Yatırımcının Danışmanı 7 Ekim 2016

27 Ekim 2022 | 08:56
Kervansaray Yatırım Holding neredeyse bedava. Niye bu kadar ucuz? Hisse için öneriniz nedir?
Sedat Yaman/Kocaeli
Bir hissenin fiyatının yüksek olması tek başına pahalı olduğu anlamına gelmediği gibi düşük olması da ucuz olduğu şeklinde değerlendirilmemeli. Asıl önemli olan hissenin değerinin işlem gördüğü fiyata uygun düşüp düşmediğini tespit edebilmektir.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Kervansaray Yatırım Holding, son dört yılda sürekli zarar açıkladı. Bu yılın ilk yarısında da zarar devam etti. Halihazırda birikmiş geçmiş yıl zararı 150 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Sorunlu mali yapısı nedeniyle hisse Yakın İzleme Pazarı’nda bulunuyor. Öte yandan kâra geçebileceğine dair herhangi bir emare görünmüyor. Bu şartlar altında hissenin yükselebilmesi için bir neden göremiyoruz.

Ekiz’in geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Ne zaman toparlanacak?
Burak Kaya/Balıkesir
Bir şirketle ilgili olumlu beklentiye girebilmek için öncelikle satış gelirinin arttığını görebilmek gerekir. Ekiz Kimya’nın ise son beş yılda satışları sürekli gerilerken şirket zarar açıkladı. Son altı aylık bilançosunda kâra döndüğü gözleniyor. Ancak esas faaliyetlerinden dolayı zarar devam ediyor. Şirket yatırım faaliyetlerinden elde ettiği gelirle kâra dönmeyi başardı. Fakat yatırım kaleminden gelen gelirin sürekli olmayacağı düşünüldüğünde, bu yıl sonunu kârlı kapatma olasılığı olsa dahi bir sonraki yıl yine zarar etme ihtimali gündeme gelecektir. Şirket zarar ettiği sürece hissede çıkış beklemek için bir neden bulunmuyor.

Pegasus ile ilgili bilgi alabilir miyim? Hissenin çıkıp çıkmayacağını söyleyebilir misiniz?
Yaser Cansız/Rize
Nisan 2013’te borsaya gelen Pegasus, bir süre yükselse de sonrasında gelen satışlarla birlikte geriledi. Yaşanan düşüşle birlikte halka arz seviyesinin altına gerileyen hisse şimdilerde TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Takas verileri takip edildiğinde özellikle yabancı yatırımcının satış ağırlıklı işlemlerde bulunduğu gözleniyor. Aralık 2014’ten bu yana yabancıların net satış tutarı 621 milyon TL’ye ulaştı. Gerçekleşen satış neticesinde halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 5,98’ye geriledi. Yabancı satış baskısının sona geldiği göz önüne alındığında hissede rahatlama olasılığı da artıyor. Bu durum, hissenin toparlanmasına ve tekrar yönünü yukarı çevirmesine imkan tanıyacaktır.

Kristal Kola nasıl bir kağıt? Ben sattıktan sonra çıktı. Tekrar almak istiyorum, fiyatı nereye kadar çıkar?
Hayri Şimşek/Malatya
Uzun vadeli yatırıma elverişli olmayan Kristal Kola, 1997 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Hisse, zaman zaman yukarı yönlü çıkışlar sergiliyor. Hatta bu çıkışlar bazı yıllar iki yılı dahi bulabiliyor. Ancak sonrasında tekrar geriliyor. Hissede istikrarlı bir çıkışın yaşanmamasının nedeni, kayda değer bir kârlılığa sahip olamaması. Şirketin yeterli gelir ve kârlılık yaratamaması yatırımcıların ilgisini sınırlı tutuyor. Halihazırda Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 18,53 gibi hayli yüksek bir seviyede bulunuyor. Bu oranın makul bir seviyeye gelebilmesi için kârın artması ya da hissenin fiyatının gerilemesi gerekiyor.

Elimde dört bin TL’lik Metemtur hissesi var ve zarardayım. Maliyeti düşürmek için payımı artırsam mı yoksa satsam mı?
Ersan Sönmez/Gaziantep
Yatırımcısına kazandıramayan hisselerden birisi olan Metemtur, şimdilerde nominal değerinin altında bulunuyor. Şirket her ne kadar geçen yıl kâr etse de mali açıdan düze çıktığından bahsedilemez. Bu yılın ilk yarısında da yine zarara dönmüş durumda.

Şirketin son bilançosuna göre geçmiş yıl toplam zararı 9,6 milyon TL. Öte yandan özsermayesinin sermayesinin gerisine düştüğü görülüyor. Mevcut haliyle şirketin mali yapısındaki sıkıntı varlığını sürdürüyor. Zarardaki şirketleri takip etmek yerine kârlı şirketlerin takip edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Lüks Kadife hakkındaki düşünceniz nedir? Daha nereye kadar düşer?
Kemal Bulut/Aydın
2010 yılından bu yana yatay kanalda inişli çıkışlı bir hareket sergileyen Lüks Kadife, bazı zamanlar destek ya da direnç seviyesini aşsa da sonrasında tekrar yatay kanala dönüyor. Hisse son olarak geçen nisan ayında aşağı doğru kayarken destek seviyesinin altına indi.

Şimdilerde güçlenen alıcıların alımlarını sürdürmesi, hissenin tekrar yatay kanala dönmesini mümkün kılabilecek. Ancak bunun için yılın ilk yarısında açıklamış olduğu zararın kâra dönebilmesi önemli. Aksi takdirde hissedeki satışların devam etmesi sürpriz olmayacaktır.

Halk Sigorta’yı sektördeki diğer hisselere göre nasıl buluyorsunuz? Alım için uygun mu?
Tolga Battal/Kütahya
Sermayesinin yüzde 89,18’i Halk Bankası’na ait olan Halk Sigorta, dört yılı aşkın süredir Serbest İşlem Platformu’nda işlem görüyor. Hissenin SİP’te yer alması nedeniyle işlem hacmi hayli düşük. Son bir yılın ortalama günlük işlem hacmi on bin liranın altında kalıyor.

Borsada alım yaparken işlem hacmi yüksek olan hisselerin tercih edilmesi, alım satımın rahat bir şekilde yapılmasına olanak tanıyacağından tercih nedeni olmalı. Şüphesiz işlem hacminden önce aranması gereken husus ise şirketin kârlı bir yapıya sahip olup olmadığıdır. Halk Sigorta’nın ise yılın ilk yarısında zarar açıklaması dikkat edilmesi gereken bir husus olarak öne çıkıyor.

İzmir Demir Çelik’teki çıkış devam eder mi? Sizce üç TL’yi görür mü?
Emin Tunç/Erzurum
İzmir Demir Çelik, düzeltilmiş verilere göre en yüksek seviyesini Nisan 2012’de 5,09 TL’yi görerek test etti. Aradan geçen süre içinde bir daha aynı seviyelere ulaşamadı. Geçen yıl ağustos ayından bu yana ise yükselen bir ivme sergiliyor. Ancak gelinen aşamada 2,73 TL’yi gördükten sonra tekrar satış baskısı ile karşılaştı. Son dört yıldır sürekli zarar eden şirketin altı aylık faaliyet döneminde kâra dönmesi, mevcut çıkışın temel dayanağı niteliğinde bulunuyor. Ancak çıkışın sürebilmesi için kârlı yapının istikrarlı şekilde devam edebilmesi şart. Aksi takdirde çıkış sınırlı kalacaktır.

Kaplamin’de zarardayım. Hissenin ne zaman çıkacağını öğrenebilir miyim?
Mehmet Özkan/Antalya
Kaplamin uzun vadeli düşüş trendi içinde hareket etmeye devam ediyor. Hisse, Nisan 2011’de en yüksek 6,96 TL’yi test ederken temmuz ayında en düşük 0,84 TL’ye kadar indi. Şimdilerde ise nominal değerinin üstünde tutunmaya çalışıyor.

Son beş yılın dördünde zarar eden şirkete ait hissenin düşmesinde garipsenecek bir durum bulunmuyor. Zira sürekli küçülen bir yapı söz konusu. Küçülen bir şirketin hissesinde arada yukarı ataklar yaşansa da asıl yönelimin aşağı doğru olduğunu göz ardı etmemeli. Gereksiz yere risk alınmaması, yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Flap Kongre’yi nasıl görüyorsunuz.' Hisse alım için uygun mu?
Cem Ardıç/İzmir
Flap Kongre, halka açıldığı 2012 yılında bir süre yükselse de sonrasında hızla geriledi. 2013 yılından bu yana da yatay bir seyir izliyor. Şirketin gelirini artırmasına rağmen kârında arzu edilen seviye ve istikrarın tutturulamaması, yatırımcıların hisseye mesafeli kalmasına neden oluyor. Bu yılın ilk yarısında kârda gözlenen düşüş hissenin çıkışını daha da zorlaştırıyor. Fiyat/Kazanç oranının 4,15 seviyesinde bulunmasını ise yatırıcının kârda daha da düşüş beklediği şeklinde yorumlanmalı. Kârını istikrarlı şekilde artıran şirketlerin takip edilmesi yerinde bir yaklaşım

Vakıfbank’ın gidişatını nasıl görUyorsunuz? Hissede alım zamanı geldi mi?
Emir Karaaslan/Sinop
Bankacılık sektörü sahip olduğu işlem hacmiyle yatırımcıların her zaman göz önünde bulundurduğu hisseler arasında yer alıyor. Neticede alım satımın çok rahat gerçekleştiği hisse grubu olan bankacılık sektöründe bulunan Vakıfbank için de durum farklı değil. Ancak hissede son üç yıldır daha ziyade yatay bir seyri söz konusu. Yaşanan dalga boyu ise geçen süre zarfında azalıyor. Hissenin 4 TL seviyesinde ciddi bir desteği bulunuyor. Bu itibarla hissenin söz konusu desteğin altında kayması beklenmemeli.

Takas verilerine göre yılbaşından bu yana yabancı yatırımcı payını yaklaşık 15 puan artırdı. Bu ayın ilk haftası itibarıyla halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 75’e ulaşmış bulunuyor. Hisse, uzun vadeli takip edilecek hisseler arasında değerlendirilmeli.