DOLAR
34,23
0,09%
DOLAR
EURO
37,96
0,17%
EURO
GRAM ALTIN
2915,93
-0,43%
GRAM ALTIN
BIST 100
9168,06
-1,96%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ISY IVFF - İSTANBUL PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

02 Ekim 2024 Çarşamba, 13:32

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1340456
Fona İlişkin Bilgiler
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Fon hisse senedi şemsiye fonuna bağlı olup, Fon toplam değerinin en az %80 i BIST te işlem gören ve faizsiz/katılım finans ilke ve esaslarına uygunluğu onaylanmış endekslerde yer alan şirketlerin paylarına yatırılacak ve portföy yönetiminde katılım prensiplerine uygunluk esas alınacaktır. Fon portföyüne sadece TL cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilecektir. Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunmayacaktır. Yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, risk/getiri değerlendirmeleri sonucunda belirlenenler ve nakde dönüşümü kolay olanlar tercih edilir. Fon portföy sınırlamaları itibariyle Tebliğ in 6. maddesi çerçevesinde Hisse Senedi Şemsiye Fonu na bağlı "Hisse Senedi Yoğun Fon" niteliğinde olup; Fon portföy değerinin en az %80 i devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BİAŞ ta işlem gören ve faizsiz/katılım finans ilke ve esaslarına uygunluğu onaylanmış endekslerde yer alan ihraççı paylarından oluşur. Ayrıca, fon portföyüne katılma hesapları, vaad sözleşmeleri, taahhütlü işlem pazarı işlemleri, TL bazında kamu ve özel sektör kira sertifikaları alınabilir. Fon ters repo, repo, faize dayalı vadeli işlem, opsiyon, varant, ve buna benzer faiz getirisi olan işlemleri yapamaz. Fon portföyüne faiz getirisi olan kamu veya özel sektör borçlanma araçları alınmaz. Fon portföyüne yapılandırılmış yatırım araçları dahil edilmez.
6
Diğer Hususlar
Açıklama

DANIŞMA KOMİTESİ VE ÇALIŞMA ESASLARI

A. İSFA İSLÂMİ FİNANS DANIŞMANLIK

Şirketimiz, Katılım Finans İlke ve Esaslarına uyum ile ilgili olarak BDDK tarafından 2019 yılında yayınlanan Tebliğin ardında, söz konusu ilke ve esaslara ilişkin danışmanlık hizmeti sağlama hususunda TKBB'nin 07.05.2020 tarih ve 63862138-804.01-E.657 nolu yazısı 2020 yılında akredite edilerek yetkilendirilmiş bulunmaktadır.

Aynı zamanda Katılım Finans İlke ve Esaslarına uyum ile ilgili olarak SEEDK tarafından yayınlanan (2021/3) sayılı genelge kapsamında 23.04.2021 tarih ve E-97354901-622.02-280112 sayılı yazı ile 2021 yılında Şirketimiz SEEDK tarafından akredite edilerek yetkilendirilmiş bulunmaktadır.

Şirketimize ait akreditasyon belgesine ve Danışma Komitesi üyelerimize ilişkin bilgilere de TKBB ve SEDDK internet sitesinden ulaşılması mümkündür. Danışmanlık hizmetlerimiz hakkında https://isfaislamifinans.com/ veya https://tr.linkedin.com/company/i%CC%87sfa adreslerinde detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu akreditasyon çerçevesinde şirketimiz, aşağıda belirtilen konularla ilgili olarak, kamu ve özel kesim kurum ve kuruluşlarına , Katılım Finans İlke ve Esasları çerçevesinde danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.

a) Sukuk ihraçları

b) Hayat ve Emeklilik şirketleri

c) GYF, GSYF ve diğer katılım esaslı Fonların kurulum veya katılım esaslı olarak dönüştürülmeleri

d) Katılım esaslı borsa fonları

e) Murabaha, Muşaraka, Mudaraba, İstisna, Yatırım Vekâleti, Teverruk, Vaad İşlemleri

f) Katılım Sigortacılığı

g) Banka Dışı Finansman

h) Zekât hesaplama

i) Eğitim

Danışmanlık talep edilen konu ile ilgili olarak, bünyemizde, konuya ilişkin teorik ve uygulama bilgi ve birikimi olan en az üç uzmandan oluşan bir Danışma Komitesi oluşturulur. Konu üzerindeki tüm çalışmalar bu komite tarafından gerçekleştirilir. Kararlar, oy çokluğu ile alınır. Varılan karara katılmayan veya çekimser kalan üye, ilgili karar metnine, muhalefet şerhini düşmekte özgürdür.

İSFA Katılım Finans Danışmanlık LDT.ŞTİ'dir.

Merkez adresi ve internet sitesi:

Kaymakam Sokak No :11/1 Küçük Çamlıca 34696 Üsküdar İstanbul/TÜRKİYE

https://www.isfaislamifinans.com/

Telefon numarası:

(553) 212 67 39

B. DANIŞMA KOMİTESİ:

İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş.'nin katılım esasları alanında danışmanlık hizmeti aldığı Danışma Komitesi'ne ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir.

Danışma Komitesi

Adı Soyadı

Görevi

İş Tecrübesi (Son 5 Yıl)

Dr. Mustafa DERECİ

Danışma Komitesi Başkanı

İSFA İslâmi Finans Danışmanlık Ltd. Şti.

Danışma Komitesi Üyesi

Hayat Finans Katılım Bankası A.Ş. Danışma Komitesi Başkanı

Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş. Danışma Komitesi Üyesi

Prof. Dr. Osman GÜMAN

Danışma Komitesi Üyesi

İSFA İslâmi Finans Danışmanlık Ltd. Şti.

Danışma Komitesi Üyesi

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. M. Salih KUMAŞ

Danışma Komitesi Üyesi

İSFA İslâmi Finans Danışmanlık Ltd. Şti.

Danışma Komitesi Üyesi

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi

* Fon portföyünün katılım esaslarına uygunluğu, Danışma Komitesi tarafından İcazet Belgesi ile tevsik edilecektir.

1) AMAÇ

İşbu belge, İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. İSTANBUL PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)'nun portföyüne alınacak varlıklar ve/ya yapılacak yatırımların Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygunluğunun sağlanması amacıyla hazırlanmıştır.

2) KAPSAM

İşbu belgede yer alan kuralların kapsamı, adı geçen Fon'un portföyüne alacağı ve/ya yapacağı yatırımların Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygunluğunun sağlanması ve bu amaca yönelik olarak Fon tarafından uyulması gereken İslâmi/fıkhi kuralların açıklanması ile sınırlıdır.

Burada yer verilen kurallar ve açıklanan yatırım kriterleri, adı geçen Fon'un, yatırımcılardan toplayacağı katılma payları karşılığında yapacak olduğu yatırımların yasal anlamda en korumalı, ekonomik anlamda en yüksek getirili yatırımlardan oluşacağının ve/ya, Fon'un, gerek yatırımcılarına karşı gerekse üçüncü taraflarla olan ticari, finansal, hukuksal vb. ilişkileri tahtında girmiş olduğu hiçbir edim, ödeme ve/ya bunlarla sınırlı olmaksızın, diğer herhangi bir yükümlülüğünün garanti edildiği manada yorumlanamaz.

İşbu belgede yer verilen kurallar ve açıklanan yatırım kriterler, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ("TKBB") bünyesinde faaliyet gösteren Merkezi Danışma Kurulu'nca yayınlanan Standartlar ile belirlenmekte olup, adı geçen Kurul'un mevcutta yayınlamış olduğu Standartlar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kurul tarafından yayınlanacak yeni Standartlar, İsfa Danışma Komitesi tarafından görülecek ihtiyaç ve piyasa koşullarındaki değişiklikler dikkate alınarak burada belirtilen kural ve kriterlerin güncellenmesi söz konusu olabilecektir.

