Üniversitelerin yeni gözdesi iş insanları oldu

27 Ekim 2022 | 08:21
Vakıf üniversiteleri mütevelli heyetlerinin yapısını değiştiriyor. Artık heyetlere iş dünyasından da isimler dahil ediliyor. Bugün 16 vakıf üniversitesinin mütevelli heyetlerinde 41 patron veya profesyonel yönetici bulunuyor.

FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr

Bunlar arasında Ömer Dinçkök’ten Yılmaz Ulusoy’a, Serpil Timuray’dan Hakan Ateş’e kadar pek çok ünlü var. Bu eğilimin diğer üniversitelere de yayılması bekleniyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bugün Türkiye’de 193 yüksek öğretim kurumu var. Bunların 109’u devlet ve 76’sı vakıf üniversitesi iken, geri kalan sekiz kurumu ise vakıf yüksekokulları oluşturuyor. Vakıflar tarafından kurulan üniversitelerin vakıf yönetim organı dışında en az yedi kişiden oluşan bir mütevelli heyeti bulunuyor.

Geçmişte mütevelli heyeti üyeleri genellikle kurucu ailenin fertlerinden ve üniversitedeki hocalardan oluşurdu. Ancak son dönemde pek çok vakıf üniversitesi mütevelli heyetlerine iş dünyasının önemli isimlerini de katmaya başladı. Bu isimler arasında Ömer Dinçkök’ten Yılmaz Ulusoy’a, Serpil Timuray’dan Hakan Ateş’e kadar pek çok ünlü var.

Kimi üniversiteler profesyonel yöneticileri mütevelli heyetlerine katarken, kimi üniversitelerin ise patronları heyetlerine kattıkları gözleniyor. İş dünyasındaki tecrübelerini paylaşmaları beklenen iş insanlarından yeni gelir modelleri yaratma konusunda da destek isteniyor.

41 İŞ İNSANI VAR
Bugün 76 vakıf üniversitesinden 16’sının mütevelli heyetinde 41 iş insanı yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda diğer üniversitelerde de benzer bir eğilimi görebileceğimiz öngörülüyor. En çok iş insanı TED Üniversite-si’nin mütevelli heyetinde bulunuyor. Bu üniversitenin mütevelli heyetinde iş dünyasından yedi profesyonel ve patron yer alıyor.

TED Üniversitesi’ni mütevelli heyetindeki iş insanı ağırlığıyla Acıbadem Üniversitesi takip ediyor. Acıbadem Üniversitesi’nin mütevelli heyetinde dört iş insanı bulunuyor.

ÜNİVERSİTELER NE BEKLİYOR?
Son üç yıldır mütevelli heyetini gözden geçirdiklerini söyleyen Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez’i ve Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’u yeni dönemde mütevelli heyetine dahil ettiklerini anlatıyor.
Bu isimlerin her ay 3-4 saat süren mütevelli heyeti toplantılarına katıldığını söyleyen Aydın, onlardan iş dünyasındaki tecrübelerini üniversiteye aktarmalarını istediklerini ifade ediyor. Aydın, Agah Uğur’un ABD’deki MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) edindiği uluslararası danışma kurulu tecrübesinden de faydalandıklarını sözlerine ekliyor.

“BİZE YOL GÖSTERİYORLAR”
Üniversite-sanayi işbirliğine çok önem verdiklerine söyleyen Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, bu nedenle kuruluştan itibaren üniversitenin mütevelli heyetinde iş insanlarının yer aldığının altını çiziyor.

Türkiye’de ve dünyada önemli projeleri hayata geçirmiş, uluslararası projelere imza atmış iş insanlarını mütevelli heyetine seçtiklerini belirten Okan, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Şu anda mütevelli heyetimizde iş dünyasından Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ve MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı bulunuyor. Her iki ismi de ikna etmek zor olmadı. Çünkü Çarmıklı ve Vargı yakın

dostum. Ama sadece dostum olmalarından ötürü mütevelli heyette değiller. Bize fikirleriyle yol gösteriyor, katkı sağlıyorlar. Mütevelli heyeti üyelerimiz üç yılda bir değişiyor. Ancak Vargı ve Çarmıklı kuruluşumuzdan bu yana, yani 16 yıldır mütevelli heyetimizin üyeleri.”

YENİ FİKİRLER ÜRETİYORLAR
Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, ihtiyaç olan bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimlere sahip, yerel ve evrensel konulara duyarlı, geleceğin liderleri olacak iş gücünü yetiştirmek için oluşturulan akademik ortama bir nebze katkı sağlayabilmek adına bu işe “Evet” dediğini söylüyor.

Oğuz Çarmıklı, heyetteki göreviyle ilgili şöyle konuşuyor: “Mütevelli heyeti toplantılarına düzenli olarak katılmaya çalışıyorum. Bekir Bey, üyeler ve akademik kadro ile düzenli olarak bir araya gelerek mevcut akademik yapının daha da geliştirilmesi için yeni yaklaşımlar, fikirler üretmeye çalışıyoruz.”

MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, çalışma hayatı boyunca sosyal projelerde görev almaya çalıştığını söylüyor. Vargı, “Eğitim alanı ülkemizin ihtiyaç duyduğu en önemli konulardan biri ancak burada önemli olan nitelikli, farklı eğitim. Biz Okan Üniversitesi’nde bunu başarmaya çalışıyoruz” diyor.

Yaklaşık üç yıldır Acıbadem Üniversitesi’nin mütevelli heyetinde olduğunu söyleyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, sosyal sorumluluk anlayışı ve topluma faydası olacak alanlarda katkıda bulunmak amacıyla bu görevi kabul ettiğini anlatıyor. Kibar, karar alma sürecine katkıda bulunmak suretiyle, gerekli olduğu zamanlarda üyelik çalışmalarında bulunduğunu da ifade ediyor.