DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,63
-0,24%
EURO
GRAM ALTIN
3020,89
0,18%
GRAM ALTIN
BIST 100
10012,09
-0,86%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ABO DEIF - ALLBATROSS PORTFÖY DEMİR PARA PİYASASI KATILIM SERBEST (TL) FON Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

11 Aralık 2024 Çarşamba, 10:58

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1364910
Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Kurucu'nun merkez ve şubelerine başvurularak fon katılma payı alım ve satım emirleri ancak BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde ve aşağıda paylaşılan saatler içerisinde verilebilmektedir.Katılma payı satın almak veya elden çıkarmak isteyen yatırımcılar, katılma payının alım satımının yapılacağı yerlere iş günlerinde 09.00 ile 13.30 saatleri içinde başvurarak, bir önceki işgünü Fon KAP sayfasında "Risk Ölçüm-Değerleme Esasları" içerisinde yer alan esaslar çerçevesinde hesaplanan ve o gün için geçerli olan fiyat üzerinden alım ve satımda bulunabilir. Katılma payı bedelleri talimatın verildiği işlem gününde yatırımcılara ödenir.
Kurucu
1
BIST Borçlanma Araçları Piyasası'nın açık olduğu günlerde, saat 13.30 – 17.00 saatleri arasında, yatırımcılar tarafından katılma payı satın alınması veya katılma paylarının Fon'a iade edilmesi ancak aynı saatler arasında alım yapılmak istenen tutarda katılma payının Fon'a iadesine yönelik veya Fon'a iade edilmek istenen miktarda katılma payının alımına yönelik talimatların Kurucu'ya iletilmesi halinde, Fon'a iadesi gerçekleştirilecek katılma paylarının miktarı ile sınırlı olarak mümkündür. Söz konusu saat aralığında katılma payı iadesi olmadığı durumda, ilgili saatler içerisinde yatırımcılardan gelecek talimatlar çerçevesinde katılma payı alım satımı gerçekleştirilemeyecektir.
Kurucu'ya 09.00-17.00 saatleri dışında başka bir saat diliminde talimat iletilmesi mümkün değildir.
Tatil günlerinde, tatili takip eden ilk iş günü için hesaplanan birim pay fiyatı üzerinden alım ve satım yapılacaktır. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, gerçekleşme valörü yarım güne denk gelen talimatlar, izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
Kurucu'nun kendi adına yapacağı işlemler de dahil alınan tüm katılma payı alım satım talimatlarına alım ve satım talimatları için ayrı ayrı olmak üzere müteselsil sıra numarası verilir ve işlemler bu öncelik sırasına göre gerçekleştirilir.
Fon katılma payları sadece mevzuatta tanımlanan nitelikli yatırımcılara satılabilir.
Fon satış başlangıç tarihinde bir adet payın nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 TL'dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir. Katılma payı satın almak veya elden çıkarmak isteyen yatırımcılar, Kurucu'ya başvurarak bu izahnamede belirtilmiş olan esaslara göre saptanan fiyat üzerinden 1 (bir) pay ve katları şeklinde alım ve satımda bulabilirler.
Fon'da oluşan kar, Fon'un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon'a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kardan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fon Portföyüne İlişkin Bilgiler
Güncel Fon Bilgilerine Erişilebilecek İnternet Adresi
Fon Portföyüne Dahil Edilecek Türev Araç İşlemleri ile İlgili Genel İlkeler
Fon portföyüne, riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla, fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde, Danışma Komitesi'nin onay verdiği, faiz içermeyen, tezgahüstü (OTC) piyasalarda en az bir tarafın cayma hakkını içeren taahhüt (Vaad) sözleşmeleri dahil edilebilir. Şu kadar ki, bu işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
6
Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon, Tebliğ'in ilgili hükümleri çerçevesinde katılma payları nitelikli yatırımcılara tahsisli olarak satılacak serbest fon statüsündedir. Fon portföyüne alınacak finansal varlıklar Kurul'un düzenlemelerine ve bu izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak seçilir ve portföy yöneticisi tarafından mevzuata uygun olarak yönetilir.
Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen varlıklar ve işlemler ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden serbest şemsiye fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ'in 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyar. Fon'un "Katılım Fonu" olması sebebiyle ise, portföye dahil edilebilecek varlıklar ve işlemler katılım finans ilke ve esaslarına uygun varlıklar ve işlemler olup, katılım finans ilke ve esaslarına uygunluğun belirlenmesinde Danışma Komitesi'nin kararları bağlayıcıdır.
Fon'un ana yatırım stratejisi uyarınca; Fon portföyünün tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gündür. Portföyün ağırlıklı ortalama vadesi sermaye piyasası araçlarının ayrı ayrı ortalama vadeleri dikkate alınarak bulunur. Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilemez. Fon katılım finans ilke ve esaslarına uygun olarak yönetilir.
Fon portföyünde yalnızca Türk lirası cinsinden varlıklar ve işlemler yer alacaktır. Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunmayacaktır.
Fon katılım serbest fon olması dolayısıyla, yatırım öngörüsü doğrultusunda ağırlıklı olarak kısa vadeli yerli kamu ve/veya özel sektör TL cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına, kira sertifikalarına (SUKUK), katılma hesaplarına, yatırım vekaleti hesaplarına, murabaha işlemlerine, Borsa İstanbul A.Ş.'de yer alan taahhütlü işlemler piyasasında yapılacak taahhütlü işlemlere, vaad sözleşmelerine, gelir ortaklığı senetlerine, faizsiz ipoteğe ve varlığa dayalı menkul kıymetler ile ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetlere yatırım yaparak sermaye kazancı sağlamak ve portföy değerini artırmayı amaçlamaktadır.
Taahhütlü İşlemler Pazarı'nda, işleme konu edilecek sermaye piyasası aracının önceden belirli olduğu, aynı gün veya ileri başlangıç valörlü geri alma taahhüdü ile satım ve geri satma taahhüdü ile alım işlemleri yapılır.
Başlangıç valöründe, geri alma taahhüdü ile satım yapan üye sermaye piyasası aracı yükümlülüğünü, geri satma taahhüdü ile alım yapan üye nakit yükümlülüğünü karşılıklı olarak yerine getirir. Geri satma taahhüdü ile alım işlemi; işleme konu edilecek sermaye piyasası aracının önceden belirli olduğu, aynı gün veya ileri başlangıç valörlü ile geri satım taahhüdü ile alım işlemidir. Geri alım taahhüdü ile satım işlemi ise işleme konu edilecek sermaye piyasası aracının önceden belirli olduğu, aynı gün veya ileri başlangıç valörlü ile geri alım taahhüdü ile satım işlemidir. Nakit fazlalığını değerlendirmek veya nakit sağlamak amacıyla taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile vaad sözleşmesi borsa dışından fon portföyüne dahil edilebilir. Portföye dahil edilecek vaad sözleşmeleri ve kira sertifikaları, Danışma Komitesi'nce uygun görülmüş ve katılım finans ilke ve esaslarına uygun olmak koşuluyla işleme konu edilebilir.
Fon portföyüne, riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla, fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde, Danışma Komitesi'nin onay verdiği, faiz içermeyen, tezgahüstü (OTC) piyasalarda en az bir tarafın cayma hakkını içeren taahhüt (Vaad) sözleşmeleri dahil edilebilir. Şu kadar ki, bu işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz.
Fonun, ihtiyaç duyduğu nakdi karşılamak için borsa dışında, portföyünde yer alan herhangi bir varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satması mümkündür. Ayrıca Fon, nakit fazlalığını değerlendirmek için portföydeki nakitlerle, nakit ihtiyacı duyan kurumlardan borsa dışında, portföyüne alınabilecek varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri satma taahhüdü ile alarak nakit fazlalıklarını değerlendirebilir. Fon portföyüne ileri valörlü kira sertifikası işlemleri dahil edilebilir.
Portföye borsa dışından vaad sözleşmeleri dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler (vaad sözleşmeleri) Fon'un yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Vaad sözleşmelerinin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması, adil bir fiyat içermesi ve Fon'un fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışı sözleşmelerin (vaad sözleşmeleri) karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b.) olması ve Fon'un fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur. Borsa dışı sözleşmelerin (vaad sözleşmeleri) adil bir fiyat içermesi ve Fon'un fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi için Rehber'in 5.2. maddesi dikkate alınarak belirlenen ilkelere Fon'un KAP sayfasında yayımlanan "Değerleme Esasları"ndan ulaşılabilir.