3) TANIMLAR

a) BDDK: Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu,

b) BİST: Borsa İstanbul A.Ş.,

c) BİST Katılım Endeksi: Katılım Finans İlke ve Esasları uyarınca hisse senetlerine yatırım yapılabilecek şirketlerden oluşturulan endeks,

d) Danışma Komitesi: Katılım Finans İlke ve Esasları çerçevesinde danışmanlık hizmeti sağlayan TKBB tarafından akredite edilmiş İsfa İslâmi Finans Danışmanlık bünyesinde adı geçen Fon'a münhasır olarak teşkil edilen komite,

e) Katılım Finans İlke ve Esasları: Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde yer alan Merkezi Danışma Kurulu'nca yayımlanan standartlar ve ilgili kararlar,

f) İcazet Belgesi: Danışma Komitesince adı geçen Fon'un kuruluşunun Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygunluğu tevsik eden belge.

g) TKBB: Türkiye Katılım Bankaları Birliği.

4) KATILIM FİNANS İLKE VE ESASLARI AÇISINDAN YATIRIM YAPILMASI UYGUN OLMAYAN ALANLAR

Aşağıda belirtilen iş ve faaliyet alanlarına yatırım yapılması, ortaklık kurulması, şirketlerin hisse (pay) senetlerinin satın alınması veya diğer başka yollarla söz konusu faaliyetlerinin ve bu faaliyetlerle ilgili şirket, kurum ve kuruluşların maddi-manevi desteklenmesi Katılım Finans İlke ve Esasları açısından uyun değildir.

a) Faizli bankacılık.

b) Faizli sigortacılık.

c) Faktöring.

d) Kamu ya da özel kesimce ihraç edilmiş her türlü faizli menkul kıymet.

e) Vadeli altın, gümüş ticareti.

f) Kumar ve şans oyunları, Milli piyango, spor toto, loto, iddia, at yarışları ve benzer nitelikteki diğer şans oyunları.

g) Şiddet, kanunsuzluk, ayrımcılık, ırkçılık ve genel manada toplum düzenini bozucu içerik taşıyan yazılı ve görsel yayınlar, filimler ve bilgisayar oyunları.

h) İslâm dinince yasaklanmış sapkınlıkları özendiren yazılı ve görsel yayınlar

i) Ateizm, deizm, satanizm ve büyücülük benzeri düşünce ve uygulamaları içeren yazılı ve görsel yayınlar, filimler ve bilgisayar oyunları.

j) Herhangi bir şekilde etnik soykırım yapan ülke menşeli firmalar veyahut ilişkili olan şirket, kurum ve kuruluşlar ve bunların ürün ve hizmetleri.

k) Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca terör örgütü olarak kabul edilen grupları destekleyen, sempati gösteren her türlü yazılı ve görsel yayınlar, filimler ve bilgisayar oyunları.

l) Domuz eti veya domuz yağı içeren her türlü gıda maddesi.

m) Her türlü alkollü içecekler.

5) ŞİRKETLERLE İLGİLİ YATIRIMLAR

a) Hisse (Pay) Senedi Alımı Yoluyla Şirketlere Yapılacak Yatırımlar

Faaliyet konu ve alanları itibariyle yukarıda 3'üncü başlık altında sayılan konu ve alanların dışında kalan şirketlere hisse (pay) senedi alımı yoluyla yatırım yapılması, genel manada Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygundur.

Şirket faaliyet alanının Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygun olması şartına ek olarak söz konusu şirketin, seçili üç finansal değere ilişkin oranlarının (rasyolar) belirlenen sınırlar içinde kalıyor olması, hisse senedi alımı yoluyla yapılacak yatırımın ikinci koşulunu oluşturmaktadır.

Dolayısıyla bir şirkete, hisse senedi alımı yoluyla yatırım yapılabilmesi için; a) şirketin faaliyet alanı ve b) şirketin belirli büyüklüklerine ilişkin finansal rasyoların istenen değerleri karşılıyor olması şeklinde iki temel koşulun aynı anda sağlanıyor olması gerekmektedir.

Söz konusu bu iki şartı eş zamanlı olarak sağlayan, diğer bir ifadeyle, Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygun olan ve dolayısıyla da hisse senedi alımı yoluyla yatırım yapılabilecek nitelikte olan şirketler Borsa İstanbul (BİST) üzerinden yayınlanan Katılım Endeksi'nden izlenebilmektedir. Bu endeks, sistemsel olarak ilgili rasyoların her şirket için ayrı ayrı olmak üzre takibini her üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirmekte ve rasyolardaki değişimleri izlemek suretiyle ilgili şirketin Endeks'te kalmasını veya Endeks'ten çıkarılmasını sağlamaktadır.

Dolayısıyla, hisse senedi alımı yoluyla yatırım yapılacak şirketler, Katılım Finans İlke ve Esasları açısından, BİST Katılım Endeks'inde yer alan şirketlerle sınırlı bulunmaktadır.

BİST Katılım Endeks'inde sistemsel olarak takibi yapılan ve TKBB'nin Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı ile ilgili olarak yayınladığı Standartta yer verilen söz konusu üç finansal rasyo aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Rasyo Adı

Oran

Toplam faizli krediler/Şirketin "toplam varlıkları" ve "piyasa değeri"nden daha büyük olanı

<%33

Toplam faiz getirili nakit ve menkul kıymetler/Şirketin "toplam varlıkları" ve "piyasa değeri"nden daha büyük olanı

<%33

Faiz gelirleri/Toplam gelirler

<%5


b) Şirketin Tüm Varlıklarıyla Bir Bütün olarak Satın Alınması Şeklinde Yapılacak Yatırımlar

Şirketin faaliyet alanının yukarıda 3'üncü maddede sayılan alan ve konuların dışında olması şartıyla, satın alınmadan önceki (varsa) kredi borçlarına, borçlarının niteliğine ve/veya yukarıda verilen finansal rasyolarının söz konusu TKBB Standardındaki oranları karşılayıp karşılamadığına bakılmaksızın, tüm varlıklarıyla bir bütün olarak satın alınması, Katılım Finans İlke ve Esasları açısından uygundur.

Böyle bir satın alım işleminde şirket, satın alım öncesine ait faizli kredi borçları ile birlikte satın alınmakta ve söz konusu kredi borçları, satın alım sözleşmesi çerçevesinde, şirketin satın alım bedeline dahil edilmekte ve satın alan/yatırım yapan taraf açısından söz konusu krediler, niteliksel manada, kredi olmaktan çıkıp, şirketin satın alım bedeli oluşturan bir unsur olmaktadır.

Söz konusu kredi borçları, Katılım Finans İlke ve Esasları açısından şirketin satın alım bedeline dahil edilip, toplam satın alım bedeli içinde değerlendirilmekle birlikte, ilgili kredi tutarlarının, faizleriyle birlikte, alacaklılara tam ve eksiksiz ödenmesi, ilgili kredilerin vadeleri sona erene kadar şirketi satın alan tarafın yükümlülüğü olmaya devam edecektir.

Bu şekilde bir bütün olarak satın alınan şirketin yönetimi, operasyonları, insan kaynakları politikaları, faaliyetleri gereği ilişkiye gireceği taraflarla imzalayacağı sözleşmeler, finansal kaynak ihtiyaçlarının sağlanması, sigorta işlemleri gibi ana konular ve bunlarla ilgili olup burada sayılmasına gerek olmayan tüm detayların, satın alım sonrası itibariyle Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygun bir şekilde yönetilmesi, şirketi satın alan yatırımcının sorumluluğunu oluşturmaktadır.

Şirket faaliyetleri ve/veya piyasa koşulları gereği olarak, satın alım sonrası dönemde, faizli kredi kullanılması, faizli bankalarda mevduat bulundurulması veya şirket gelirleri arasına faizden elde edilen tutarların karışması gibi şirketin niyet ve kontrolü dışında gerçekleşen durumlarda ise şirket, yeni yönetim olarak, söz konusu durumların oluşumunu mümkün mertebe sınırlandırıp şirketin bu tür Katılım Finans İlke ve Esaslarına aykırı durumlara maruz kalmasını azami oranda engellemek, en kötü durumda ise, yukarıdaki tabloda verilen oranları muhafaza etmekle yükümlü olacaktır.

Şirketin satın alınması sonrası itibariyle iş başına gelen yeni yönetim, satın alınan şirketin tüm faaliyetlerini Katılım Finans İlke ve Esasları çerçevesinde düzenlemekle yükümlü olacaktır.

Yukarıda sayılan hallerin, zorunluluğa bağlı istisnai haller olduğu ve bu gibi zorunluluk hallerinin olabilecek en dar çerçevede tutulması ve bu yönde çaba harcanması, Katılım Finans İlke ve Esasları uyarınca, ilkesel bir sorumluluk olarak anlaşılmalıdır.

c) Şirketin Kısmen Satın Alınması Şeklinde Yapılacak Yatırımlar

Böyle bir durumda, genel olarak, yukarıda ‘b' de açıklanan kurallar geçerli olacaktır. Ancak, kısmi satın alımlarda, satın alım yapan taraf açısından, şirket yönetimi üzerinde mutlak manada söz sahibi olunması, satın alınan hisselerin oranına ya da niteliğine bağlı olarak değişmekte, çoğu zaman ise, yönetimde tam söz sahibi olunması gibi bir durum mümkün olmamaktadır. Şirket yönetimi ve kararları üzerinde mutlak yetki veya belli bir ölçüde de olsa kontrol hakkının olmaması ise, yatırım yapan taraf açısından, şirket faaliyetlerinin Katılım Finans İlke ve Esaslarına uyumu noktasında belli risk ve mahsurların doğmasına yol açacaktır. Gerek faaliyetleri ve gerekse de faaliyetlerinin sonuçları itibariyle Katılım Finans İlke ve Esas'larıyla uyumlu olmayan şirketlere yatırım yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu gibi kısmi yatırımlarda görülen Katılım Finans İlke ve Esaslarına uyumsuzluk riskini ortadan kaldırmak adına, yatırımcının, şirket ile yapacağı yatırım/satın alım sözleşmesinde şirket faaliyetlerinin, yatırım sonrası dönem için, Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygun olarak gerçekleştirileceğine ilişkin hükümlerin olması gerekmektedir.

Satın alım/yatırım sözleşmesinde yer alması gereken bu hükümlerin, asgari olarak ve özellikle, şirketin faaliyet alanı, faaliyetlerinin devamı için gerekli olan finansal kaynakların nasıl ve nereden sağlanacağı, zorunluluk halleriyle sınırlı olarak faizli bankalarla kurulacak ilişkiler ve üçüncü taraflarla yapılacak sözleşmelerin içerikleri gibi belirleyici konular üzerinde alınacak kararlar ve bu kararlara bağlı uygulamaların Katılım Finans İlke ve Esaslarına uygunluğunu sağlayıcı nitelik ve güçte olması gerekmektedir. Söz konusu yatırım sözleşmesinin yatırımcının Danışma Komitesi'nce incelenmesi ve onaylanması da ayrıca gerekmektedir.

Kısmi nitelikteki yatırımlarda yatırımcıya bu yetkileri vermeyen şirketlere yatırım yapılması, Katılım Finans İlke ve Esasları açısından mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan durumlar, bu durumlara ilişkin piyasa koşullarına bağlı olarak gelişecek yeni durumlar, ihtiyaçlar, ürün ve hizmetler Danışma Komitesi'nce söz konusu gelişmeler ve sebepleri dikkate alınarak, Katılım Finans İlke ve Esasları çerçevesinde güncellenebilir.

Burada yer verilen açıklamalarla ilgili olarak oluşabilecek herhangi bir tereddüt veya burada yer almayan başkaca bir konuya ilişkin soru/açıklama ihtiyacının doğması halinde, Danışma Komitesiyle sözlü veya yazılı iletişime geçilmesini özellikle belirtmek isteriz.

Doğruya ulaştıran ve her şeyin en doğrusunu bilen yalnızca Allah Teâlâ'dır.

BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 2915,93 -0,43%
  • ALTIN ONS 2649,66 -0,52%
  • BIST 100 9168,06 -1,96%
  • DOLAR/JAPON YENI 144,685 0,777%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,34864 -0,05299%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,51 -1,398%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,227 0,0854%
  • EURO/DOLAR 1,1077 0,0813%
  • EURO/TURK LIRASI 37,9559 0,1686%
  • STERLIN/DOLAR 1,32941 0,0685%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL