Yenilikçi teknolojilere yatırım şart

27 Ekim 2022 | 13:40

abas Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Y. Serhan Oralp, dijital dönüşümün günümüzde KOBİ'ler de dahil olmak üzere tüm şirketler için bir seçim değil, zorunluluk olduğunu vurguluyor.





ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr





Oralp, "Dijitalleşme sürecinde yenilikçi teknolojilere yapılacak yatırımın yanı sıra, mevcut işgücünün eğitilmesi ve iş süreçlerinin de gözden geçirilerek optimize edilmesi ilk yapılacaklar listesinde yer almalı" diye konuşuyor.





Rekabetçi iş dünyasında başarı verimli süreçlere, stratejik yatırımlara ve motive edilmiş bireylere bağlı olarak elde ediliyor. Tüm bu süreçler etkin bir şekilde yönetildiğinde, en yıkıcı teknolojik değişikliklerin bile şirkete zarar vermesinin önüne geçilebilir.





Ancak bu seviyede bir çevikliğe ulaşmak, karmaşık altyapılar, yüksek işlem hacimleri ve dinamik iş modelleri karşısında hiç de kolay değil. Dünya genelinde imalat yapan işletmelerin dijital dönüşümle değişimi yakalamalarına ve kâr sağlamalarına yardımcı olan abas, işte bu noktada devreye giren şirketlerden biri.





2020 yılı itibari ile Türkiye’de 15’inci yılını kutlayan abas, bayi ağı ile birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Antalya’da, pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren müşterilerine dijital dönüşüm çözümleri sunuyor.





abas Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Y. Serhan Oralp ile şirketin geçirdiği dijital dönüşüm sürecini ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.





Kısaca şirketinizden bahsedebilir misiniz? Ne zaman kuruldu? Nasıl bir fikirle yola çıktınız?
1980 yılında Almanya’da kurulan abas, dünya genelinde 4 bin orta büyüklükteki üretim ve dağıtım firmalarına eksiksiz bir ERP tedariği sağlıyor. Bugün itibariyle şirket 450 çalışanı istihdam ediyor. Dünya genelinde imalat yapan işletmelerin dijital dönüşümle değişimi yakalamalarına ve kar sağlamalarına yardımcı oluyoruz.





İleri teknoloji bir ürün olan, esnek ve uyarlanabilir ERP yazılımımızın ve akıllı iş süreçleri danışmanlığımızın yanında, hem çalışanlarımızın hem de iş ortaklarımızın engin tecrübeleri ile firmalara işlerini her zaman ileri taşımalarında destek olmaya devam ediyoruz.





Şirket olarak müşterilerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Biz, ihtiyaçlar ve kapasite için en uygun ERP dağıtım seçeneğinin ne olduğunu anlamak için müşterilerimizle birlikte çalışırız.





Kendi donanım altyapısını güçlendiren lokal kurulumların yanı sıra, BT altyapılarının bir kısmını müşterilerimiz için yönettiğimiz bulut taban ile birleştirilen hibrit bulut gibi dağıtımlar sunuyoruz. Diğer avantajlarımızdan biri de mobile verdiğimiz önem. abas ERP’de depo, üretimden veri toplama, satış, CRM, servis gibi birçok süreci mobil uygulamalar ile yönetiyor. Bu sayede daha hızlı ve kolay bir süreç yönetimi sağlıyoruz.





Endüstri 4.0 kapsamında makinalar ile haberleşmek önemli. abas Connect modülümüz ile abas, makine kontrol sistemleri, yardım-destek sistemleri, depo yönetim yazılımları, kendiliğinden çalışan sistemler, web servisleri, vb. sistemler arasında oldukça esnek, standartlaştırılmış iletişimi sağlayan bir entegrasyon platformu sunuyor.





Önümüzdeki dönemde yeni projeleriniz var mı?
Haziran 2019’da merkezi Austin, Teksas’ta bulunan ve global yatırım şirketi olan Battery Ventures tarafından desteklenen, Avrupalı ERP yazılım grup firması Forterro, merkezi Almanya’da bulunan ve 27 ülkede bağlı ortaklıkları olan ERP tedarikçisi firmamız abas Software AG’yi kesin bir anlaşma ile satın aldı.





Bu alımı, abas’ta bir dizi stratejik yeni ürün girişimleri ve yönetim düzeyinde işe alımlar takip edecek. Öncelikli olarak odaklanılacak konu başlıkları, abas’ın mevcutta sunduğu bulut çözümlerini genişletme, temel ERP çözümü etrafında daha büyük bir çözüm ekosistemi kurma ve dikey SaaS çözümlerini geliştirme olarak belirlendi.





Bu yatırım şirkete nasıl bir katkı sunacak?
Bu yatırım, abas’a ekosistemini ve Türkiye’nin de dahil olduğu abas’ın uluslararası varlığını daha da genişletme fırsatı verirken, grup ve kardeş şirketlerinin kaynaklarını, uzmanlığını ve sermayesini kullanarak yeni ve gelişmiş ürün ve hizmetlerin pazara sunulma süresinin geliştirilmesi bekleniyor.





abas Connect ile 2020’de, makine kontrol sistemleri, yardım-destek sistemleri, depo yönetim yazılımları, kendiliğinden çalışan sistemler, web servisleri, vb. sistemler arasında oldukça esnek, standartlaştırılmış iletişimi sağlayan, orta ölçekli işletmeler için bir entegrasyon platformu sunmayı planlıyoruz. Hızlı uygulama ve önemli ölçüde azaltılmış arayüz bakım maliyetleri ve dolayısıyla düşük toplam sahip olma maliyeti ile yatırımda hızlı bir geri dönüş sağlayacak.





Sizce şirketler ‘dijital dönüşüm’ için neler yapmalı?
Dijital dönüşümün mevcut durumu ile ilgili açıklanan son raporlar bu konuda tüm dünyada ilerlemenin yavaş olduğunu ve dijital dönüşüm projesi yapan şirket sayısının bir önceki döneme göre sadece yüzde 5 artış gösterdiğini ortaya koyuyor.





Dijitalleşme sürecinde yenilikçi teknolojilere yapılacak yatırımın yanı sıra, mevcut işgücünün eğitilmesi ve iş süreçlerinin de gözden geçirilerek optimize edilmesi ilk yapılacaklar listesinde yer almalı.





Biz de abas Türkiye ekibi olarak KOBİ’lere sağladığımız, süreçlerle yönetim ve süreç iyileştirme danışmanlık hizmetimizle ve bu hizmet sonrasında süreçlerin dijital ortama aktarılmasında kullandığımız abas BPM iş süreçleri yönetimi yazılım çözümümüzle işletmelerin dijital dönüşüm projelerine başlamalarını kolaylaştırıyoruz.





“QNB EFİNANS İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ”
“Dijital dönüşüm bizim işimizin merkezini oluşturuyor. ERP yazılımlarının yapı taşlarından biri olduğu dijital dönüşümün günümüzde KOBİ’ler de dahil olmak üzere tüm şirketler için bir seçim değil zorunluluk olduğu aşikar.





Hizmet sağladığımız firmalar ile entegratör olarak QNB eFinans kullanıyoruz. Entegratör, abas ERP ile otomatik veri alışverişi yapmalarını sağlıyor ve verileri yedekleyerek kriz ve felaket halinde yaşanan kayıpları engelliyor. Bu durum müşterilerimize oldukça yüksek avantaj sağlıyor.”