Vaad sözleşmelerinin karşı tarafının, yönetim kontrolü kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan bir banka olması ve derecelendirme yapılabilmesi için gerekli olan şartları sağlamaması halinde notun ilk defa alınmasına kadar geçen sürede anılan banka için yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olma şartı aranmaz.
Fon toplam değerinin %20'sini geçmemek üzere, katılım finans ilke ve esaslarına uygun olarak fon hesabına finansman sağlanabilir/ ters murabaha işlemi (teverruk) yapılabilir. Bu takdirde finansmanın/murabaha işleminin tutarı, katılma oranı, alındığı tarih ve finansman sağlayan kuruluş ile geri ödeneceği tarih KAP'ta açıklanır ve Kurul'a bildirilir.
Vaad sözleşmesinin olası karşı tarafları ile söz konusu tarafların derecelendirme notlarına ilişkin bilgiler KAP'ta açıklanır ve açıklanan bilgilerde değişiklik meydana gelmesi durumunda KAP'ta yapılan bir önceki açıklama güncellenir.
Fon portföyüne vadesi hesaplanabilen yapılandırılmış yatırım araçları dahil edilebilecek olup, yatırım araçlarının; yatırım stratejisi ile uyumlu ve risk düzeyine uygun olması gereklidir. Yapılandırılmış yatırım araçlarının borsada işlem görmesi, ihraççısının ve/veya yatırım aracının, Tebliğ'in 32'nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması zorunludur. Derecelendirme notunu içeren belgeler Yönetici nezdinde bulundurulur. Yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak borsada işlem görme şartı aranmaz. Diğer taraftan, sadece Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım/borçlanma araçlarının fon portföyüne alınabilecek olması sebebiyle, Kurul'un borçlanma araçlarına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde niteliği itibari ile katılım finans ilke ve esaslarına uyumlu borçlanma aracı olduğu kabul edilen sermaye piyasası araçlarından, yatırımcı tarafından ödenen bedelin tamamının geri ödeneceği taahhüdünü içeren özellikteki araçlar fon portföyüne dahil edilebilecektir.
Fon Karşılaştırma Ölçütü
Karşılaştırma Ölçütü
Karşılaştırma Ölçütünün Oranı (%)
Ölçütün Belirlenmesine İlişk. Yönetim Kurulu Karar Tar. ve Say.
BIST-KYD 1 Aylık Kar Payı TL Endeksi
100
Komisyon ve Gider Bilgileri
Fon Yönetim Ücreti Oranı ve Giriş-Çıkış Komisyonları
İhraç Sıra Numarası
Fon İçtüzüğünde Yer Alan Yönetim Ücreti Oranı (Günlük) (%)
Fon İçtüzüğündeYer Alan Yönetim Ücreti Oranı (Yıllık) (%)
Uygulanan Yönetim Ücreti Oranı (Günlük) (%)
Uygulanan Yönetim Ücreti Oranı (Yıllık) (%)
Giriş Komisyonu (%)
Giriş Komisyonuna İlişkin Açıklama
Çıkış Komisyonu (%)
Çıkış Komisyonuna İlişkin Açıklama
Performans Ücreti Oranı (%)
0,00082
0,30
Diğer Hususlar
Açıklama

FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI

Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.

Fon'un malvarlığı Kurucu'nun ve Portföy Saklayıcısı'nın malvarlığından ayrıdır. Fon'un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla katılım finans ilke ve esaslarına uygun finansman sağlamak veya fon adına taraf olunan katılım finans prensiplerine uygun benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.

FON'UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ

Fon, Tebliğ'in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber'in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.

BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 3020,89 0,18%
  • ALTIN ONS 2694,79 0,11%
  • BIST 100 10012,09 -0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,61 0,443%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41895 0,11536%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,86 1,2998%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8674 0,0778%
  • EURO/DOLAR 1,0494 -0,3163%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6274 -0,2375%
  • STERLIN/DOLAR 1,27232 -0,38988%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL