DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Arbitraj

Arbitraj nedir, arbitraj nasıl yapılır? Kripto arbitraj nedir? sorularının yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Ekonomi terimleri sözlüğünün bu maddesinde arbitraj terimine bakıyoruz. Özetle arbitraj farklı piyasalarda işlem gören aynı menkul kıymetin, paranın veya değerli madenin fiyatının farklı olması durumunda eş zamanlı olarak düşük fiyatlı piyasadan alınıp yüksek fiyatlı piyasada satılarak risksiz kar elde etmektir. Bu ürünler, altın gibi değerli maden veya hisse senedi gibi menkul kıymet olabilir. Buradaki amaç, tamamen risksiz bir şekilde kâr elde etmektir.  Arbitraj nedir, arbitraj nasıl yapılır? Kripto arbitraj nedir? sorularının yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

ARBİTRAJ NEDİR?

Öncelikle arbitraj nedir? Arbitraj, kar elde etmek için farklı piyasaları takip ederek en uygun fiyatı yakalayarak piyasalardaki dengesiz durumdan faydalanma işlemidir. Örneğin farklı bir piyasadan daha düşük fiyata satın alınan hisse senedi, dolar, kripto para eş zamanlı şekilde başka bir piyasada daha yüksek fiyata satılabilir. Bu durum, yatırım piyasasında ise dengeleri değiştirdiği ve sistemin genel işleyişini bozduğu için yapılmaz.

KRİPTO ARBİTRAJ NEDİR?

Kripto arbitraj ise farklı kripto para piyasalarını takip ederek en uygun kripto paranın satın alınarak bir başka kripto para borsasında daha yüksek fiyata satılmasından meydana gelir. Arbitraj yaparken temel amaç ise piyasalardaki fiyat farklılıklarını fırsata çevirerek kâr elde etmektir.

ARBİTRAJ NASIL YAPILIR?

Bir piyasadan satın alınan herhangi bir paranın veya değerin diğer borsada hızlı bir şekilde ve kârlı satılması arbitraj kavramını tanımlar. Arbitraj yaparken birden fazla piyasada hesap oluşturulur ve birden fazla ürün farklı piyasalardan satın alınır. Düzenli takip sistemi ile farklı bir piyasada daha düşük fiyata sahip olan bir ürün satın alınır ve yüksek fiyata sahip bir borsada varlığın satışı yapılarak risksiz kâr elde etmeye çalışılır. Bu işlemlerin mümkün olduğunca hızlı yapılması gerekir çünkü eşitsizliği fark eden kurum ve kuruluşlar duruma anında müdahale ederek oluşan fiyat farkını sabitleyerek piyasalardaki eşitsizliği ortadan kaldırır. Arbitraj yaparken işlem süresini ve işlem sırasında giden giderler de hesaplanır.

ARBİTRAJ TÜRLERİ NELERDİR?

Kısa süre içerisinde risksiz kazanç elde etme amacı taşıyan arbitraj sistemi kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Dolaylı ve dolaysız olarak 2 gruba ayrılan arbitraj türleri, alt grupta ise döviz arbitrajı, çapraz kur farklılıklarına bağlı arbitraj ve üç uçlu arbitraj olarak da gruplandırılır. Kripto para da kripto para arbitrajı adı altında bu alt sınıflarda yer alır. Dolaysız arbitraj, bir ülke veya piyasada satın alınan varlığın başka bir yerde kar elde ederek satılması anlamına gelir. Dolaylı arbitrajda ise farklı bir piyasadan farklı bir para birimi ile satın alınan varlığın daha başka para birimine satılması ile yapılır. Döviz arbitrajı, ulusal para birimlerinin dünyanın farklı yerlerindeki borsalarda gördüğü işlemler takip edilerek yapılır. Bu işlem yer farklarından dolayı yer arbitrajı olarak da bilinirken 2 farklı para üzerinden işlem gördüğü için 2 uçlu arbitraj da denir. 

KRİPTO ARBİTRAJ NASIL YAPILIR?

Kripto para piyasasında farklı borsalar üzerinden satışa sunulan dijital paraların, kar elde etmek için borsalar arası alım satım işlemlerine kripto arbitraj denir. Kripto arbitraj yaparken önemli olan detay ise işlem süresidir ve arbitraj işlemini yaparken çok hızlı hareket edilmeye çalışılır. Alım satım yapılarak takas edilebilen kripto paralar birçok kripto borsasından takip edilebilir. Arbitraj yapmak isteyen kullanıcıların birden fazla borsada sanal cüzdanının olması gerekir. Birden fazla borsada açılan hesaplardan farklı kripto paraları satın alınır. Fiyatı daha yüksek kripto para çeşitlerinden biri diğer borsaya aktarılır ve satışı yapılarak kar elde edilir. Elde edilen kâr geri çekilerek işlemler tekrarlanır ve bu sayede kazanç elde edilmeye çalışılır. Genellikle transfer işleminin hızlı ilerlemesi için altcoinler arbitraj yaparken daha çok tercih edilir. Bitcoin gibi hacmi yüksek kripto para çeşitleri ile arbitraj genelde daha az yapılır, bundaki temel etken de transfer süresinin uzaması sonucu kâr oranında kayıplar olabilmesidir.

MERKEZ BANKASI SÖZLÜĞÜNDE ARBİTRAJ

Merkez Bankası'nın terimler sözlüğünde ise arbitraj terimi için şu tanım yer alır: Arbitraj, herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır. 

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR