İzmir’den dünyaya cıvata satıyor

27 Ekim 2022 | 17:21
Norm Holding, yurtdışı yatırımlarına pandemiye rağmen ara vermedi. Son olarak Romanya'da lojistik merkezi açan şirket, 30'dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Otomasyon makineleri de geliştiren şirketin 2020 ciro hedefi ise 2 milyar TL.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

4-17 Ekim 2020 tarihi sayıdan 

İzmir merkezli Norm Holding'in hikâyesi 1973 yılına dayanıyor. 2004 yılında otomotiv sektörüne hizmet vermek için gerekli sertifikas-yon sürecini tamamladıktan sonra bu alana giriş yapan şirket, kısa sürede dünyanın önde gelen otomotiv şirketleri tarafından aranan güçlü bir tedarikçi olmayı başardı.

İki yıl sonra tüm üretim süreçlerini tek bir çatı altında birleştiren Norm, AB'ye yayılma hedefleri doğrultusunda 2012 yılında Almanya'daki lojistik merkezini kurdu. Daha sonra üretim tesisini genişletme kararı doğrultusunda Salihli'de yeni bir üretim tesisini devreye aldı.

2017 yılına gelindiğinde ise holdingleşme sürecine girdi ve ayrı ayrı faaliyet gösteren şirketler, Norm Holding çatısı altında toplandı. Bugün holdingde üç neslin bir arada çalıştığını belirten Norm Holding CEO'su Nedim Uysal, "Norm Holding dünya pazarında ağını geliştirme ve farklı coğrafyalardan farklı oyuncularla iş yürütme amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Önümüzdeki beş yıl boyunca da hem yurtiçinde hem de yurtdışında yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz" diyor. Bünyesinde 16 şirket bulunan ve geçen yılı 2 milyar TL ciro ile kapatan Norm Holding'in bu yılki hedefi de bu ciroyu korumak.

ROMANYA'YA LOJİSTİK MERKEZİ


Avrupa, Güney Afrika, Brezilya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden yeni müşteriler edinirken, ABD pazarı da büyük bir potansiyele sahip olduğu için şirketin özel ilgi alanına giriyor.

2018 yılında kurulan Michigan'daki lojistik merkezleri sayesinde ABD'deki müşterilerine daha kolay ulaşarak daha etkili operasyonlar yürüttüklerini belirten Nedim Uysal, "2019 itibarıyla ise Polonya'daki satış pazarlama şirketimiz ST TRADING faaliyete başladı.

Almanya, Fransa, Polonya ve Amerika'daki üslerimiz ile birlikte globalleşme yolunda hızlıca ilerlerken 2020 yılında Romanya'da yeni bir lojistik merkezimiz daha açıldı" şeklinde konuşuyor.


AR-GE PAYINI ARTIRACAK


Şirketin 27'si araştırmacı, 15'i teknisyen ve üçü destek elemanı olmak üzere 45 kişiden oluşan bir AR-GE ekibi bulunuyor. Şirket, cirosunda AR-GE'nin payını yüzde 1,14'lerden yüzde 3'lere yükseltmek istiyor.

Yurtdışı ve yurtiçindeki üniversiteler ve AR-GE merkezleri ile iş birliklerini artırmak istediklerini söyleyen Nedim Uysal, şunları anlatıyor: "2018 yılında yüzde 0,83 olan AR-GE'nin ciromuzdaki payını geçen yıl Türkiye ortalamasının üzerine çıkardık.

Yurtiçi ve yurtdışı şirketlerle ve özellikle tedarikçisi olduğumuz OEM'lerle (orjinal ekipman üreticisi) ortak AR-GE projelerimizi artırmak istiyoruz."

YENİ YATIRIM PLANLARI


Norm Holding'in İzmir ve Salihli'de toplam 11 adet üretim tesisi var. Yıllık 135 bin ton üretim kapasitesine sahip olan şirket, planlanmış olan yatırımlarını pandemi sonrası döneme hazır olma motivasyonu ile devam ettiriyor.

