Yatırımcının Danışmanı 6 Mart 2016

27 Ekim 2022 | 08:22


Burçelik Vana hakkında bilgi verebilir misiniz? Hisse sürekli eriyor. Zararımı kurtarma şansım var mı?
Mustafa Koyuncu/Bolu
Borsada gerçekleştirilen işlemlerden zarar etmemek çok basit anlatımıyla zarar etmeyen şirketleri tercih etmekle yakından alakalı. Eğer zarar eden ya da kayda değer kâr elde edemeyen şirketlere ilgi yöneltilirse, getiri elde etme olasılığı da düşecektir.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Bu değerlendirme Burçelik Vana için de geçerli. Şirket, son beş yılda 2015 hariç sürekli zarar etti. 2015 yılında ise sembolik düzeyde bir kârlılık söz konusu. Şirketin gerçekleştirdiği brüt satış geliri sermaye tutarına dahi yetişemiyor. Ortakların şirkete koyduğu sermaye kadar dahi yıllık satış gelirine ulaşılamıyor. Bu şartlarda hissenin çıkışı da kısa süreli ve spekülatif atakların ötesine geçemiyor. Çıkış için öncelikle geliri artırabilmek önemli.

TSKB GYO’da yüksekten yakalandım. Maliyetimi düşürmek için alttan almayı düşünüyorum. Önerinizi öğrenebilir miyim?
Cemal Yıldız/Kars
Nisan 2010’da borsaya açılan TSKB GYO, halka açıldığı günden bu yana düşüyor. Her ne kadar Kasım 2013’te bir ara halka arz seviyesinin üzerine çıksa da bu çıkış kalıcı olamadı ve tekrar yerini düşüşe bıraktı. Şimdilerde nominal değerinin altında işlem gören hisse, 0,56 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Hissenin çıkamamasında satış geliri ile kârının arzu edilen seviyede olmamasının etkisi hissediliyor. Halihazırda sermayesi 150 milyon TL olmasına karşın son beş yılda gerçekleşen en yüksek satış geliri 18 milyon TL’yi aşamadı. Açıklanan yılsonu bilançosunda da
farklı bir durum yok. Şirketin düşük performansı hissenin fiyatına olumsuz yönde yansıyor. Bu şartlar altında gerçekleştirilecek yatırım gereksiz risk içerecektir.

Afyon Çimento’nun güçlü bir yapısı olduğunu düşünmeme rağmen beklediğim fiyatlarda değil. Neden çıkmıyor? Çıkış için ne gerekiyor?
Mehmet Yaprak/Antalya
Bir şirketin bakış açısına göre herhangi bir yönü güçlü görünebilir. Neticede her yatırımcının öncellikleri farklılık gösterebilir. Bizim için ise şirketin gelirini ve kârını düzenli artırabilmesi daha önemli kriterdir. Afyon Çimento’ya bu pencereden bakmakta fayda var. Şirketin mali yapısı incelendiğinde gelirinde istikrarlı bir çıkıştan bahsetmek mümkün değil. Bununla birlikte son üç yıl kâra geçtiği ve kâr rakamını her yıl artırdığı söylenebilir. Ancak gerçekleşen kârlılık artmakla birlikte tutar olarak zayıf kalmaya devam ediyor. Fiyat/Kazanç oranı ise 42,31 gibi hayli yüksek bir seviyede. Sektör ortalamasının 11,80 olduğu bir ortamda bu oran yüksek kalıyor. Mevcut şartlarda F/K oranının makul seviyeye gelebilmesi için şirketin kârını artırabilmesi şart. Aksi takdirde mevcut fiyat seviyesi, yüksek kalacaktır.

Borsada uzun vadeli yatırımda bulunacağım. Bana hangi hisseleri önerirsiniz?
Emrah Bayram/Yalova
Uzun vadeli yatırım, riskin düşürülmesi ve kazanç olasılığını artırması açısından bizim de önerdiğimiz bir yaklaşım tarzıdır. Tercih edilecek hisselerin ise gelirini ve kârını düzenli olarak artıran şirketler arasından seçilmesi önemlidir. Ayrıca seçilen şirketlerin üçer aylık bilanço dönemlerinde gözden geçirilmesi ve mali yapısında bozulma belirtisi gösterenlerin uygun olanlarla değiştirilmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır. Buna ilave olarak her yatırımcının kendi beklentilerine uygun kriterleri de göz önünde bulundurması takip edilecek hisse sayısının daha da sınırlandırılmasına imkan verecektir. Örneğin temettü verimliliği, sermaye, ciro ya da kâr rakamının belli bir rakamın üzerinde olması ya da işlem hacmi gibi ilave kriterler ile takip edilecek hisse sayısı azaltılabilir.

Transtürk Holding’te şimdi ne olacak? Bize bir hayal gösterdiler sonra da kursağımızda bıraktılar. Yapılan şey yasal mı, her şey bu kadar basit mi?
Hasan Akal/İzmir
İster halka açık olsun ister kapalı, şirketlerin satın alma ve birleşme gibi girişimlerini ticari faaliyet kapsamında değerlendirmek gerekiyor. Ancak bir şirket herhangi bir girişimde bulunduğunda en azından sonuca gidecek zeminin de varlığını bilmek zorundadır. Transtürk Holding gibi faaliyeti bulunmayan ve öz sermayesi negatifteki bir şirkete talip olmak, hem belli yükleri peşinen kabul etmeyi hem de belli bir iddiayı gerektirir. Zaten yatırımcılar da bu sonuca varmış olmalı ki Acun Medya’nın şirketi bünyesine katacağına dair haberin çıkmasından sonra hisseye ciddi bir talep gösterildi. Fiyatda buna bağlı olarak hızla yükseldi. Sonrasında ise ön şartların oluşmadığından bahisle görüşmelerin sona erdiği bildirildi. Bu haberle birlikte hisse bu defa hızla düştü. Özellikle alıcının talip olduğu yüke, gözünü kapayarak yaklaşmış olması ister istemez yatırımcı nezdinde şaşkınlığa neden oluyor. Tüm bunlardan ayrı olarak gerçekleşen kamuoyu açıklamalarının ardından birilerinin haksız kazanç elde etmesi söz konusuysa bunun araştırmasını yapacak kurumun da SPK olduğunu hatırlatmak isteriz.

Tuborg hissesinde öngörünüz nedir? Neden düşüyor? Düşüş daha da sürer mi?
Ali Yıldırım/Tekirdağ
Hisselerle ilgili değerlendirmede bulunurken kısa vadeli hareketlerden ziyade uzun vadeli hareketlere göre yorumda bulunmak daha doğru sonuçlar vermeye imkan sağlayacaktır. Tuborg, Aralık 2008’de gördüğü en düşük seviyenin ardından geçen zaman diliminde sürekli yükseldi.

Bu çıkış ivmesi sırasında zaman zaman düzeltme hareketlerinde bulunsa da çıkış hep korundu. Son olarak da kasım ayında en yüksek 7,54’ü gördü ve ardından tekrar düzeltme hareketine geçti. Şirketin gelir ve kârlılığını düzenli şekilde artırıyor olması hisseye olumlu yansıyor. Halka açık kısmın yüzde 88’e varan kısmı iki aracı kurumun saklamasında bulunması hissenin toplanmış olduğunu gösteriyor.

Tüm bunlardan ayrı olarak Piyasa Değeri/Defter Değeri’nin 4,44 gibi yüksek seviyede olmasını, olumsuzluk olarak değerlendirmeli.

BGSD Holding hakkındaki düşünceniz nedir? Hisse garip şekilde yerinde sayıp duruyor. Hissede pozisyon alınır mı?
Yusuf Kahraman/Erzurum
GSD Holding, 2000 yılında test ettiği zirvenin ardından arada geçen uzun zamana rağmen bir daha aynı seviyeye ulaşamadı. Arada çıkışlar gerçekleştirse de 16 yıl önceki seviyesinin çok gerisinde. Kasım
ayında yaşanan düşüş sonrasında şimdilerde nominal değerinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin düşük kalmasının temel nedeni sermaye yapısına uygun faaliyet performansı gösterememesi.

