Gider Pusulası
Merak edilen ekonomi terimlerinden Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Nasıl Hazırlanır? Bu maddede özetle bu sorulara yanıt vermeye çalıştık.
Gider pusulası, vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal ya da hizmetlerin vergilendirilmesi için veya satılan malların iade alınması sırasında düzenlenen ve fatura hükmünde olan belgedir.
Vergi Usul Kanunu’nun 234. Maddesinde kimler tarafından kullanılabileceği belirtilmiştir. Fatura vermek ve almak mecburiyetinde olan mükelleflerin, fatura verme yükümlülüğü olmayanlardan aldıkları mal ve hizmetlere yönelik olarak gider pusulası düzenlerler ve bu belge fatura yerine kullanılabilmektedir.
GİDER PUSULASI NASIL HAZIRLANIR?
Ancak, gider pusulasının geçerli olabilmesi için belirli şartlar çerçevesinde düzenlenmesi gerekmektedir.
- Mükellefler tarafından anlaşmalı matbaalara bastırılmalı veya notere tasdik ettirilmeli, Vergi Usul Kanunu uyarınca “Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulması gerekmektedir.
- Gider pusulalarında mutlaka, işin mahiyeti, cinsi, adedi, fiyatı, tutarı, toplamı, tevkif edilen vergi oranı ve net tutarı, işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadları (tüzel kişilerde unvanları), adresleri, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, seri ve müteselsil sıra numarası ve düzenleme tarihine ilişkin bilgilere yer verilmeli ve iki nüsha halinde düzenlenmelidir.
- İlk nüshası işi yapan veya söz konusu malı satın alan tarafından, ikinci nüshası ise düzenleyen tarafından saklanmalıdır.
- Bu şartlar sağlanmadığı takdirde gider pusulası geçersiz olacaktır.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ
Çalışma hayatına ilişkin sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarına da bakabilirsiniz: