DOLAR
34,87
0,07%
DOLAR
EURO
36,61
-0,27%
EURO
GRAM ALTIN
3043,96
0,95%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kurban etinin hemen bozulmaması için 1 uyarı var

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin bozulmaması için alınabilecek önlemleri sıraladı.

13 Haziran 2024 | 16:56
Kurban etinin hemen bozulmaması için 1 uyarı var

Yalçındağ, AA muhabirine, kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar ile etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

1 200 BİN TONLUK ET ÜRETİMİ GERÇEKLEŞECEK

200 BİN TONLUK ET ÜRETİMİ GERÇEKLEŞECEK Türkiye'de yaklaşık 2 milyon küçükbaş ile 900 bin civarında büyükbaş hayvandan büyük çoğunluğunun bayramın birinci günü kesileceğini belirten Yalçındağ, kesimler sonrası 200 bin tonluk et üretiminin gerçekleşeceğini söyledi. Yalçındağ, hatalı parçalama, saklama ve değerlendirme neticesinde bu üretiminin yüzde 10'luk kaybını bile büyük bir rakam olarak gördüğünü ifade etti.

2 RAPORLARI VAR

RAPORLARI VAR Vatandaşların kurbanlık alımı için kurban pazarlarını tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, pazarlara getirilen hayvanların herhangi bir hastalık taşımadığına ilişkin veteriner hekim raporlarının bulunduğunu, bunun da bir güvence olduğunu kaydetti.

3 SAKATLIKLARA SEBEP OLABİLİR

SAKATLIKLARA SEBEP OLABİLİR Yalçındağ, vatandaşlara özellikle büyükbaş hayvanları aldıkları pazarların girişindeki kesim için hazırlanan yerlerden faydalanmaları tavsiyesinde bulunarak, "Son derece güçlü hayvanlar, kesim esnasında yapılacak bir hata, telafisi mümkün olmayan sakatlıklara hatta ölüme varan kazalara yol açabilir" dedi.

4 SOĞUMASI BEKLENMELİ, EVE BİLE VARMADAN BOZULUR

SOĞUMASI BEKLENMELİ, EVE BİLE VARMADAN BOZULUR Yalçındağ, kurban etlerinin bolmaması için soğuyana kadar bir müddet bekletilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Bekletecek yer ve zaman yoksa bir kova veya naylon torbalarla kurban etleri eve götürülüyor. Etler sıcaklığını kaybetmeden bu işleri yaparak, vatandaşlar neredeyse eve gelmeden kurban etlerinin bozulmasına neden oluyor" diye konuştu.

5 TESLİM ALININCA EVE GİDİLMELİ

TESLİM ALININCA EVE GİDİLMELİ Bu durumların yaşanmaması için etler teslim alındıktan sonra bir an önce eve gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ şu tavsiyeleri de paylaştı:

6 DİREKT KONULURSA TÜKETİLEMEZ HALE GELİR

 DİREKT KONULURSA TÜKETİLEMEZ HALE GELİR "Eve gidilince bir masanın üzerine örtü serilerek, kurban etlerinin örtünün üzerine yayılması ve soğumasının beklenilmesi, daha sonra da buzdolabında saklanması gerekiyor. Etler taşınan kovalar veya torbalarla buzdolabına koyulursa et çok kısa bir zamanda yeşil hale dönerek tüketilemez hale gelir. Derin dondurucuya bile konulsa etler kendi sıcaklığıyla bozulmaya neden olur. Vatandaşlarımıza buzdolabında saklanan etleri bir sonraki gün mahallelerindeki kasaplara giderek işlettirmelerini tavsiye ediyorum."
Yalçındağ, etlerin kayıtlı işletmelerde işletilmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı tebliğler olduğunu anımsatarak, bu kadar yoğun kesimin yapıldığı günde kesim hatalarının yaşanmamasının mümkün olmadığını dile getirdi.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3043,96 0,95%
  • ALTIN ONS 2715,48 0,88%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,397 0,302%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41461 -0,1905%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8655 0,0724%
  • EURO/DOLAR 1,0491 -0,341%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6148 -0,2719%
  • STERLIN/DOLAR 1,27473 -0,2016%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL