DOLAR
34,53
0,13%
DOLAR
EURO
36,21
-0,08%
EURO
GRAM ALTIN
2970,00
0,25%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Borsa İstanbul’da halka arz rüzgârı! Halka arzı beklenen şirketler...

27 Ekim 2022 | 19:56
Borsa İstanbul’da halka arz rüzgârı! Halka arzı beklenen şirketler...
Borsa İstanbul'da halka arz atağı yaşanıyor. 2020'de sekiz şirketin arzından sonra 2021'in ilk iki ayında Işık Plastik ve Türk İlaç ve Serum'un halka arzları da başarıyla tamamlandı. Halka arzlara yönelimin sürmesi bekleniyor. Şu an SPK'ya başvurup halka arz sürecini başlatan 17 şirket var.

CEREN ORAL BALABAN
[email protected]

21 Mart-3 Nisan 2021 tarihli sayıdan 

YERLİ YATIRIMCI SAYISI 2 MİLYONU GEÇTİ


Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) 2020 yıl sonu verilerine göre, yerli gerçek yatırımcı sayısı 2020 Aralık'ta 103 bin 204 artarken, yılın tamamında 782 bin 367 kişi pay piyasalarıyla ilk kez tanıştı. 2020'de pay piyasalarındaki yerli gerçek yatırımcı sayısı aylık ortalama 65 bin 200 artarak toplam 1 milyon 970 bin 245'e, portföy değeri de 210 milyar 312 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı. 2021 Şubat sonu itibarıyla ise yerli yatırımcı sayısı 2 milyon 126 bine yükselmiş durumda.

Yerli yatırımcıların ilgisinin artmasında en önemli etkenlerden biri, 2020'nin genelinde faizin düşük seviyelere gerilmesi oldu. Bunun yanında 2020'de gerçekleşen, yüksek taleplerin toplandığı sekiz halka arz da çok sayıda yeni yatırımcıyı piyasaya çekti. 2020'de ARD Bilişim, Bayrak Taban Sanayi, Fade Gıda, Dinamik Isı, Esenboğa Elektrik, Kontrolmatik, Kervan Gıda ve Arzum halka arzla-rına gelen yüksek talep ve getiriler, yerli yatırımcıları sermaye piyasalarına yönlendirdi.

2021'İN İLK ARZLARI


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, 2020'de şirketlerin birincil halka arz yöntemiyle 1,1 milyar TL, bedelli sermaye artırımı yoluyla 21,8 milyar TL fon sağladığı bilgisini veriyor. Taşkesenlioğlu; halka arzların, borçlanma aracı, kira sertifikası ve VDMK ihraçlarının 2021'de de artarak devam edeceğini öngörüyor.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Bu durum, özel sektörün sermaye piyasaları yoluyla uzun vadeli fon temin edebilmesi ve yüksek kaldıraçlı bilançolarını dengeleyerek risklerini azaltabilmeleri için büyük bir fırsat sunuyor" diyor.

2021 'in ilk iki ayında Işık Plastik ve Türk İlaç ve Serum halka arz edildi. Işık Plastik'in Garanti BBVA Yatırım'ın liderliğindeki halka arzında, BİST'te pay senedi bakiyesi bulunan neredeyse her beş yatırımcının birinden talep alındı.

Işık Plastik yaklaşık 182 milyon TL'lik halka arzla ve 400 binin üzerindeki yatırımcı sayısıyla başarılı bir halka arz gerçekleştirdi. Türk İlaç ve Serum'un halka arzı ise Oyak Yatırım liderliğinde oldu. 128 binin üzerinde yatırımcıdan halka arz büyüklüğünün 61,9 katı talep gelirken, sadece bireysel yatırımcılardan kendilerine tahsis edilen tutarın 138,6 katı talep alındı.

Artan yatırımcı sayısına paralel birçok şirket de borsaya kote olmak üzere harekete geçmiş durumda. SPK'ya başvurup halka arz sürecini başlatan ilk etapta 17 şirket var. Piyasaların elvermesi ve sürecin başarıyla yönetilebilmesi halinde sermaye piyasalarına ilginin sürmesi bekleniyor. Kurumlar vergisindeki iki puan indirimle çok daha fazla sayıda halka arzın gerçekleşebileceği de belirtiliyor.

SON YILLARIN EN İYİ TALEBİ


Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya; enflasyonun düştüğü ve reel faiz verildiği dönemlerde borsanın iyi kazandırdığını, ekonomi politikalarının istikrarsızlığı gibi nedenlerle sık sık krizlerle karşılaşılmasının ise tasarruf sahiplerinin borsaya mesafeli yaklaşmasına neden olduğunu söylüyor. Özellikle 2000'deki tarihi rallide yatırımcı sayısı 1,35 milyona ulaşmıştı.

Ancak sonraki yıllarda kapanan şirketler, elde kalan hisseler, gerileyen fiyatlar nedeniyle bu sayı sürekli azaldı. Yunus Kaya, "Borsaya küsen o kuşağın ardından, pandemide 1 milyonluk yeni yatırımcı dalgası geldi. Yabancı satarken alan yerli yatırımcılara destek olan bu yeni gelenler, çok iyi getirilerle kazanmış durumda" diyor.

Ancak halen 18 yaş üstü Türk vatandaşlarının sadece yüzde 3'ü hisse sahibi. Oysa bu oran ABD'de yüzde 55 seviyesinde. Yunus Kaya, burada ana unsurun daima enflasyonun üstünde kazanıp reel satın alma gücünü artırmak olduğunu kaydediyor.

Bu nedenle Kaya'ya göre hedef; enflasyonu düşürmek, yatırımları borsaya çekmek ve kazanmalarını sağlayacak şirketleri halka arz etmek olmalı. Halka arzların bir öz sermaye finansman aracı olarak, faizlerin arttığı dönemde yeniden gözde olduğuna dikkat çelen Yunus Kaya, "Üstelik talep tarafında son yılların en iyi talebi var" diye konuşuyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Başarıyla tamamlanan büyük tutarlı işlemlerin yeni halka arzlar için de güven vereceği kaydediliyor. Uluslararası kapsamda olan halka arzlarla yerli ve yabancı yeni yatırımcıların Türkiye piya-salarına olan ilgisinde de artış bekleniyor. Peki, yeni halka arzlarda yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan; halka arz olacak şirketin bulunduğu sektörün durumu, mevcut şartlardan ve gelecek beklentilerinden etkilenme derecesi, finansal tabloları, talep koşulları gibi faktörlerin yatırımcılar açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Yatırımcılara, şirketin finansal durumu, sektördeki yeri, sürdürülebilirliği, halka açılma motivasyonuna dikkat etmelerini öneren Erkan, yine şirketin yatırım planları, gelecek beklentileri, sektöre dair konjonktürel durum ve beklentilerin de incelenmesinde fayda görüyor. Enver Erkan, halka arzın konsorsiyum liderinden veya halka arza aracılık eden kuruluştan profesyonel yardım alınmasının önemini de vurgu yapıyor.

PROFESYONEL DESTEK ŞART!


Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy; bireysel yatırımcılara yatırım kararlarını vermeden şirketlerin izahnamelerini ve değerlemeye yönelik hazırlanan fiyat tespit raporlarını mutlaka incelemelerini öneriyor.

Burada finansal okuryazarlığın devreye girdiğini belirten Arısoy, borsanın oyun değil tasarrufların değerlendirildiği bir yatırım aracı olduğunun altını çiziyor. Bu nedenle genç yatırımcılara finansal okuryazarlıklarını artırmaya odaklanmaları ve yatırımları konusunda profesyonel destek alıp lisanslı kuruluşlarla çalışmaları önerisinde bulunuyor.

Yılmaz Arısoy, önerilerine şöyle devam ediyor: "Bireysel yatırımcılar sosyal medya mecralarında borsa ile ilgili açılan forumlardaki ve hesaplardaki yorumlara göre asla hareket etmemeli.

