Fon Portföyündeki Varlıkların Alım Satımına Aracılık Eden Kuruluşlar ve Aracılık İşlemleri İçin Ödenen Komisyonlar
Fon portföyünde yer alan varlıkların alım satımına T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılık etmektedir. Söz konusu aracılık işlemleri için uygulanan komisyon oranları aşağıda yer almaktadır:
1) Pay komisyonu: BİST Pay Piyasasında geçerli olan tarife geçerli olup, % 0,015 (Onbindebirvirgülbeş) + BSMV
2) Sukuk Komisyonu: BİST Borçlanma Araçları Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, %0,00075 (milyondayedivirgülbeş) + BSMV
3) Altın Borsası Komisyon Oranı: BİST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası nda gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, %0,015 (onbindebirvirgülbeş) + BSMV
4) VİOP Piyasası işlemleri komisyonu: % 0,02 (onbindeiki) + BSMV
5) Fon katılma payları komisyonu: Portföye alınacak yatırım fonu katılım payları için herhangi bir komisyon ödenmeyecektir.
6) Borsa Yatırım Fonu Pay komisyonu: BİST Pay Piyasasında geçerli olan tarife geçerli olup, % 0,0025 (Yüzbindeikivirgülbeş) + BSMV
7) Geri Satma Taahhüdü ile Alım İşlemleri komisyonu: BİST Taahhütlü İşlemler Pazarında gerçekleşen işlemler için BİST tarifesi geçerli olup, gecelik işlemlerde %0,0005 (milyondabeş) +BSMV olup, gecelik dışındaki işlemlerde ise vade süresi boyunca hergün için aynı oran uygulanır.
Karşılık Ayrılan Giderler: Yönetim Ücreti, Bağımsız denetim ücreti, BİST Borçlanma Araçları Piyasası Borsa Payı ve Tescil Ücretleri, BİST Endeksleri Lisans Ücreti ve mevzuat gereği olabilecek giderler için günlük karşılık ayrılır.
Danışma Kurulu
Fonun yatırım yapacağı tüm finansal araçların faizsiz finans prensiplerine uygunluğu ve icazeti için oluşturulan kurul aşağıdaki gibidir:
Mehmet ODABAŞI
1975 Sivas doğumlu olan Mehmet Odabaşı, 1998 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden İslam Hukuku Bilim dalında 2005 yılında yüksek lisans derecesi aldı. Şu anda aynı üniversitede İslam Hukuku alanında Doktora tez çalışmalarını devam ettirmekte, ayrıca farklı faizsiz finans kurumlarında da Danışmanlık hizmeti vermektedir
Odabaşı, BDDK'nın Destekleyen Kurum, TKBB'nin Proje Sponsoru ve İstanbul Zaim Üniversitesi'nin Tercüme Kurumu olarak yer aldığı AAOIFI tarafından yayımlanan "el-Meâyîrü'ş-Şer'iyye" adlı eserin "Faizsiz Finans Standartları" adıyla Türkçe'ye kazandırılmasını sağlayan projeye eserin yarısını tercüme ederek katkı sağladı.
Üç çocuk babası olan Odabaşı, faizsiz bankacılık ve sigortacılık alanındaki bilimsel ve uygulamalı çalışmalarına devam etmektedir.
Prof. Dr. Süleyman KAYA
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi (1993) ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden (1998) mezun oldu. M. Ü. İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans (2000) ve doktora (2007), aynı üniversitenin İktisat Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisans (2003) yaptı. İstanbul Ü. İlahiyat Fak. İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Arapça ve Almanca bilen Kaya, evli ve üç çocuk babasıdır.
Prof. Dr. Necmettin KIZILKAYA
Necmettin Kızılkaya, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2001'de mezun olduktan sonra aynı üniversitede İslam Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans derecesi aldı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İslam hukuku alanında hazırladığı teziyle 2011'de doktorasını tamamladı. Kızılkaya'nın çalışmaları daha çok İslam hukuku ve ekonomisi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Özellikle İslam hukuk tarihi, modernleşme ve fıkıh, 19. Yüzyıl iktisadi ve hukuki dönüşümler, İslam hukuk literatürü, İslam ekonomisi ve güncel fıkhî problemler ilgilendiği konular arasındadır. İslam hukuku alanında çeşitli dillerde yayımlanmış birçok çalışması bulunan Kızılkaya, halen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
İcazet Listesi Oluşturma Kriterleri
Fon portföyüne alınacak varlık ve yapılacak işlemlerin Faizsiz Bankacılık prensiplerine uygunluğu Ziraat Portföy Danışma Kurulu'ndan alınacak görüş ile teyit edilir, uygun olması durumunda söz konusu enstrümanlarda yatırım yapılır.
Ziraat Portföy Danışma Kurulu söz konusu enstrümanlarda icazet onayı için görüş verirken enstrümanları ve/veya enstrümanların dayanak varlıklarını aşağıdaki kriterlere göre değerlendirir:
Faaliyet Alanına Göre İncelemede Baz Alınan Kriterler
· Faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktoring ve diğer faize dayalı faaliyet alanlarını kapsar),
· Alkollü içki üretim ve ticareti,
· Tıbbi gayeler dışında uyuşturucu maddelerin üretim ve ticareti
· Kumar ve kumar hükmündeki faaliyetler (kumar, şans oyunu vb.)
· Domuz ve mamullerinin üretim ve ticareti,
· Ahlaka ve İslami değerlere aykırı yayıncılık (basın, yayın, reklam vb.)
· İslami değerlerle bağdaşmayan eğlence, otelcilik vb. faaliyetler,
· Çevreye ve canlılara büyük zararı olan faaliyetler,
· Sağlığa zararlı tütün ürünlerinin üretim ve ticareti,
· İnsan fıtratını değiştirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler,
· Altın, gümüş ve paralar arasında yapılan vadeli işlemler
Fon icazet belgesine buradan ulaşabilirsiniz.
FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI
Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.
Fon'un malvarlığı Kurucu'nun ve Portföy Saklayıcısı'nın malvarlığından ayrıdır. Fon'un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.
FON'UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ
Fon, Tebliğ'in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber'in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.