2015 dokuz aylık bilançosunda kârının yüksek gelmesinin nedeni ise durdurulan faaliyetleriyle ilgili. Şirket kârlılık yapısını kalıcı şekilde çözemediği sürece istikrarlı bir çıkış beklenmemeli.

MCT Danışmanlık nasıl bir kağıttır? Fiyatı iki aydır geriliyor. Alınır mı? Yoksa biraz daha beklemeyi mi önerirsiniz?
Tekin Çil/Samsun
Mayıs 2012’de borsaya açılan MCT Danışmanlık, halka arz sonrasında geriledi. Aralık ayında ise en yüksek 5,56 TL’yi test ettikten sonra tekrar gelen satışların da etkisiyle düştü. Hissede işlem hacminin düşük olması sebebiyle zaman zaman sert hareketler gözlenebiliyor. Hisseye talebin artabilmesi için gelir ve kârlılıkta olumlu bir ivmenin yakalanabilmesi önemli. Geçmiş yıl verileri takip edildiğinde ise şirketin gelirlerini ve kârını yükseltemediği gözleniyor. Bu şartlar altında alım yapmak anlamlı olmayacaktır.

BF-M İzmit Piston’u nasıl buluyorsunuz? Hisseyle ilgili görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?
Salih Çomak/Gaziantep
Düzeltilmiş verilere göre en yüksek 24,85 TL’yi Mayıs 2011’de test eden F-M İzmit Piston, geçen süre içinde yukarı sert ataklarda bulunsa da aynı seviyeye bir daha ulaşamadı. Son olarak şubat ayında gerçekleştirdiği çıkışın ardından tekrar yönünü aşağıya çevirdi. Halihazırda F/K oranı 14,28 seviyesinde. Söz konusu oran 12,63 olan sektör ortalamasının üzerinde. Bu durum fiyatın düşük olmadığını gösteriyor. PD/DD’nin de 5,44 seviyesinde olması fiyatın ucuz olmadığı sonucuna götürüyor. Mevcut veriler karşısında hissede gerilemenin devam etmesi şaşırtmamalı.

Otokar hissesini kısa vadede önerir misiniz?
Sinan Erdil/İstanbul
Düzeltilmiş verilere göre Ocak 2015’te en yüksek 110,58 TL’yi test ettikten sonra gerileyen Otokar, sonradan yukarı yönlü atakta bulunsa da söz konusu zirveyi aşamadı. Şirket, her ne kadar 2015 yılında kârını artırsa da mevcut elde edilen kâr rakamı 2013 yılında elde edilen kârın gerisinde. Kârdaki çıkışın zayıf kalmasına rağmen yatırımcının beklentisi yüksek. F/K oranının 28,85’te olması yatırıcıların yüksek kâr beklentisini koruduğu şeklinde yorumlanabilir. Şirketin 2016 yılında kârını yükseltmesi halinde mevcut F/K oranı da normalleşecektir. Aksi takdirde oranın sektör ortalamalarına gelebilmesi için fiyatın gerilemesi beklenmeli.

Royal Halı daha ne zamana kadar düşecek? Tevfik Yıldırım/Kayseri
Mayıs 2013’te borsaya gelen Royal Halı, halka açıldığı günden bu yana sürekli geriliyor. Hissenin düzeltilmiş verilere göre ilk işlem fiyatı 3,81 TL’ye denk gelirken şimdilerde 1,47 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Şirket 2015 dokuz aylık bilançosunda 4,9 milyon TL kâr elde etti. Oysaki bir önceki yılın aynı döneminde elde edilen kâr rakamı 18 milyon TL’ydi. Kârdaki gerilemede finansal giderler kalemindeki artışın etkisi bulunuyor. Şirketin kârını yükseltebilmesi için borç yükünü kontrol altına alabilmesi önemli. Aksi takdirde hisseye kalıcı bir ilgi beklenmemeli.
Etiketler
Mehmet Aslan