LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr
Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza sosyal mesafenin korunması kavramı da girdi. Ailelerin bile mesafeli durduğu şu dönemde birçok insan tatillerini otellerde yapmak yerine yazlık kiralamayı ya da satın almayı tercih ediyor.
Bu durum da Çeşme'den Şile'ye, Bodrum'dan Kaş'a kadar yazlık bölgelerde fiyatların yükselmesine neden oldu. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa.com'un Ekonomist Dergisi'ne özel yaptığı analiz, yazlık bölgelerdeki fiyat artışını ortaya koyuyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Endeksa, sahadan ve farklı kaynaklardan elde ettiği bölgelere ilişkin verileri teknolojik altyapısı ile analiz ederek değerlemelerini gerçekleştiriyor. Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 14, son üç yılda ise yüzde 15 artarken, İstanbul'da son bir yılda yüzde 11, son üç yılda yüzde 10 artış gösterdi.
Yazlık bölgelerde ise son bir yılda yüzde 33, son üç yılda yüzde 95 yükseliş yaşanan bölgeler olduğu görülüyor. Endeksa. com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yazlık bölgelerdeki konut satış fiyatlarının Türkiye ortalamasının ve İstanbul'daki konut satış fiyat artışının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.
BODRUM BİTEZ LİDER
Endeksa'nın analizine göre, yazlık bölgelerde metrekare fiyatlarında son bir yılda en yüksek artış gösteren bölge yüzde 33 ile Bodrum Bitez oldu. Son üç yılda ise yüzde 62'lik fiyat artışı yaşanan Bitez'de önümüzdeki bir yılda yüzde 5,8'lik artış bekleniyor.
Bitez'den sonra en fazla artış görülen bölgeler Kaş, Bodrum Turgutreis, Fethiye ve Marmaris oldu. Kaş'ta konut fiyatları son bir yılda yüzde 30, son üç yılda ise yüzde 82 arttı. Önümüzdeki bir yılda beklenen değer artışı ise yüzde 7. Bodrum Turgutreis'te konut fiyatları son bir yılda yüzde 29, son üç yılda yüzde 85 artarken önümüzdeki bir yılda beklenen değer artışı yüzde 4 olarak belirtiliyor. Fethiye'de ise konut fiyatları son bir yılda yüzde 29, son üç yılda yüzde 70 arttı.
Önümüzdeki bir yılda ise 5,3'lük değer artışı bekleniyor. Marmaris'te konut fiyatları son bir yılda yüzde 28, son üç yılda yüzde 83 artarken önümüzdeki bir yılda yüzde 5,7'lik değer artışı olacağı tahmin ediliyor.
Görkem Öğüt, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında en fazla artış beklenen bölgelerin sırasıyla Kemer, Bodrum Yalıkavak, Kaş, Bodrum Güvercinlik ve Bodrum Bitez olduğunu belirtiyor. Öğüt, "Önümüzdeki bir yıllık süreçte konut fiyatlarında Kemer'de yüzde 9,38, Yalıkavak'ta yüzde 8,88, Kaş'ta yüzde 7,12, Güvercinlik'te yüzde 6,27, Bitez'de ise yüzde 5,84 seviyesinde artış bekleniyor" diyor.
İLAN SAYISI ARTTI
Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, Hürriyet Emlak'ın haziran ayı verilerine göre ilan sayılarının en fazla arttığı yazlık ilçelerin Muğla Datça, Fethiye ve İzmir Dikili olduğunu söylüyor. Datça'da bir ay içinde ilan sayıları yüzde 24 artarken ilanların görüntülenme oranı ise yüzde 17 oranında yükseldi. İlan sayılarının en fazla arttığı ikinci ilçe Muğla Fethiye oldu.
Fethiye'de ilan sayıları yüzde 18 artarken, ilanların ziyaret edilme oranı ise yüzde 29 artış gösterdi. Üçüncü sırada ise yüzde 14 ilan sayısı artışıyla İzmir Dikili var. Dikili'de ilanların ziyaret edilme oranı ise yüzde 46 oranında gerçekleşti. Tandoğan, "İlan ziyaretlerinin en fazla arttığı bölgeler ise yüzde 57 artışla Antalya Konyaaltı ve yüzde 46'lık artışla İzmir Foça oldu" diye ekliyor.
ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ
Salgınla birlikte insanların beklentileri ve alışkanlıkları da değişti. Karantina sürecinde uzun süre evlere kapalı kalan insanların sosyal mesafeyi koruma zorunluluğu tatil alışkanlıklarına da yansıdı ve bu süreçte bahçe içinde, havuzlu villa kiralama trend haline geldi.
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, salgınla birlikte birçok firmanın uzaktan çalışma modeline geçmesiyle insanların yalnız yıllık izinlerinde değil çalıştıkları dönemde de tatil bölgelerinde bu süreci geçirmek istediklerini söylüyor.
Yazıcı, kiralık ya da satılık yazlık konutlara talebin artışında hem sağlık açısından daha güvenilir olduğunun düşünülmesinin hem de uzaktan çalışma modelinin büyük etkisi olduğunu vurguluyor. Özellikle arabayla ulaşımın kolay olduğu, kalabalıktan uzak İstanbul'un kırsal bölgelerinde yer alan konut ve arsa fiyatlarının arttığını da belirtiyor.
"ARTIŞ DEVAM EDECEK"
"Kamu bankalarınca sağlanan cazip konut kredisi koşullarının etkisi ve pandemide ertelenen konut taleplerinin hayata geçmesi haziran ayında konut satışlarını artırdı. Pandemi etkisiyle kent merkezlerinden ziyade kırsal ve yazlık bölgelere, müstakil konutlara talep arttı. Böylece bu bölgelerdeki konutlarda değer artışı görüldü. Önümüzdeki dönemde de yazlık bölgelerde beklenen değer artışı İstanbul ve Türkiye ortalamasının üzerinde olacak."