DOLAR
34,55
0,20%
DOLAR
EURO
36,00
-0,65%
EURO
GRAM ALTIN
3003,75
1,39%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Nedir? Adres Sorgulama Nasıl Yapılır

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Nedir? Adres Sorgulama Nasıl Yapılır

Ekonomi ve güncel terimler sözlüğünün bu maddesinde ADNKS yani Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi terimine bakıyoruz.  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Nedir? Adres Sorgulama Nasıl Yapılır? sorularının yanıtlarına bakıyoruz. (Bu yazının ardından adres değişikliği bildirmeme cezası ne kadar? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ, NE ZAMAN NASIL KURULDU

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ne zaman, nasıl kuruldu sorusuna ilişkin Ankara Barosu'nun internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor: "25/04/2006 tarihinde 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu çıkartılmış ve kanun gereği ülkemizde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi İhdas Edilmiştir. Bu sistem ile “kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasınagöre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemi” oluşturulmuştur.

ADRES KAYIT SİSTEMİ NEDİR?

Peki, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) nedir? Bu konuda önce Adres Kayıt Sistemi Nedir? sorusuna yanıt vermek gerekir. Adres Kayıt Sistemi Türk Vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yerleşik yabancıların yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerinin elektronik ortamda merkezi bir yapı içerisinde güncel olarak tutulması ve adres konusundaki dağınıklığa son verilmesini sağlayan bir e-devlet projesidir. Bir dönem Türkiye'de evlere kapanarak gerçekleşen nüfus sayımları Adres Kayıt Sistemi ile son bulmuştur. Sistemle birlikte gelen bazı değişiklikler şunlardır:
  • Adres Kayıt Sistemi nüfus sayımının evden yapılması zorunluluğunu bitirmiştir.
  • Sistem ile yerleşim yerlerinin güncel nüfusları hakkında çeşitli alanlarda istatistikler üretilebilmektedir. Adres karmaşaları önlenmiştir.
  • Sağlık, eğitim gibi kamu hizmetleri açısından sistem üzerinde tutulan veriler zaman, maliyet, planlama açılarından avantaj sağlamıştır.
  • Kamu yatırımlarının planlanmasında bu verilerden yararlanılmaktadır.
  • Adreslere giden tebligatların yanlış adres ya da adres eksikliği gibi nedenlerden ulaşmaması ya da geç ulaşması gibi sorunların önüne geçilebilmiştir.
TÜİK'in çalışmalarından olan nüfus sayımları 2007 yılından beri ADNKS temelinde açıklanmaktadır.

ADRES BİLDİRİMİ İLE İLGİLİ SORU-CEVAPLAR

Yeni doğan bir bebeğin doğum bildirimi, yurt içinde doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren otuz gün içinde, doğumun olduğu yer ya daherhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılır.

İkametgah Yeri ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama linkine bakabilirsiniz.

NVİ Adres Bilgilerimi Nasıl Görebilirim?

e-devlet üzerinden NVİ Adres Bilgilerim linkinden bakabilirsiniz.

Adres Değişikliği Bildirimi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Kanunen dres değişikliği bildirimi, 20 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Süresi içerisinde adres değişikliğini bildirmeyenlere 128,00 TL idari para cezası uygulanıyor.

Adres Bildirmemenin Cezası Ne Kadar?

Süresi içerisinde adres değişikliğini bildirmeyenlere 128,00 TL idari para cezası uygulanıyor. Gerçeğe aykırı adres bildiriminde bulunanlara 2673,00 TL idari para cezası uygulanıyor.