Bu mecralarda çok fazla manipülatif bilgi ve yorumlar yapılmakla birlikte özellikle küçük yatırımcılar, farklı amaçlar için yanlış yönlendirilebiliyor ve zarara uğrayabiliyor. SPK da son dönemde bu tarz girişimlerde bulunan mecralara karşı ciddi yaptırım kararları almaya başladı."

HALKA ARZ İÇİN DÜĞMEYE BASAN 15 ŞİRKET


Resmi olarak süreci başlatan 15 şirket aşağıdaki gibi sıralanıyor:

ALDEM ÇELİK
Verusa Holding, yüzde 40,75 oranında iştiraki Aldem Çelik'in halkla arzını planlıyor. Holding, 9 Aralık 2020'de Aldem Çelik'in halka açılmasına ve çalışmalara başlanılmasına karar verildiğini bildirdiVerusa Holding’ten yeni halka arz kararı

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ
Aydem Enerji'nin portföyü yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan oluşan iştiraki Aydem Yenilenebilir Enerji, halka arz için SPK'ya 23 Şubat'ta başvurdu. Halka arzda konsorsiyum liderliğini Garanti Yatırım, İş Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Yapı Kredi Yatırım üstlenecek. Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım süreçte eş liderler olarak görev alacak. Aydem; 25 yenilenebilir enerji santraliyle bin 20 MW kurulu güce ulaşmış durumda.

ÇAN KÖMÜR
Odaş Elektrik'in yüzde 100 bağlı ortaklığı Çan Kömür'ün halka arzına yönelik yaptığı ‘Kayıtlı Sermaye Sistemi'ne Geçiş' ve ‘Esas Sözleşme Tadil Başvurusu' 29 Aralık 2020'de onaylandı.

EFELER ÇİFTLİĞİ
Söktaş Tekstil'in yüzde 84, İstanbul Portföy Yönetimi Tarım Hayvancılık ve Teknoloji GSYF'nin yüzde 16 pay sahibi olduğu Efeler Çiftliği'nin halka arz kararına ilişkin ilk duyuru 12 Kasım 2020'de yapıldı. Şirket, 24 Aralık 2020'de İnfo Yatırım ile halka arza aracılık sözleşmesi imzalandı.

GALATA WIND ENERJİ
Doğan Holding şirketlerinden, toplam 269 MW kurulu güce sahip Galata Wind Enerji, paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için 4 Mart'ta SPK'ya başvurdu. Ek satış hakkı kullanımı dâhil, toplam sermayenin yüzde 30'unu temsil eden paylar halka arz edilecek. Halka arzda lider kurum Garanti BBVA Yatırım olacak. Üç rüzgâr ve iki güneş enerjisi santrali olan, yıllık 750 bin MWh'lik elektrik enerjisi üreten şirket, yılda 400 bin tonluk karbon emisyonunun düşmesini sağlıyor.

İHLAS HABER AJANSI
İhlas Yayın Holding, İhlas Haber Ajansı'nın halka arz sürecini 2020 Mart'ta başlatmıştı. Holding, İhlas Haber Ajansı'nın halka açılma çalışmaları çerçevesinde esas sözleşme değişiklik metninin onayı için 23 Aralık 2020'de SPK'ya başvurdu.

İZDEMİR ENERJİ
İzmir Demir Çelik, 11 Ocak'ta bağlı ortaklığı İzdemir Enerji'nin halka arzı için çalışmalarını hızlandırdığını ve aracı kurumlarla görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

KALEKİM
Kale Grubu şirketlerinden, yapı kimyasalları sektörü oyuncularından Kalekim, paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için 17 Mart'ta SPK'ya başvuruda bulundu. Halka arz süreci için Ak Yatırım yetkilendirildi. Kalekim; Türkiye'de İstanbul, Balıkesir, Yozgat, Isparta, Mersin, Erzurum ve Mardin ve Arnavutluk'un başkenti Tiran'da kurulu olan toplam dokuz fabrikasında üretim yapıyor. Dağıtım ağıyla 80'i aşkın ülkede ürünlerini tüketici ve profesyonellerle buluşturuyor.

MATRİKS
Paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için 12 Şubat'ta SPK'ya başvuru yaptı. Halka arz sürecinde Garanti BBVA Yatırım yetkilendirildi. Şirket, bankacılık ve finans alanında faaliyet gösteren kişi, kurum ve kuruluşların; piyasalara ilişkin veri, haber, analiz, emir iletimi ve portföy izleme ihtiyaçlarına yönelik çözümler ile bu şirketlerin altyapı ihtiyaçlarına ilişkin yazılımlar üretiyor.

METRO TURİZM
Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding, Metro Turizm'in halka arzı için 14 Haziran 2020'de yönetim kurulu kararı aldı.

NATURELGAZ

Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için şubat ayı başında SPK'ya başvurdu. Şirketin, sıkıştırılmış (CNG) ve sıvılaştırılmış (LNG) doğalgaz pazarında 2020 itibarıyla oto CNG dâhil, yaklaşık yüzde 25 pazar payı var. Türkiye'de 13 endüstriyel dolum tesisine, dokuz oto CNG istasyonuna sahip Naturelgaz; orta vadeli planları kapsamında Sahra Altı Afrika ülkelerine faaliyet alanını genişletmeyi öngörüyor.

QUA GRANITE
Halka arz için mart ayı başında SPK'ya ve BİST'e başvurdu. Süreci İnfo Yatırım yürütüyor. 2020'de 703 milyon TL hasılat elde eden, yıllık 11 milyon metrekare üretim kapasitesiyle sadece teknik granit üretimi yapan tesislerden olan Qua Granite, 2020'de başladığı yıllık 22,5 milyon metrekare kapasiteli üç üretim hattı yatırımını 2021 ve 2022'de kademeli tamamlamayı planlıyor.

SELVA GIDA
İttifak Holding iştiraki Selva Gıda'nın halka arzına ilişkin olarak 9 Aralık 2020'de Gedik Yatırım ile ‘Halka Arza Aracılık Sözleşmesi' imzalandı.

ŞEKER GYO
Şekerbank, 20 Kasım 2020'de iştiraki Şeker GYO'nun halka arz başvurusunun 31 Aralık 2020 tarihli finansal tablolarla yeniden yapılmasının SPK tarafından uygun bulunduğunu duyurdu.

ÜNLÜ&CO
Şirket hisselerinin yaklaşık yüzde 25'lik kısmının halka arzı için geçen hafta SPK'ya başvurdu. ÜNLÜ & Co, halka arz sürecinde Yapı Kredi Yatırım'ı yetkilendirdi. ÜNLÜ & Co Grubu, 2010-2020 arasındaki halka arzlar, ikincil halka arzlar ve hızlandırılmış talep toplama işlemlerini içeren sermaye piyasası işlemlerinde, özelleştirmeler hariç yüzde 22 pazar payı, 32 işlem ve 3 milyar dolarlık işlem tutarına ulaştı.

METİN GÜLTEPE İŞBİR HOLDİNG CEO'SU "DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ"


SERMAYE ARTIŞI VE ORTAK SATIŞI
İşbir Holding'in ilk ve en büyük şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren İşbir Sentetik'in, çıkarılmış sermayesinin yüzde 32,25'ine karşılık gelen 50 milyon 376 bin 911 TL nominal değerli payların halka arz edilmesini planlıyoruz.

Halka arz edilecek payların yüzde 60'ı İşbir Sentetik'in sermaye artırımıyla ihraç edeceği paylardan, yaklaşık yüzde 40'ı İşbir Holding ve diğer bazı azınlık hissedarların satacağı ortaklık paylarından oluşuyor. Halka arz süreci için Garanti BBVA Yatırım yetkilendirildi. Yola bizimle devam etmeyi tercih eden yatırımcılarımızla ilerlemek en büyük arzumuz.

GELİR NEREDE KULLANILACAK?
İşbir Sentetik'in halka arzı sonrasında elde edeceğimiz geliri, ihtiyaçlarımız ve koşullara bağlı olarak en verimli şekilde kullanmayı planlıyoruz. Halka arz gelirinin yüzde 25 ila 30 seviyesinde bir kısmını büyüme ve verimlilik artışına yönelik; başlamış, süren ve yeni yatırımlarımıza ayıracağız.

Yüzde 40 ila 45'ini devam eden finansal yükümlülüklerimizin yerine getirilmesinde kullanmayı ve şirketimizin sermayesini güçlendirmeyi planlıyoruz. Geri kalan yüzde 25 ila 30'u ise büyüyen operasyonlarımızın gereksinimi olarak işletme sermayesi ihtiyacımızın finansmanında kullanılacak.

40 ÜLKEYE İHRACAT
500'e yakın çalışanımız ile ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlıyoruz. Balıkesir'deki 130 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamız ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük bigbag üretim tesislerinden biri.

Türkiye'deki 60 bin ton olan yıllık üretim kapasitemize ilave olarak Hindistan'da açtığımız bigbag fabrikamızla dünya çapında büyümeyi hedefliyoruz. Hâlihazırda dört kıtada, 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. ABD, Almanya, İngiltere, İsrail'de satış ofisleri ve Hindistan'da ise diğer üretim tesisimiz var. Yatırımlarımıza ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz.

DAVUT DOĞAN DOĞANLAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI "BU YIL 110 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ"


YENİ TESİSLER KURACAK
Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde 2017'de kurulan Biotrend, 2020 sonu itibarıyla 12 tesisle faaliyetlerini sürdürüyor. 2021 sonunda 17 farklı tesisiyle, atıktan enerji üretimi ve entegre atık yönetiminde önde gelen yenilenebilir enerji şirketleri arasında yer almayı planlıyor.

2020 sonunda, şirketin toplam kurulu gücü 55,8 MWe, üretilen yıllık elektrik miktarı 300 milyon kWh oldu. 2021'de önemli yatırımlar olacak. Bu alanda yeni tesisleri hayata geçirmeyi ve yenilenebilir enerjide fark yaratmayı amaçlıyoruz. Türkiye'de; biyokütle, evsel katı atık ayrıştırma, gazlaştırma-yakma ve ATY üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma tesisi ve atık ısı tesisleriyle ilgili yatırımlarımız bulunuyor. 2021 için 110 milyon dolarlık yatırım bütçemiz var.

STRATEJİK BİR ADIM
Biotrend Enerji'nin halka arz çalışmalarını bir yıldır yürütüyoruz. Halka açılmayı; büyüme hedeflerini sürdürmek, kurumsal yapıyı güçlendirmek, şeffaflık ve hesap verebilirlik düzeyini yükseltmek yönünde stratejik adım olarak görüyoruz. Bu da, kurumsal yönetim anlayışının şirket faaliyetlerine yön vermesine olanak sağlayacak.

Potansiyel müşteriler ve iş ortaklarımız nezdinde güvenirliliğimizi ve saygınlığımızı artıracak. Halka arzın 2021'nin ilk yarısında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Halka arz sürecini yüzde 60 sermaye artırımı, yüzde 40 ortak satışı olarak planladık.

EK SATIŞ DA OLABİLİR
Halka arz süreci ile ilgili aracılık hizmeti için, konsorsiyum eş liderleri Deniz Yatırım Menkul Kıymetler ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile el sıkıştık. Şirketin mevcut 128 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, 22 milyon TL artırımla 150 milyon TL'ye yükselecek. 14 milyon 666 bin 666 TL tutarında ise ortak satışı gerçekleştirilecek.

Ayrıca 5 milyon TL nominal değerli pay, ek satışa konu edilebilecek. Halka açıklık oranı, ek satış hariç yüzde 24,44 olacak. Halka arz gelirinin büyük kısmını, süren enerji yatırımlarında ve büyüme fırsatlarında kullanmayı hedefliyoruz.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2971,37 0,3%
  • ALTIN ONS 2676,37 0,18%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,39 -0,075%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39687 0,00394%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,532 0,1328%
  • EURO/DOLAR 1,0475 -0,0391%
  • EURO/TURK LIRASI 36,2116 -0,0786%
  • STERLIN/DOLAR 1,25909 -0,04128%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL