Öğretmenliği bırakıp girişimci olmuştu... Bugün şirketlerinde 790 kişiye istihdam sağlıyor

27 Ekim 2022 | 17:01
İngilizce öğretmenliğini bırakıp girişimci olmayı tercih eden Melih Kahramaner, yatırımlarını yine eğitim odaklı yaptı. Dil okullarından anaokullarına kadar pek çok alanda şubeler açarak işlerini büyüten Kahramaner, pandemi döneminde ise yeni şirketi aracılığıyla uzaktan eğitime soyundu. Türkiye dışında Güney Amerika ve Kuzey Afrika'da da online eğitim satacak. 

Özlem Bay Yılmaz
obay@ekonomist.com.tr

Öğretmen, içinde bulunduğu toplumun kültürünü, değerlerini gelecek nesillere aktarır. Aynı zamanda toplumun gelişmesinin, çağdaşlaşmasının itici gücüdür.

Onun içindir ki Atatürk, "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenler, gelecek nesil sizlerin eseriniz olacaktır" demiştir. Çocukları aklın ve bilimin ışığında yetiştiren, onları hayata hazırlayan ve topluma faydalı bireyler olmaları gayretinde olan öğretmenler, kuşkusuz en kutsal mesleği icra ediyor.

Bir dönem bu saygın mesleği yapan ama zaman içinde iş dünyasına geçiş yapan birçok isim var. Bugün ayakkabıdan tekstile, taşımacılıktan akaryakıta kadar pek çok farklı alanda milyar dolarlık şirketlere sahip olan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan pek çok iş insanının ilk mesleklerinin öğretmenlik olduğunu biliyor muydunuz?

Koton'un kurucu ortaklarından Gülden Yılmaz'dan, Opet'in kurucuları Fikret ve Nurten Öztürk'e kadar pek çok isim hayatlarının bir döneminde öğretmenlik yapıp, iş hayatlarına ticaret ile devam etmeyi tercih elmişler.

İzmirli girişimci Melih Kahramaner de onların izinden gitmeyi tercih eden birisim. Yedi yıl kadar farklı kurumlarda İngilizce öğretmenliği yapan Kahramaner, bu sektörde birçok iş koluna giriş yapmış durumda.

Öyle ki 2004 yılında bilgisayar eğitim merkezi ile başlayan girişim yolculuğunu zamanla dil okulları, anaokulları, uzaktan eğitim ve kariyer hizmetleri ile sürdürmüş bulunuyor. Tüm şirketlerinde toplam 790 kişiye istihdam sağlıyor.

Melih Kahramaner

Anadolu'da büyüyor


1997 - 2004 yılları arasında öğretmenlik mesleğini icra eden Melih Kahramaner’in kendi işini kurması ise istifasının ardından oluyor. 2004 yılında İzmir Çankaya’da iki derslikli ‘Bemar Kariyer Okulu’ adı altında bilgisayar kursu açıyor. İşlerin zaman içinde büyümesi ile birlikte Alsancak’ta 12 derslikli yeni bir şube daha faaliyete geçiyor.

Ardından British Town Dil Okulları’nı devreye sokuyor. İzmir’de hızla büyüyen dil okullarını Anadolu’ya da açtıklarını belirten Kahramaner, şöyle devam ediyor: “Büyükşehirlerde dil okulu bolluğu söz konusuydu. O nedenle biz Anadolu’da fırsat gördük. İzmir’de büyüdükten sonra ilk Anadolu açılımımızı Kütahya’dan yaptık.

Sonra Denizli, Aydın, İsparta, Bursa gibi iller geldi. Bugün toplam 48 şubemiz var. Bunun 14’ü kendimize ait. Anadolu’daki şubelerimizin çoğu ise franchise. British Town tarafında her yıl 30 bin mezun veriyoruz. Franchise adaylarının eğitim kökenli olmasını tercih ediyoruz. Bunun dışında görsel konseptimize ve iç -dış dekorasyon konseptimizin birebir uyulması gibi franchise koşullarımız var. ”

40 ŞUBEYE ULAŞACAK


İddialı oldukları diğer bir alan ise anaokulu. Kızlarına anaokulu arayışı sırasında kriterlerine uyan bir anaokulu bulamadıklarını ve kendi anaokullarını açmaya karar verdiklerini belirten Melih Kahramaner, sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Kırmızı Otobüs Anaokulları” en yeni markalarımızdan. ‘Sanatla öğreten anaokulu’ konseptiyle hizmet veriyoruz.

Resim, müzik, tiyatro, drama, bale, parma kültürel tarım uygulamaları gibi alanlarda çocuklara eğitimler veriyoruz. Şu anda iki şubemiz İzmir, bir şubemiz de Aydın’da. 2021 eğitim yılından itibaren anaokulu sayımız artacak. Dört yılda 40 şube hedefliyoruz. Anaokulu işinde şube açmak daha rahat.

Çünkü her semtte iki şube açabiliyorsunuz. Okulların kapasitesi ise 100 öğrenci ile sınırlı. Yeni şubelerimizin 15’ini kendimiz açacağız, kalanını franchise vereceğiz. Önceliği İzmir, Aydın, Denizli, Bursa , Kütahya gibi illere vereceğiz. Franchise koşullarımız ise şöyle:

Eğitim standartlarına uyum sağlayabilecek, çift dil eğitim ve sanatla öğreten anaokulu konseptini benimseyecek. Fiziki koşulları görsel standartlarımıza uyan veya uygun hale getirilebilecek mekana sahip veya kiralayabilecek ve tercihen eğitim kökenli kişiler bizler için daha uygun.”

MESLEKİ EĞİTİM


Bemar Kariyer Okulları ise mesleki eğitim konusunda eğitim veriyor. Kendi elemanlarının gelişimi için girdikleri bu iş kolunda zamanla dışarıya da hizmet vermeye başladıklarını dile getiren Melih Kahramaner, “Sekiz yıldır kişisel gelişimden mesleki gelişime kadar online eğitimler veriyoruz.

Bunlar arasında satış pazarlama, sosyal medya, dış ticaret, ikna etme becerisi gibi pek çok alan var. Talep gelince farklı sektörlerden şirketlere de hizmet vermeye başladık” diye ekliyor.

Melih Kahramaner’in diğer bir girişimi ise yayıncılık şirketi Edunova. Bu şirket yayınladığı İngilizce kitapları hem kendi dil okullarına hem de diğer eğitim kurumları-na satıyor. Pandemi döneminde bu şirketin farklı bir uzantısını devreye aldıklarını ifade eden Melih Kahramaner, şunları ekliyor: “Edunova Global adında yeni bir şirket kurduk. Online eğitim üzerine çalışıyor.

Dünyada bu alanda uzman ELSA Speak, Cloud Lab ve Milton şirketleri ile anlaştık. Onların temsilciliklerini aldık. Onların online içeriklerini Türkiye dışında yurtdışında da pazarlayacağız. Şu anda Türkiye’deki okullardan ve kurslardan yoğun talep alıyoruz. Güney Amerika, Kuzey Afrika temsilcilikleri de bizde. Mısır, Kolombiya ve Meksika’da ofisler açtık.”

SPOR TESİSİ DE VAR


Hafta sonları çocukları kurs kurs dolaştıran velilerin bu konudaki mağduriyetlerini görüp bir aile kulübü konsepti de geliştiren Melih Kahramaner, üç yıl önce 3 milyon dolarlık bir yatırımla Carrera Mistral Fitness&SPA’yı da faaliyete geçişmiş bulunuyor.

Aile üyeliği ile hizmet veren Carrera’nın bugün 5 bin 500 aktif üyesi var. Velilerin spor salonu, SPA, restoran, cafe gibi imkanlardan yararlanırken çocukların da yabancı dilden spora kadar pek çok aktiviteye katılabildiğini söyleyen Kahramaner, “Saat 9.00 - 17.00 arasında çocuklar ilgi alanlarına göre eğitim görürken aileleri de keyifli zaman geçirebiliyor” diyor.

 
Etiketler
Manşet