Navtex
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de NAVTEX ilanı sonrası NAVTEX nedir? NAVTEX ilan etmek ne demek? soruları çok merak edilenler arasına girdi. NAVTEX, denizcilere seyirle ilgili en son acil bilgilerin, meteorolojik raporların, tehlike mesajlarının özel olarak geliştirilmiş vericiler ve alıcılar vasıtası ile ulaştıran otomatik seyir uyarı teleks sistemini ifade eder. İngilizce
“Navigational text messages” ifadesinin kısaltması olan NAVTEX denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. NAVTEX paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor. Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor.
NAVTEX MESAJLARI NEREDEN YAYINLANIYOR?
Ülkelerin deniz kuvvetleri NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden vererek söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor. Türkiye'de İstanbul, Samsun, İzmir ve Antalya'da toplam dört NAVTEX istasyonu bulunuyor.
NAVTEX ÖRNEĞİ
Örneğin Türkiye son olarak 23 Ağustos'ta Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına 27 Ağustos'a kadar devam edeceğini duyurdu. Oruç Reis'in sismik çalışma yürüteceği alan için 27 Ağustos'a kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan edildi.
Mevzuat.gov.tr'de ise şu bilgi veriliyor:
NAVTEX yayınları aşağıdaki mesaj kategorilerine göre yayımlanır.
A: Seyir Uyarıları,
B: Meteorolojik Uyarılar,
C: Buz Bildirileri,
D: Arama ve Kurtarma Bildirileri,
E: Hava Tahminleri,
F: Pilot Servis Mesajları,
G: Decca Sistem Bilgileri,
H: Loran-C Sistem Bilgileri,
I: Omega Sistem Mesajları,
J: Satnav Sistem Mesajları,
Z: İstenmeyen bir mesajı ifade eder.