OTC)'da tek taraflı olarak verilen söz (vaad) ile Tebliğ'in 4. maddesi yer alan faize dayalı olmayan, varlıklara ve/veya işlemlere dayalı olarak swap ve forward gibi vadeli işlemleri maksimum tek tarafı bağlayıcı tercihi ile dâhil edilebilir. Fon bu yöntemle vadeli altın, döviz ve gümüş işlemleri gerçekleştirebileceği gibi İslami finans prensiplerine uygun diğer yöntemlerle kredi sağlayarak kaldıraç yaratan benzeri işlemleri de yapabilir.
Kaldıraç kullanımı; • Vadeli işlemler gibi belirli bir teminat, pirim ya da ödeme karşılığı nispi işlem yapılabilmesine imkan tanıyan kaldıraçlı işlemlere yatırım yapılarak, • Fon hesabına olması şartıyla, İslami finans prensiplerine uygun alınan kredi kullanılarak kredili menkul kıymet alımı ve diğer yatırım yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Kaldıraç kullanımı, fonun getiri volatilitesini ve maruz kaldığı riskleri de artırabilir. Kaldıraç seviyesinin belirlenmesinde, kaldıraç kullanımı sonrasında oluşabilecek risklilik düzeyinin bu izahnamede yer alan sınırlamalar dahilinde kullanılması hususu da göz önünde bulundurulur. Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin pozisyon hesaplaması, yapılırken dayanak varlığın piyasa fiyatı olarak, Finansal Raporlama Tebliği'nde yer alan esaslar çerçevesinde belirlenen fiyat esas alınır. Fon hesabına olması şartıyla, İslami finans prensiplerine uygun kredi alabilir ve kredili menkul kıymet işlemleri gerçekleştirebilir. Fon sadece yapılan işlemlerle ilgili olması kaydıyla yatırım yapacağı para ve sermaye piyasası ya da diğer finansal varlıkları teminat olarak gösterebilir. Fon portföyünde yer alan herhangi bir varlığı, taraflardan en çok karşı tarafın tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satabilir. Ayrıca fon portföyüne alınabilecek varlığı, taraflardan en çok karşı tarafın tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri satma taahhüdü ile alabilir.
Türk Lirası (TL) cinsinden ihraç edilen A grubu paylar için eşik değer getirisi, BIST-KYD 1 Aylık Kar Payı USD Endeksi'nin dönem başı ve dönem sonu değerinin ilgili günlerde TCMB tarafından açıklanan döviz alış kuru dikkate alınarak TL'ye çevrilmesi sonucu hesaplanan TL bazında getirisidir. USD/TRY getiri hesaplamasında hesaplama dönemi başı ve hesaplama dönemi sonu tarihlerinde TCMB tarafından saat 15.30'da açıklanan gösterge niteliğindeki USD döviz alış kurları kullanılmaktadır. Amerikan Doları (USD) cinsinden ihraç edilen B Grubu paylar için eşik değer getirisi BIST-KYD 1 Aylık Kar Payı USD Endeksi'nin getirisidir. Performans Tebliği uyarınca, fon serbest fon olduğu için Performans Tebliği'nde belirlenen eşik değer alt sınırına ilişkin esaslar uygulanmaz.
Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde ve Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde ve Danışma Komitesinden icazeti alınan tezgahüstü piyasalar (OTC)'da tek taraflı olarak verilen söz (vaad) ile swap ve forward gibi vadeli işlemleri maksimum tek tarafı bağlayıcı tercihi ile dâhil edilebilir. Altın, gümüş ve döviz işlemlerinde (altın, gümüş ve dövize dayalı ürünler de dahil) kaldıraç etkisi ancak İslami finans prensiplerine uygun yöntemlerle nakit / likit oluşturarak sağlanabilir. Bunların dışındaki varlıklar ise vadeli olarak alınabilir. Dolayısıyla fon değerinin üzerinde olsa bile bu varlıklar vadeli olarak alınabilir.
Portföye borsa dışından, fazla nakdin değerlendirilmesi veya nakit ihtiyacını karşılanması amacıyla, vaad yöntemi ile türev araç ve swap sözleşmesi dahil edilebilir. Fon uygulayacağı stratejide, beklenen getiriyi artırmak, yatırım ve/veya riskten koruma sağlama amacıyla, kaldıraç yaratan işlemler gerçekleştirebilir. Kaldıraç yaratan işlem; fon portföyüne vaad yöntemi ile vadeli işlem, saklı türev araç, swap sözleşmesi, sertifika dahil edilmesi, vaad yöntemi ile altın işlemlerini, dayanak varlığı ortaklık payı ve endeksleri, İslami finans prensiplerine uygun yöntemlerle ihraç edilen menkul kıymetler ve endeksleri, döviz olan türev ürünleri ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemleri ifade eder. Vaad yöntemi ile yapılan vadeli işlemler tezgahüstü piyasalar aracılığı ile yapılabilecektir. Borsa dışında taraf olunan türev araç ve swap sözleşmeleri nedeniyle maruz kalınan karşı taraf riski, piyasaya göre ayarlama (mark to market) yöntemi (Borsa dışı sözleşmenin özelliklerinden ötürü "piyasaya göre ayarlama") yönteminin kullanılamadığı durumlarda, borsa dışı sözleşmeden kaynaklanacak uygun başka bir yöntemle maksimum kaybın ölçülmesi suretiyle karşı taraf riski hesaplanabilir. Söz konusu hesaplama günlük olarak yapılır ve hesaplamada sadece pozitif değerler dikkate alınır.) ile hesaplanır. Hesaplama yöntemi 3.2 maddesinde belirlenmiştir. Portföye Kurul düzenlemeleri çerçevesinde borsa dışı alım vaadiyle satım / satım vaadiyle alım işlemleri dahil edilebilir. Söz konusu işlemler taraflardan en çok karşı tarafın tek taraflı bağlayıcı vaadi ile yapılabilir. Nakit ihtiyacı duyan fonun, ihtiyaç duyduğu nakdi karşılamak için borsa dışında, portföyünde yer alan herhangi bir varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satması mümkündür. Nakit fazlalığını değerlendirmek isteyen fon elindeki nakitlerle nakit ihtiyacı duyan kurumlardan borsa dışında, portföyüne alınabilecek varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri satma taahhüdü ile alarak nakit fazlalıklarını değerlendirebilir.
Fon hesabına İslami finans prensiplerine uygun yöntemlerle finansman sağlanması mümkündür.
Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Yurtdışında ihraç edilen İslami Finans Prensiplerine uygunluk şartlarını sağlamış yabancı ortaklık payları, faizsiz yatırım araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likiditasyona sahip olması şartlarıyla, yurtdışında borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür. Fon'a faizsiz ve İslami Finans Prensiplerine uygunluk şartlarını sağlamış yabancı devlet kamu ve özel sektör sermaye piyasası araçlarından ABD, Hindistan Cumhuriyeti, İngiltere (Birleşik Krallık), Fransa, Almanya Japonya, Belçika, Avusturya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Malta, Lüksemburg, Norveç, İspanya, Hollanda, İtalya, Singapur, Finlandiya, Danimarka, Hong Kong, Avusturya, Portekiz, Yunanistan, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, İsveç, Yeni Zelanda, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Meksika, Nijerya, Peru, Filipinler, Polonya, Romanya, Rusya, Güney Afrika, Ukrayna, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Bahreyn, Bangladeş, Bermuda Adaları, Britanya Virjin Adaları, Brunei, Cayman Adaları, Gambiya, Guernsey, Jersey, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Pakistan, Katar ülkelerine ait olarak alınabilir. Fon portföy yöneticisi uygun gördüğü durumlarda Fon'un genel stratejisine bağlı kalmak kaydıyla yukarıda belirtilen ülkelerde yatırım yapabilir.
Portföye aşağıda belirtilen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ihraç edilmiş portföyünün tamamını sürekli olarak "faize dayalı olmayan varlık ve işlemlere" yatıran ve Danışma Komitesince icazet verilen fonların katılma payları dahil edilebilir. ABD, Hindistan Cumhuriyeti, İngiltere (Birleşik Krallık), Fransa, Almanya Japonya, Belçika, Avusturya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Malta, Lüksemburg, Norveç, İspanya, Hollanda, İtalya, Singapur, Finlandiya, Danimarka, Hong Kong, Avusturya, Portekiz, Yunanistan, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, İsveç, Yeni Zelanda, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Meksika, Nijerya, Peru, Filipinler, Polonya, Romanya, Rusya, Güney Afrika, Ukrayna, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Bahreyn, Bangladeş, Bermuda Adaları, Britanya Virjin Adaları, Brunei, Cayman Adaları, Gambiya, Guernsey, Jersey, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Pakistan, Katar ülkelerine ait olarak alınabilir.
Diğer Hususlar
Açıklama

Fon Portföyündeki Varlıkların Alım Satımına Aracılık Eden Kuruluşlar ve Aracılık İşlemleri İçin Ödenen Komisyonlar

Fon portföyünde yer alan varlıkların alım satımına T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılık etmektedir. Söz konusu aracılık işlemleri için uygulanan komisyon oranları aşağıda yer almaktadır:

1) Pay komisyonu: BİST Pay Piyasasında geçerli olan tarife geçerli olup, % 0,015 (Onbindebirvirgülbeş) + BMV

2) Sukuk Komisyonu: BİST Borçlanma Araçları Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, %0,00075 (milyondayedivirgülbeş) + BMV

3) Altın Borsası Komisyon Oranı: BİST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası nda gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, %0,015 (onbindebirvirgülbeş) + BMV

4) VİOP Piyasası işlemleri komisyonu: % 0,02 (onbindeiki) + BMV

5) Fon katılma payları komisyonu: Portföye alınacak yatırım fonu katılım payları için herhangi bir komisyon ödenmeyecektir.

6) Borsa Yatırım Fonu Pay komisyonu: BİST Pay Piyasasında geçerli olan tarife geçerli olup, % 0,0025 (Yüzbindeikivirgülbeş) + BMV (Belirtilen oran aracı kurumların sistemleri ve fon muhasebe sistemleri uygun hale geldiğinde uygulanacaktır)

7) Geri Satma Taahhüdü ile Alım İşlemleri komisyonu: BİST Taahhütlü İşlemler Pazarında gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, gecelik işlemlerde %0,0005 (milyondabeş) +BMV olup, gecelik dışındaki işlemlerde ise vade süresi boyunca hergün için aynı oran uygulanır.

Karşılık Ayrılan Giderler: Yönetim Ücreti, Bağımsız denetim ücreti, BİST Borçlanma Araçları Piyasası Borsa Payı ve Tescil Ücretleri, BİST Endeksleri Lisans Ücreti ve mevzuat gereği olabilecek giderler için günlük karşılık ayrılır.


Danışma Kurulu

Fonun yatırım yapacağı tüm finansal araçların faizsiz finans prensiplerine uygunluğu ve icazeti için oluşturulan kurul aşağıdaki gibidir:

Mehmet ODABAŞI

1975 Sivas doğumlu olan Mehmet Odabaşı, 1998 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden İslam Hukuku Bilim dalında 2005 yılında yüksek lisans derecesi aldı. Şu anda aynı üniversitede İslam Hukuku alanında Doktora tez çalışmalarını devam ettirmekte, ayrıca farklı faizsiz finans kurumlarında da Danışmanlık hizmeti vermektedir

Odabaşı, BDDK'nın Destekleyen Kurum, TKBB'nin Proje Sponsoru ve İstanbul Zaim Üniversitesi'nin Tercüme Kurumu olarak yer aldığı AAOIFI tarafından yayımlanan "el-Meâyîrü'ş-Şer'iyye" adlı eserin "Faizsiz Finans Standartları" adıyla Türkçe'ye kazandırılmasını sağlayan projeye eserin yarısını tercüme ederek katkı sağladı.

Üç çocuk babası olan Odabaşı, faizsiz bankacılık ve sigortacılık alanındaki bilimsel ve uygulamalı çalışmalarına devam etmektedir.

Doç. Dr. Süleyman KAYA

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi (1993) ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden (1998) mezun oldu. M. Ü. İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans (2000) ve doktora (2007), aynı üniversitenin İktisat Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisans (2003) yaptı. İstanbul Ü. İlahiyat Fak. İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Arapça ve Almanca bilen Kaya, evli ve üç çocuk babasıdır.

Doç. Dr. Necmettin KIZILKAYA

Necmettin Kızılkaya, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2001'de mezun olduktan sonra aynı üniversitede İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans derecesi aldı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İslam hukuku alanında hazırladığı teziyle 2011'de doktorasını tamamladı. Kızılkaya'nın çalışmaları daha çok İslam hukuku ve ekonomisi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Özellikle İslam hukuk tarihi, modernleşme ve fıkıh, 19. Yüzyıl iktisadi ve hukuki dönüşümler, İslam hukuk literatürü, İslam ekonomisi ve güncel fıkhî problemler ilgilendiği konular arasındadır. İslam hukuku alanında çeşitli dillerde yayımlanmış birçok çalışması bulunan Kızılkaya, halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

İcazet Listesi Oluşturma Kriterleri

Fon portföyüne alınacak varlık ve yapılacak işlemlerin Faizsiz Bankacılık prensiplerine uygunluğu Ziraat Portföy Danışma Kurulu'ndan alınacak görüş ile teyit edilir, uygun olması durumunda söz konusu enstrümanlarda yatırım yapılır.

Ziraat Portföy Danışma Kurulu söz konusu enstrümanlarda icazet onayı için görüş verirken enstrümanları ve/veya enstrümanların dayanak varlıklarını aşağıdaki kriterlere göre değerlendirir:

Faaliyet Alanına Göre İncelemede Baz Alınan Kriterler

· Faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktoring ve diğer faize dayalı faaliyet alanlarını kapsar),

· Alkollü içki üretim ve ticareti,

· Tıbbi gayeler dışında uyuşturucu maddelerin üretim ve ticareti

· Kumar ve kumar hükmündeki faaliyetler (kumar, şans oyunu vb.)

· Domuz ve mamullerinin üretim ve ticareti,

· Ahlaka ve İslami değerlere aykırı yayıncılık (basın, yayın, reklam vb.)

· İslami değerlerle bağdaşmayan eğlence, otelcilik vb. faaliyetler,

· Çevreye ve canlılara büyük zararı olan faaliyetler,

· Sağlığa zararlı tütün ürünlerinin üretim ve ticareti,

· İnsan fıtratını değiştirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler,

· Altın, gümüş ve paralar arasında yapılan vadeli işlemler

Fon icazet belgesine buradan ulaşabilirsiniz.


FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI

Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.

Fon'un malvarlığı Kurucu'nun ve Portföy Saklayıcısı'nın malvarlığından ayrıdır. Fon'un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.

FON'UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ

Fon, Tebliğ'in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber'in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.

BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 2877,39 0,25%
  • ALTIN ONS 2616,14 0,33%
  • BIST 100 9137,95 0,06%
  • DOLAR/JAPON YENI 148,861 -0,283%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37356 0,16846%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 97,31 0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2095 -0,0726%
  • EURO/DOLAR 1,0933 -0,059%
  • EURO/TURK LIRASI 37,5453 0,1434%
  • STERLIN/DOLAR 1,3074 0,02295%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL