DOLAR
34,23
0,03%
DOLAR
EURO
37,94
0,24%
EURO
GRAM ALTIN
2925,96
0,03%
GRAM ALTIN
BIST 100
9012,87
-3,62%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ISY ICNF - İSTANBUL PORTFÖY ÜÇÜNCÜ İSTATİSTİKSEL ARBİTRAJ SERBEST (TL) FON Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

02 Ekim 2024 Çarşamba, 22:22

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1341008
Fona İlişkin Bilgiler
Fonda Oluşan Karın Dağıtım Esasları
Fon da oluşan kâr, Fon un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kârdan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
YATIRIMCI KARARINI ETKİLEYEBİLECEK NİTELİKTEKİ BİLGİLERDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERDE İZLENECEK YÖNTEMLER Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP'ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
09:00-13:30
Katılma paylarının alım satımı kurucunun yanı sıra kurucu ile aktif pazarlama ve dağıtım sözleşmesi imzalamış olan Kurum tarafından yapılacaktır. Bu kurumun unvanı ve iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır. Unvan: Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. İletişim Bilgileri: Meclis-i Mebusan Cad. 81 Fındıklı 34427 Beyoğlu İstanbul Tel: 0212 317 69 00 e-mail: www.yf.com.tr
1
Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılır.
KATILMA PAYLARININ ALIM SATIM ESASLARI Fon katılma payları Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde nitelikli yatırımcı vasfını haiz yatırımcılara sunulur. Fon satış başlangıç tarihinde bir adet payın nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 TL dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir. Fon un satış başlangıç tarihi 29.03.2023 dür.
1. Katılma Payı Alım Esasları BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, yatırımcıların saat 13:30 a kadar verdikleri katılma payı alım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, saat 13:30 dan sonra iletilen talimatlar ise ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar, izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
2. Alım Bedellerinin Tahsil Esasları Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %5 (yüzde beş) ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir.
Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır. Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılır. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, alım talimatı izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
3. Katılma Payı Satım Esasları BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, yatırımcıların saat 13:30 a kadar verdikleri katılma payı satım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, 13:30 dan sonra iletilen talimatlar ise ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Pay Piyasası nın kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
4.Satım Bedellerinin Ödenme Esasları Katılma payı bedelleri; BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, saat 13:30 a kadar verilmesi halinde, talimatın verilmesini takip eden ikinci işlem gününde ödenir. BIST Pay Piyasası nın açık olduğu günlerde, saat 13:30 dan sonra iletilen talimatlar ilk hesaplama gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve üçüncü işlem gününde ödenir. Katılma paylarının fona iadesinde veya yıl içindeki son değerleme günü itibarıyla belirlenen esaslar çerçevesinde yatırımcılardan performans ücreti tahsil edilir. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, satım talimatı izleyen ilk iş günü¨ gerçekleştirilir
Fon Portföyüne İlişkin Bilgiler
Güncel Fon Bilgilerine Erişilebilecek İnternet Adresi
Fon Portföyüne Dahil Edilecek Türev Araç İşlemleri ile İlgili Genel İlkeler
www.istanbulportfoy.com
Fon portföyüne riskten korunmak ve/veya yatırım amacıyla; BIST VİOP ta işlem gören vadeli kontratlar, ileri valörlü tahvil/bono işlemleri, BIST-100 Endeksi ile BIST-30 Endeksinde yer alan paylar üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri ve varantlar dahil edilebilecektir. İşbu araç, sözleşme ve işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
2
2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir.
3. Fon, portföy sınırlamaları itibariyle; Tebliğ in 6. maddesi çerçevesinde katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan serbest fon statüsündedir. Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ in 4. maddesinde belirtilen TL cinsi varlıklar ve işlemler ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden Serbest Şemsiye Fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ in 17 ila 24 üncü maddelerinde portföye alınacak varlıklara ilişkin oransal sınırlamalara ve diğer şartlara tabi olmaksızın, 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır. Fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve işlemler, Kurul un ilgili düzenlemelerine ve belirtilen esaslara uygun olarak seçilir ve fon portföyü portföy yöneticisi tarafından mevzuata uygun olarak yönetilir.
Fon un yatırım stratejisi; Fon portföyüne sadece Türk Lirası (TL) cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilecektir. Fonun portföyüne yabancı para cinsinden varlık, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı sermaye veya para piyasası araçları alınmayacaktır. Bu amaca uygun olacak şekilde, yalnız TL olması koşuluyla, Borsa İstanbul piyasa ve pazarlarında işlem gören ortaklık paylarında, rüçhan haklarında, varantlarda ve Borsa İstanbul da işlem gören dayanak varlığı TL olan türev ürünlerde, gün içi fiyat uyuşmazlıkları ve istatistiksel arbitraj fırsatlarını, algoritma destekli sistemler kullanarak kar etmek suretiyle TL cinsi mutlak getiri elde etmektir. Fon yönetim stratejisi olarak ise; portföyde yer alan varlıkların pozisyon risklerini, uygun görülen yurt içi ve yurt dışı finansal ürünler yardımıyla ters pozisyon alarak azaltmayı amaçlamakta olup bu ürünlerde aldığı pozisyonlarla, piyasa nötr, piyasayla aynı veya ters yönlü stratejiler izleyebilecektir. Koruma ve getiri artırma amaçlı olarak fon portföyüne tezgahüstü ve/veya organize piyasalarda işlem gören endekse dayalı spot/forward/swap işlemleri dahil edilebilecektir.
Bu strateji doğrultusunda; Fon portföyüne sadece Türk Lirası (TL) cinsi varlıklardan, Türkiye de kurulan ihraççılara ait borsada işlem gören ortaklık payları, kamu ve özel sektör borçlanma araçları, vadeli mevduat, varant, sertifika, fon katılma payları, menkul kıymet yatırım ortaklığı payları, Kurul tarafından teminat olarak kabul edilen her türlü varlığı dayanak olarak alan repo/ters-repo işlemleri, Takasbank para piyasası ve yurt içi organize/tezgahüstü para piyasası işlemleri, VİOP bünyesindeki endeks ve paya dayalı vadeli işlem sözleşmeleri dahil edilebilir. Fon uygulayacağı stratejilerde, beklenen getiriyi artırmak veya riskten korunma sağlamak amacıyla, kaldıraç yaratan işlemler gerçekleştirebilir. Kaldıraç yaratan işlemler; türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmeleri, varant ve sertifikalar, ileri valörlü tahvil/bono opsiyon alım işlemlerini ifade etmektedir. Türev işlemler hem tezgahüstü piyasalarda hem de organize piyasalarda gerçekleştirilebilecektir.
Kaldıraç kullanımı; • Vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi belirli bir teminat, prim ya da ödeme karşılığı nispi işlem yapılabilmesine imkan tanıyan kaldıraçlı işlemlere yatırım yapılarak, • Menkul Kıymet Tercihli Repo Pazarı ile Pay Senedi Repo Pazarı ve Repo/Ters Repo Pazarı nda repo yoluyla fon temin edilerek, • Kredi kullanılarak kredili menkul kıymet alımı ve açığa satış gibi diğer borçlanma yöntemleriyle gerçekleştirilebilir.
Kaldıraç kullanımı, fonun getiri volatilitesini ve maruz kaldığı riskleri de artırabilir. Kaldıraç seviyesinin belirlenmesinde, kaldıraç kullanımı sonrasında oluşabilecek risklilik düzeyinin sınırlamalar dahilinde kalması hususu da göz önünde bulundurulur. Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin pozisyon hesaplaması yapılırken dayanak varlığın piyasa fiyatı olarak, Finansal Raporlar Tebliği nde yer alan esaslar çerçevesinde belirlenen fiyat esas alınır. Fon sadece yapılan işlemlerle ilgili olması kaydıyla yatırım yaptığı para ve sermaye piyasası araçlarını ya da diğer finansal varlıkları teminat olarak gösterebilir. Fon tarafından, piyasa şartlarından kaynaklanan zaruri durumlarda ve süreklilik arz etmeyecek şekilde, portföyün bir kısmının ve kaldıraç kullanılarak alınan pozisyonlardan yaratılan nakitlerin; kamu ve özel sektör borçlanma araçlarında, yatırım fonlarında, ters-repo işlemlerinde ve vadeli mevduatta değerlendirilmesi de söz konusu olabilecektir. Bunların yanı sıra; Fon, Kurul un ilgili düzenlemeleri çerçevesinde, ödünç menkul kıymet alabilir, verebilir, kredili menkul kıymet işlemi ve açığa satış işlemi gerçekleştirebilir. Fon serbest fon niteliğinde olması sebebiyle ödünç menkul kıymet işlemlerine dair Tebliğ in 22. maddesindeki sınırlamalara tabi değildir. Ödünç işlemlere dair uygulanacak esaslar Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber in 4.2.5. maddesinde belirtilmiştir.
Fon portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen menkul kıymetlerin en az %100 ü karşılığında nakit veya devlet iç borçlanma araçlarından oluşabilecek teminatın Fon adına Saklayıcı Kuruluş ta bloke edilmesi şartıyla yapılabilir. Teminat tutarının ödünç verilen menkul kıymetlerin piyasa değerinin %80 inin altına düşmesi halinde teminatın tamamlanması istenir. Fon un taraf olduğu ödünç verme ve alma sözleşmelerine, Fon lehine tek taraflı olarak sözleşmenin feshedilebileceğine ilişkin bir hükmün konulması mecburidir.
4. Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler azami 3. madde çerçevesinde olmak kaydıyla bir sınırlama getirilmemiş olup; yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları fon portföyüne dahil edilmeyecek olup, Tebliğ in 4.2 maddesinde yer alan tüm finansal varlıklara TL cinsi olmak kaydıyla yatırım yapılabilecektir. Fon un operasyonel işlemleri nedeniyle oluşabilecek likidite ihtiyacının karşılanması amacıyla nakit tutması da mümkündür.
5. Fon portföyüne riskten korunmak ve/veya yatırım amacıyla; BIST VİOP ta işlem gören vadeli kontratlar, ileri valörlü tahvil/bono işlemleri, BIST-100 Endeksi ile BIST-30 Endeksinde yer alan paylar üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri ve varantlar dahil edilebilecektir. İşbu araç, sözleşme ve işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
6. Portföye borsa dışında taraf olunan; repo-ters repo sözleşmeleri, dayanak varlığı Türk Lirası varlıklar olan türev araç ve swap sözleşmeleri dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilebilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışı Türk lirası cinsi repo-ters repo sözleşmeleri, türev araç ve swap sözleşmelerinde karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum vb.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
7. Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
Diğer Hususlar
Açıklama

FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI

1. Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.

2. Fon un malvarlığı Kurucu nun ve Portföy Saklayıcısı nın malvarlığından ayrıdır. Fon un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak, türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.

FON UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ

Fon, Tebliğ in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.

BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 2925,96 0,03%
  • ALTIN ONS 2658,82 -0,18%
  • BIST 100 9012,87 -3,62%
  • DOLAR/JAPON YENI 146,375 -0,065%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35035 0,01%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 95,65 -0,2087%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2286 0,0304%
  • EURO/DOLAR 1,105 0,0403%
  • EURO/TURK LIRASI 37,9429 0,2427%
  • STERLIN/DOLAR 1,32695 0,02638%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL