MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com
Anadolu Isuzu daha ne kadar düşecek? Hisse hakkındaki fikriniz nedir?
Barış Altın/Niğde
Bir hissede istikrarlı çıkış beklemek için her şeyden önce şirketin kârını artırdığını görebilmek gerekiyor. Eğer şirket kârını düşürüyorsa ister istemez bunun yansıması hissenin fiyatında da gözlenecektir. Anadolu Isuzu’yu da bu çerçevede değerlendirmekte fayda var. Şirket son iki yıldır kârını düşürüyor. Hissenin fiyatında da benzer bir gerileme söz konusu. Son açıklanan üç aylık bilançoda zarara dönmesi ise hissedeki çıkışı zorlaştırıyor. Olumsuz bilanço, yatırımcının satışa geçmesine neden olurken hisse üzerinde de baskı yaratıyor. Şirketin kâra geçebilmesi çıkış için önemli bir referans olacaktır.
Mepet’i ufak ufak alsam kazanır mıyım? Tavsiyeniz nedir?
Volkan Kambur/İstanbul
Borsada bir şirkete yatırım yapılırken bunun gerekçesi ve dayanağının yatırımcı tarafından iyi bilinmesi gerekir. Herhangi bir şirketin, düzenli kârlılığı olmasa ya da zarar etse dahi alımı mümkün olabilir. Yeter ki şirketin zarardan kâra geçeceğine ya da mevcut kârlılığı istikrarlı şekilde yükselteceğine dair güçlü işaretler alınabilsin. Bunun dışında spekülatif beklentilerle pozisyon almayı düşünmek, riski gereksiz yere üstlenmek anlamına gelecektir. Mepet’i de değerlendirirken bu hususları göz ardı etmemeli. Şirket düzensiz ve oldukça düşük bir kârlılığa sahip. Mevcut şartlarda hissede pozisyon almak için bir neden yok.
Royal alım için uygun duruyor mu? Alıp tutsam kazanır mıyım?
İbrahim Çetin/Mersin
Üç yılı aşkın süredir borsada işlem gören Royal Halı, yatırımcının yüzünü güldürebilmiş değil. Hisse halka arz edildiği Mayıs 2013’ten bu yana sürekli düşüyor. Düzeltilmiş verilere göre ilk işlem fiyatı 3,81 TL iken şimdilerde 1,40 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin geçmiş mali tabloları takip edildiğinde de istikrarlı bir büyüme sergileyemediği görülüyor. Bir yıl kârı artarken ertesi yıl düşüyor.
Son olarak geçen yıl kârını düşüren şirketin 2016 yılında kârını artırması normal şartlarda beklenen durum. Açıklanan ilk çeyrek bilançosunda da kârdaki artış bu olasılığı yükseltiyor. Ancak devamının gelmemesi yatırımcılar açısından en önemli sorun olurken hisseye mesafeli durulmasına yol açıyor.
Sasa’daki çıkışı neye bağlıyorsunuz? Hissenin bu kadar prim yapması doğal mı?
Derya Üçer/Artvin
Sasa, geniş dalgalar halinde 2009 yılından bu yana yükseliyor. Arada gerçekleşen düzeltmelere karşın çıkış korunuyor. Hisse, teknik olarak uzun vadede beşinci dalgasını yaşıyor. Bu dalgadan sonra gelecek ciddi bir satış baskısıyla birlikte gerileme olasılığı düşük değil. Şirketin açıkladığı son bilançoya bakıldığında ise ilk üç aylık dönemde kârını yüzde 33,12 oranında düşürdüğü gözleniyor. Kârdaki düşüşün önümüzdeki bilanço dönemlerinde de devam etmesi, hisseye ciddi bir baskı oluşturacaktır. Bu durum mali açıdan da mevcut çıkışın durmasına ve hatta yerini düşüşe bırakmasına neden olabilecektir.
Yataş çok güzel çıktı. Daha da çıkar mı? Alım için önerir misiniz?
Sinan Işık/Tekirdağ
Yataş, 2014 yılından bu yana yükselen bir kanal içinde. Hissenin fiyatı Şubat 2014’te en düşük 0,78 TL’yi test ederken şimdilerde 3,36 TL’nin üzerinde. Halihazırda çıkış kanalı içindeki hareketini sürdürüyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da hem gelirin hem de kârın artması, hissenin çıkışını destekleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Ancak hissenin geldiği fiyat seviyesi ile 13,82 olan Fiyat/ Kazanç oranı (F/K) birlikte göz önüne alındığında, daha fazla çıkışı desteklemeyen bir durum söz konusu. Fiyatın mevcut seviyelerden daha da yukarı çıkabilmesi için kârın da artması gerektiğini göz ardı etmemeli.
Ulusoy Elektrik hakkındaki genel görüşünüz ve değerlendirmeniz ne yönde?
Oğuzhan Semerci/İstanbul
Kasım 2014’te borsaya gelen Ulusoy Elektrik, halka açıldığı günden bu yana geriliyor. Hissenin fiyatı düzeltilmiş verilere göre 21 Kasım 2014 günü 13,08 TL’den işlem görmeye başlarken mart ayında en düşük 5,89 TL’yi test etti. Şimdilerde ise 7,18 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin son iki yıldır hem gelirini hem de kârını düşürmesi hisseye olumsuz yönde yansırken fiyatın gerilemesinde etkili oluyor.
Şirket mayıs ayında İmpeks ile 2 milyon 490 bin dolar tutarlı bir anlaşma imzaladı. Anlaşma gereğince üreteceği trafoları 6 ay içinde tamamlayıp teslim etmeyi hedefliyor. Hissenin düşüşünün durabilmesi için kârını artırabilmesi şart.
Dyo Boya hakkındaki beklentiniz nedir? Hedef olarak ne görünüyor? Yardımcı olabilir misiniz?
Timur Altay/İzmir
Bir hisseyle ilgili olumlu beklentiye girebilmek için şirketin büyüyen bir yapıya sahip olduğunu görebilmek önemlidir. Dyo Boya ise bu noktada zorlanıyor. Şirket her ne kadar son dört yılda kâr açıklasa da elde edilen kâr rakamında büyüme söz konusu değil. Diğer taraftan geçmiş yıl zararları da henüz kapatılamadı. Son üç aylık bilançoya göre geçmiş yıl zarar toplamı 110,4 milyon TL. Mevcut kârlılık yapısı ile geçmiş yıl zararının kapatılmasının uzun bir süreyi alacağı anlaşılıyor. Bu durum hissenin fiyatını olumsuz etkilerken yatay kanal içindeki hareketin devam etmesinde etkili oluyor. Kârını artıran şirketlerin takip edilmesinin daha yerinde bir yaklaşım olacağını göz ardı etmemeli.
Burçelik’i nasıl değerlendiriyorsunuz? Hisseyle ilgili yorumunuzu paylaşabilir misiniz?
Göktuğ Yıldız/Antalya
Gerçekleştirdiği çıkışla birlikte Nisan 2011’de en yüksek 21,92 TL’yi test eden Burçelik, bir daha bu seviyelere gelemedi. Hisse, yaşanan sert düşüşün ardından 2015 Ağustos ayında en düşük 2,57 TL’ye kadar indi. Şimdilerde ise 3,22 TL’nin üzerinde kalmaya çalışıyor. Burçelik’in istikrarlı bir kârlılığa kavuşamaması en büyük sıkıntısı. Sürekli zarar eden şirketin kâr ettiği yıllarda gerçekleşen rakamın sembolik düzeyde kaldığı gözleniyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da zararın devam etmesi, bu yıl sonunda da zarar etme olasılığını güçlendiriyor. Şirket zarar ettiği sürece hissenin yükselememesi şaşırtmamalı.
Yaprak sizce daha da düşer mi? Şimdiki fiyatı uygun görünüyor. Öneriniz nedir?
Yusuf Şahin/Şanlıurfa
Borsada kârını düzenli şekilde artırmayan bir şirketin hissesinin istikrarlı şekilde yükselme ihtimali de olmayacaktır. Şüphesiz böylesi bir hissede spekülatif hareketlenmeler her zaman için gündeme gelebilir. İniş çıkışlar yaşanabilir. Ancak istikrarlı çıkış için şirketin kârında düzenli artış şart. Yaprak Süt ve Besi Çiftliği ise geçmiş yıllarda düşük seviyelerde kâr açıklarken bu durum hissenin düşmesinde etkili oldu. Gelinen fiyat seviyesi ise elde ettiği kârlılıkla uyumlu. Ancak daha da yukarı bir beklentinin gerçekleşebilmesi için mevcut kârın da arttığını görebilmek şart.
Selçuk Gıda’nın yükselebilmesi için neyin değişmesi gerekiyor?
Fatih Uğur/Yalova
Selçuk Gıda, 21,3 milyon TL gibi bir sermayeye sahip olduğu halde geçen yıl gerçekleşen brüt satış tutarı 10 milyon TL’nin gerisinde kaldı. Önceki yıllara ait brüt satışlarında da farklı bir durum söz konusu değil. Şirket sahip olduğu sermayenin altında bir ticari hacimle çalışıyor. Bu da sembolik düzeyde kâr açıklamasına neden oluyor. Son açıklanan ilk çeyrek bilançosunda da zarar etmesi, yıl sonunda benzer bir sonucun oluşma ihtimalini güçlendiriyor. Geçmiş yıl zararlarını kapatamayan şirketin özsermayesi de sermayesinin gerisine düştü. Şirketin güçlü bir mali yapıya sahip olamaması, hissenin nominal değerinin altına inmesine rağmen düşüşünü sürdürmesinde etkili oluyor.
Sinpaş GYO çıkar, diye bekliyorum ama beklentilerim gerçekleşmedi. Hisse, bundan sonra nasıl hareket eder?
Kemal Yıldız/Bursa
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları genel olarak yatırımcısına kazandırmayan sektörlerden birisi olarak öne çıkıyor. Sektörü temsil eden BIST GYO, 2011 yılından bu yana yatay bir seyir izliyor. Sektör içinde yer alan Sinpaş’ın fiyatı ise sektörün performansını ölçen BIST GYO Endeksinden daha kötü. Hisse, 2011 yılından bu yana sürekli geriliyor.
Yaşanan düşüş neticesinde fiyat nominal değerinin altına indi. Geçen yıl zarar eden şirket, bu yılın ilk çeyreğinde de zarar yazmaya devam etti. Şirketin zarar etmesi çıkış olasılığını daha da zora sokuyor. Zarar eden şirkeler yerine kârlı şirketlerin takip edilmesi, kazanma olasılığını da artıracaktır.