DOLAR
34,59
0,22%
DOLAR
EURO
36,42
0,99%
EURO
GRAM ALTIN
2982,25
-1,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
9691,62
1,48%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ISY IMFF - İSTANBUL PORTFÖY MAESTRO SERBEST FON Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

25 Kasım 2024 Pazartesi, 13:54

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1360171
Fona İlişkin Bilgiler
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
5
2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir.
3. Fon un yatırım stratejisi: Fon istatiksel, teknik ve temel analizlere dayalı olarak piyasada oluşmuş fiyatın, makul değerinin üzerinde olduğu tespit edilen finansal enstrümanlarda kısa pozisyon, makul değerinin altında olduğu tespit edilen finansal enstrümanlarda ise uzun pozisyon taşıyarak orta vadede mutlak getiri sağlamayı hedeflemektedir. Bu pozisyonları, kaldıraç kullanarak büyütebilir ve getiriyi yükseltmeyi amaçlar. İkili işlem (Pair Trade) birbiriyle yüksek korelasyona sahip iki finansal ürünün birinin diğerine göre daha iyi performans göstermesinden getiri sağlamayı amaçlayan, pozisyonlara girebilir, böylelikle piyasa nötr stratejilerden de getiri elde etmeyi hedefler.
Fon un yatırım stratejisi aşağıda belirtilen şekilde çeşitlilik gösterebilir.
a) Pay Senedi Piyasaları Stratejisi: Fon, Türkiye'de BİST pay senedi piyasasında, BİST endekslerine dahil olan menkul kıymetlere yatırım yapılması ve borsada veya borsa dışında bu menkul kıymetlere dayalı türev araç sözleşmelerinde uzun pozisyon alınması ve yapılan analizler çerçevesinde makul değerinin üzerinde olduğu tespit edilen menkul kıymetlerin ve/veya bu menkul kıymetlere dayalı türev araç sözleşmelerinin üzerinden açık pozisyon alınarak bu strateji ile kısa vadeli sabit getirili yatırım araçlarının üzerinde getiri sağlamayı amaçlamaktadır. Fon net uzun ya da net kısa pozisyon taşıyabilir.
b) Sabit ve/veya Değişken Getirili Borçlanma Araçları Piyasaları Stratejisi: Fon portföyüne TL cinsi varlıklar ve işlemler olarak; repo, ters repo, Takasbank Para Piyasası, devlet iç borçlanma senetleri, Türkiye de mukim şirketler tarafından ihraç edilen borçlanma araçları, kamu ve/veya özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikaları ile varlığa dayalı menkul kıymetler, varantlar, sertifikalar ve söz konusu varlıklara ve/veya söz konusu varlıklar üzerinden oluşturulan endekslere dayalı swap işlemleri/sözleşmeleri dahil vadeli işlemler ve/veya opsiyon sözleşmeleri ve yapılandırılmış yatırım araçlarına yatırım yapılabilir. Türk Lirası mevduat yapabilir.
c) Döviz Piyasaları Stratejisi: Fon ülkeler arasındaki makroekonomik beklenti ve faiz farklarına bağlı olarak ilgili ülkelerin para birimlerinde kaldıraçlı olarak kısa ya da uzun pozisyon alabilir, fon ayrıca belirli bir para birimi cinsinden getirisini korumak için döviz ve vadeli işlemler piyasalarında kaldıraçlı pozisyonlar alabilir. Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğin 4. maddesinde belirtilen varlıklar ve işlemlerden Serbest Şemsiye Fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ in 25 inci maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır.
d) Fon ABD, AB Üyesi ülkeler, İngiltere (Birleşik Krallık), Hindistan Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Norveç, Hong Kong, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, Singapur, Yeni Zelanda , Çin, Meksika, Peru, Filipinler, Rusya Güney Afrika, Ukrayna, Uruguay, Taç Toprakları (Guernsey, Jersey, Man Adası ), Venezuela, Vietnam, Bahreyn, Bangladeş, Bermuda Adaları, Kanal Adaları (Channel Islands), Britanya Virjin Adaları, Brunei, Cayman Adaları, Gambiya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Pakistan, Katar ülkelerin USD, EUR, ve yerel para birimi cinsinden ihraç edilmiş olan kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına, ortaklık paylarına, kira sertifikalarına, yatırım fonlarına, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilir, uzun veya kısa pozisyon alabilir.
e) Fon yurt içi ve yurt dışında kurulmuş, Yatırım Fonları, Serbest Yatırım Fonları, Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları ve Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı paylarına ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı paylarına yatırım yapabilecektir.
Yabancı para birimi cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarına veya yabancı para ve sermaye piyasası araçlarına yapılacak yatırım, hiç bir zaman fon toplam değerinin %80 i ve daha fazlası olmayacaktır.
4. Kurucu tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirlenmiş asgari ve azami sınırlama bulunmamaktadır.
Fon portföyüne borsaya kote edilmesi şartıyla borsa dışında yurtiçi ve yurtdışı halka arzlardan da menkul kıymet alınabilir.
Tebliğ in 22 nci maddesi çerçevesinde gerçekleştirilen ödünç verme işlemlerinde; fon herhangi bir anda portföyündeki sermaye piyasası araçlarının piyasa değerinin en fazla %50 si tutarındaki sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilir.
Borsada işlem görmeyen anonim şirketlerin ortaklık paylarına ve borsada işlem görmeyen borçlanma araçlarına Yönetim Kurulu kararı ile fon toplam değerinin en fazla %10 u oranında yatırım yapılabilir.
Fon un operasyonel işlemleri nedeniyle oluşabilecek likidite ihtiyacının karşılaması amacıyla nakit tutulabilir.
Fon ancak T.C. Merkez Bankası nca alım satımı yapılan para birimleri üzerinden ihraç edilmiş yabancı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilir.
Tebliğ de yer alan, yatırım fonlarına ilişkin portföy sınırlamalarına tabi değildir.
5. Portföye Borsa İstanbul A.Ş. (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda (VİOP) işlem gören vadeli kontratlar, BIST 100 ve BIST 30 Endeks lerine dahil paylar üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri (yatırım veya koruma amaçlı), varantlar, döviz piyasasındaki dalgalanmalardan yararlanmak amacıyla dövize ve emtiaya dayalı opsiyon, forward/futures finansal vadeli işlem sözleşmeleri, swap ve benzeri türev araçlar dahil edilir.
6. Portföye borsa dışından türev araç ve swap sözleşmesi veya repo-ters repo sözleşmesi dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur.
Ayrıca, borsa dışı türev araç ve swap sözleşmesi veya repo-ters repo sözleşmesi karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum vb.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde ?güvenilir? ve ?doğrulanabilir? bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
7. Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
8. Portföye borsa dışından dayanağı endeks olan türev araçlar dahil edilmeyecektir.
9. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Yabancı borsalarda kote olmuş yabancı şirketlerin hisse ve borçlanma senetlerine ve yabancı ülkelerin ihraç ettiği tahvil ve bonolara da yatırım yapabilir. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçları, ve ikraz senetlerinin seçiminde Yatırım Fonlarına ilişkin Rehber in 4.1.6 ncı ve 4.1.2.2 nci maddelerinde yer alan aşağıdaki esaslara uyulur. Fon, borsada işlem görme şartı hariç olmak üzere Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber in 4.1.2.1. (A) maddesinde belirtilen şartların sağlanması kaydıyla ikraz iştirak senetlerine yatırım yapabilir.
Buna ilaveten, ikraz iştirak senetlerinin; i. Fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi, ii. Fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likidasyona sahip olması, zorunludur.
Yabancı para ve sermaye piyasaları araçları Yatırım Fonlarına ilişkin Rehber in 4.1.6 ıncı maddesinde yer alan aşağıdaki esaslar dahilinde fon portföyüne dahil edilebilir.
Yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likidasyona sahip olması şartlarıyla, yurt dışında borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür.
Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesine belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur.
Fon, ABD, AB Üyesi ülkeler, İngiltere (Birleşik Krallık), Hindistan Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Norveç, Hong Kong, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, Singapur, Yeni Zelanda, Çin, Meksika, Peru, Filipinler, Rusya Güney Afrika, Ukrayna, Uruguay, Taç Toprakları (Guernsey, Jersey, Man Adası ), Venezuela, Vietnam, Bahreyn, Bangladeş, Bermuda Adaları, Kanal Adaları (Channel Islands) Britanya Virjin Adaları, Brunei, Cayman Adaları, Gambiya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Pakistan, Katar ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine, hisse senetlerini temsil eden ADR (American Depository Receipt) veya GDR'larına (Global Depository Receipt), yabancı şirketlerin Eurobono'larına veya yerel para biriminde çıkartmış oldukları bonolarına, şirket hisseleri üzerine kurulu türev araçlara (örneğin şirket hissesi üzerine kurulu alma veya satma opsiyonu), yukarıda belirtilen ülke piyasalarında çıkartılmış fonlara (örneğin, Brezilya endeksini temsil eden bir yatırım fonu) ve bunların türev araçlarına (örneğin, Brezilya endeksini belli bir fiyattan satma opsiyonu) yatırım yapabilir.
Fona, yurtdışında borsada ve borsa dışından türev araç alınabilir
10. Portföye yalnızca ABD, AB Üyesi ülkeler, İngiltere (Birleşik Krallık), Hindistan Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Norveç, Singapur, Hong Kong, , Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, Yeni Zelanda, Çin, Meksika, Peru, Filipinler, Rusya, Güney Afrika, Ukrayna, Uruguay, Taç Toprakları (Guernsey, Jersey, Man Adası), Bahreyn, Bangladeş, Bermuda Adaları, Britanya Virjin Adaları, Brunei, Gambiya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Pakistan, Katar, Kanal Adaları (Channel Islands), Cayman Islands, Venezuela, Vietnam'da kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir.
11. A) Yabancı yapılandırılmış yatırım araçlarının; i. Fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, ii. Borsada işlem görmesi, iii. İhraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Tebliğ in 32 nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, iv. Tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, gerekir.
B) Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak, (A/ii) bendi hariç olmak üzere (A) bendinde belirlenen şartların tamamı aranır. Buna ilaveten, Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarının; i. İhraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, ii. Fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi, iii. Fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likiditeye sahip olması, zorunludur.
Niteliği itibari ile borçlanma aracı olduğu kabul edilen sermaye piyasası araçlarından, yatırımcı tarafından ödenen bedelin tamamının geri ödeneceği taahhüdünü içeren özellikteki borçlanma araçları fon portföyüne dahil edilebilir.

BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 2982,25 -1,22%
  • ALTIN ONS 2681,25 -1,22%
  • BIST 100 9691,62 1,48%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,878 -0,193%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39555 -0,15882%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,075 0,7724%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5946 0,2154%
  • EURO/DOLAR 1,0518 0,3463%
  • EURO/TURK LIRASI 36,4211 0,9876%
  • STERLIN/DOLAR 1,26034 0,08855%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL