Sibel Atik
İsveç'te 1928 yılında kurulmasıyla Avrupa'nın ilk yazar kasa üretici unvanına sahip olan Kassaregister AB'yi 1989 yılında satın alan Hugin Yazılım, perakende odaklı çözümleriyle alanında fark yaratıyor. Faaliyet alanını değiştirmesiyle tüm hakları Hugin Yazılım Teknolojileri A.Ş. tarafından satın alınan şirket, İstanbul Çatalca'daki üretim tesislerinde yapılan yatırımlarla tamamen yerli bir marka olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Geçen süreçte şirket olarak POS ve yazarkasa alanındaki üretimlerine ağırlık verdiklerini aktaran Hugin Yazılım Teknolojileri A.Ş. CEO'su Vedat Nommaz, Türkiye genelinde 200'ün üzerinde servis noktasıyla kesintisiz hizmet sunduklarını belirtiyor.
Telekom ve mağazacılık dışında ürünlerinin market, horeca, benzin istasyonları, eczaneler küçük esnaf dahil perakende sektörünün her segmentinde yer alan 175 bin noktada kullanıldığını aktaran Vedat Nommaz, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı...
Hugin'in büyüme yolculuğundan söz eder misiniz?
Hugin Kassaregister AB, 1928 yılında İsveç'te kurulmasıyla birlikte Avrupa'nın ilk yazarkasa üretici unvanına sahip bir şirket. 1989 yılında faaliyet alanını değiştirmesiyle, tüm hakları Hugin Yazılım Teknolojileri A.Ş. tarafından satın alınan şirket, İstanbul Çatalca'daki üretim tesislerinde yapılan yatırımlarla tamamen yerli bir marka olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Hugin olarak POS ve yazarkasa alanındaki üretimlerine ağırlık verdik.
2008 yılında kurulan AR-GE merkezimiz sektörün talep ve istekleri doğrultusunda, yeni teknolojileri de ürünlerine çok hızlı adapte ederek sürekli gelişiyor. Firmamız her yıl TÜBİTAK veya KOSGEB onaylı projeye imza atmayı başarıp ve özellikle perakende teknolojileri ve siber güvenlik alanlarında geniş bir patent havuzu oluşturduk.
Hugin, üretimini ve satışını yaptığı ürünlerin arkasında 25 yılı aşan tecrübeyle, Türkiye genelinde 200'ün üzerindeki yetkili servis noktası ile kesintisiz hizmet veriyor. Sadece üretmek sektörümüz için yeterli çözüm değil. Satış sonrası hizmette ne kadar çabuk ve hızlı hareket edebildiğimiz de son derece önemli.
Perakende sektörüne odaklı bir Fintek firmasıyız. Teknolojik boyutu sürekli değişen ve gelişen, bir taraftan da birçok farklı mevzuata tabi olan bir sektördeyiz. Müşterilerimiz ile diyalog sonucu inovatif çözümler geliştirmeyi seviyoruz.
Dinamizm, yaratıcı ve tecrübeli AR-GE birimimiz ve satış sonrası hizmet konusundaki takipçiliğimiz bizi öne çıkartan özelliklerimiz. Bir taraftan perakendecilerin üretkenliğini artırırken, aynı zamanda ödeme sistemleri ile ilgili tüm yerli yabancı güvenlik standartları ve kanunlara uyum süreçlerini de azami dikkatle sağlıyoruz
2019 yılını ne kadarlık büyümeyle kapattınız? 2020 hedefiniz nedir?
Yazarkasa POS sistemleri ile muhasebe ve perakende otomasyon sistemlerini entegre eden müşteri sayımız her gün artıyor. Bu entegrasyon hem verimi hem sürdürülebilirliği hem de mali açıdan güvenilirliği beraberinde getiriyor.
2019 yılında hedeflemiş olduğumuz yüzde 20 büyümeyi yakaladık, 2020 ise zor bir yıl. Bu anlamda 2019 cirolarını yakalamak şu an için reel hedefimiz olmuş durumda.
Şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunda nasıl bir destek sunuyorsunuz?
Ürünlerimizin tümü, müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımız tarafından yönetilebilen ve kolayca entegre edilebilen dijital katmanlı mimariye sahip. Bir programcı, API'mızın github sayfasını açıp, pos simülatörünü kullanarak, POS'un fiziksel versiyonuna daha dokunmadan kendi satış programına entegre edebiliyor, uyumluluk testlerini yapabiliyor.
Hem daha klasik mimariye sahip endüstriyel perakende sistemleri ile hem de mobil tablet gibi bulut üzerinden çalışan sistemlerle aynı kolaylık ile entegre olabiliyoruz.
Perakende sektöründe dijital dönüşüm konusunda ne gibi adımlar attınız bugüne kadar? Şu ana kadar kaç şirkete hizmet verdiniz?
Telekom ve mağazacılık sektörleri, dijital dönüşüm konusunda perakendenin lokomotifi konumundalar. Bizim iki sektörde de pazar lideri olmamızı dijital dönüşüm konusundaki öncülüğümüze borçluyuz. Turkcell ve Türk Telekom'un ilk tercih ettikleri yazarkasa pos vendoru olmamızın yanı sıra, zincir giyim sektöründe de yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahibiz.
Telekom ve mağazacılık dışında sistemlerimizi market, horeca, benzin istasyonları, eczaneler küçük esnaf dahil perakende sektörünün her segmenti kullanıyor. 175 bin noktaya aktif olarak hizmet veriyoruz.
Önümüzdeki dönemde dijital dönüşüm konusunda atacağınız yeni adımlar nelerdir, projeleriniz veya üzerinde çalıştığınız yazılım var mı?
Bugünün "kasa"sını kasiyer ve müşteri arasında gereksiz yer kaplayan iletişim değerini azaltan bir unsur olarak görüyoruz. "Apple store" konseptinin ülkemiz perakendecileri tarafından kolay entegre edilebilir ve kullanılabilir olması konusunda ve bununla birlikte çevre faciası olarak gördüğümüz kağıt fişin hayatımızdan kalkması konusunda lider olacağız. Bu konular üzerinde çok yoğun çalışıyoruz.
“START UP’LARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ”
“Dijital dönüşüm çalışmalarımızda QNB eFinans ile iyi bir iş birlikteliğimiz var bu anlamda karşılıklı sektör tecrübelerimizi de katarak iyi işler çıkardığımızı düşünüyoruz. Özellikle çok başarılı bir girişim olan QNBEYOND Hızlandırma Programı’nı yakından takip ediyor ve programdaki start up’lardan bazıları ile iş birliği de yapıyoruz.”