Salihli'de üretim ve depolama tesisleri geliştirerek kapasitelerini yüzde 20 oranında artırmayı planladıklarını söyleyen Nedim Uysal, ana faaliyet alanları olan cıvata ve somuna ek olarak farklı bağlantı elemanları ve Endüstri 4.0'a hizmet edecek otomasyon makineleri geliştirmeye odaklandıklarını dile getiriyor.

Şu anda test aşamasında olan pek çok ürünleri olduğundan bahseden Nedim Uysal, şöyle devam ediyor: "Özellikle Norm Holding iştiraklerimizden Norm Kaplama (Uysal Makine A.Ş.) şirketimizde yeni teknolojilere yatırım yaparak çinko, nikel, lamel, kilitli boya ve yapışkan kaplama alanları başta olmak üzere kendimizi çok geliştirdik.

Önde gelen otomotiv markaları başta olmak üzere beyaz eşya, inşaat, makine, mobilya, havacılık, biyomekanik ve demiryolu gibi farklı sektörlerde kullanılan bağlantı elamanlarının kaplamasını yapıyoruz. Bu alanda yatırımlarımıza ve yeni ürün gelişimine hızla devam ediyoruz."

30 ÜLKEYE İHRACAT


Norm Holding, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Bugün itibarıyla üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden şirket, yurtdışına en çok cıvata ve somun satıyor.

Hedef pazarları ise AB ülkeleri, ABD, Rusya ve Çin olarak sıralanıyor. Almanya, Fransa, Polonya, ABD ve Romanya'da satış ve lojistik merkezleri bulunduğunu ifade eden Nedim Uysal, "Bu merkezlerimiz sayesinde müşterilerimize daha yakından ve daha iyi hizmet verebiliyoruz.

Özellikle günlük sevkiyatlar ve mühendislik hizmetimiz açısından bu yakınlık hem müşterilerimiz hem de bizim için hızlı ve doğru çözümler sunmak adına çok avantajlı oluyor" diye ekliyor.

YENİDEN YAPILANMA


2017 yılı başından itibaren holding bünyesinde yeniden yapılanma süreci yaşanıyor. 2019 yılı 'ISO 500' listesinde grup şirketlerinden Norm Somun yer alırken, holdingin diğer iştirakleri de 'ISO İkinci 500' listesinde ön sıralarda yer alacak cirolara ulaşıyor.

Norm Somun, EBSO'nun 2019 yılı ilk 100 şirket listesinde ise 51'inci sırada yer alıyor. Aynı şekilde Norm Salihli Cıvata da Manisa'nın en büyük şirketleri arasında bulunuyor.

Son olarak Norm Cıvata' nın ISO 500'de 2019 yılında 1,3 milyar TL ciro ile 196'ıncı sırayı aldığını belirten Nedim Uysal, "Norm Cıvata olarak bu yılı 1,4 milyar TL ciro ile kapatmayı hedefliyoruz" diyor.

PANDEMİ ETKİSİ


Yaşadığımız pandemi süreci nedeniyle otomotiv üreticileri zor bir dönemden geçti. Hatta bir süreliğine fabrikalarını kapattılar. Tedarikçi olarak bu durumdan Norm şirketleri de doğal olarak olumsuz şekilde etkilendi ve siparişlerde bir takım öteleme talepleri aldı.

Yurtdışı pazarında yaşanan bu durgunluktan dolayı daha çok yeni sektörlere ve yurtiçi pazarına yöneldiklerini belirten Nedim Uysal, "Bu sayede, bu yıl yedi aylık performansımıza baktığımızda satışlarımızı geçen yıl ile benzer seviyelerde tutmayı başardık. Yılsonu için de beklentimiz yine geçen yıl seviyelerinde yılı kapatmak" diye ekliyor.
Etiketler
lojistik