STK’lar destekleri online’a taşıdı

27 Ekim 2022 | 17:12
Girişimcileri destekleyen STK’lar pandemi sürecine hızla adapte oldu. STK’lar, bu yıl ve önümüzdeki yıl gerek geliştirdikleri yeni eğitim modülleriyle gerekse mentörlük programlarıyla start up’lara desteklerini sürdürecek.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Pandemi süreci ile birlikte birçok kurum, daha önce yüz yüze gerçekleştirdiği etkinlikleri online'a taşımak zorunda kaldı. Girişimcileri destekleyen ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları (STK) da bugüne kadar birçok etkinliğini online alanda gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Bugüne kadar binlerce katılımcının bir araya gelerek düzenlendiği start up zirveleri de yeni dönemde sanal platformlar üzerinden gerçekleştirilecek.

Ancak girişimcileri destekleyen STK'ların bu yıl ve önümüzdeki yıl ajandaları oldukça yoğun. Pandemi sürecine çok hızlı adapte olan bu kuruluşlar, gerek geliştirdikleri yeni eğitim modülleriyle gerekse mentörlük programlarıyla girişimcilere desteklerini sürdürecek.

Biz de haberimizde start up'lara önemli katkılar sağlayan dokuz STK'nın yeni dönem etkinlik programını araştırdık.

VERİMLİLİK ARTTI


Endeavor Türkiye, Seçim Süreci'nin önemli adımlarından olan Yerel Seçim Panelleri (YSP) son aylarda online olarak gerçekleştirildi ve yıl boyu gerçekleştirilmeye devam edecek. 2020'nin sonuna kadar iki adet daha YSP yürütülecek. Aynı zamanda Ankara ve İzmir'de düzenlenen mentor panelleri de devam ediyor.

Tüm dünyadan girişimci adaylarının katıldığı Uluslararası Seçim Paneli de online olarak devam ediyor. Endeavor Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, "Yılın başında girişimcilere sunduğumuz anketin sonuçlarından biri, katılımcıların yüzde 50'sinde verimlilik artışı veya verimlilikte değişim olmadığını gösteriyordu.

Tüm girişimciler bu dönemde hızlı bir adaptasyon süreci geçirdi.  Biz de kurum olarak aynı hızı göstermek durumundayız. Bu sebeple biz de ekip içinde verimliliğimizin artığını söyleyebiliriz" diyor.

ONLINE DEVAM EDECEK


EY Türkiye'nin start up'lara ücretsiz olarak sunduğu EYnovation Start-up programı kapsamında girişimcilere mentorluk programının yanı sıra belli dönemlerde belli kurumlar özelinde online etkinlikler düzenleniyor. Örneğin, İTÜ Magnet'in hızlandırma programında alanlarında profesyonel liderlerle eğitmenlik desteği verilmeye devam ediliyor.

Önümüzdeki ay program özelinde online bir etkinlik düzenlenecek ve bu etkinlikler belli aralıklarla devam edecek. EY Türkiye İnovasyon Lideri Mehmet Gülez, "Pandemi sebebiyle etkinliklerimizin neredeyse tamamını online olarak gerçekleştirmeye başladık ve bu süreçte ne kadar başarılı olduğumuzu gördük.

Bundan sonraki aşamalarda da hem daha fazla kişiye ulaşabilme hem de daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarımızı devam ettirebileceğimizi düşündüğümüz için bu yıl da etkinliklerimizi online olarak devam ettireceğiz" diyor.

EĞİTİMLERİ ÇEVİRİMİÇİNE TAŞIDI


Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) de DFDS Akdeniz İş Birimi ile 'Kadın İçin Taşıyoruz' projesinde, ihracat yapan iş kadınlarına eğitim ve ücretsiz taşıma desteği vermeyi sürdürecek. Boyner Grup ile 'İyi İşler' programı kapsamında kadın girişimcilere yönelik eğitim ve destekler devam edecek.

Migros ile tarım, Sephora Türkiye ile kozmetik ve güzellik sektörlerindeki kadın girişimcilere yönelik düzenlenen destekleme programları kapsamında mentorluk ve medya desteği verilecek. 'İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı' projesi ile Anadolu'daki kadın dernekleri ve kadın girişimciler ile buluşmaya devam edecek.

"Kadın İhracatçı Programı" kapsamında online bir buluşma gerçekleştirilecek. Pandemi döneminde iş dünyasının ortak sorunlarını konuşmak üzere alanında uzman isimlerin ağırlandığı 'KAGİDER Dijital Sohbetler' adlı canlı yayın buluşmalarının ayda iki kez düzenleneceğini söyleyen KAGİDER Başkanı Emine Erdem, "Pandemi öncesi yüz yüze yaptığımız 'İşimi Kuruyorum' eğitimlerini de çevrim içine taşıdık.

KAGİDER Pusula'ya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle 'Kriz Dönemlerinde Dayanıklılık ve Süreklilik' konulu bir yeni eğitim modülü ekledik" diye konuşuyor.

DENEYİMLER KISITLANDI


Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Türkiye Derneği, pandemi ve pandeminin ekonomiye etkisi üzerine JCI RISE adında global çapta bir çalışma hazırladı. Bu ad altında ekonominin kalkınmasına yönelik çalışmalar düzenlenecek. Bu çalışmaların içerisinde girişimcilik yeteneklerini geliştiren etkinlikler, toplantılar ve eğitimler de yer alacak.

JCI Türkiye 2020 Başkanı Mehmet Altuğ Türkdalı, "Online süreç artıları ve eksileri ile birlikte geldi. Bu sürecin en önemli artısı, bizlere çok daha büyük bir kitleye ulaşma şansı vermesi oldu. Eksi kısmı ise bizim gibi değişen dünyanın şartlarına uyum sağlayacak liderler yetiştiren organizasyonların üyelerine sunduğu birçok deneyimin kısıtlanmış olması" diye konuşuyor.

"HIZLA ADAPTE OLUNDU"


Esas Holding'in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal, İlk Fırsat Programı'nı yürütüyor. İlk Fırsat Programı'nın amacı; Anadolu'daki az bilinen devlet üniversitelerinden mezun gençlere okuldan işe geçişte fırsat eşitliği sağlamak. Programın değerlendirme ve mülakat süreçlerinin 16 Ekim'de tamamlanması planlanıyor.

İlk Fırsat Programı'na kabul edilen gençler, online olarak yapılacak oryantasyonun ardından 2 Kasım'da STK'larda kabul edildikleri pozisyonlarda iş başı yapacaklar.

Esas Sosyal'ın pandemi sürecinde hızla aksiyon alarak #genclereumutverin Kampanyası'nı hayata geçirdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, "Pek çok kurum ve sivil toplum örgütü online programlara hızla adapte oldu ve başarılı pek çok iş ortaya çıktı.

Biz de bu süreçte #genclereumutverin Kampanyası'nı hayata geçirdik. Aldığımız geri bildirimler, gerçekleştirdiğimiz online etkinliklerimizin ve eğitimlerimizin dolu içeriklerle doğru hedef kitleye ulaşarak fark y
Etiketler
start up