SPK, son bülteninde 3 şirketin halka arz başvurusunun onaylandığını duyurmuştu. 3 şirket arasında Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.bulunuyor. İşte Yiğit arzıyla ilgili detaylar:
YİĞİT HALKA ARZ TARİHİ
Yiğit Akü'nün halka arzında talep toplama 29-30-31 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Yiğit Akü’nün sembolü “YIGIT” olarak belirlendi.
YİĞİT HALKA ARZ FİYATI
Yiğit Akü halka arzı 34,68 TL sabit fiyat ile talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilecek. Halka arza ilişkin notlar şöyle:
Halka Arz Tarihi 29-30-31 Mayıs 2024
Halka Arz Yapısı
Sermaye Artırımı: 50.500.000 Nominal (%67)
Ortak Satışı: 24.500.000 Nominal (%33)
Halka Açıklık Oranı %24,96
Halka Arz Fiyatı 34,68 TL
Halka Arz Büyüklüğü 2.601.000.000 TL
Tahsisat Dağılımı: %79 Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar
%20 Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar
%1 Şirket Çalışanları
Dağıtım Yöntemi Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara Eşit Dağıtım
Satmama Taahhüdü Şirket ve ortaklar için 1 yıl
Fiyat İstikrarı 30 gün boyunda gerçekleştirilmesi planlamaktadır
YİĞİT AKÜ KAÇ LOT DAĞITACAK?
Yiğit Akü halka arzında 50.500.000 TL nominal değerli payların sermaye artırımı ve 24.500.000 TL nominal değerli payların ortak satışı yoluyla olmak üzere toplam 75.000.000 TL (75 milyon lot) nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyor.
HALKA ARZ GELİRİ NEREDE KULLANILACAK?
- 20%: Üretim tesisi ve yeni ürün yatırımı
- 40%: Lityum batarya fabrikası yatırımları
- 30%: İşletme sermayesi ihtiyacınnı karşılanması
- 10%: Finansal borçların ödenmesi
ŞİRKET NE İŞ YAPIYOR?
Şirketin sitesine göre Yiğit Akü 1976 yılında Ankara’da kuruldu. Fabrikası 78.356 m2 alana sahip. Şirket ürünlerinin satışını yurtiçi ve yurtdışı alanda tescilli beş markası olan Yiğit, Platin, Helden, MacPower ve Tunç markaları ile gerçekleştiriyor. Yine şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre yurtiçinde 60’ın üzerinde ana bayisi ve yaklaşık 6.000 tali bayi ile hizmet veren şirket otomotiv firmalarına, endüstriyel ve Savunma Sanayine akü tedariği sağlıyor. İzahnamaye göre şirket her türlü akümülatörün imalat, ithalat, ihracat, alım ve satımının yapılmasıyla iştigal ediyor.
YİĞİT AKÜ KİMİN? ORTAKLIK YAPISI
İzahnameye göre şirketin ortaklık yapısı şöyle:
Fatih Valiant Holding A.Ş: A grubu %6,65 - B grubu %23,81 (Mahmut Yiğit)
Start Holding A.Ş: A grubu %6,65 - B grubu %23,81 (Eyüp Yiğit)
Behay Holding A.Ş: A grubu %4,70 - B grubu %14,58 (Hamit Yiğit)
Artık Grup Enerji Sistemleri A.Ş: A grubu %2 - B grubu %8 (Yusuf Değirmen)
Mahmut Yiğit: B grubu %2,80
Eyüp Yiğit: B grubu %2,80
Hamit Yiğit: B grubu %4,20
YİĞİT AKÜ'DEN HALKA ARZ AÇIKLAMASI
Yiğit Akü Genel Müdürü Taner Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halka arzın enerji sektöründeki fırsatları yakalamak için önemli bir adım olduğunu söyledi. Halka arz sonrasında özellikle lityum sektörüne yatırım yapmayı planladıklarını belirten Yiğit, dünya standartlarında lityum batarya hücresi üretebilecek bilgiye ve yeterliliğe sahip olduklarını vurguladı.
Halka arzın şirketin kurumsallaşma sürecine de fayda sağlayacağını söyleyen Yiğit, "Hiçbir zaman klasik bir aile şirketi gibi olmayıp, her zaman kurumsallaşmaya önem verdik. Şeffaflığı ve hesap verilebilirliği ilke edindik. Halka arzın, bu anlamda bize bir basamak daha atlatacağına inanıyoruz." dedi.
Firmanın ürünlerini yurt içi ve yurt dışında tescilli beş markası olan Yiğit, Platin, Helden, MacPower ve Tunç markalarıyla sattığını belirten Yiğit, şirketin otomotiv grubu için starter akü, yenilenebilir enerji sektörleri için jel akü, telekom, lityum, traksiyoner ve stasyoner bataryalar üretebildiğini söyledi. Yiğit, şirketin yıllık yaklaşık 7 milyon aküyü üretebilecek kapasitede olduğunu ve son 7 yıldır Türkiye'de akü ihracatında birinci sırada yer aldığını aktardı.
- "Toplam üretimimizin yaklaşık yüzde 80'inini ihraç ediyoruz"
Yiğit, faaliyetlerinin ihracat odaklı olduğunu, toplam üretimlerinin yaklaşık yüzde 80'ini ihraç ettiklerini belirterek, "İhracat rotalarımız arasında Kuzey Amerika, Latin Amerika, Orta Amerika, Avrupa, Afrika, Asya, Türk cumhuriyetleri ve Orta Doğu bulunuyor. Üretimimizin geri kalan kısmını yurt içine ve otomotiv üreticilerine doğrudan montaj hatlarına tedarik ediyoruz." şeklinde konuştu.
Halka arzdan elde edilecek gelirin sadece yüzde 10'unun mevcut borçların kapatılmasında kullanılacağını belirten Yiğit, şunları kaydetti:
"Kalan yüzde 20'si üretim tesisi ve yeni ürün yatırımları için kullanılacak. Yüzde 40'ını lityum batarya yatırımları için kullanacağız. Yüzde 30'luk kısmı da işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması için kullanmayı planlıyoruz. Şu an enerji sektöründe enerjinin depolanması sektörün geleceği olarak görülüyor, bu nedenle de en büyük yatırımı lityum tarafına yapacağız. Bunu kendi öz kaynaklarımızla da yapabilirdik ama bu konuda biraz daha erken yola çıkıp Türkiye'de ilk olmayı hedefledik. Bu sebeple halka arz ile birlikte bu alandaki hedeflerimizi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz."
Yiğit, şirketin 1200 çalışanı için ayırmış olduğu yüzde 1'lik paylar için, "Biz burada çalışanlarımız ile beraber büyüyoruz. Şirket kazanıyorsa, çalışanlarımız sayesindedir. Ufak da olsa onlara bir desteğimiz olsun istedik." dedi.
Elektrikli araç pazarı ve enerji depolama sistemlerinin Türkiye'de büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Yiğit, "Elektrikli araçlar artıyor, sizin aküleriniz ne olacak diye soruluyor. Elektrikli araçlarda da aslında bizim akülerimiz kullanılıyor. Elektrikli araç üreticilerine de akü tedarikini sağlıyoruz." ifadesini kullandı.